• MaNcs 9. évf. 11. sz. (1997. 03. 11.)

  "Nem kell a fügefalevél" (Vágó János, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat elnöke)

  Felpörgött a nyugdíjreform: a mindannyiunk jövőjét érintő tervről az Érdekegyeztető Tanácsban megtörtént az áttörés. Az úgynevezett társadalmi vita lejárta napján, február 28-án olyannyira közeledett egymáshoz a kormány és a nyugdíjbiztosító álláspontja, hogy Medgyessy Péter bejelentette: hamarosan a parlament elé terjeszthető a törvény tervezete. Néhány hete a tőkefedezeti elv élharcosát, Gere Ádám...

  1997 / 11
 • Gergely Ágnes: Cowboy

  emlékek

  Tisztességesen emlékezni körülbelül olyan képesség, mint csípőből lőni.

 • Mosonyi Aliz: Boltosmesék (Csíkos Bolt)

  A Csíkos Boltban büszkén sétálgat a boltos: - Tessék, tessék, szép csíkos minden minálunk, nem pöttyös! - Bejön egy ember, azt mondja: - És ha most egy pötty idekerülne, az egésznek vége lenne? - Jaj, jaj! Arra ne is gondoljunk!

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Másnaposan nem nagyon érdemes a lakásban maradni, sötét és kietlen, arról nem is beszélve, hogy akkora svábbogarak grasszálnak a konyhában, mint egy Juhász Ferenc-kötet, ilyenkor legjobb a Nagycsarnokban lófrálni, rögtön a bejáratnál meg lehet venni az újságot, aztán végig a zöldségesek előtt a bal oldali sávban, vagy egyből föl a mozgólépcsőn a lángossütőig, mert ott vannak székek meg asztal, és az Unicum 120 forint, a korsó pedig 85, ami elég békebeli.

 • Arató András: A Pokol közelében

  A szerző a New York-i New School for Social Research tanára.

 • Hol unokáik elborulnak

  Megyünk az Agyrém térre, megyünk az Agyrém térre TÜN-TET-NI! Mentünk. Eleink a hetvenes évek elején, aztán magunk is. Lánchídi csata, elvették a személyiket, az Angelika presszónál állt a kutyás rendőrszázad, ment a hülye duma, hogy már a Dunán is jönnek monitorral (s ilyenkor jó néhányan kellemesen megborzongtak, mert számukra ennyi volt csupán az ünnep, látni s persze elégedetten konstatálni azt, hogy a rendőrség

 • Ad acta

  Akár még jó is volna látni őket, szerencsétlen kisöregeket, ahogy az arcuk elé tett karjukkal osonnak el a tárgyalóteremből, amelyben jobbára jelképesnek mondható büntetésüket kimondták, hát akkor ennyi a büntetésük, nyugszik meg az erkölcsi győzelmekre éhes igazságérzet, a vesszőfutás a vakuvillogásban meg az, hogy a szomszédok darab ideig bízvást nem fogadják a köszönésüket.

 • Politikai hírek

  Hága: biztató jelek?

 • Kulturális hírek

  Diaszpórában Diaszpóra (és művészet) címmel nyílt kiállítás a budapesti Zsidó Múzeumban. Abonyi Ernőtől Zrínyifalvy Gáborig több mint kétszáz művész alkotásait - a múzeum saját anyagának főbb darabjait, a jelentősebb modern és kortárs gyűjteményektől, illetve maguktól a művészektől kért műveket - mutatják be, előreláthatóan egy éven át.

 • Nyugdíjreform: Célegyenes

  Vasárnap a kabinet elhatározta magát: meglépi azt, amit a kommunisták nem mertek, a népnemzetiek nem tudtak meglépni. Úgy húsz éve van napirenden a magyar nyugdíjreform hol elvi, hol gazdasági megfontolásokból; csak a megtorpedózása, az volt mindig politikai.

 • Törvény a határőrségről: Végvédelem

  Várhatóan heteken belül elfogadja az Országgyűlés a Belügyminisztérium által előterjesztett, a határőrségről és annak feladatairól szóló törvény tervezetét. A kétharmados törvényjavaslat benyújtását hosszú hétpárti egyeztetés előzte meg, s ennek eredményeképpen a szöveg konszenzussal került a Ház elé.

 • Pártvagyon-vizsgálat: A végsőkig betartva

  Vizsgálóbizottságokban e ciklusban nem volt hiány, bár ezek eredményességéről megoszlanak a vélemények. A Szokai-Tocsik-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság munkájáról már csak mínuszos hírekben számolnak be a lapok, az olajgate-re pedig Dunai exminiszteren és Hujber Ottón kívül jószerivel senki sem emlékszik.

 • Zaire-i belháború: Vendégszerepek

  A zaire-i háborút sokan és sokáig a ruandai és burundi hutu-tuszi ellentét egyfajta határokon átnyúló túlburjánzásának látták. Amikor Mobutu diktátor valamikor az év elején rövid időre visszalátogatott Kinshasába franciaországi palotájából, még nem volt teljesen világos, hogy a felkelők valóban nem fognak megállni, amíg nem döntik meg több mint három évtizedes, korrupt rendszerét.

 • Albánia: Dél Észak ellen

  Sali Berisha elnök szerint érthetetlen az egész história, ami a pilótajátékok körül történt. Nyilván a sajtó is gerjeszti az indulatokat; sajnos ezt annál is inkább megteheti, mert egyre nehezebb a képviselőit kipenderíteni a zilált helyzetű országból.

 • Német katonamúlt: Mundérgyalázás

  Azért nem úgy van az, hogy német nem ismer határt önmarcangolásban, ha múltjára terelődik a szó. A Wehrmachtot például még sokan szeretnék megtartani szép emlékezetükben.

 • Könyv: Az Aczél-jelenség (Révész Sándor: Aczél és korunk)

  Annak a történésznek, aki egy történelmi személyiségről portrét alkot, két követelménynek kell megfelelnie. Két nem harmonizáló követelménynek: a kritikai távlatnak és az empátiának. E nélkül az ábrázolás vagy magasztalás, vagy leleplezés.

 • Film: Ember tervez (Ethan Coen és Joel Coen: Fargo)

  Odafönt, északon kezdik, a vonalzóval kimért Dakotában, és nem is adják alább Minnesotánál. Valamikor a nyolcvanas években három férfi találkozik egy fargói kocsmában, megrendelő és munkavállalók, két kiskaliberű bűnöző, akiket egy harmadik piti bűnöző ajánlott a melóra.

 • Nevetve a jövőtől

  A Fargo nem szép, nem elegáns és nem költői. Alpári és tenyérbemászó, a színészei úgy hasogatják a kulisszát, ahogy a tőkét illett volna dönteni a költő szerint - lehet, hogy ő sem egészen úgy gondolta -; de a film maga is alpári műfaj.

 • Könyv: Mindennapi anekdotánkat add meg nekünk ma (Szörényi László: Hosszúlépés)

  Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy ember, Bodor Ferenc, meg akarta írni Budapest kocsmáinak történetét, tán meg is írta, Hosszúlépés lenne a címe, a kézirat máig kiadatlan. Ez a könyv, Szörényi Lászlóé, nem az a könyv - kevesebb (csak belehörpint ama Nagy Hordóba) és jóval több: történelem, élet, irodalom, igazi próza.

 • World Music: mi újság?

  Cesaria Evora: Cabo Verde.

 • A példa értéke (Biohazard a Petőfi Csarnokban)

  Sokáig tűnődtem, miként kezdhetnék e beszámolóba, s lám, milyen frappánsan túlesem rajta. Háromnegyed nyolckor értem a PeCsába, a Warpigs már túl volt magán, a másik vendég épp ott tartott, hogy fucking night, amikor óvatlanul bemerészkedtem.

 • U97 (U2: Pop)

  A CD-füzetke elején, köszönetnyilvánítások közepette, szerz. jogi apróságok, politikai fogoly- és Greenpeace-infók előtt, boldog 50. születésnapot kíván a U2 David Bowie-nak, akivel szinte egyszerre hozták ki új lemezüket.

 • Karaoke: Zengenek az ének

  Gondolom, mindenki látott már olyan félhülye egyetemistát, aki a róla elnevezett klubban korongrészegen énekli a vac lav gattudú gattudú vid it című Tina Turner-számot, miközben szűkebb családja üvölt a boldogságtól.

 • Férfi-aranyékszerek: 20th Century fux

  A hetvenes években csalhatatlan bizonyossággal tudtuk, hogy a férfiak bal fülében hordott fülbevaló egyértelműen a tulajdonos homoszexuális beállítottságát jelzi. Az egyértelmű bizonyíték két összetevője a karika és a bal fül voltak; a fájdalommentes fülbelövők által terjesztett kis pöttyöcskék, rombuszkák és a jobb fül csatasorba állítása nehéz helyzet elé állította mind a homókat, mind a heterókat.

 • Nyugdíjas Ki mit tud?: Vissza az ártatlanságba

  A nyugdíjasok Ki mit tud? vetélkedőjét kétévenként rendezi meg a Nyugdíjasok és Idősek "Életet az Éveknek" Országos Szövetsége azzal a céllal, hogy az indulók a nyilvánosság előtt is mutassák meg, mire képesek, cserébe egy kis sikerélményért.

 • Majdnem sügér

  Ezért szép a horgászat: a hétvégén minden reggel arra ébredtem, hogy egy szőrös mellű, sofőrpólós, köpcös kis fickó ül a fejemen, és egy kalapáccsal unottan verdesi a koponyámat, ezért vasárnap kiugrottam sügeret fogni és légkúrázni Budakalászra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...