• MaNcs 8. évf. 47. sz. (1996. 11. 21.)

  "A tét most már nagyon nagy" (Bihari Mihály (MSZP) az összeférhetetlenségi törvényről)

  Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990/LV. törvény módosítása - ismertebb nevén az összeférhetetlenségi törvénytervezet - körüli, évek óta tartó huzavonával lapunk is többször foglalkozott (legutóbb: MaNcs, 1996. június 27.). A nyári ülésszak végén az SZDSZ-es Hankó Faragó Miklós önálló képviselői indítványaként benyújtott tervezet már nem került napirendre, de az akciónak annyi...

  1996 / 47
 • Kádár Tamás: Reklámocska

  Mielőtt túlságosan belemelegednék a sorozatba, gyorsan tisztázzuk, kik is a reklámszakemberek. Nehéz kérdés, mivel a legutóbbi időkig ilyen képzés gyakorlatilag nem volt. Ami most van, arról sem sokat tudok, mindenesetre az is csak az egyik oldal embereit képzi.

 • Rév István: Retrospektív

  Csikesz Józsefné elvtársnő: "... Először volt egy olyan javaslat, hogy az ellenforradalmárokat ki kell szedni a díszsírhelyekről, ezt megtárgyalta egy bizottság, és úgy döntött, hogy ez egy kellemetlen dolog, és nagyon felkavarná az embereket.

 • Seres László: Dekóder

  Ha Horn Gyula újságíró lenne, "olyan lapot indítana, amely csak az eredményekről szólna". De sajnos nem újságíró, így "zavarja, hogy a sikereknek nincs visszhangja; érzése szerint egyetlen lap sem áll a kormány pártján".

 • Bauer Tamás: Liberális félidő

  A szerző az SZDSZ országgyűlési képviselője.

 • Egy százalék

  Gyulai Endre szeged-csanádi megyéspüspök szerint elfogadhatatlan, hogy az egyházaknak szánt támogatásnak minősüljön az a "jelentéktelen összeg", amely a hívek jövedelemadójának egy százalékából összejönne, ha a parlament elfogadja azt a törvényt, amelynek értelmében az adózók maguk rendelkezhetnének arról, hogy ezt az egy százalékot mely civil szervezetnek utalják át.

 • Semmi pánik, ENSZ-esek vagyunk

  Zaire olyan nagyon messze van, szerencsére. Ha közel lenne - mondjuk az ENSZ-székház mellett, netalántán -, az nagyon kellemetlen tudna lenni. A nagykövetek meg a diplomaták és a személyzet úgy járnának be dolgozni, hogy kénytelenek lennének végignézni, ahogy valamilyen hutu meg tuszi fegyveres milíciák molesztálják egymást és a polgári lakosságot főként; akaratlanul is szemtanúi lennének némi banális törzsi viszálykodásnak, éhhalálnak.

 • Politikai hírek

  Bosznia: nyugati segélyezés

 • Kulturális hírek

  Sol LeWitt A Galéria 56 koncept art sorozatának keretében az amerikai Sol LeWitt két Fal Rajza látható december 26-ig: egy 1970-ben keletkezett, illetve egy kifejezetten a kis budapesti galéria számára tervezett mű, amelyeket Sol LeWitt instrukciói alapján a galéria tulajdonosa, Havadtőy Sámuel két festőművész, Erdélyi Gábor és Gerber Pál segítségével kivitelezett (LeWitt Fal Rajzaihoz mindig írott instrukció társul, aminek alapján akárki kivitelezheti őket; legközelebb egyébként január 10-től Yoko Ono állít ki a Galéria 56-ban.

 • Az SZDSZ és a koalíció: Belül tágasabb

  Bent maradni harakiri, kilépni öngyilkosság - érzékeltette az SZDSZ Heves megyei elnöke a pártja előtt álló lehetőségeket néhány nappal a sorsdöntő Országos Küldöttgyűlés előtt. A párt Tocsik-ügybeli érintettsége, a választók elfordulása csak hab a koalíciós tortán: a liberálisokat minden szempontból megviselte az MSZP-vel való közös kormányzás.

 • Alkotmánybírák: Kivonulók kérték

  Az Országgyűlésben múlt kedden "hazug disznók", "szószegők" kiáltásokkal vonult ki az ellenzék azután, hogy a titkos szavazáson Bruhács János alkotmánybíró-jelölt nem kapta meg a szükséges 257 szavazatot. A jelölőbizottságban lefolytatott adok-kapok után egyértelmű: a két oldal arról az alkotmánybírói helyről vitatkozik, amelyre hivatalos jelölt mind a mai napig, a kétéves mulasztásos alkotmányos törvénysértés ellenére nincs.

 • Constantinescu győzelme: Emil a rengetegben

  A romániai választásokat kísérő események meglepőek voltak, amennyiben a lakosság sokkal szuverénebbnek és felvilágosultabbnak mutatkozott annál, ahogy akár a legdemokratikusabb elkötelezettségű ellenzéki politikus is gondolta volna.

 • Élelmezési világkonferencia: Nincs recept

  Nyolcszáznegyvenmillió ember éhezik tartósan, és naponta negyvenezren halnak meg azért, mert nem kerül elegendő táplálék a szervezetükbe. A múlt heti római tanácskozás zárónyilatkozata is csak arra a jogi kötelezettségekkel és szankciókkal nem támogatott ígéretre vállalkozott, hogy 2015-ig a felére csökken az éhínségben élők száma.

 • Komédium: Márkus László, a színpadi változat ("A Márkus")

  Idén lenne hetvenéves Márkus László, ami egy hozzá hasonló "örök gyerek" számára szánalomra méltó kor, a visszaemlékezésre azonban nagyszerű alkalom. Érezhették ezt a Komédiumban is: november 16-án volt a premierje Dávid Sándor szellemidéző estjének.

 • Radnóti Színház: Lehettem volna Csehov (Ványa bácsi)

  Egy bátor kísérlet felemás eredményének tanúi lehetünk a Radnóti Színházban. A magyar rendezők több-évnyi megalkuvása után Valló Péter vette a bátorságot (utoljára talán a híres, Ascher Tamás-féle Három nővér esetében volt így), s négy részben, három szünettel állította színpadra a Ványa bácsit.

 • Könyv: A huszonkettes lescsapdája (Tizenegy dressz. Focinovellák Tarján Tamás válogatásában)

  Kell egy csapat. Mándy - Moldova Karinthy II. Örkény - Bereményi (Darvasi) Ferdinandy Esterházy Kőrösi Nagy G.(áspár) - Spiró (Kukorelly) Tandori (Módos P.) Szöv. kap. Tarján T. Ezzel a csapattal - két csapatra való novellával - bárkit leverhetünk.

 • Elszállt egy hajó (Fa Nándor viszontagságai)

  A Vendée Globe vitorlásverseny, a modern idők kalandja, 1989 novemberében kezdődött: akkor szállt először tengerre tizenhárom magányos tengerész, hogy külső segítség és kikötés nélkül a Les Sables d´Olonne-Jó reménység-foka (Dél-Afrika)-Leeuwin-fok (Ausztrália)-Horn-fok (Argentína)-Les Sables útvonalon körbevitorlázza a földet.

 • Egy százalék

  Gyulai Endre szeged-csanádi megyéspüspök szerint elfogadhatatlan, hogy az egyházaknak szánt támogatásnak minősüljön az a "jelentéktelen összeg", amely a hívek jövedelemadójának egy százalékából összejönne, ha a parlament elfogadja azt a törvényt, amelynek értelmében az adózók maguk rendelkezhetnének arról, hogy ezt az egy százalékot mely civil szervezetnek utalják át.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...