• MaNcs 8. évf. 44. sz. (1996. 10. 31.)

  "Parancsolj, ha tetszik" (Zsigó Jenő, az Ando Drom együttes vezetője)

  Október 26-án a Petőfi Csarnokban lépett fel az Ando Drom. A műsor első részében az oláh cigány hagyományhoz szorosabban kötődő dalaikat adták elő, majd a szünet után Balogh Kálmán cimbalom- és Horváth Kathy Lajos hegedűművész improvizációival a dzsessz felé mozdulva aratott kirívó sikert a zenekar. Az Ando Drom magyarul azt jelenti, hogy Úton. Állomásairól, kitérőiről, buktatóiról beszélgettünk a...

  1996 / 44
 • Kornis Mihály: Naplórészlet

  Megtanítottak rá az új magyar demokrácia "nemzeti elkötelezettségű" pártjai és vezérszónokai, hogy az ő számukra nem vagyok magyar, hanem (büdös) zsidó, mégpedig a nürnbergi törvények értelmében az, vagyis a zsidó hitközség számára nem, de Giczy, Orbán, Torgyán és Lezsák politikusok számára igen.

 • Kádár Tamás: Reklámocska

  Szerintem akkor kezdődött, amikor egy nő azt mondta a tévémben, hogy "fektessen be". Gondolom, sokan emlékeznek még erre a gyöngyszemre. Nem sokkal később még egy riportot is láttam az alkotóval, és megtudtam, hogy ez azért humoros, mert kétértelmű.

 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  Bodoky Tamás

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A Prozac

  füzet)

  Prozac® 20mg, ez van a felhajtós füzet letéphető lapjainak tetejére írva, új kiút a depresszióból, ez meg az alján biztat és informál. Amennyiben e két kékkel nyomtatott sor közti fehér terület rendszeresnek mondható, kitartó nézése s ritka jó napokon nyolc óra/oldal sebességű megtöltése munkának nevezhető, akkor ebbe dolgozom.

 • Szörnyek évadja

  Pokol elnöki tanácsadó azt üzeni Orbán Viktornak, hogy lesz minden, fognak barátkozni is, csak előbb a Viktor tanúsítson megbánást, amiért az FKgP március 14-i tüntetéséről csúnya dolgokat mondott a parlamentben.

 • Mindenkinek a maga keresztjét

  Már megint az apparátus. Egy percnyi figyelmetlenség, és itt a baj: aki emlékezetében a tegnapi székelykáposztán túl is képes felidézni eseményeket, annak kihagyott a szívverése. Elkészült a lista, mindenféle kitüntetendő nevekkel, és igazából senki sem tudja, hogy került rá Porubszky István neve, aki festő, szereti a szotyolát és Potyka bácsiként bőrfejűeket patronált, nehéz elképzelni, hogy a mai koalícióra szavazott volna.

 • Politikai hírek

  Zaire: menekülthullám

 • Kulturális hírek

  Szecesszió - a 20. század hajnala A századik évébe lépett Iparművészeti Múzeumban a fenti címmel nyílt - és az ezredfordulóig látható - nagyszabású kiállítás, az európai iparművészet stíluskorszakait bemutató sorozat lezárásaként: a saját gyűjteményt a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum korabeli japán művészetét reprezentáló anyag egészíti ki.

 • Afganisztán: Béke mindenki ellen

  Tálibán. A világ marcona, turbános, szakállas férfiakat lát, akik középkori öltözetük ellenére meglehetősen otthon érzik magukat a modern fegyverek világában. Szeptember végén Kabult is elfoglalták. Igaz, a Szalang-hágó és a Pandzs-sír (öt oroszlán) völgye útjukat állta, aztán ellenfeleik összefogtak a visszaszorításukra, és újra lövik a fővárost.

 • Az Isten rendcsinálói között

  A tálibok már az őszi offenzíva előtt meghódították az ország kétharmadát. Az európai hatalmak még most is, amikor a borzalom képei és hírei bejárják a világot, csupán arra szorítkoznak, hogy a harcoló feleket a konfliktus békés rendezésére szólítsák fel.

 • Franciázás a Kossuth téren: A nap, amikor hadat üzentünk a Kajmán-szigeteknek

  Minden Magyar Igazság és Élet Pártja- (MIÉP) tüntetés a jövőnek és az örökkévalóságnak szól, és nagyjából addig is tart. Októberenként évek óta kitartóan forradalomba kezdenek, új Magyarországokat szülnek, kormányt döntenek.

 • Tocsik bejövetele - Az ÁPV Rt. jegyzőkönyveiből

  Miközben a Tocsik-ügyet vizsgálva parlamenti bizottságok, kormányzati, rendőrségi, ügyészségi szervek, oknyomozó újságírók próbálják átrágni magukat a rendelkezésükre álló - és egyre szaporodó - dokumentumkötegeken, az ÁPV Rt.

 • 1956 kutathatósága: Piros, sárga, zöld

  A rendszerváltás óta történeti kutatások és memoárok sora jelent meg a tizenkét októberi napról. Arról azonban máig sem tudhatunk sokkal többet, hogy közszereplőink közül kik mit csináltak anno, és melyik oldalon.

 • Nicaraguai választások: Rekontra

  A vesztes nem tud veszteni, a győztes fél a győzelemtől, égnek a választási urnák - így lehetne jellemezni a nicaraguai állapotokat, miután napokkal a választás után sem volt még igazi végeredmény, "csalás" miatt újra kellett számolni a voksokat.

 • Japán választások: Ugyanaz a konzerv

  A kampány habzott a reformígéretektől, a kelleténél háromnegyed évvel korábban, október 20-án tartott választás célja és értelme viszont egyetlen dolog volt: ne változzon semmi. És erre most kínálkozott a legjobb alkalom, amikor a koalíciót irányító, magukat Liberális Demokrata Pártnak (LDP) nevező konzervatívok népszerűségükben éppen messze megelőzték a többi, bomladozó és alakuló, homályos arculatú politikai csoportot.

 • A kutya vacsorája (Dog Eat Dog)

  Egyszer jutottam el Dog Eat Dog-koncertre életemben, és elég jól szórakoztam, hangos volt, gyors és ismerős, mozogtam, ittam, ismerkedtem a helyzettel, aztán hazamentem, és kábé félóra múlva elfelejtettem az egészet, ami még nem igazán jelent semmit, hiszen a Pap Rita némelyik slágere teljesen beleette magát az agyamba, osztán mégis úgy fekália az egész, ahogy van.

 • Morcheeba

  1. Szétszívott arcok, különösen a bal, hiteles társaság; Morcheeba, vagyis marihuána, spangli. Londoni triphop, álmosan úszkáló, szétszívott muzsika, nagyon jó. A két fiú, Paul és Ross Godfrey testvérek, a lányt Skye Edwardsnak hívják, ő énekel.

 • Nyers: Béna

  Amikor a Nyers és a BMG összeállt, lehetett egy kicsit reménykedni, majd most. A Nyers már vagy tizedik éve tipródott, volt egy kazettájuk (Dundi pocak), továbbá megbízható koncerteket adogattak, kész. A BMG-nek meg választania kellett csillagot, alternatívát vagy mit, ahogy a Warner a Sexepilt, a PolyGram a Kispált, a Sony a Kimnowakot, így.

 • Blues, Coltrane, acid jazz (Groove Collective, Hiram Bullock, Kenny Garrett)

  Az All American Jazz And Blues Days címet kapta az a kétnapos, Petőfi Csarnok-béli rendezvény, melynek a Groove Collective, a Hiram Bullock Blues Band és Kenny Garrett lesznek a vendégei. Egy ilyen, az amerikai jazz és blues mindenféle lefedésére utaló szlogent általában nem tanácsos komolyan venni, most azonban.

 • A három gitár (John McLaughlin-Paco De Lucia-Al Di Meola)

  Nekem azzal semmi gondom, ha egy zenekar pénzt akar keresni. Azzal sincs sok, ha újra összeáll. Teszem azt kiprésel egy albumot, ad hozzá pár koncertet, összejönnek a színházak, na bumm. Ennél többet is ártottak már ebben a szakmában.

 • Játszóház: Elvarázsolt tanszék

  Mióta a kiskorúak testi fenyítése ciki, a ma amúgy sem túl kifizetődő természettudományos ismeretek besulykolása nehéz, már-már lehetetlen feladat elé állítja a tanerőt. A múlt hónapban megnyílt Csodák Palotája, Interaktív Tudományos Játszóház egy összevont fizika-, matematika-, kémia-, biológiaszertár és egy vidámpark szerencsés ötvözete, ahol az ebadták egymás haját tépik a Pitagorasz-tételért.

 • Vizsga-divatbemutató: Beruházás

  "Kedves hölgyeim és uraim. Sok szeretettel köszöntöm önöket a Budapesti Divattervező Szabadiskola végzős hallgatóinak vizsgabemutatóján. Engedjék meg, hogy..." - formabontással nyit a szpíker, a terem zsúfolásig, a zsűriben többek között Vámos Magda.

 • Gyorsulási versenyek: Sztrímlájn bébi

  Három, kettő, egy, padlógáz. Néhány éve még egy-egy rendszerváltó tüntetésen nyilvánult meg a civil társadalom önszervező ereje, mostanában illegális gyorsulási versenyeken találkozhatunk engedetlen állampolgárokkal.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...