• MaNcs 8. évf. 48. sz. (1996. 11. 28.)

  "Csak a székházakig jutottunk el" (Dávid Ibolya MDF-es képviselőnő)

  Izgalmas hely lett a Parlament: hétfőn napirend előtt és a keddi azonnali kérdések órájában a tényfeltáró képviselők egymásra licitálva ráncigálják le a leplet kormánypártokhoz közel álló gazdasági szereplőkről, a frakcióirodák félhomályában gyúlékony információk cserélnek gazdát. A szorgos tényfeltárók egyike az MDF-es Dávid Ibolya, aki - mint azt az alábbi beszélgetésben elmondja - pártja kissé...

  1996 / 48
 • Kornis Mihály: Naplórészlet

  Már Platónnál gyanút foghattunk volna: az a jeges gondolat az állam paradicsomáról, az őrök megkülönböztetése a bölcsektől, a rendőrőrs mint otthon! - A század nagy félreértése: ha Isten nincs, bármi lehet, de ha nincs Isten, mármint "a hétköznapi termelőmunkában gyakorlatilag nem jelentkezik" (fogalmazná Nemes Dezső), akkor viszont már mégse lehet bármi, csak az, amit Rettenetes Iván, a pofátlan házmester engedélyez.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Meddig él egy rendszer?)

  A múltkor találtam az antikváriumban Konrád 1977-ben kiadott A városalapítójának egy furcsa példányát. A zsebkönyvméretű könyv csaknem minden második oldalán kézírásos "javítások" voltak, 15-20 oldalanként pedig nettül gépelt "oldalakat" ragasztottak a könyvbe.

 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  A múlt héten egy magát megnevezni nem kívánó közéleti személyiség lenyúlta és a Magyar Nemzet című napilaphoz (hogy miért pont oda, rejtély) juttatta el a Magyar Szabadság Alapítvány elnevezésű amerikai szervezet eredetileg Jeszenszky Gézának címzett elektronikus levelét.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A péntek mint olyan)

  A péntek mintegy évtizede érdemileg az ebéddel veszi kezdetét. A tetthely az a szórakozóhelynek csak nagyon részegen nevezhető sötét és teljesen néptelen egység, amelybe e hasábokon az eredeti profil szellemében a kádak visszahelyezése két hete már jó szándékkal sürgetve lett.

 • Molnár Gusztáv: Választási geográfia

  A szerző a Teleki Alapítvány geopolitikai munkacsoportjának vezetője.

 • A jó szándék kevés

  E hét szombatján tartja első országos küldöttgyűlését az MDNP. Az MDF márciusi frakciószakadása után alakult szervezet politikailag súlytalan. Önmagában sohasem keltett érdeklődést: az eseményt nem a létrejötte, hanem a legnagyobb ellenzéki párt szétesése jelentette, s az úgynevezett ellenzéki szövetség kapcsán sem az MDNP a központi téma; legfeljebb mellékesen emlegetik, hűvös távolságtartással.

 • Jánusz Pannoniusz

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság elérkezettnek látta az időt, hogy végső csapást mérjen az elszemtelenedő maffiózókra. Mert a gyalázatosak már az utcán is piszkoskodtak. Piac-újrafelosztás, konkurenciaharc a védelmi pénzekért, halnagykereskedő-holokauszt.

 • Politikai hírek

  Tragikus afrikai gépeltérítés

 • Kulturális hírek

  Buddhizmus Délkelet-Ázsia buddhista művészetét bemutató kiállítás nyílt - részben magángyűjtemények anyagából - a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban.Pilinszky: 75 November 27-én lenne 75 éves Pilinszky János.

 • A legújabb alkotmánykoncepció: Az ígéretek földje

  A parlamenti pártok a rendszerváltás óta adósak az új alkotmánnyal. A fordulat idején a jogtudósokban és a politikusokban is megvolt a szándék, hogy az eredményeket egységes alaptörvényi szerkezetbe foglalják, módosítva ezzel a még ma is hatályos 1949.

 • SZDSZ-küldöttgyűlés: Gorillák a ködben

  A jövőben várhatóan keményedik az SZDSZ hangvétele a koalíciós tárgyalásokon, markánsabban jelenítik meg a párt liberális arculatát - nagyjából így summázható a kisebbik kormánypárt hétvégi küldöttgyűlésének eredménye.

 • Környezetvédelmi szervezetek: Házibajnokság

  Átalakítják a környezet- és természetvédelem jelenlegi hatósági rendszerét; bizonyos hatósági jogköröket megszüntetnek, egyes területi szerveket bezárnak, néhány szakembertől megszabadulnak. Mindezt a Zöld Pókon, a zöldek elektronikus médiumán tudatta országgal-világgal a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium illetékese a közelmúltban.

 • Tüntetések Szerbiában: Tojást rántottak

  Az ellenzék nem győzhet. Amikor kiderült volna, hogy a szerbiai helyhatósági választások második fordulójában a nagyvárosokban a hatalmon lévő szocialisták veszítettek, az eredményeket megsemmisítették. Az ellenzék nem adta fel; csalást kiáltott és tüntetésekbe kezdett.

 • Népszavazás Belaruszban: Az elnök verhetetlen

  A hétvégi népszavazás után Alekszandr Lukasenko kifejezte őszinte háláját az állampolgároknak, amiért nem törték magukat a túlzott demokrácia védelmében. Az elnök finoman értésükre adta: nekik is jobb így.

 • Közép-Afrika: Módosult válságállapot

  Három héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy Zaire, Ruanda és Burundi hármas határvidéke egy példátlanul pusztító éhínség színhelye lesz, ha nem sikerül eljuttatni a segélyeket a táborlakó hutu menekültekhez (MaNcs, november 7.

 • Pedofília és politika: Belga Rémkirályság

  A szlovák állam polgárainak az ismerteken felül újabb okuk van a szomorúságra. Bizonyára nagyon várták már Jean-Luc Dehaene belga miniszterelnököt, ő azonban kénytelen volt lemondani a látogatást. Az egyik helyettese is belekeveredett a pedofil-botrányba, ami nem véletlenül indult akkora disznóságként; várható volt, hogy előbb-utóbb nagypolitikai dimenziókat ölt.

 • Tao-könyvek: Elveszejtés-közelítés

  Páratlanul szép kiadásban tette közzé tavaly a Farkas Lőrinc Imre Kiadó Lao-Ce Tao te kingjét. A kötet önmagában is kuriózum, hiszen megjelenésének gondosságával kirí a vásári förmedvények közül. Van súlya, illata, a tükre tetszetős, szedése keresztirányú, levegős, jólesik már kézbevétele is.

 • Úgyis mindjárt év vége van (MaNcs-szavazás)

  Kedves Olvasóink: repül az idő, ideje szavazni. Ismét letudtunk egy

 • Freddie visszatér

  Freddie Mercury ötvenedik születésnapját ünnepelve, halálának ötödik évfordulójára emlékezve néhány magyar énekes vette a bátorságot, és megtanult néhány Queen-dalt. Az E-klubban aztán összejöttek, és csináltak egy emlékkoncertet.

 • "Itt vagyunk a vadnyugaton, be akarnak hálózni"

  Dabasi Péter (Kolinda)

  Tizenhét év után újra együtt készített lemezt a mitikus Kolinda együttes kemény magja: Zsigmondi Ágnes, Lantos Iván és Dabasi Péter. Bár a Kolinda címmel most megjelent album Franciaországban könnyebben hozzáférhető, mint nálunk, Dabasi Péterrel készült interjúnk végül is jóra fordul.

 • Pedofília: Egész más

  Amíg nincs rá mód, hogy a gyermekeket védőtartályban küldjék át a felnőttkorba, a pedofíliát nem lehet csupán szexuális elhajlásként megítélni. Elkövető és áldozat viszonyáról van szó, amelyben az áldozat lehetősége vész el arra az emberhez méltó életre, amelyben az elkövetőnek sem volt része.

 • Misi, a vállalkozó szellem

  Misi ukránokkal szeret veretni. Azok olcsón dolgoznak és nem pofáznak, bár néha ő is beszáll, mert annál aztán végképp nincs olcsóbb, a diszkréció pedig garantált. A témát persze csak mellékesen hozta fel, hogy tapintatosan érzékeltesse velünk, nagyokosokkal, az élet nem arról szól, amiről mi képzeljük.

 • Galaxis útikalauz (Térképek a hálón)

  A Galaxis útikalauz rendkívül egyenetlenül szerkesztett kiadvány, tele olyan passzusokkal, melyek felvétele annak idején jó heccnek tűnt a szerkesztők számára. Körülbelül ugyanez mondható el a webről általában és a Virtuális Turista és a City.

 • Korunk hőse: A user

  A felhasználó - rendszergazdák szóhasználatában a user - van. Megkerülhetetlen, ha nem lenne, ki kellene találni, sajnos érte van a számítógép. Miután a rendszergazda reggel kiterelte a rendszereket az ólból, az esti visszaterelésig napjának nagy részét a user dominálja: gesztikulál, arca elszíneződik, sír, üvölt, vinnyog, káromkodik, depresszióba esik, migrénes rohamot kap, vagy kiújul a keszonbetegsége.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...