• MaNcs 9. évf. 18. sz. (1997. 05. 01.)

  "Kormányozni akarunk" (Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke)

  Pártja lassan, de biztosan tényező lesz: az FKgP a pártok népszerűségi listájának élére került, és bár elnökük a politikusok listáján inkább a hátsó mezőnyben található, a lakosság egyre nagyobb része biztos abban, hogy dr. Torgyán megnyeri a jövő évi választásokat. Még miniszterelnök is lehet.

  1997 / 18
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Reggel van, megyek)

  El ne aludj, ez még átjön, negyed nyolc van, mennek a nők, aztán mint az ájult, zuhanok vissza félbemaradt rémálmomba, hátha ez a mai reggel valahogy megúszható. Túl nagy a csönd, az ébreszt föl, nincs-e ezekkel valami baj.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Totózó)

  Átmeneti rítusnak hívják azt, amikor a népek különféle hókuszpókuszokat végeznek az élet egyes jelentősnek ítélt pillanataiban, amikor is úgy vélik, hogy az egyén átmegy egy életszakaszból egy másikba, amelyik jelentősen különbözik az előzőtől.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Kedvenc idézeteim közé tartozik egy nagy amerikai befektető magyarázata arról, hogy mi a különbség a spekuláns és a befektető között: pontosan az, mint a párkapcsolatait gyakran váltó és a stabil kapcsolatban élő ember között.

 • Juhász Géza: A szex mint bűncselekmény

  A szerző a Habeas Corpus Munkacsoport tagja.

 • Go Westminster!

  Ha a toryk mégis visszajönnek a süllyesztőből, az olyan csoda lesz, amilyet a közvélemény-kutatás feltalálása óta nem látott Nagy-Britannia. Még 1992-ben sem, amikor pedig közvetlenül a választások előtt szintén a Munkáspárt vezetett néhány ponttal, de csak hogy ismét John Major alakítson kormányt aztán.

 • Máj. 1.

  Föl is kéne vonulni már. Mondjuk kivételesen nem esne az eső, most már úgysincs tétje az időjárásnak, és az esőnek is kényelmesebb, ha odafenn marad, mi meg vonulhatnánk, míg jólesik. A táblák és egyéb írásos bizonyítékok cipelésétől eltekintenénk, azokat úgyis azért rendszeresítették a bolsevikiak, hogy a dolgozók keze foglalt legyen, ne mindig a bérelszámolás fenekét fogdossák ezekben a meghitt pillanatokban, ha marad még végtagja a dolgozó népnek a transzparenscipelés mellett, azzal a tribünnek integessen inkább, szervusz, tribün.

 • Politikai hírek

  Lima: szabadok a túszok

 • Kulturális hírek

  Testet öltött logosz E címmel látható 14, Németországban élő nő művész kiállítása május 25-ig a Kortárs Művészeti Múzeum/Ludwig Múzeumban, de ez az átfogó címe is annak a rendezvénysorozatnak, amely Nők a művészetben és társadalomban alcímmel egészen júniusig zajlik Budapesten.

 • Független Kisgazdapárt: A hivatás mint politika

  "Kormányozni akarunk" - fogalmazott lapunk elején olvasható interjúnkban a kisgazdapárt céltudatos elnöke. A legújabb közvélemény-kutatások is megerősítik: ha ma lennének a választások, Torgyán József kormányozhatna.

 • Sporttörvény Magyarországon: Volt, nincs

  A sporttörvény előkészítése és annak végeredménye mögött meghúzódó folyamatok jelképszerűen mutatják a sportvezetés kilencvenes évekbeli lobbipolitikájának látványos kudarcát. Ráadásul hiába van végre jogszabály, ha továbbra sincs megoldás azokra a problémákra, amelyeket ha nem kezelnek, összeomlik a magyar sport.

 • Nyírfa-ügy: Besúgók és provokátorok

  Nikolits István, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter csak néhány napra teszi ki a lábát az országból, máris romokban hever az Információs Hivatal. A kémregényekbe illő névvel ellátott intézmény az ország ellen tervezett vagy végrehajtott bűncselekmények (például drog-, fegyverkereskedelem) felderítésére hivatott.

 • Franciaország: Menekülés előre

  Április 21-én este a francia elnök rádió- és tévébeszédben jelentette be: tíz hónappal előrehozza a jövő év márciusában esedékes parlamenti választásokat, hogy Franciaország "az erő pozíciójából" vághasson neki a (nyugat-)európai gazdasági és pénzügyi uniót megelőző sorsdöntő 18 hónapnak.

 • Holland Antillák: Borúra Aruba

  Aruba messze van, nagyon messze. Káelemmel repül oda az ember, már ha van rá pénze. (Esetleg meghívják.) Tizenegy órát és ötvenöt percet kell a levegőben tölteni még Amszterdam után, de végül is megéri.

 • Könyv: Látástól vakolásig (Libuse Moníková: A homlokzat)

  Azt beszéli már az egész város, hogy megíródott a regény. Fokmérői: Musil, Canetti, Conrad, Hrabal, Hasek, Kundera és a posztmodern. Ámde mielőtt feltépnénk az Írók Boltjának ajtaját az új kötelező irodalomért, érdemes végiggondolni, mit várunk ma a metrón vagy a lefekvés előtt negyedórára előkapott prózától.

 • Régi, most (The Roots)

  Mint a képen is látható, a Roots tagjai szelíd, finom fejek, azzal azonban nagyon ki lehet őket idegelni, ha alternatív hip-hopnak titulálják a zenéjüket. Mindent, csak azt ne! Inkább maguk csomagolnak: organikus, igazi - valahogy így.

 • Hm, hm (Marcus Miller a PeCsában)

  Marcus Millert a PeCsa szabadterére szánta a szervező, arra gondolt, gondolom, hogy 1. a kortárs dzsessz halálra kaserolt sztárjainak egyike, 2. amúgy is megy a funky alapú dzsessz, s végtére 3. elkerülhető a havazás áprilisban.

 • Személy szerint büszke (Patrice Leconte filmrendező)

  Az április 17-27-ig három magyarországi nagyvárosban (Budapest, Szeged, Debrecen) megrendezett filmnapokra Franciaországból imponálóan népes kultúrdeszant érkezett. A delegáció egyik csillaga kétségtelenül Patrice Leconte volt, akinek idén Oscar-jelölést szerzett, César-díjas filmjét, a Rizsporos intrikákat, a fesztivál után is műsoron tartják a mozik (lásd: MaNcs, 1997.

 • "A hangjegyek nem érdekelnek" (Boris Kovac, Ritual Nova)

  Első lemezét az újvidéki Új Symposion folyóirat adta ki, akkor hallottam először a zenéjét. Azóta történt velünk ez-az, szinte eltűnt a bakelitlemez, hogy csak a jelentősebb eseményeket említsem. Boris Kovac a háború és a mozgósítások elől Olaszországba menekült, onnan két és fél évre Szlovéniába költözött, elkezdett utazgatni, munkát kapott Ausztriában is.

 • Állat-természetgyógyászat: Kézrátétellel szőrhullás ellen

  Mit meg nem tesz az ember a kutyájáért, aranyhaláért, májmételyéért, ha a helyzet válságosra fordul?! Mindent. Pénzt, költséget nem kímélve állatorvos, etológus, ebasztrológus, majd legvégső esetben az állat-természetgyógyász következik.

 • Internet-reklámok: Netetés

  A nagy posztmodern guru - Baudrillard -, aki azért önmagát nem tartja POMO-nak, pedig kultúránkban mostanság éppen ő hirdeti a legszélsőségesebb hangon, hogy semmi nincs, a modern véget ért, és egy olyan orgia után vagyunk, ahol már minden csúfságot és jót elkövetett az ember, ami egyaránt okoz élvezetet és fájdalmat; szóval ez a Buddha of cool teoretikus nincs igazán jó véleménnyel az Internetről, sőt magáról a számítógépről sem: a jövő Virtuális Embere "testi és kétségtelenül szellemi nyomorékká válik" - nyilatkoztatta ki Orgia után című cikkében.

 • Polgárőrség: Éjjeli őrjárat

  A VIII. kerületi Oltalom Polgárőrség a központ szerint kiválóan működik. A rendőrséggel azonban nem a legjobb a viszony, a polgárőrök többször lépték már túl hatáskörüket. Elmúltak azok az idők, amikor a legnagyobb egyetértésben közösen járőröztek, most néhány polgárőr a kapitányság területére sem léphet be, legfeljebb vészhelyzetben, például amikor megjelennek "a sajtósok".

 • San Remo

  San Remo Ristorante PizzeriaBudapest II., Török u. 6-8.Nyitva: 12-24Tel.: 212-1991Autentikus olasz kajából régóta nem olyan elkeserítő a felhozatal, mint a pangás éveiben, de az olasz ételekről minimális magyar tudja csak, hogyan is jók; a borzalmas menzai bolognaikon felnőtt nemzedék csak pillanatnyi elmezavarban megy olasz étterembe.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...