• Archívumunkból

  Dekóder

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások

  Karácsonyi előzetes

  Életemben legjobban egy biciklinek örültem. Ott állt a fa alatt, csillogott a fényben, kék volt és orosz. Moszkvából tolta Miskolcra egy angyal, részvéttel voltam, elfáradhatott.

 • Archívumunkból

  Retrospektív

 • Archív Para

  Kovács Imre: Én

 • Kádár Tamás: Reklámocska

  A december általában elég húzós hónap a reklámosok életében. Vagy talán inkább a fogyasztókéban. Mert mi legkésőbb november közepén-végén csatasorba állítjuk a lila, kék, néha esetleg piros Mikulásokat, beindítjuk az akciók akcióját, legyártjuk a karácsonyi üdvözlőlapokat, szóróajándékokat.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Mesék)

  A népek meséi, mint szájhagyomány útján átörökített tradíciók, sokatmondóak az illető nép világképével, problémáik "szerkezetével" és problémamegoldó stratégiáikkal kapcsolatban. Egyik iskolai olvasókönyvemben például a preszovjet hős népével a sötétbe borult rengetegben bolyong (eleve, hogy kerül a nép az erdőbe?

 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  A számítógépemről jól látszik a bolygó, a desktopon a Föld kékesen derengő űrfelvétele valahol a MIR orbitális pályája felett, napelemein a Nap hideg fehér fénye izzik, fedélzetén átlátszó műanyag tasakokból metálvörös áfonyalekvárt esznek és gőtéket tornáztatnak az asztronauták.

 • Tóth Gábor András: Szabadláb

  Szóljon az első írás az orvosokról, akik az ügyvédekkel és a papokkal együtt legbelsőbb titkaink tudói. Feltárjuk előttük szégyellt betegségeinket, hibáinkat, bűneinket. Bízunk bennük, mert féltjük egészségünket, szabadságunkat, üdvözülésünket.

 • Eörsi István: Fészek

  Most születő irományommal kedvem ellenére gyarapítom publicisztikai munkásságomat. Nyilván ezért hánytam el valahova Vásárhelyi Máriának a Magyar Hírlapban megjelent jajkiáltását, éppen azt, amelyik írásra késztet.

 • Jirí Menzel: Hát, nem tudom (Álnok filmek, amik túl komolyan veszik magukat)

  Az unalmas filmek olyanok, mint az unalmas emberek. Felejthetők, nem háborgatnak új, addig ismeretlen dolgokkal.

 • Dobrovits Mihály: Stratégiai kalauz (A "fejlődők", Európa és a magyarok)

  Miközben a "fejlődő" világról akarok írni, nem ok nélkül jár bennem a gondolat: voltaképpen erről az országról beszélek. Legfőképpen arról a teljesen hamis és beképzelt biztonságérzetről, hogy nekünk nincs közünk ahhoz, ami ezekben az országokban történik.

 • Kell a dili

  Lapzártánkkor már jóval több mint kétszázezren voltak, és csak Belgrádban - a vidéki városokat még nem is számoltuk. Ha forradalom lesz belőle, és miért is ne lehetne, és ráadásul nem olyan, aminek valamilyen karhatalom tesz pontot a végére, akkor ez lesz Ká-Európa legvidámabb forradalma.

 • Politikai hírek

  Megszűnt Major többsége

 • Kulturális hírek

  Filmhíradó Dokumentumfilmet forgat Nadine Gordimer: a Nobel-díjas dél-afrikai írónő a közelmúltban átélt történelmi változásokról, a múltról és az elképzelt jövőről faggatja riportalanyait, Johannesburgban Gcina Mhlope író-színésznőt, Ntutho Matlana apartheidellenes forradalmárból lett gazdaságpolitikust és Mongane Wally Serote írót-parlamenti képviselőt, Berlinben pedig az egykori NDK és NSZK idősebb írónemzedékéhez tartozó Christa Wolfot és Günter Grasst, az exkeleti fiatal írókat képviselő Thomas Brussigot és Josef Kleihues építészt, akinek legutóbbi munkája a berlini Hamburger pályaudvar kortárs művészeti múzeummá alakítása volt.

 • Ferencvárosi Torna Club: Zsebcselek

  Ki akarja bekebelezni a Fradit? Egyáltalán: kié most a Fradi? Ezekre a kérdésekre nehezebben kap választ az érdeklődő, mint arra, hogy mi is a Fradi. "Más"; "a Fradiban csak égni lehet"; "a Fradiért élni vagy meghalni", hallja sokszor, kérdezzen akár nyugdíjast, akár milliókat kereső aktív futballistát.

 • Platformok az MSZP-ben: Duplaszoci

  Vígjátékba illő fordulat: szocialista platform alakult az MSZP-ben. A szocialista szocialisták úgy érzik, szocialistábbak a párt többi szocialistájánál, s ebből nyilván messzemenő következtetéseket vonnak le. És mi van a Baloldali Tömörüléssel vagy a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért nevezetű csoporttal, amelyek szintén az MSZP-t szabdalják?

 • Szlávy Bulcsú mint regényíró: "Én vámszabadterületté tenném egész Magyarországot"

  Szlávy Bulcsú megkapta élete első kézigránátját. A Balaton északi partjának Keresztapjaként aposztrofált vállalkozó azonban - legalábbis egyelőre - még nincs a likvidáltak egyre bővülő listáján, hiszen a neki átnyújtott robbanószerkezet marcipánból készült.

 • A Szokai-Tocsik-ügy: X-akták

  Sikerdíj, forintszázmilliók, titkolt és homályos politikai kapcsolatok, pártközeli cégek, rendőrségi nyomozás, miniszter menesztése, parlamenti vizsgálóbizottság, életveszélyes fenyegetések, rendőri védelem, bank- és levéltitkok megsértése, kiszivárogtatás, cáfolat, no és egy húzónév, amellyel mindezt jól el lehet adni - mi kell több egy igazi sztorihoz?

 • Európai Unió: Elődöntés

  Huzavona az utolsó pillanatig, aztán a dublini csúcsértekezlet nagyjából-egészében áldását adta a pénzügyi unióra, bár a működtetésével kapcsolatos kérdésekben továbbra sincs egyetértés. Németország egy szigorú szankciórendszer mellett kardoskodott magára maradva.

 • Szcientológia Németországban: Buzgalmi állapot

  A demokráciát fenyegető totalitárius veszély vagy a bűnöktől mentes világhoz vezető út? Pszichikai terror vagy teljes lelki szabadság? Ami az Egyesült Államokban hírességek által támogatott, adómentességet élvező közhasznú egyház, az Németországban profitorientált vállalkozás, de még inkább titkosszolgálati megfigyelésre érett pszichoszekta.

 • Egy úr, fehér oroszlánnal (Josef Skvorecky´ író)

  "Az a pasas vagyok én, aki olyan hosszan csókolódzik azzal a gyönyörű szőke asszonnyal. Igaz, hogy ezt a jelenetet Nemec aztán kivágta a végső változatból" - mondta magáról Skvorecky´ az Ünnepségről és vendégekről című filmre hivatkozva.

 • "Slyt én választottam" (Rob Cohen filmrendező)

  Péntek 13-án megnyitotta kapuit a Pólus Centerben lévő Cineplex Odeon, a harmadik magyarországi multiplex mozi. A nyitóelőadás a Daylight című új Sylvester Stallone-film európai ősbemutatója volt - mindössze egy héttel az amerikai bemutató után.

 • Szemből az angyal – Kerekes Éva színésznő

  Ne szépítsük, a szerk. kedvenc színésznője. Kaposváron született, a főiskola kezdete óta pesti polgár. Évekig a Radnóti Színház tagja volt, egy ideje szabadúszó. Színházi szerepei számosak, leghíresebb filmszerepe tán a Zsötem szendéje.

 • Európa Filmhét: A lapátra tett isten (Joao Cézar Monteiro: Isteni komédia)

  Azt gyanítom, hogy az isteni komédia maradéktalan élvezetéhez nem árt benne lenni a korban. Akinek megvan még az összes csikófoga, röptében kapja el (be) a legyet, fast fooddal áldoz a gyomornak, és utcán nyalja a gépi fagylaltot, az nem lesz vevő a portugál Joao César Monteiro filmjére, melyet Isteni komédiaként játszottak el az Európa Filmhéten.

 • Filmrendezők színházban: Kísérleti csarnok (Kamondi Zoltán Miskolcon)

  A miskolci teátrum direktora, Hegyi Árpád Jutocsa és a csarnok művészeti vezetője, Kamondi Zoltán azzal a szándékkal hívta életre a Csarnok Kultusz Motelt, hogy legyen egy hely, ahol a legújabb színházi kutatások és kísérletek eredményét a nézők elé tárva kibányászhatóvá válik mindaz, ami bennünk - a publikumban és az alkotókban - rejlik.

 • Filmrendezők színházban: A nagy ivás (Gothár Péter a Katonában)

  Aki a Moszkva-Petuski utat oda-vissza megjárta, az ne csodálkozzék, ha a végén a detoxban ébred, és már nyomják is a kezébe a kényszergyógykezelésre szóló zárt osztályi beutalót. Venegyikt Jerofejev színdarabja persze nem ilyen közvetlenül folytatja a fent nevezett nagy alkoholregényt.

 • Film: Stefan cel Mare-képeslap (Koltay Gábor: Honfoglalás)

  Nem mondom, hogy nincsenek előítéletek. Midőn először hallottam a Honfoglalás című nagy ívű projekt szárba szökkenéséről, minden porcikámban tiltakoztam a gondolat ellen. Aztán megpróbáltam ironikusan felfogni: tettem is javaslatot a szerkesztőségben, hogy egy közös mozilátogatás legyen az ünnepi ajándék a munkatársaknak, a Koltay-film bizonyára annyira rossz, hogy már camp.

 • Film: Nem így jöttem (Koltay Gábor: Honfoglalás)

  Az a jó, ha az ember előre kijelöli a menekülés útvonalát, ellenőrzi a zárat a vészkijáraton. Mint a Spartak edzője a Slavia elleni összecsapás előtt. "Jaj, az a helyzet, hogy nagyon sok a sérültünk, és játékosaink némelyike az Ostrava ellen besárgult.

 • Könyv: Negyedszázad versei (Fürjes Péter: arc hátraarc)

  Fürjes Pétert ne keressük az Új Magyar Irodalmi Lexikonban. Se folyóiratok tartalomjegyzékében.

 • Könyv: Közöny (Pete Dexter: Ami jár, az jár)

  Paris Trout, miután nyolc pisztolylövéssel leterített egy fekete nőt és egy 14 éves leánygyermeket, ijedtében megőrül, annak rendje és módja szerint megöli anyját, feleségét és saját ügyvédjét, végül önmagát.

 • "És az alma naranccsá lett" (Northrop Frye: Kettős tükör (A Biblia és az irodalom))

  A mai ember gondolkodási és nyelvi kategóriái szerint az Újszövetség egyik központi állítása, az Ige testté lett, legalább olyan értelmetlen, mint a címünkben szereplő mondat. Northrop Frye - akit az angolszász irodalomkritika egyik legnagyobb huszadik századi művelőjeként tartanak számon, és akit kevés számú magyarországi ismerője egymás között csak "az öreg Frye"-nak becéz - páratlanul eredeti és nagyszabású vállalkozás keretei között igyekszik valamelyest eloszlatni a jogos értetlenkedést.

 • Nyolc kis kritika

  Az InterCom videója.

 • Magyar Glóbusz: Üzlet, menet

  A kérdés nem az, hogy 1996 a botrányok éve volt-e - a közvélemény szemében az év belpolitikai szimbóluma alighanem a Szokai-Tocsik-ügy -, hanem az, hogy miért éppen 1996 lett az. És hogy a botrányokon kívül történt-e még valami itt idén.

 • Világfalu: A szeszélyes élet éve

  Háború jobbára nem volt az idén, a viszonylagos békében volt idő, hogy összeérjenek a dolgok. Az első és a második világ például, amennyiben létezik ilyesmi, egyre több tekintetben árul el hasonlóságot, lassan már azt is nehéz eldönteni, melyiküknek kéne először gratulálni ehhez.

 • Gép + Narancs: A háló éve

  Látszólag egy év, a gépekben azonban gyorsul az órajel: exponenciális növekedés, bazi nagy forradalom, idén már nem kell magyarázni. Az év embere a számítógép, korunk hőse a rendszergazda, a kedvenc drog az Internet.

 • Élet + Mód: A gyorsulás éve

  Idén csak kettő és fél évszak volt, korrekt tél, aztán azonnal nyár, majd valami gyanús átmenet. Ez az év azonban nem csak az éghajlati változások miatt volt különleges: befejeződött a váltás, a rockandroll-életformának végleg leáldozott, teljes pompájában tárult fel egy új kor, ami teljes életmódváltást követel azoktól, akik meg akarnak kapaszkodni a dolgok felszínén.

 • Kultúra: Az Ország mint ünnep

  A Botond elnevezésű, 18 karátos aranyórától a Honfoglalás című P. Mobil-lemez reneszánszáig 1996 minden ízében a millecentenárium éve volt. Országszerte ezernyi kulturális rendezvényt szenteltek az évfordulónak, s aki ott volt, állítja: leghangulatosabbra a kis közösségek ünnepei sikerültek.

 • Egy év elmúlt (MaNcs-szavazás)

  Nem volt könnyű. Az év sem és az összesítés sem. Minden eddiginél több válasz érkezett be szerkesztőségünkbe: december 3-án kora délután Svájcból hozattunk lavinamentőket, az utolsó pillanatban - de három munkatársunkat azóta sem találjuk, szag után sem.

 • Kínai konyha: Budapest, Chinatown

  Bár olyan asztal Pesten nincs, aminek az aljába lehetne az élő majmot szerelni, és a koponyaműtét után kikanalazni az agyvelejét, mint ahogy arról a Tang kori csemegéről sem hallottam még, hogy az újszülött - még vak - bambuszpatkánybébiket eleresztenék az asztalon, és némi evőpálcával taszigálós adrenalin- és vércukorszint-emelés után felkapnák, majd megmártanák mézben, és hamm, egy falat, de a tény tény marad: nagyon sok helyen lehet már Budapesten kínai ételt enni.

 • Tévéshopping: Tony szerint a világ

  Az egész karácsonyi hajcihő elkerülhetetlenné teszi a zsír- és szénhidrát-túlfogyasztást, ez ellen nem is küzd már senki, elkerülhetetlen, kész. Pozicionálisan nem elhanyagolható közelségbe kerül viszont az új év a maga elkerülhetetlen fitnessfogadalmaival.

 • Robbanó modor

  A magyar állampolgár, illetve a vele jobbára hasonló kötelességekkel felruházott és persze jogokkal is rendelkező külföldi reggel felkel, leporolja magát, beüti a könyökét a variába, beüti a feleségét a gázsütő ajtajába, beüti a gyerekeit a talajba, majd elindul sorsa felé.

 • Poszt-Elektrosokk: Félelem és reszketés a neccen (Cybergonzo)

  Szép hagyomány a Narancsban, hogy a karácsonyi számban valamilyen formában megemlékezünk történelmi előképünk, az amerikai gonzo-újságírás nagyjainak munkásságáról. Tavaly valóságosan látogattunk el Dr. Gonzo (Hunter S.

 • Szív és robban – Trabant-Wartburg-találkozó

  Egy szmogmentes, kora szeptembert idéző novemberi délután értesültem arról, hogy országos Trabant-Wartburg-találkozó lesz. Azon hirtelenjében elhatároztam, hogy utánajárok, kinek és miért fontos a tisztátalan hírű, technikai zsákutcának bizonyult, ámde mégis korszakos jelentőségű kétütemű személyi közlekedés kultuszának tisztelete a környezetbarát, 16 szelepes ezredforduló hajnalán.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...