• MaNcs 8. évf. 49. sz. (1996. 12. 05.)

  "Nincs garancia" (Lázár János, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese)

  A magyar rendőrségi vezérkar lefejezése ellenére a merényletek nyomozása zavartalanul folyik - talán így lehetne összegezni az alábbi beszélgetést interjúalanyunkkal. Lázár Jánostól természetesen nem a feje fölött zajló változások politikai elemzését kértük, inkább azt próbáltuk megtudni, hogyan néz ki a napi nyomozati munka, mennyire ellenőrzik a rendőrök a maffiákat és fordítva, valamint hogy meddig...

  1996 / 49
 • Hammer Ferenc: A paszták népe (Hány az ország?)

  Volt egyszer egy LGT-klip, vagy tizenöt éve, melyben a bugi-vugi-kavalkád közepette meglehetősen mondén tárgyi környezetben feltűnik egy pillanatra (ami a korai nyolcvanas évek átlagsebességének megfelelően lehetett vagy három másodperc is) egy könyv, melynek címlapján valami olyasmi áll, hogy Esztétikánk időszerű kérdései, vagy mi (amiről a fiatalabbak kedvéért el kell mondanom, hogy akkoriban a pártkiadványok ilyen furcsa címmel jelentek meg).

 • Rév István: Retrospektív

  A most részvénytársasággá alakult Magyar Távirati Iroda 1951 és 1989 között Szigorúan Bizalmas címmel hasznos kiadványt adott ki érdemesültek számára. Az MTI dokumentációjából tíz év anyaga elveszett (?), de még így is mintegy 50 000 oldal terjedelemben olvashatók az MTI úgynevezett Rádió-Vevőközpontja által lehallgatott ellenséges rádióadások szövegei.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A terráriumban hancúroznak a teknősök, egészen feléledtek, amióta újszülött egerekkel etetem őket, olyan ez nekik, mint valami multivitamin-bomba, sok értékes tápanyag, ásványi sók meg nyomelemek, a sorsüldözött rágcsálónak megfulladni sincs ideje a vízben, már tépik is szét, aztán boldogan úszkálnak hangulatos vércsíkot húzva maguk után.

 • Seres László: Dekóder

  Aki nem tudja, tanítja; aki nem tudja megszüntetni egy probléma okát, legalább jól bebiztosítja magát für alle Falle.

 • Schauschitz Attila: Legyen meg isten akarata

  Aszentatya idén is utazgatott. Nem csoda, hogy elég sokat szerepelt a MaNcs hasábjain. Ismerve az újságot, a tudósítások és kommentárok nem válthattak ki osztatlan lelkesedést a hívők körében, bár felháborodásuk sem lehetett mértéktelen: hiszen hányan olvashatják e meglehetősen profán lapot?

 • Beszéljük meg!

  Van az ORTT (Országos Rádió és Televízió Testület), annak is a panaszbizottsága, amely időnként összeül és közszolgálatiságot méricskél (egyébként ez a dolga). És nem ismer tréfát: sziklaszilárdan lesújt, ha valami híradós szerkesztő leszarja az államilag félreértett objektivitást, és mondjuk

 • Halljuk Marosánt!

  Glatz Ferenc azt akarja, szólaljon fel, nyilván a tudomány mai állásának ügyében, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, bizonyos Glatz Ferenc a parlamentben, ahol egyébként nem szokott, nem lévén képviselő az istenadta.

 • Politikai hírek

  Csernobil: ideiglenes bezárás

 • Kulturális hírek

  New York belülnézetből Ezzel a címmel állította ki New York-i fotóit Göbölyös Luca a Liget Galériában. Megtekinthetők december 20-ig.Beatles-fotófilm Miközben a lemezipari statisztikák szerint a Beatles idén mindenki másnál több lemezt adott el (kétszer annyit például, mint az Oasis), összesen 20 millió példányt, és még nincs karácsony - a régi számok eddig ki nem adott verzióit tartalmazó Anthology sorozat hatására az eredeti albumok is újra megindultak -, Paul McCartney felesége, Linda bradfordi fotókiállításának megnyitója alkalmából bejelentették: Linda azon dolgozik, hogy mindeddig nem publikált négyezer Beatles-fotójából a számítógépes technika segítségével mozgófilmet varázsoljanak.

 • Budapesti közlekedés: Útmérgezés

  Zavartalanul már csak az edények közlekednek ebben a városban, sokan is vagyunk, vacak, öreg autókkal járunk, nem szívesen szállunk villamosra, metróra, buszra, sétálni meg egyáltalán nem akarunk, mert büdös van a vacak, öreg autóinktól.

 • Ütközet (Balesetek)

  A Központi Statisztikai Hivatal szinte mindenről képes felméréseket készíteni, ezek közül nem maradhat ki a közúti balesetek feldolgozása sem.

 • A vértócsát, azt mutatják (Magyari Zoltán, az Országos Traumatológiai Intézet főorvosa)

  Magyari Zoltán traumatológus specialista, csont- és általános sebész, az Országos Traumatológiai Intézet főorvosa. Azt mondja, kevesebb embernek kéne balesetek miatt megbénulnia, ha a média kicsit másképp tálalná a baleseteket.

 • A kormány EU-propagandája: Guruló forintok

  A kormány 210 millió forinttal támogatja azt a kommunikációs stratégiát, amelynek révén az Európai Unió-s (EU) csatlakozás várható előnyeiről és hátrányairól tájékoztatja a közvéleményt. A külügyminiszter október 18-án azonos tartalmú keretmegállapodást kötött a Magyar Televízió (MTV) Rt.

 • Főrendőrök menesztése: A négyek bundája

  Múlt pénteken Horn Gyula miniszterelnök Kuncze Gábor belügyminiszter előterjesztése alapján azonnali hatállyal felmentett tisztségéből négy vezető rendőrtábornokot. Pintér Sándor altábornagy, országos rendőrfőkapitány, Bodrácska János vezérőrnagy, budapesti rendőrfőkapitány, Túrós András vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója és Valenta László dandártábornok, az ORFK gazdasági és informatikai főigazgatója nemcsak posztjuktól, hanem a testülettől is kénytelenek voltak megválni, mivel november 30-val nyugdíjazták őket.

 • Ázsia, országok: Família Kft.

  Délkelet-Ázsiával nem tanácsos viccelni. 1999-ben, amikor Makao visszakerül Kínához, Ázsia az ázsiaiaké lesz ától cettig, mint régen, és már most is egyedül ott van tényleges gazdasági növekedés. A nyugati már hosszabb ideje inkább szinten tartás, a keleti meg nincs.

 • Algéria: Referenbumm

  Népszavazást tartottak a múlt héten Algériában, és a lakosság 80 százalékos részvétel mellett 86 százalékos arányban igent mondott az elnöki diktatúrára. Az ellenzéki körök csalást emlegetnek, de tények nincsenek a kezükben, így hát minden baj elfödve, a hatalom bebetonozva: az ország a jelek szerint visszacsúszik abba az állapotba, ahonnan egyszer már a fanatizmus grasszálásához vezetett az út.

 • Lapjárás (´96. november)

  Folyóiratra is igaz, hogy a kicsi - szép. A nagy meg még szebb. Ha végigpörgetünk néhány

 • Négykezes küldetés (Deep Forest a Körcsarnokban)

  Tételezzük fel, a francia Deep Forestet alkotó Michel Sanchez és Eric Mouquet rendelkezik az alapvető világzenei tájékozottsággal. Michelről legalábbis az olvasható, hogy konzervatóriumi tanulmányai során jelentékeny népzenei gyűjteményre tett szert, még ha utóbb a dzsessznél, klasszikus zenénél ragadt is.

 • Szülés otthon: Legények a gáton

  A kismama majdnem teljesen szabadon választhatja meg ma Magyarországon, hogyan szül: rózsaszín alapon sárga pettyes szobában, kedvenc zenéjét hallgatva, totál elérzéstelenítés közben sétálva, de kizárólag intézményi keretek között.

 • "Tíz éve élek HIV-pozitívként"

  Jelenleg a világon több mint 22 millió a HIV-fertőzöttek száma, közülük 10,2 millió nő, 2,4 millió pedig gyerek. Bár 2300 HIV-fertőzöttjével és 410 regisztrált AIDS-betegével Lengyelország - Spanyolországhoz (ahol 1994-95-ben 10 045 új AIDS-beteget regisztráltak), Olaszországhoz (11 529) vagy Franciaországhoz (11 298) képest - még mindig csak Európa enyhén fertőzött országai közé sorolható, nem véletlen, hogy a "Global Network People Living with HIV+ and AIDS" (GNP+) éppen a lengyel Wojciech J.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...