• MaNcs 9. évf. 10. sz. (1997. 03. 06.)

  "Kellő magabiztossággal"

  Kövér László, a Fidesz - Magyar Polgári Párt alelnöke

  Az elmúlt hetekben két olyan, egyébként egymással vitatkozó publicisztika jelent meg lapunkban (Arató András: Távol a mennyországtól, február 13., illetve Pokol Béla: Távol Arató Andrástól, február 27.), amelyik kiemelten foglalkozik a Fidesz szerintük várható 1998-as választási stratégiájával. A szerzők egyaránt arra a tavaly decemberi interjúra alapozzák fejtegetéseiket, amelyet Kövér László Fidesz-alelnök...

  1997 / 10
 • Rév István: Retrospektív

  "...hazánkban a tömegek bankellenessége, bankárgyűlölete komoly, évtizedes tradíciókra tekinthet vissza. Ennek a bankárgyűlöletnek forrása az a kiszipolyozó, kegyetlen gazdasági politika volt, amelyet a nagybankok képviseltek.

 • Tóth Gábor Attila: Szabadláb (A jog birodalma)

  A történet talán már ismert: tavaly áprilisban két tizennyolc éves lány és egy évvel idősebb barátjuk a fogaskerekű végállomásától nem messze lévő kiserdőben közös öngyilkosságot kísérelt meg.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Narancssárga)

  Iványi Gábor adta közre a Naplóban ezt az 1980-ból származó apróhirdetést: ELADÓ (közületeknek is) Kisvárdán, a Hunyadi utca 9. szám alatti kétlakásos családi ház (Farkas Bertalan volt iskolájával szemben). Az utcafrontos, háromszobás családi ház azonnal beköltözhető.

 • Seres László: Dekóder

  Nagy gáz nem történt: a rendőrt épp csak kicsit elsodorta autójával Kovács Pál a Kossuth téren. A volt népjóléti miniszter parkolni akart, ahol nem lehetett, mert épp odavárták a német államfőt, ezen jól össze is vesztek, majd - az MTI-nek nyilatkozó BRFK-szóvivő szerint - "az autó vezetője hirtelen indított, és a baloldali visszapillantó tükörrel elsodorta a rendőrt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett".

 • Pete Péter: Jöjjön le a miniszter!

  A szerző közgazdász.

 • Bankcsapda

  Skót tudósok feltalálták a klónozott birgét, de a magyarok a maguk temperamentumos módján rácáfoltak az élet egyediségét féltő sikolyokra. A sorban, amely igazán közel áll a bankhoz, többé-kevésbé mindnyájan ott állunk: akár egy akol klónozott birka, áll az ország a pénztárak előtt, sutyorg, túlélési stratégiákat kohol, és rögvest latolgatja is őket, miközben meglegyinti a történelem szele, igenis a történelemé; csak a cinikusok állítják, hogy alacsonyan húzó albán pilóták röpte borzolja fürtjeinket.

 • Politikai hírek

  Albánia: rendkívüli állapot

 • Kulturális hírek

  Chris Newman Budapesten A budapesti Goethe Intézetben látható kiállítása március 14-ig Chris Newmannek. A Németországban élő angol művész ugyanitt koncertezett is (Székely Kinga zongorakíséretével adta elő dalait: Self-combining Music Pieces, Night, New Songs Of Social Conscience), a Műcsarnokban pedig Forgács Péterrel közösen performance-ot mutatott be Live Domestic Installations címmel (hétköznapi ténykedések, öltözködés, vetkőzés stb.

 • Környezetvédelmi átszervezések: Biobolt

  Milliárdos beruházásokat akadályozhat meg, vagy éppen azokra kötelezhet vállalkozásokat - a 12 környezetvédelmi felügyelőség nagy úr a maga szemétdombján: nemcsak a zöldek figyelik a környezetvédelem területi szerveinek átalakítását célzó minisztériumi terveket.

 • Arzenál üzletház: Behódolás

  Éppen két hónapra volt szüksége a Humanitás Tevőleges Humanizmus Alapítvány (HTHA) hajléktalanjaival megtámogatott tulajdonosi csoportnak - Cap Invest Kft. és hat társa -, hogy akaratát hazánkban ez idáig páratlan trükkel (lásd: Szegényház, MaNcs, 1997.

 • Alkotmányozás: Oratórium

  Váratlannak aligha nevezhető bejelentést tett a szocialista Bihari Mihály, amikor az új alkotmány kidolgozására hivatott bizottság múlt heti ülése után úgy fogalmazott, hogy ebben a ciklusban már valószínűleg nem lesz új alaptörvény.

 • Német gazdaság: Gondoskodás nélkül

  Hol van már a menekültotthonok lángolása a germán éjszakában, skinheadek néha még büntetnek kicsit, na jó, időnként ölnek, de aztán szaladnak is sokat dühös autonómok elől. Vagy már nem is tudni, kicsodák, csak úgy nekiesnek húszan botokkal az utasoknak, mint legutóbb a berlini gyorsvasúton, s azóta sem világos, miért.

 • Román gazdaság: Másként csatlakozók

  Tulajdonképpen semmi eredeti sincs abban, amit az új román kormány csinál, mégis minden rendelkezése rendkívül meglepő. Meglepő, miként hatalomra kerülése is, mert az előző, bebetonozott garnitúra leváltása - sem a választások előtt, sem pedig később - nem tűnt magától értetődőnek.

 • A tudatalatti mérnök (Dariusz Gorczyca rendező)

  Dariusz Gorczyca, a kortárs lengyel képzőművész színház egyik legmarkánsabb és legextrémebb alakja a Polonia Expressz Fesztivál meghívására érkezett Magyarországra. A most harmincegy éves művész a Krakkói Képzőművészeti Akadémián egyszerre öt szakot (festészet, szobrászat, rajz, grafika és színházi objektek) hallgatott, és diplomamunkája is egy avantgárd színházi produkció volt.

 • Polonia Expressz: Testetlen színház (Scena Plastyczna)

  A Lublini Katolikus Egyetemen 1969-ben alakult Scena Plastyczna képzőművész színházi csoport a Polonia Expressz Lengyel Művészeti Fesztivál meghívására február 27-én és 28-án a Műcsarnokban vendégszerepelt először Magyarországon, óriási közönségsikerrel.

 • Polonia Expressz: Fekete mese (Dariusz Gorczyca: Az Árnyak Birodalma)

  Ilyen már volt, gondolja az ember, miközben végre-valahára valahogy sötét lesz, a kamaszlányok abbahagyták a vihogást, az ember tarkója mögött lappangó, hallhatóan himlőhelyes illető pedig a magyarázatot, hogy ez meg az meg így meg úgy; már volt, húsz éve is megvan talán, hogy kuporgott az ember, és várta, hogy zendítsenek már végre rá a soros világvége-látomásra, aztán húzzunk haza.

 • Színház: Luxusbébik (Baby Jane + Luxuslakosztály)

  Az élet is rendez, mint tudjuk. Szinte egy időben a Baby Jane Madách Kamara-beli bemutatójával, az Egyesült Államokban meggyilkoltak egy hatéves gyereksztárt, minimodellt, törpe felnőttet, óvodás manökent, Baby Jont.

 • A szeretet nyelve (Foglalkozása: Nick Cave)

  Levél az MTV-nek.

 • Szolid pörgés (Suzanne Vega a Vörösmarty Művházban)

  Ott hagytuk abba egy hete, a Snoblesse Oblige címlapján, hogy a VIII. kerületnek az a lepusztult, de karakteres része, ahova Suzanne Vega hivatalos volt, csak az első pillanatban tűnik annyira idegennek hozzá, New Yorkban is lehetnek ilyesféle helyek.

 • Klónozás: A fekete bárány

  A világsajtó biológiai pokolgépet emleget és vadul spekulál az edinburghi felfedezés nyomán, mondván, hogy az globális Jurassic parkká változtathatja bolygónkat. Az ember klónozásának karnyújtásnyi közelségbe került lehetősége valóban problematikus, de az új módszer elméleti jelentőségéről, korlátairól és Elvis feltámasztásánál kecsegtetőbb előnyeiről kevés szó esik.

 • Fővárosi Közterület-felügyelet Akciócsoport: Kofavizit

  A Fővárosi Közterület-felügyelet tizennégy éve működik a budapesti önkormányzat amolyan operett-erőszakszervezeteként, a majdnem rendőrruhában posztoló alkalmazottak harminchárom jogszabály alapján (a szemeteléstől a póráz nélküli kutyasétáltatáson át a tilosban parkolásig) intézkedhetnek, figyelmeztetés, pénzbírság, valamint szabálysértési feljelentés formátumban, így aztán valahol félúton állnak a kalauz és a rendőr között.

 • Tavaszi idény (FTC-Siófok)

  Balra nyissatok! - tegezi kétségbeesve a mögötte hullámzó tömeget valaki, és igyekszik megkapaszkodni a pénztárablak feletti betonkeretben, nehogy a jegyüket már a kezükben tartók idő előtt kisodorják.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...