• MaNcs 8. évf. 38. sz. (1996. 09. 19.)

  "Kinyomja a füleden az agyadat a vérnyomás" (Dr. Szeles Géza, a Humanitás Ifjúságvédelmi Egyesület e

  Szeles doktorral a Szigeten találkoztam először, egy rém ronda zöld sátor előtt vonta meg a fesztivál drogmérlegét. Aztán kezembe akadt a Szertelenül program általa szerkesztett, a hazai átlaghoz képest meglepően tisztességesen összeállított narkókalauza, amelyben a felhasznált irodalom címszó alatt a Magyar Narancs is fel van tüntetve. Az egyesület, amelynek elnöke, a Humanitás Bűnmegelőzést és Társadalmi...

  1996 / 38
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Szabad piac: igen. Jólét, prosperitás: igen. Egyéni szabadság: nem. Sir Ralph Dahrendorf összegezte ilyen velősen az ázsiai modellt a Gazeta Wyborczának adott érdekes interjújában, mely a Magyar Hírlap legutóbbi Közép-Európa mellékletében volt olvasható magyarul.

 • Turcsányi Sándor: Egy legenda visszatér

  Szűk három év telt el azóta, hogy egy magyar költő, kin is, tán az éppen aktuális kurzuson, mely persze sohasem volt aktuális, számon kért valakit. Egy másik, holt magyar költőt. Tán nem is a kurzuson, hanem mindenkin, rajtunk is, a közéleten.

 • Magyarságra hátrányos rész

  Nem sokkal azután, hogy a spanyol király a parlament plenáris ülésén támogatásáról biztosított minket abban, hogy végre részt vegyünk egy "új Európa" felépítésében, vita kezdődött arról, hogy a zsidó is része-e a nemzettestnek, vagy nem, ami csak azért volt európai vita, mert Le Pen és Haider is európai.

 • Hogy semmi ne maradjon meg

  Lehetett volna elegánsabban is, például a nagy nap előestéjén suttyomban lefaragni egy kicsit a medence hosszából, esetleg valami jó kis japcsi minimotort (a Zemplényi kölcsönkérhetett volna valamelyik ismerősétől) építeni az úszógumikba, végső esetben olcsó ukrán delfineket álcázni magyar olimpikonoknak, az úszósapi meg a hegesztőszemüveg amúgy is elrejti viselőjét, a sajtótájékoztatóra úgyis vissza lehet őket cserélni úszóra, óg-móg az ember magában, leprázva, akit ér, megfeledkezve arról, hogy maguk az úszók, akiket testületileg belekevertek, tényleg világklasszisok, hogy Atlantában nem magyar mágnások, hanem angol lordok osztják az aranyat.

 • Hírösszefoglaló

  25 éves a Greenpeace

 • Kulturális hírek

  Megújult a Corvin Hat teremben összesen 1500 néző szórakozhat szeptember 27-től a Corvin Filmpalotában, melynek műszaki beüzemelése a múlt héten megkezdődött. A hivatalos nyitásig (Bujtor István Három testőr Afrikában című Rejtő-vígjátékának díszbemutatójáig, amit a tornádós szuperprodukció, a Twister premierje követ) kedvezményes, 200 forintos jegyáron lehet megnézni régi sikereket.

 • Tárgyalások Bősről: Gátalku

  A Horn-kormány megalakulása óta lebegteti annak eshetőségét, hogy a hágai peren kívül egyezik meg a szlovákokkal Bős-Nagymarosról. A vízlépcsőrendszer kitartó ellenzői szerint viszont a Magyarországot ért ökológiai agresszió megszüntetésének mára egyetlen esélye a Hágai Nemzetközi Bíróság maradt.

 • A Néppárt és az ellenzéki szövetség: Meghagyták magnak

  Múlt kedden az Országgyűlés elhalasztotta a szavazást arról, hogy a Magyar Demokrata Néppárt (Néppárt) a jövőben részt vehet-e az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában. Az ok prózai: a döntéshez, mivel házszabály-módosításról lenne szó, az összes képviselő négyötödének igen szavazata szükséges, márpedig ennyien nem voltak az ülésteremben azon a napon.

 • Vita a nonprofit-törvényről: Civil csapdák

  Mindenki civil. Pontosabban: a lakosság fele, mintegy öt és fél millió ember tagja a 40 ezer civil szervezet valamelyikének: bélyeget gyűjt, környezetet véd, sportol, polgárjogokért harcol vagy átmentett KISZ-vagyonból a magyar ifjúságot önszervezi.

 • Pannónia Ring: Esőmenők

  "Ostffyasszonyfára mentek? A pannóniaringre?! Gumicsizmát vigyetek!" A közeli megyeszékhely, Szombathely tudatában olyan földterületként él a pálya, amely jelenlegi állapotában legfeljebb rizstermesztéssel üzemeltethető nyereségesen.

 • Padánia és Olaszország: Bosszantó Bossi

  Nem annyira a padán honfiak és honleányok, mint inkább a sajtó képviselői követték végig az észak-olasz Gandhi, a lombard Washington György és Jefferson Tamás, vagyis Umberto Bossi hatszázötven kilométeres hétvégi menetelését-hajózását a Pó forrásától Velencéig, ahol vasárnap ünnepélyesen kinyilváníttatott a szuverén padániai szövetségi állam függetlensége.

 • Szászország és Európa: Akkor nekik is

  Önmagában nem nagy ügy, tényleg. Vacak kilencvenmillió márkán huzakodnak. De Szászország és az Európai Unió vitája mégiscsak alapvető kérdésekről: európai és német egyesítés, piaci verseny és állami szubvenciók, centralizmus és regionalizmus ellentmondásairól folyik.

 • "Jó vásárló és rossz eladó vagyok" (László Károly műgyűjtő)

  László Károly kollekciója - vagyis annak körülbelül egyharmada - tölti meg október 6-ig a Műcsarnok összes termét. A Pécsről a svájci Baselbe származott gyűjtő, aki szívesebben nevezi magát "halmozónak", és aki Hans Arptól Kassák Lajoson át Allen Ginsbergig és William Burroughsig számos híres művész társaságában szívta elmaradhatatlan szivarját, a kincsek végleges Magyarországra költöztetése előkészítésének tekinthető kiállítás megnyitása alkalmából beszélt életéről a Narancsnak.

 • Filmfesztivál: A gonosznak nincs arca (Velence ´96)

  Rossz lóra tettek a hazaiak az 53. Velencei Filmfesztiválon. Három filmjük - Marco Ferreri Ezüstnitrát, Francesco Maselli A harmadik évezred krónikája, Carlo Mazzacurati Vesna gyorsan megy - közül az utolsót (a szónak számos jelentésében) vették fel a hivatalos versenyprogramba.

 • Miért kellenek a hősök? (Magyar Hősök arcképcsarnoka)

  A kiállítást most már végleg és teljesen leszedték, új lapot nyitottak a vendégkönyvben, de ez a dolog - ahol művészet, cenzúra, hadtörténet, vitézség, történelem és aktuálpolitika kérdései ütköztek egymással - nem múlt el, és megjósolható: két évig még, a következő választásig biztosan elő-előjön majd, olyankor, amikor arról lesz szó, kik hogyan és merre kormányozzanak ebben az 1100 éve elfoglalt hazában.

 • Kiállítás: Megfújták a fényes szelek (A világ egyetlen zászlómúzeuma)

  A Turks és Caicos-szigetek zászlajában egy rák, egy piros baseballsapkás kaktuszra emlékeztető tengeri növény, valamint egy kagyló bele látható bonyolult, színes mezőkbe ágyazva. A rövid ismertetőből kiderül, hogy a Turks és Caicos-szigetek orvosainak száma hét.

 • DOOM-generáció: Az ítélet napja

  Idén pont harminc éve Charles Whitman, egy volt tengerészgyalogos a texasi Austinban, jókora sporttáskányi fegyverrel és lőszerrel felszerelkezve, megszállta egy egyetemi épület tetejét, lemészárolt néhány tucat civilt, végül a rendőrök hosszú tűzharc után közvetlen közelről fejbe lőtték egy nagy kaliberű, pumpálós shotgunnal.

 • Zsákolóverseny pitbulloknak: Célzott harapás

  "Pitbull terrierek, staffordshire terrierek, bullterrierek, bandogok és gazdáik találkoznak Bácsalmáson... A küllembírálat mellett Magyarországon először súlyhúzásban és zsákolásban mérhetik össze erejüket a kutyusok" (részlet a Hobbi Kutyások Baráti Köre programismertetőjéből).

 • Voxtrott

  A Marczibányi Téri Művelődési Ház szürke papundeklidobozszerű épülete elég lehangoló, különösen, amikor ki van írva az oldalára, hogy: nyári szünet. Olyankor csak a betonalapba süllyesztett kávézó, illetve szórakozóhely működik rendületlenül.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...