• MaNcs 9. évf. 1. sz. (1997. 01. 09.)

  "Nem kérek türelmet" (Medgyessy Péter pénzügyminiszter)

  Nem lehet eltérni a gazdaságpolitika mai irányaitól - véli a Narancsnak adott interjújában Medgyessy Péter pénzügyminiszter, aki szerint jövőre, a választás évében sem lehet eltérni a stabilizációs politikától, hiszen a kormány csak hosszú távú gondolkodással lehet sikeres. Medgyessy úgy véli: az új esztendő egyik legnagyobb feladata a nyugdíjrendszer reformjának elfogadtatása lesz.

  1997 / 1
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Szilveszteri utólagos)

  Szilveszterkor az van, hogy trombitál az összes buzeráns. De nem ám a gyerekek, hanem ilyen rendes, nagyra nőtt emberek. Fújja mind, hogy szakadna bele, a malackereskedőtől a szakfelügyelőig, oszt látszik rajta, hogy jó neki.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Frizsider, kapitalizmus)

  A nagy karácsonyi veszekedés és más svéd népszokások című tanulmányában Orvar Löfgren antropológus többek között arra a következtetésre jut, hogy az ajándékozást övező kalkulációk, a lakás feldíszítése és a megfelelő ételek elkészítése során végig ott lebeg a "nem leszünk kész" réme, amit csak a szervezési hibák hisztérikus vadászatával és az így előálló ordítozással lehet elhessenteni.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Alkonyodik, a kapu előtt fókazsír-tekintetű szociopaták ácsorognak Atlantes márkájú dzsekikben, és egy vonakodó kiskorút próbálnak rávenni valamire, ami minden magára valamit adó állam törvényeibe beleütközik.

 • Tóth Gábor Attila: Szabadláb

  A habeas corpus jogintézményét az angol bírói gyakorlat alakította ki. Lényege, hogy akit szabadságától megfosztottak, haladéktalanul bíróság elé kell állítani, ahol szabadlábra helyezéséről vagy letartóztatásáról döntenek.

 • Végel László: A posztmodern irónia és a gumibotok

  Szerbia ismerői között is aligha akad olyan, aki számított volna a nagyméretű tömegtüntetésekre. A november elején lezajlott választások előtt Szerbiában apátia uralkodott: a politikai elit a daytoni békét ünnepelte és gazdasági fellendülést ígért.

 • Cinóber

  A 96-os év egyik legkevésbé firtatott médiaeseménye az a tévéhíradó volt, melyben az Üllői úti lakása előtt fejbe lőtt Domák Ferencről emlékezett a szerkesztőség. A Cinóber néven ismert alvilági figurával olyan rondán bánt el a szerkesztő, hogy ha ötven éven át folyamatosan szégyellné magát, nem biztos, hogy egálba jönnének.

 • 13,2 százalék

  Nem kevés ez egy kicsit? Hol vannak a múltbéli fergeteges kilencvenvalahány százalékok? Aggasztó, hogy a kisgazdák közvélemény-kutatása szerint a választók csupán 13,2 százaléka akarja Torgyán pártelnököt miniszterelnöknek.

 • Politikai hírek

  Veszélyben a sajtószabadság?

 • Kulturális hírek

  Éjjeli Õrjárat Rembrandt festményére és az internetezők bagoly-szokásaira utaló címmel hálózati művészeti folyóirat indult. Szerkesztői - köztük a Narancs egykori szerzői, Horányi Attila és Tímár Katalin - a hálózat adta lehetőségeket kihasználva egyrészt arra törekszenek, hogy lapjuk tartalmát folyamatosan frissítsék és bővítsék (például kiállítási programajánlattal), másrészt hogy linkek garmadával kapcsolódási pontokat kínáljanak.

 • Budapest Bank, Polgári Bank: Visszavett lendület

  A Horn-Kuncze-kormány és pénzügyminisztériuma szeretett volna egy kis gyógyírt a Budapest Bank eladása körüli botránysorozatra, ám nem sikerült. Hónapok óta fordítgatják az angol nyelvű szerződést magyarra, de még mielőtt - Medgyessy Péter ígéretéhez híven - nyilvánosságra hozták volna, decemberben már módosították.

 • Egészségügyi reform: Ágyak vonzásában

  Nem szükséges felülvizsgálni az ágyszámcsökkentést előíró törvényt - nyilatkozta Kökény Mihály népjóléti miniszterré való kinevezése előtt. Hogy elszántsága miniszteri pozíciójában is megmarad-e, majd elválik.

 • Alá nem írt törvények: Bumerángparti

  Göncz Árpád köztársasági elnökségének hetedik évében dobott vissza először törvényt a parlamentnek - mégpedig a képviselői összeférhetetlenségről szóló paragrafusokat -, s egészen jól belejött, mert másnap már duplázott, és a privatizációs törvényt sem írta alá.

 • Hongkong: Kiválasztódás

  Azt követően, hogy Zhiang Zemin (Csiang Cö-min) kínai államelnök múlt januárban baráti jobbot nyújtott a hongkongi kormányzói székre pályázó Tung Chi-Hwa-nak (Tung Csi-hua), már senki számára sem lehetett kétséges: 1997 után a jól ismert hajómágnás lesz a szigetország első embere.

 • Peru: Az inka kileng

  Alberto Fujimori perui elnök sohasem gondolta volna, micsoda hírnevet köszönhet majd a Túpac Amaru Forradalmi Mozgalomnak (spanyolból rövidítve MRTA), amelyről egyébként már jó éve büszkén jelentette a világnak, hogy megszűnt, kiirtva írmagig.

 • Ausztria: Haider és alibitanúja

  A magyarok általában irigylik az osztrákokat, akik megúszták a népi demokráciát, viszont a szociális hálójuk még ma is működik. Meglehet, nem kell már sokáig csorgatniuk a nyálukat: az osztrák konszenzus-demokrácia, amelynek alapján 1945 óta két párt, a szociáldemokrata és a Nép-, osztozik a politikai hatalmon, a végét járja.

 • Könyv: Az elhomályosodás dialektikája (Lányi András: Valahol megint utat vesztettünk)

  "Pöcs a Fehér Házban? Nem ez lenne az első eset. Megint összetört egy tankhajó, ott van a sugárzás. A szemét. A rovarirtó szerek, a mérgező hulladék, és a szabad vállalkozás ... a kormányzatban a középszerűség uralkodik, és önérdek is.

 • Könyv: Emese ez, gyermek (Zalán Tibor: Királylányok könyve)

  "Pöcs a Fehér Házban? Nem ez lenne az első eset. Megint összetört egy tankhajó, ott van a sugárzás. A szemét. A rovarirtó szerek, a mérgező hulladék, és a szabad vállalkozás ... a kormányzatban a középszerűség uralkodik, és önérdek is.

 • Könyv: Pirosalma, aranyág (Marie-France Botte: Egy gyermek ára)

  Nyolcszáz dollár. Nem egy menet került ennyibe, a nyolcéves thaiföldi kislányt örökbe, mindenestül vásárolták meg ennyiért. Sok mindene ugyan nincsen, csak üveges tekintete, tályogokkal teli szájürege és csikkekkel összeégetett teste, nem is venné meg senki, különösen nem a testét elhasználó nyugati turisták.

 • Rapsanzon (Les Rita Mitsouko Budapesten)

  Ha egy együttes tagjai tanácstalanul vonogatják vállukat az újságírók kérdésére, hogy hogyan határozzák meg a zenéjüket; ha ugyanez az együttes tizenöt éve dolgozik változatlan sikerrel, kényelmesen, három-öt évenként dobva be új lemezt, új hangzással, akkor nagy valószínűséggel kijelenthetjük róluk, hogy nem érdektelen, amit csinálnak.

 • Mutatni: Korai Öröm

  Végre egy társaság, végre egy koncert, amit megmutathatok az én külföldi ismerőseimnek. Nem kell a szövegét érteni, nem kell a múltját ismerni, se rokona, se ismerőse - csak úgy egyszerűen jó hallgatni meg nézni.

 • Visszaszámlálás (Tricky)

  Volt először is az a hipnotikus Massive Attack-klip, az Unfinished Sympathy: fekete énekesnő, sátáni Jagger-hangminta a háttérben, végtelen pillanat, mint maga a járda, ahol méltóságteljes léptekkel halad, és miközben hallod, hogy a zene észbontó stúdiómunkával keveredett olyanra, amilyenre, a képen egyetlen rohadt vágás sincs.

 • Búvárok: Mélymagyar

  A Frankel Leó utcában több személy egybehangzó állítása szerint fényes nappal rendszeresen megjelenő békaemberek cekkert cipelő nyugdíjasokat kerülgetve vonulnak át teljes menetfelszerelésben a villamossíneken, léket vágnak a vízizöldséggel és bedobált szeméttel gazdagon illusztrált Malomtavon, és a hajdanában itt működött vízimalmok maradványai felett eltűnnek a gyorsan mélyülő vízben.

 • Szilveszteri gála az Operában: Most jó lenni statisztának

  Ritkán adódik olyan lehetőség egy középosztály felé kacsingató család életében, hogy szinte potyán besurranhat az Operaház szilveszteri gálájára, ahová egyébként a kevésbé szemfülesek 15-33 ezer forintos tikettel tehették be csak a lábukat.

 • Berszerkisztán a hálón: Adatkonfliktusok

  Adatkonfliktusok, avagy Kelet-Európa és a kibernetikus tér geopolitikája címmel rendeztek konferenciát december közepén Potsdamban, az információtechnológia rendszerváltás-teljesítményét értékelendő a keleti blokkban.

 • név

  szöveg. .

 • Kispályás áhítat: Van bocsánat

  Január 5-én a Cabrio Kupa elnevezésű teremfocigálán élvezkedhetett a játékra éhes közönség a zsúfolásig megtelt Körcsarnokban. Az átlagnál nagyobb érdeklődés persze nem a lelkes amatőröknek, hanem az FTC-Újpest öregfiúk összecsapásnak szólt, ami Nyilasi, Ebedli vagy éppen Törőcsik fellépésével ígért feledhetetlen élményt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...