• MaNcs 8. évf. 50. sz. (1996. 12. 12.)

  "Elég régóta elég jól meg tudok élni a könyveimből" (John Updike író)

  "Az Egyesült Államok egyik legjobb egyetemén végzett, s íróként is hamar megtalálta a helyét, mindjárt a pályája kezdetén a legtekintélyesebb folyóiratok egyikének, a New Yorkernek lett munkatársa. A sikerrel sem maradt sokáig adósa a sors: egy verseskötet, egy ifjúságnak írott könyv, több kitűnő novella s egy ragyogó kisregény, az 1958-ban írott The Poorhouse Fair után, mely magyarul is olvasható Szegényházi...

  1996 / 50
 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  Két héttel ezelőtt az Internet és a nyílt rendszerek kapcsán az adatvédelem és adatbiztonság fogyatékosságairól értekeztem e hasábokon, e-mail-hamisításos példám pedig sokakban keltette azt a képzetet, hogy a magamfajtának nincsenek anyagi gondjai, hiszen csak megpiszkálja kicsit a bankszámláját elektronikusan, ha megszorul.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Mostanában csend van, a hülye teknősök megdöglöttek valamitől, a hifitoronyba belecsorgott a víz, onnan se jön egy sercegés sem, örök vasárnap, nirvána a bérlakásban. Egyébként is december, köd, hideg, depresszió, párkapcsolat-próbáló idő, minden savanyú, minden avas, és akkor még ez a csönd is, mintha nagy szürke filceket dobálna egy elkeseredett óriás.

 • Kádár Tamás: Reklámocska

  Nagyon nehéz - komolyan - olyan reklámot csinálni, ami nem hat. Illetve mi az a "hatás"? Először is a reklám vagy valamilyen, vagy semmilyen. Hogy ez mit jelent? A valamilyen reklám - így vagy úgy - egyéniséget hordoz, az alkotók, az ügyfél vagy a termék egyéniségét.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Amikor Kelet elesett)

  Debrecen felett borús az ég, szenved a csapat, dörmög a nép. Dobogó helyett a szezon felénél szolid középmezőny, az UEFA-kupa megint elmarad, napjaid, Dunai, végesek. Az irodalmi napok meghívott szakértői - Darvasi, Kukorelly - az FTC ellen ugyan még láttak biztató jeleket, de ők messziről jöttek, nem tudhatták, hogy kelet már korábban elesett.

 • Szikinger István: Ami a rendszerváltozásból kimaradt

  Sok minden kimaradt a rendszerváltozásból. Például a rendőrség átalakítása. Feltehető a kérdés: miért kellett volna a rendőrséget átalakítani? A választ megtaláljuk a nyolcvanas évek végének ellenzéki dokumentumaiban, a szamizdatokban és a 90-es szabad választásokra készülő pártok programjaiban.

 • Neorendőrök

  Mint hírlik, sikerült megtalálni Bodrácska főrendőr utódját a kiváló Balogh János ezredes személyében. A derék kopó neve régi szép emlékeket idéz, amikor még Pongor őrnagy (később ales) oszlatta a tömeget, ha épp arra járt.

 • Blöff

  Az MSZP fontosnak tartja a Fidesznek tett gesztusokat, javasolja is őket magának a Maszop egy belső használatra szánt s magától értetődő természetességgel kiszivárogtatott tanulmányában, amelyről a hétfői Világgazdaság tudósít.

 • Politikai hírek

  Románia: koalíció, emberi jogok

 • Kulturális hírek

  Weill: Csákányi, Faithfull Úgy hozta a véletlen, hogy december 4-én, amikor turnéja vége felé közeledvén a Petőfi Csarnokba ért Marianne Faithfull Kurt Weill-dalokra épülő estje, a Katona József Színházban Csákányi Eszter is Weill-Brecht-songokkal lépett színpadra.

 • Xénia Láz Egyesület: Zűrgammák

  Majtényi László adatvédelmi biztos felszólította a Xénia Láz Egyesületet, hogy a 10-14 éves gyerekek körében folytatott kérdőíves adatgyűjtését azonnal szüntesse be, a már beérkezett kérdőíveket pedig semmisítse meg.

 • Körlevél és vitairat: A sajtóosztály helyre tesz

  Múlt szombaton a Magyar Polgári Együttműködés konferenciát rendezett a Magyar Katolikus Püspöki Kar körleveléről és a Fidesz A polgári Magyarországért című vitairatáról. A média által eseménnyé felstilizált összejövetelen megtudhattuk például azt, hogy Magyarország magyar ország (Orbán Viktor), és azt is, szabad-e Fidesz-politikust alulról fényképezni.

 • Haderőreform félidőben: A helyzet változatlan

  A haderőreformról szóló határozatot 1995-ben fogadta el a parlament, előzményei azonban az előző ciklus Országgyűléséhez kapcsolódnak. A honvédelemmel - és ehhez kapcsolódóan a honvédség működésével - kapcsolatos igényeket a (civil) képviselők a biztonságpolitikai, valamint a honvédelmi alapelvekről szóló, konszenzussal elfogadott dokumentumokkal alapozták meg: ezekben rögzítették, hogy milyen legyen a magyar hadsereg védelmi képessége.

 • Szerbiai tüntetések: A kritikus tömeg

  Harmadik hete tartanak már a szerbiai tömegtüntetések, ám úgy tűnik, ez sem elég ahhoz, hogy a rezsim megváltoztassa a helyhatósági választások második fordulójának eredményeit megsemmisítő döntését. Szerbia elnöke hallgat vagy gyorsvasutakról beszél, hű fegyverhordozói pedig minden csatornán és minden hullámhosszon maroknyi fasiszta és szélsőséges rendzavarásáról hazudnak.

 • ENSZ: Bűnbak és gépezet

  November közepén még csak az Egyesült Államok vétózta meg a Biztonsági Tanácsban az ENSZ-főtitkár újrajelölését. Mikuláskor már hét lehetséges afrikai jelölt neve volt ismert. Kibontakozóban a zsarolás, a belátás és a kompromisszumos elkenés együttes győzelme - csak nem világos, mi fölött.

 • Török titkosszolgálat

  Kurd ki, kurd

  1996. szeptember 18-án a belga rendőrség terroristaelhárító egysége akcióba lépett. A kurd nyelven sugárzó MED TV brüsszeli stúdiója volt a célpont. Ezzel egy időben a televízió londoni központi irodáit a Scotland Yard különleges egysége szállta meg.

 • Párizsi pénzügyi panamák: Mi van a Szajnában?

  Hidrogén és oxigén, hajóroncs és vízihulla, megtört szív és kiszolgált óvszer, fegyver és áldozat, hullámok tört tükrén táncoló fénypászma és iszapba fúlt sóhaj, továbbá botrány, pitiáner és sunyi, és ettől persze csak még gyalázatosabb az egész.

 • "Én voltam az első rapper Magyarországon" (Fenyő Miklós)

  Az idei Ki mit tud?-gála legeslegeknek szánt produkciói közül kiemelkedett az ős-Hungaria felbukkanása: Fenyő Miklós néhány, ma már teljesen elfelejtett "pályaelhagyó" panoptikumi társaságában, filcmellénybe bújva időt utazott, és az 1968-as népünnepély győztes dalára - Csavard fel a szőnyeget!

 • Faithfull Budapesten: A Hang

  Hamvas málnaszínben, dekoltáltan tűnik elő egy lágyra érett, szép szőke asszony, rázuhog a fény, az arcán béke, túl fájdalmakon és megfáradáson. Néhány taktus határozott zongorabillentés, és recsegve, fájdalmasan előzuhog a Hang.

 • Egy transylvan pennsylvan (Kovács András Ferenc: Jack Cole daloskönyve)

  "John Coleman mindeddig hat verseskönyvvel jelentkezett, Sailor´s Prayer (Tengerészfohász, 1983); Sunsnow (Naphó, 1988); Kick off, Horace! (Dögölj meg, Horác!, 1993); And Other Throws of Dice (És egyéb kockadobások, 1994); Pennsylvanian Trifles (Pennszilván picsipácsik, 1994); Hounds in the Wind (Vadászkutyák a szélben, 1995); illetőleg a közelmúltban (éppen 1996-ban) kiadatott egy hetedik verseskötetet is Bike Rodeo (Biciklirodeó) címen.

 • Katona József Színház: Józsefvárosi Madonna (Szeget szeggel)

  Talányos egy mű a Szeget szeggel. Műfaji meghatározását tekintve a nehezen körülírható színmű címkét viseli, de mintha az egész Shakespeare-életmű benne lenne sok apró darabkában: a tragédiák filozofikus mélysége és sötét iszonyata, a komédiák borotvaélen táncoló szellemessége s a királydrámák véres hatalmi harcai.

 • Film: Közhelyszínelés (Váratlan halál)

  Magyarország fővárosa a VIII. kerület, a többi a környéke, felszínét jórészt házhelyek borítják, termékei a pillepalack és a féldisznó, a lakosság jórészt faszszopással keresi a kenyerét, a többiek a mezőgazdaságban igyekeznek elhelyezkedni, esetleg a szolgáltatással próbálkoznak, végső esetben jércét tartanak a szekrényben, elvégre ebben az országban abból is leeshet valami.

 • Fű alatt

  Az alternatív kultúra a kilencvenes évek közepére lassan feloldódik a fogyasztói kultúrában, az underground néprajzi gyűjtők már csak nyomokban lelik fel a hőskori habitus elemeit, talán a helyek elnevezésében. Sikátori kalózokat, a nyolcvanas évek egyeduralkodóit már fű alatt sem könnyű találni.

 • Vasárnapi cyberpunk

  Életed hátralévő részének első napja ma van. No Futrinka, no energia-rágógumi, no szmoking. Mindennapjaidat egy másik világban gyártják majd, szakadt szilikondzseki, sziderikus zene a lemezjátszón, peroxid és brillantin a hajnak, terápiás szerelem, áporodott vitaminital az asztalon, mocskos billentyűzet, a tekintet véres és a képernyő egy pixeljére mered.

 • Búcsú a Viharsarokban: Fagyos bocsánat

  Békésszentandráson, a viharsarok nyugati csücskében, november végén, természetesen András-napkor jön el a búcsú ideje, és ezt a fagyos gesztust valamiféleképpen ki kell egészíteniük az ottaniaknak. Idén a hivatalos civilek címeravatással és zászlószenteléssel, a civil civilek disznóöléssel próbálkoztak.

 • Fogyassz és halj meg! (Radikális fanzinek)

  Fanzinek: azok a kézzel összeragasztgatott, kollázsszerűen tördelt, fénymásolt kis underground kiadványok, amelyek a rendszer ellen lázítanak, és amelyek e rendszert teszik elviselhetőbbé. A magyar antikulturális fanzinnek egész kis szubkultúrája van már - hogy ne mondjuk: piaca.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...