• Kádár Tamás: Reklámocska

  Most először, és talán utoljára, egy konkrét kampány keletkezéséről fogok beszélni, de miért is? Azért, mert az a ritka eset fordult elő, hogy egy ügynökség csinált egy kemény és ütős kampányt, ami tetszett az ügyfélnek - hiszen megvette, tetszett a környezetemben dolgozó szakmabelieknek és tetszett azoknak a civileknek is, akik nem utálják kapásból a reklámot, és akikkel beszéltem erről a dologról.

 • Seres László: Dekóder

  Ez egy ilyen időszak: Latorcai János KDNP-médiamártír pár hete a Demokratában kikéri magának, hogy ő a párt "liberális" szárnyához tartozna, sőt pont azon van, nehogy má´ az SZDSZ töltse be azt a "centrum"-szerepet, amely áruházban pedig minden szinten szinte mindenki ott van már.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe

  Deokrácia

 • bodoky Tamás: Fájlövés

  Vegyes érzelmekkel olvastam Seres László kollégám és harcostársam a létező társadalmi közösségek hitetlenségét körüljáró eszmefuttatását karácsonyi számunkban. A szerző egyénellenes, lejárt szavatosságú közösségeket állít szembe vállalható liberális eszmékkel, majd levonja az efféle közösségi lét értelmetlenségéről és feleslegességéről szóló végkövetkeztetést.

 • Bíró Gáspár: A tizenhetedik

  Elgondolkodtató, hogy a legbefolyásosabb amerikai újság, a New York Times szerkesztősége milyen keményen elutasító álláspontra helyezkedik a NATO ká-európai terjeszkedésével kapcsolatban. Teszi ezt nem tegnap vagy tegnapelőtt óta, s a tárgykörben megjelent írások hangneme, beleértve a szerkesztőségi cikkeket, egyre határozottabbá válik.

 • Kihallgatható állapot

  1997. január 13-ára virradólag az elmúlt negyedévben országos sztárrá növekedett Tocsik Márta visszavonta 1996. október 15-én a rendőrség előtt tett vallomását. Azon az őszi nappalon és éjszakán "idegcsillapító és fájdalomcsillapító gyógyszerek egész sorának együttes hatása alatt állt" (Népszabadság), mint állítja, s ügyvédje, dr.

 • Tízezrek, bruttóban

  Van valami mélyen megindító abban a szívós, konok igyekezetben, amellyel a Mi Hazánk Kormánya haragítja magára valahai legfőbb szavazóbázisát. A tavalyi félszázalékos emelés a nyugdíjasok és szimpatizánsaik körében vágott sűrű rendeket, míg a közalkalmazotti szféra jelentős tömegei - a pedagógustársadalomnak, illetve az egészségügyi dolgozóknak beígért tízezer forintos jutalomnak, vagy minek a hatására - éppen a napokban fedezik föl a bennük megbúvó nemzeti érzületet.

 • Politikai hírek

  Rendőrbűnözés: erős növekedés

 • Kulturális hírek

  Magyar grafikus, japán díj "E betűtípus csupa rend és tisztaság; figyelembe véve tervezője nyugati hátterét, nem győzöm csodálni, hogy képes volt létrehozni ezt a kanji-betűt" - egyebek közt így indokolta döntését Yoshiaki Morisawa, a nevét viselő nyomda- és betűipari vállalat elnöke, aki cége nemzetközi betűtervezési pályázatának különdíját, a Morisawa-díjat Szőnyei Györgynek ítélte Möbius nevű, új betűtípusáért.

 • Az RMDSZ kormánypozícióban: Maroknyi kétely

  Szeptember végén még a pártszakadás sem tűnt kizártnak, december végére azonban kormányzati tényező lett: röviden így summázható a Romániai Magyar Demokrata Szövetség utolsó negyedéve. Kellett ehhez a novemberi parlamenti választás, seregnyi káderpolitikai konfliktus a párton belül.

 • KDNP: Törvénytől sújtva

  A Fővárosi Bíróság január 7-én megsemmisítette a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának a december 14-15-i ülésén hozott összes határozatát - beleértve az elnökválasztás eredményét és a tisztújítással kapcsolatos további döntéseket.

 • Sajtó és etika: Kiszolgáltatott újságírók és olvasók

  Az összeférhetetlenség-összeférhetőség határairól manapság leginkább a politikusok esetében vitatkoznak sokat, de például a politikusok összeférhetetlenségéről író újságírók a saját összeférhetetlenségükről csak nagyokat hallgatnak.

 • Belgrád: Kordon blőd

  Szerbiában nyolcadik hete tüntetnek, mert a hatalom megsemmisítette az ellenzék által megnyert helyhatósági választások eredményeit. A külföldi és a hazai nyomás miatt Slobodan Milosevic szerbiai elnök rezsimje kismértékben bár, de engedni kénytelen: hétvégi hírek szerint lehet, hogy elismeri az ellenzéki győzelmet.

 • Bulgária: A köztes lét örömei

  Az 1944-es kommunista puccs óta ilyen rendőrfesztivál még nem volt, mondják a strigulahúzogatásban járatosak. A kövek nyomán a parlamentben ablak nem maradt egészben, egy röpke ásvány még Dimitrov exminiszterelnököt is fültövön sújtotta, pedig ő ellenzéki.

 • Ciprusi rakéták: Mindenki másról beszél

  A dél-ciprusi görög kormányzat orosz gyártmányú S-300-as légvédelmi rakétákat szándékozik vásárolni. Az üzlet látszólag két hatalom tiszteletre méltó magánügye, azonban a századvég egyik legzaftosabb diplomáciai válsága kerekedhet ki belőle.

 • "Egy ilyen ember is ember" (Mike Leigh)

  Mike Leigh Titkok és hazugságok című, Cannes-ban díjazott filmjét decemberben a Felix nevezetű európai filmdíjra is jelölték. A brit rendező a ceremónia és egy egyetemistákkal való másnapi találkozó kedvéért Berlinbe látogatott - ekkor fogadta a Narancs tudósítóját.

 • Film

  Az isten 165 kiló

  A Keresztapától Dr. Moreau szigetéig

  Hollywood ezredvégi isteneszménye nemcsak úgy lett, nemcsak egy kósza, ám príma produceri, gegmani ötlet eredményeként, de rögös úton, három-négy emberi élettel a háta mögött léphetett magas hivatalába. És ez se ma történt, hanem legalább negyedszázada.

 • Mély víz

  December 19-i számunkban Fészek címmel közöltük Eörsi István cikkét, amelyet Ember Mária A snagovi gyerekek című filmjének televízióbeli nem sugárzása kapcsán írt. Erre reagál alábbi írásunk szerzője.

 • Az ólomkatona esete a heroinnal - második, befejező rész (Meghalt David Bornstein)

  A heroin éve - írja a rocksajtó, aztán a nevek s a sikerek következnek, ami azért elég furcsán veszi ki magát így. A hatvanas évek legvégén volt annyi áldozata a kábítószernek, mint 1996-ban - írja; vége, folyt.

 • Az Év Arca ´96: Modellérték

  Hogyan lehet tehetségkutató modellpályázatnak profi győztese, aki az egyik szervező cég jelöltje? Hogyan lehet elődöntőt tartani egy pályázat lezárta előtt öt nappal? Alábbi kis történetünk - nemzetközi vonatkozásai ellenére - nagyon is magyar, bár nem közpénzek forognak benne, hanem magánvagyonok, a sikerdíj nem 800 millió forint, hanem 150 ezer dollár, és szereplői sokkal szebbek, mint az ÁPV vezetői.

 • Álmos, Előd, szarvasbogár

  Ráday városvédő tajtékzott, amikor megtudta, hogy az egykori Ludovika Akadémia egykori lovardájába természettudományi múzeumot költöztetnek - szerinte természetesen lovardaként kellett volna rekultiválni a porig égett épületet.

 • Radikális drogstratégia: CORA

  Az elmúlt néhány év drogfogyasztásra vonatkozó statisztikái afelől győzik meg a választópolgárt, hogy a probléma egyre súlyosbodik, mégsem szavazhatnak jelentős változtatásokra tisztességes információk híján.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...