• MaNcs 9. évf. 16. sz. (1997. 04. 17.)

  Meghalt Wojciech Jaruzelski

  90 éves volt. 1997-ben beszéltünk vele. Április elején múlt nyolc éve annak, hogy megszületett az első kelet-európai megállapodás a békés hatalomátadásról a kommunisták és a kommunisták ellenzéke között. A lengyel Kerekasztal sikerében múlhatatlan érdemeket szerzett az akkori lengyel államelnök, Wojciech Jaruzelski. Aki nem sokkal az első, 1989. júliusi, részben szabad választások után nyomtalanul eltűnt a...

  1997 / 16
 • Tóth Gábor Attila: Szabadláb

  "A bíró... szinte semmi", de legfeljebb "a törvény szája" - írta Montesquieu, az alkotmányosság tanítómestere. Tévedett. Az elmúlt két évszázad azt bizonyítja, hogy az egyéni szabadság legfőbb biztosítéka a független és színvonalas bíróságok működése.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Egy építtető emlékirataiból)

  Egy bólintásnak sokszor súlyos ára van, esetenként megváltoztatja az életet, de nem látja át ezt előre a gyanútlan barom. Egy vasárnap délután, amikor a legnehezebb, s így a mindegy szó a legkönnyebben kimondható, egy sokadszori felvetésre nekem is megmozdult sajnos a fejem.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Köztünk és a pokol vagy a mennyország között csupán az élet van, a legmulandóbb dolog a világon - írta Pascal, amire Schopenhauer kontrázott rá: "Az élet voltaképp nem is az élvezet kedvéért van, hanem hogy átessünk rajta és befejezzük.

 • Eörsi István: Még egyszer az Írószövetségről (Első számú bevezető megjegyzés)

  A Népszava március 27-i számában kurtán összegeztem nézetemet az Írószövetségről. Mivel cikkemet azzal a hírrel indítottam, hogy néhányan egy új íróegyesületen törik a fejüket, írásomat némelyek közös megnyilatkozásnak értelmezték.

 • A pápa közbeszól

  A repülőtéren ott álltak egymás mellett, két, nagyjából egyidős öregember Ká-Európából, meg innen a nappaliból, ha a hírek mennek a tévében, az elmúlt néhány évben ritka, hogy valamelyikük ne lenne benne. Két régi börtöntöltelék, különféle, a huszadik század második felében mifelénk divatos totalitarizmusok egykori áldozatai, akik végül is mind a ketten sokra vitték, mondhatni.

 • Game Over

  A testület nem volt határozatképes, a küldöttek egy része kivonult: Simsa tajtékzott, Cser elégedett volt, az obstrukció is vélemény. Kökény miniszter szerint kell az önkormányozósdi - megismételte szellemi termékét, hogy ha megromlik egy házasság, attól még nem a házasság intézménye a rossz, erre nagyon büszke lehet -, a sajtótájékoztatóra mindenki összeszedte magát.

 • Politikai hírek

  A pápa Szarajevóban

 • Kulturális hírek

  Asian Dub Foundation A Szilvási Folk Band hagyományos, gitáros-kannás dalai és techno-kísérletei, majd az Anima Sound System magyar népdub-tánczenéje után a második generációs bevándorlókból álló londoni Asian Dub Foundation 1997-be turbózott indiai hangokkal és ritmusokkal hozta lázba a Tilos Rádiót támogató party közönségét.

 • Pető Iván lemondása: Egy korszak vége

  Az SZDSZ Ügyvivői Testületének hétfő reggeli ülésén Pető Iván lemondott pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról. Aznap délután tartott sajtótájékoztatóján cáfolta azokat a feltevéseket, hogy döntését a Szokai-Tocsik-ügyben való SZDSZ-es érintettség, illetve pártjának a botránytól nem elválasztható népszerűségvesztése befolyásolta volna.

 • Egészségügyi adatvédelem: Az orvos felír és feljelent

  Az egészségügyi adatok kezeléséről rendelkező törvénytervezet - amely most került a parlament elé - ellentétes az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel, és alkotmányossági aggályok is felmerülnek, vélik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezetnél.

 • Drograzziák: Mintavétel

  Bár úgy tűnik, hogy egy Tolna megyei drogfogás szálai a szigetszentmiklósi Speed diszkóig vezetnek - a szekszárdi dealer állítása szerint a parkolóban vásárolt kábítószert -, a diszkó üzemeltetői szerint a Speedben nem fogy több drog bármely másik, hasonló profilú magyarországi intézménynél.

 • Olaszország: Az albán intermezzo

  Jó, hogy Olaszország végre kiemelt szerepet kap: egy ilyen méretű országnak egyszer végre be kell bizonyítania, hogy képes a válságok kezelésére anélkül, hogy Hollandia vagy Luxemburg szárnyai alá bújna. Ezt katonai szakértők állítják a Napkelte akció kapcsán.

 • Németország-Irán: Az ítélet másnapja

  Iráni ellenzékinek lenni nyugati emigrációban is életveszély: eddig hatvanan végezték nem ágyban, nem párnák között. De amit más esetekben egyetlen bíróság sem mert még kimondani Nyugaton, azt múlt csütörtökön megtette egy berlini.

 • Fiatal Művészek Klubja: Távol a Fikától

  Végleg over a game, vége a hosszú játszmának, bezárt a Fiatal Művészek Klubja. A "gettó, hol mindenkit ismerünk", nemzedékek sorának jelentett valamit, mindig mást, de mindig fontosat. Közben lepergett a 60-as évek konszolidációja, a 70-es évek neoavantgárdja, a 80-as évek new wave-je, eljött a 90-es évtized, hogy végképp eljelentéktelenítse a helyet, ami politikailag érdektelenné vált, minden más tekintetben meg egy lett a sok közül.

 • Mokép-privatizáció: Forgatókönyv, befejezetlen

  Kié lehessen 830 darab magyar film forgalmazási joga - alapvetően ennek a kérdésnek sikerült a parlament kulturális bizottsága előtt összeugrasztania a filmszakma, illetve a kormányzat képviselőit önmagukkal és egymással.

 • Ornette Coleman: Negyvenéves a harmolodikus zene

  Ornette Coleman (1930) altszaxofonos és zeneszerző 1957-ben hozta össze azt a formációt, amellyel 1958-tól zenetörténeti jelentőségű felvételek sokaságát rögzítette. Később többször visszavonult, majd újjászervezte együtteseit, megtanult trombitálni és hegedülni, írt vonósnégyeseket és filmzenét.

 • Tíz pont: Henry Rollins

  Hardcore-ikon, mellesleg költő, színész, moralista, kiadó. Zenekara, a Rollins Band hazánkba is többször betört, most új albummal állt ki: Come In And Burn.

 • Mitől megy az autóbusz? (Janisch Attila filmrendező)

  Láttuk már a Filmszemle egyik fődíjas moziját (Csinibaba), most a másik következik, amelyik a rendezői díjat is elhozta. Janisch Attila Hosszú alkony című filmjét megjelenésünk napján kezdik játszani a pesti mozikban.

 • Film: Vissza a Zónába (Janisch Attila: Hosszú alkony)

  München 700 kilométer ide, tán Velence is, Párizs úgy ezerhárom lehet, Amszterdam megvan ezerhat is. És vannak a nonstop autóbuszos turista, bevásárló autóbuszos utak, mindenféle utazási irodák szerveznek ilyeneket.

 • Nyolc kis kritika

  KIÁLLÍTÁS12 átmásolt regényMiroslav Mandic tárlataMiroslav Mandic szerb festő, filozófus, költő, szerzetes, koldus és csavargó l991-ben elhatározta, hogy tíz évig gyalogolni fog Európában. Mindennap húsz kilométert, azaz huszonhatezer lépést.

 • Guminőnap (1. Magyar Erotika Kiállítás és Börze)

  A pornográfia munkásainak régi dumája, hogy tevékenységükkel oldani szeretnék a gátlásokat és felszabadítani a bennünk rejlő egészséges nemi ösztönöket. Pedig csak pénzt akarnak, de sokat, legfeljebb még kiélni saját vágyaikat.

 • 2001 Ûrodüsszeia: Mint HAL az űrben

  A hármas gyártási számú 9000-es számítógép vagyok. 1997. január 12-én kezdtem működni Illinois állam Urbana városában, a HAL gyárban. Róka koma gyorsabb, mint a rest eb. Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...