• MaNcs 8. évf. 40. sz. (1996. 10. 04.)

  "Új arcot mutatunk" (Lezsák Sándor, a Magyar Demokrata Fórum elnöke)

  Az MDF országos támogatottsága ugyan továbbra is 5-7 százalék között mozog, ám míg a márciusi frakciószakadást megelőző időszakban a párt politikusai elsősorban egymás lejáratásával voltak elfoglalva, addig manapság, különösen az utóbbi hónapban, élénk szervezőmunka jellemzi a szervezetet. Pártvélekedések szerint pontosan ezért kellett Lezsák Sándort elnökké választani: az MDF-ben ő ért ehhez a...

  1996 / 40
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  A CD-ROM esztétikájáról és tudásszociológiai lehetőségeiről már esett szó ebben a kis rovatban. Most megint nyílt alkalom, hogy ezen a témán rágódjunk, ugyanis a Magyar Filmintézet kiadásában megjelent a Mozgóképtár - Magyar filmtörténeti CD-ROM sorozat első darabja, a Játékfilmek a kezdetektől 1944-ig.

 • Seres László: Ökobarnák

  Dohányozni rossz dolog: a dohányiparon kívül talán nincs is senki, aki ne állítana fel egyenes összefüggést nikotinfüggőség és halál között; évente állítólag harmincezer ember hal meg permanens dohányzás következtében.

 • Éjjel-nappal sötét ügyek

  Horn Gyula hétfőn napirend előtt szót kért a Parlamentben, és három perc ötven másodpercig tartó felszólalásában ígéretet tett az éppen soros korrupciógyanús ügy kormányzati kivizsgálására. Elhangzott valami még a közös felelősségről is, s beszéde végén a miniszterelnök megköszönte az ellenzéknek azt, hogy vigyázó szemét a gondokon tartja.

 • Bevonulók kérték

  Az, hogy Kabul elesett - bevették a tálibok -, legfeljebb Für Lajost hozhatná még lázba, ma már azonban Kabul eleste nem ráz meg senkit, Kabul az utóbbi évek során annyiszor elesett már, hogy tulajdonképpen feltápászkodnia sem volna érdemes arra a kis időre.

 • Politikai hírek

  Afganisztán: iszlám győzelem

 • Kulturális hírek

  Schickedanz: 150 A 150 évvel ezelőtt a galíciai Bialában született, Karlsruhéban tanult építész bécsi pályakezdés után az 1870-es években jött Budapestre, ahol Skalniczky Antal, majd Ybl Miklós irodájában dolgozott.

 • Felsőoktatás: Több karra állítva

  Tavaly ilyenkor, a Parlament előtti diáksztrájk-kemping idején egy ország ismerte meg a kormánnyal kötött kompromisszumba belebukott HÖKOSZ-vezér, Szabó László kötött pulóverét és kockás zakóját. A megállapodást és a tandíj intézményét eleve elutasító diákok által ezután életre hívott szervezet, a MEFHOSZ most október elsejére hirdetett tüntetést a kormány legutóbbi tandíjrendelete ellen, miközben az egyetemek és főiskolák a felsőoktatási törvény nyári módosításával előállt helyzethez próbálnak alkalmazkodni.

 • Cigánytelep-felszámolás: Lakosságcsere

  Rácz néni a közeljövőben nemcsak lakcím, de lakás nélkülivé is válik. Viskóját lebontják, unokái, Jocó és Bettina állami gondozásba kerülnek, tébécéje kiújul, kutyáját kinyírják. A kistarcsai cigánytelep felszámolásának egyenlegében Rácz néni a veszteségek rovatba kerül.

 • Ügynöktörvény és Történeti Hivatal: Mintha

  Ideje lenne már eldönteni, hogy Magyarországon valóban végrehajtják-e az átvilágítást és az ügynöktörvényt, vagy csak úgy tesznek, mintha. Ma már egyértelmű: 1989-90-ben a nagy lehetőséget - megtisztítani a közéletet, leleplezni az állampárti titkosszolgálatot - elszalasztottuk.

 • Izrael: Alagút a fény végén

  A csúcstalálkozók a nyolcvanas évek második felében jöttek divatba, amikor Reagan és Gorbacsov egzotikusabbnál egzotikusabb helyeken keresték egymás társaságát, és - mint utóbb kiderült - tényleg tettek valamit a világ megváltoztatásáért, feltehetően jóval többet annál, mint akár maguk is hitték volna.

 • Románia alapszerződés után: Hatás alatt

  Az várható volt, hogy a román-magyar alapszerződés be fog kavarni a romániai választási kampány menetébe, valamint az RMDSZ életébe, azt viszont kevesen feltételezték, hogy a szövetség csaknem lehetetlen politikai helyzetbe manőverezi magát.

 • Az én kis piacom (Téglásy Zsuzsa fotográfiái)

  Kevés művész dicsekedhet azzal, hogy kiállítására csak fémkereső detektorokon keresztül, őrző-védő emberek gyűrűjében lehet bejutni. Téglásy Zsuzsának 23 éves korára sikerült ezt elérnie: a józsefvárosi piacon állította ki fotóit szeptember 27-30.

 • Érzékek iskolása (Gryllus Dorka fh.)

  A nyolcvanas évek közepének jelentékeny irodalmi szenzációja volt egy addig ismeretlen, Csokonai Lili névre hallgató nőíró Tizenhét hattyúk című kötete. Megjelent a könyvhétre, pusmogni kezdtek a magyarok rögtön - ahogy szoktak mindig -, hogy kit is rejt az álnév.

 • Transglobal Underground: Psychic Karaoke

  Az angol alternatív tánczenék egyik legvonzóbb irányzata a Transglobal Underground nevével fémjelzett ethno-techno. Az eredendően DJ-kollektívaként működő társaság 1991 tavaszán alakult Londonban, majd Temple Head címmel megalkotta a mozgalom himnuszát.

 • Tetőtől talpig (The Cardigans)

  Előítéletekről szó sincs, egyszerűen van egy határ, amikor úgyse fogok belehallgatni, és kész. Itt van, ugye, már mióta, ez a kardigán. Mindenki huszonkét éves meg huszonhárom, teljesen svédek, ilyenkor kaparja magát a felszínre az Ace Of Base.

 • NBA az Interneten: CybAir Jordan

  November elejéig még van egy-két hetem, elrendezem szépen az ügyeimet, végrendelkezem, aztán kezdődik az NBA. A munkahelyemről kiiratkozom, a családot takarékra veszem, és éjszakánként félholtra webezem magam. Reggeli fél hatos fekvések (egy nyugati parti meccs kábé akkor ér véget itteni idő szerint), vérben forgó szemek, bizonytalan léptek.

 • Cigány világfesztivál: Állt a bál

  Négy nap, amely megrengette a roma közéletet: a gázsók legnagyobb örömére ismét hajba kaptak a cigányok egy 45 millió forintos világfesztiválon, amelyen jazz, folklór és filmszemle mellett volt fúrás, faragás, büdzsésajnálás, szociális demagógia és persze jogos kritika.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...