• MaNcs 8. évf. 37. sz. (1996. 09. 12.)

  Komplex megközelítéssel (Karl Imre kormánymegbízott)

  Karl Imrét (39) pályája eddigi íve felől bízvást nevezhetnénk korunk hősének. Mérnök- és közgazdász-diploma birtokában egy szekszárdi gyár technológusaként kezdte futását, aztán Tolna megyei KISZ-szervezőtitkár lett, ahonnan már csak egy ugrás volt az anyagellátási részlegvezető felelősségteljes posztja a Péti Nitrogénműveknél. Aztán az MSZMP jött, aztán a bábáskodás 1988-89-ben a Baloldali Ifjúsági...

  1996 / 37
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Önfeljelentés: T. Hatóság! Alulírott, dr. Vágvölgyi András budapesti (pontos cím a szerkesztőségben) lakos, feladom magam, mert, noha nem vagyok Esztergom környéki vagy dunakanyarbéli lakos, és a ketchuptól kimondottan irtózom, az Interneten a Lycos nevű keresőprogram segítségével rákerestem az üzemanyag és a műtrágya kifejezésekre (fuel & fertilizer).

 • Itt járt a pápa!

  Elöljáróban arra kérem a tisztelt Olvasót, hogy csak akkor olvassa el ezt az írást, ha nem tart attól, hogy megsérti érzékenységét.

 • Ipari és Mindenféle Miniszter

  A köztársaság elnöke aláírta a régi-új miniszter kinevezését. A dolgok és személyek méltó helyükre kerülnek végre.

 • Novák Dezső

  Szeptember hatodikán Novák Dezső, a Ferencváros labdarúgó-csapatának vezetőedzője lemondott. Az ügyét tárgyaló elnökségi ülés után nézett bele a kamerába, elég volt, életveszélyesen megfenyegettek, mondta, és közben összeszorította a száját, gyűltek a könnyek a szemében, nem bírom tovább, remegte a hangja.

 • Hírösszefoglaló

  Tiltakozó nagycsaládosok

 • Kulturális hírek

  Könyvek a punkról Húsz évvel a történtek után, csaknem egyidőben jelent meg két, autentikus szerzők jegyezte könyv a punk New York-i, illetve londoni kezdeteiről. Please Kill Me: The Uncensored History Of Punk (Kérlek, ölj meg: a punk cenzúrázatlan története) címmel Legs McNeil és Gillian McCain írta meg a história New York-i oldalát.

 • Bankkonszolidáció: Körhitel

  "Politikai és gazdasági bombaként robbant" az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a hitel-, bank- és adóskonszolidációról, írták egyes lapok a jelentés nyilvánosságra hozatala után. A tudósítások visszatérő eleme az volt, hogy az ÁSZ-vizsgálat a bankoknál korrupciót is kimutatott.

 • Magyar-magyar tanácskozás Pápán: Eső után sár

  Az aláírásra váró magyar-román alapszerződés, mint az várható volt, alaposan megbolygatta a honi politikai életet. Múlt kedden az Országgyűlés megtartotta ez ügyben rendkívüli ülésnapját, egy nap múlva a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére magyar-magyar találkozó volt Pápán, végül az úgynevezett nemzeti erők csütörtökön a Parlament előtt jajkiáltottak "az elszakított nemzetrészekért".

 • Mise-park: Győri ostya

  Hajnali négy, Déli pályaudvar, szél és hideg, csontig. Ha volna misejegyem, utazhatnék féláron, de hol kellett volna azt beszerezni? A templomban - néz föl a dolgos tekintet. Akkor hát teljes árú, aztán egy másik ablaknál mégiscsak kicseréltetem félárúra, itt már nem kell felmutatni a misejegyet.

 • A keresztények egysége és a pápa dilemmája: Összbárány ezredvég

  A közvélemény-kutatások szerint II. János Pál messze a legnépszerűbb közéleti szereplő az olasz fiatalok körében. A televízióban látjuk, hogy a pápát tömegek kísérik útjain, szerte a világban. Ugyanakkor, "abortáljuk a pápa érkezését" jelszóval Franciaországban, a rheimsi katedrális előtt, minden hónap 22-én egyre népesebb csoportok tüntetnek a szentatya e hónap 22-i látogatása ellen, hangot adva az erkölcsi konzervativizmussal szembeni elégedetlenségüknek.

 • Rakéták Irakra: Dupla nagy semmi

  "A helyzet bonyolult." Nem akárhonnan: Warren Christophertől, a minden idők legsavanyúbb arckifejezését viselni képes amerikai külügyminisztertől származik az értékelés. És természetesen - külügyminiszternek elvégre nem vesznek fel akárkit - találó is.

 • Film: A herefüggesztő mester (Matthew Barney filmjei)

  Matthew Barney alig harmincas amerikai képzőművész, szobrász, volt futballjátékos, tanult orvostudományokat, és modellkedett, hogy pénzt keressen iszonyú költséges filmjeire.

 • Film: Társasági tanácsadó középhalandóknak (A festőnő szerelmei)

  Egy szerelmi történet a ´20-as évekből. Hogyan élt együtt Dora Carrington festőnő és Lytton Strachey, a jeles író. Nehezen, lévén ők is mások. Lytton például homoszexuális. Dora tűri ezt férfiasan, vagy mégis inkább nőiesen, hiszen a megpróbáltatások elviseléséhez jó sok szexre van szüksége, kefél is fűvel-fával.

 • Videó: Menteni a menthetetlent (Temetői járat)

  Múlt heti mellékletünkben, a Biciklitolvajban a szeptemberi videóújságok között hoztuk, mintegy mit sem sejtve: "Lapzártánkig e dolgozatról senki nem tud semmit. Lehet, hogy remekmű" - szólt a bizakodó ajánlás. Tudatlanságból fakadó gátlásaink, a kazettát kezünkbe kaparintva, elillantak legott.

 • Film: Az élet azért mégis szomorúbb (Hárman párban)

  Magyar Narancs: Hogyan is áll a dolog Melanie Griffith-szel?

 • Kiállítás: Struktúrába rendeződni egy esős délutánon (Budapest vizuális arca a múltban, a jelenben é

  Könnyű préda az elsüllyedt Budapestről elmélkedni, a hatásos metaforák adják magukat, siratni, felháborodni nem nagy dolog. Mindegy, miről van szó, rohadó lakótelepekről vagy kávéházakat, presszókat emlegető McDonald´s-kontrákról, túlragozás.

 • Könyv: A Pentagon titkai (Bob Woodward: A parancsnokok)

  Ki ne ismerné a szerzőt? "Woodward? Õ volt a Robert Redford, ugye", mondta a Narancs egyik sokat látott szerkesztője, aki Az elnök emberei című film kapcsán még arra is emlékezett, hogy Dustin Hoffman volt viszont a szemét, nyomuló Carl Berstein.

 • Lovakról mesélve: Dirty Three

  A Piszkos hármas még nem nagyon ismert errefelé, noha túl van a harmadik albumán, s felállásából az ausztrál színtér legjobb nevei köszönnek vissza. A hegedűs Warren Ellis együtt játszott Nick Cave-vel, Robert Forsterrel, King Salmonnal és a Blackeyed Susansszal, amúgy a Rolling Stone magazin a Velvet-korabeli John Cale-éhez hasonlította játékát.

 • Narancsfül: Willy Deville: Love And Emotion

  Nekem könnyű, én imádom Otis Reddinget és Percy Sledge-et, Joe Cockerrel is elvoltam valamikor, miért pont ezzel a szerencsétlen Willy Deville-lel volna bajom. Aki, legalábbis eddig úgy gondoltam, csak magában Willy, zenekarostul Mink, de ennek most ellentmond ez a válogatás; inkább nem firtatom.

 • Döntetlen (A Metallica Bécsben)

  Nem zenekarom a Metallica, sőt, úgy egyáltalán, kimondottan idegesíteni bír a heavy metal; mindezt nem a kérkedés, csupán a helyzet kedvéért jelzem - ne raboljuk egymás idejét, fülembe forró ólmot, már a legelején.

 • Starsky és Hutch meg Piszkos Harry (James Taylor Budapesten)

  Szeptember 26-án, a Kosztolányi Dezső téri Park Caféban az első magyarországi acid jazz-koncertet celebrálja a James Taylor Quartet. Tízéves fennállása s frissiben megjelent Living Underground című albuma jegyében miniturnézik a londoni zenekar Budapest-Belgrád-Skopje magasságában.

 • Tandor´: HÉV-i metál ("...írom a Tour-om...")

  Varsó, hatvanasok eleje, lengyel-amerikai atélia, félreütés, atlétikai csapatviadal, de ez az atélia is olyan szééép szó, mint kis virág, nem merném letörni, meghagyom, írtam mellé egy társat, ne legyen egyedül: műhely, kivirult műhely, olyasmit jelent (nekem), és itt is mindenféle gyom és burja s ragyogó meg okkerebb sápadt szirom lesz, ebben, amit írok.

 • Apostol-koncert: Szimpátia az ördöggel

  Amikor 1974-ben, a Tessék választani! fedőnevű fesztiválon felcsendült a Nehéz a boldogságtól búcsút venni című dal, megolvadt a műbőr a Sokol rádiókon. A merényletet az Apostol együttes követte el, konzervatóriumot végzett vérprofik, akik elhatározták, hogy a zenélésből fognak megélni.

 • Üzenetrögzítő: Telego

  Számos embert még mindig kultúrsokként ráz meg, ha hozzájut egy üzenetrögzítőhöz, ami bizonyos szempontból érthető. Ám nem mindenkinek érdemes azonnal hozzáfogni személyisége üzenetbe transzformálásához csak azért, hogy tönkretegye a napunkat.

 • Rendőrmúzeum: Van, akit kitömnek

  A legérdekesebb para- és teljesen military kiállításokat amatőrök hozzák össze. Kiderült ez már a Hadtörténeti Múzeumban is, a törökbálinti ember második világháborús USA-kollekciójánál. Most egy falusi állatorvos és barátja, a rendőrkapitány léptek akcióba.

 • Albánia: Az Elátkozott Hegyek Veséje

  A nyár folyamán néhány mindenre elszánt zoológus elindult Albániába, hogy zaklassa kissé az ottani faunát. Az alábbiakban az úton és a Shkodrától nem messzire fekvő Okolban szerzett élményeiket osztják meg az olvasókkal.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...