• MaNcs 8. évf. 46. sz. (1996. 11. 14.)

  Biztonságosabb közlekedés - Tovább, tovább

  Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma Magyarországon - nem kis részben a szabályok szigorításának következtében.

  1996 / 46
 • Kornis Mihály: Naplórészlet

  95-96-os jegyzetek, munka közben (Kádár), Jeles Andrásnak ajánlom:

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Bársonyos gyakoriság, reális igény, egyre rövidülő nappalok belesűrítve a kétezer leütésbe, egy kalap alatt minden: novemberi orgonavirágzás, Amálka, az altesti varázslat, a bakonyi lejtők könnyes szemen átszűrve.

 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  Az előző Fájlövéssel jócskán túllőttem a célon: golyóérett firkászokban nem sok kárt okozott, viszont néhány harcostársam fájlon lőve érezte magát. Úgy jártam, mint az ercsi őrmester a minap: fröcsköl körülöttem az agyvelő, a fene gondolta, hogy a csúzli töltve van.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Valami a helyről)

  Debrecen olyan hely, ahol a sugárút a Nagytemplomba fut bele, ha időben el nem ágazol. Szabadság van, te döntesz, én jobbra szoktam srégen, az 1-es, egyben egyetlen villamos vonalán. De lehet balra is, arra megy a busz, a valamely rejtélyes okból 31-es fővonal, kiírva benne szépen, hogy álló utasok kapaszkodjanak.

 • Balázs Zoltán: A nagy megalkuvás-buli

  Sokan úgy tartják, s ehhez meg is van a megfelelő hivatkozási alap, hogy 1956 után a társadalom - persze csak metaforikus értelemben - kompromisszumot kötött a hatalommal, hasonlót ahhoz, amit 1867-ben kötött az ország.

 • Horkol a szurok

  Baj lesz. Vannak már MSZP-s képviselők, akik hátra-hátrapillantgatnak, nézik, nem követi-e őket egy fekete, rendszám nélküli Csajka, volánjánál az alapítványos sofőr, a hátsó ablakok függönye mögül egy szenvedélyes dohányos cigarettaparazsának izzása sejlik.

 • "A fizetést az ENSZ kapta, a bebocsáttatást pedig én" (Susan Sontag írónő)

  Susan Sontag nevét, művét a hetvenes évek óta ismerheti a magyar olvasó, amikor a Modern Könyvtár A pusztulás képei címen válogatást jelentetett meg esszéiből, elsősorban az Against Interpretation című kötetből.

 • Politikai hírek

  Tisztuló Lánchíd

 • Kulturális hírek

  Groove Collective A múlt héten bevette magát a mai amerikai zene a Petőfi Csarnokba: képünkön az acid jazzt képviselő Groove Collective.Cave, Blixa: filmzene John Hillcoat rendező, az 1988-as Ghost Of The Civil Dead után ismét Nick Cave-et, Blixa Bargeldet és Mick Harveyt kérte fel új filmje, a To Have And To Hold zenéjének megírására.

 • Fidesz - Magyar Polgári Párt: Szövetségből szövetségbe

  Az utóbbi hetek korrupciós botrányai minden eddiginél jelentősebben átrendezték a honi politikai viszonyokat. A nemrégiben még előre lefutottnak tartott 1998-as választások hirtelenjében háromesélyessé váltak, s az, hogy a korábban Polgári Szövetségnek nevezett Fidesz-KDNP-MDF hármas is tényező lett, elsősorban a fiatal demokraták felfutásának köszönhető.

 • Televíziós struktúraváltás: Áthangolás

  A médiaháború véget ért: ami most van, az valószínűleg a béke egyik alfajtája. Az elmúlt hetekben kiújult a nyilatkozatháború a Magyar Televízió körül, kiderült, hogy műsorok szűnnek meg, struktúrák alakulnak át, belső balhé van a Híradónál, végül, de nem utolsósorban lemond a politikai műsorok főszerkesztője.

 • Low budget

  Mit jelent a low budget kifejezés? Csupán szó szerinti értelemben nincs gondunk, alacsony költségvetés, vagyis a szokásosnál lényegesen kisebb összeg(ből készülő filmek).

 • Minden a régiben

  Vége a maratoni amerikai választásoknak. Az eredmény kísértetiesen emlékeztet a választás előtti állapotokra. Clinton nyert, fölényesen, bár kisebb (csak 8 százalékos) fölénnyel, mint a felmérések alapján vártuk volna (az utolsó közvélemény-kutatások átlaga 12 százalékot mutatott az elnök javára).

 • Amerikai elnökválasztás

  A vesztesek között

  Három emelet mélyen, ifjú republikánus aktivisták meg nagyon fontos republikánus sajtósok között, Washingtonban. Beszámoló az elnökválasztás napjáról.

 • Hadügyminiszter célkeresztben: A francia kapcsolat

  1992 augusztusában francia meghívásra Párizsba látogatott az egykoron ugyanott diplomáciai szolgálatot teljesítő román Mihai Caraman, akinek hírszerzői múltja nem volt titok az illetékesek körében. A vonzó világfiként ismert Caraman - a házigazdák iránti baráti elkötelezettsége jeléül - átadott a francia elhárításnak egy vaskos dossziét.

 • "Én Kenny Garrett vagyok"

  A múlt héten Budapesten koncertezett Kenny Garrett, a jövő altszaxofonosa. A Narancsnak adott interjújából kiderül, hogy komoly múltja is van.

 • Retour de Voks: Felmegy a pumpa

  A kerékpáros közlekedés fejlesztésével kapcsolatos tavaszi ígéretek miatt mentek utcára szombaton, a költségvetési törvény és az uniós források elosztásának vitája idején a Retour de Voks demonstráció résztvevői.

 • Úgyis mindjárt év vége van (MaNcs-szavazás)

  Kedves Olvasóink: repül az idő, ideje szavazni. Ismét letudtunk egy

 • Irodaházak a hegyen, kiskapuval

  A környezeti migráció, azaz a környezeti okokból való elvándorlás fogalmával egyre gyakrabban lehet találkozni nálunk is. A tehetősebbek például a belvárosból a jobb levegőjű budai zöldövezetbe vagy a várost körülvevő zöld gyűrű falvaiba költöznek.

 • Romákkal az éjszakában: Gyorsabban, magasabbra, erősebben

  "Megszokták már a cigányok, hogy nem engedik be őket a helyekre, pedig régen de sokat bunyóztunk emiatt" - mondja Sanyi a kocsiban. Csonti hallgat. A kesztyűtartóban csak Massive Attack, a Született gyilkosok meg az Oroszlánkirály, semmi pörgetős zene, Csontiban pedig dolgozik az XTC.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...