• MaNcs 9. évf. 20. sz. (1997. 05. 15.)

  A Matáv és akik nem kellenek neki

  Négy év múlva, a Matáv-koncesszió lejártával csatlakozunk az Európában jövőre kezdődő telekom-liberalizációs folyamathoz, a következő hetekben kormányszinten dől el a kötélhúzás a Matáv versenytársának ígérkező alternatív távközlési szolgáltató megalakulása körül. Beindult a Középiskolai Internet Program, véget ért a MatávNet próbaüzeme, nagymértékű növekedés prognosztizálható a hazai...

  1997 / 20
 • Jaksity György: Tőzsde

  Egy bizonyos Fama nevű közgazdász, midőn diákjainak kíséretében sétált az egyetemét körülvevő parkban, gondolataiba mélyedve észre sem vette, hogy egy húszdolláros bankóra lépett. A mögötte lépdelő alumnusok egyike azonban szemfülesebb volt: "Professzor úr, Ön egy húszdollárosra lépett.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Könyvek)

  "Õ egy másik időzónában van most" - válaszolta egy orosz barátom még a Tilosban egy ízetlenkedő megjegyzésre, miszerint mit szólna a felesége, ha látná, milyen nagy figyelmet szentel a mellette ülő nőszemély szórakoztatásának (a kitűzött cél a full service volt, ahogy azt mondani szokták illetlen helyeken).

 • Seres László: Dekóder

  Mit tegyünk, ha egy rendszerről azt olvassuk, hogy "bonyolult"? Ha egy rendszer, mondjuk így, bonyolultan működik, akkor ugye implicite nem értünk hozzá, és akkor nem is szabad ítélkeznünk róla, hát még ha nem is egy társadalmi rendszerről van szó, hanem csak egy apró, jelentéktelen szegmenséről, a szigorúan titkos III/III-as jelentések átadásának és átvevésének mind technikailag, mind morálisan bonyolultan működő rendszeréről.

 • Eörsi István: A mocskolódás essztétikája

  Ötnapi távollét után ismét két névtelen levél várt odahaza. Átfutottam, majd a szemétbe dobtam őket. Mindkettő Gomblyukba Maczóval! című Népszava-beli szösszenetemre reagált. A levélírók kikövetkeztethető véleménye szerint ezt a gomblyuk-indítványt én agyaltam ki, hogy majmot csináljak egy jóságos magyar anyukából.

 • Álom az államban

  Nem aktuális a többpártrendszer - mondta szegény Grósz Károly a tévében. Nem időszerű a frakcióegyesülés - mondta szegény Giczy György a rádióban, és bár az ilyesmi inkább helyhez, mint időhöz kötött kijelentés, félő, az idő most Giczyt igazolja.

 • Odafenn

  Tulajdonképpen akár optimistának is lehetne lenni, gondolja a közép-európai ember, aki már alkatánál fogva is, ha teheti, derűt lát, és értesül a Velencében történt fejleményekről, netán a televízión követte az eseményekből azt, ami publikus lett belőlük.

 • Politikai hírek

  "Fejetlenség" az ÁSZ-nál

 • Kulturális hírek

  Spaceheads A Vox Caféban lépett fel a Szigetről már ismerős angol trombita-dob duó, a Spaceheads.Kiállításra, külföldre Padova, Palazzo Zabarella: Utrillo (jún. 1-jéig); Párizs, Centre Pompidou: Made in France 1947-1997 (szept.

 • A Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja: A nagy lecke

  Végéhez közeledik a hazai könyvpiac privatizációja: jóllehet a háttérben évek óta téma már, mi lesz a Nemzeti Tankönyvkiadó sorsa, úgy fest, hamarosan hivatalosan is verseny kezdődhet az utolsó nagy hal kihorgászására - vagy nem.

 • A Krónika esete az ORTT-vel: Hírháttér

  Azt már kezdjük megszokni, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága egyfajta tágan értelmezett pártatlanság-fogalomra alapozva konkrét műsorokba szól bele, vagy azokat minősít utólag. Most először azonban nem a panaszbizottság, hanem maga az ORTT döntött úgy: a Kossuth adó nem adott hírt valamiről, ami pedig szerinte hír volt.

 • Ombudsmani beszámolók: Érdeklődés hiányában

  Csekély érdeklődés közepette tartották meg az országgyűlési biztosok első beszámolójukat másfél éves tevékenységükről a parlament plenáris ülésén. Ahogyan az egyik hozzászóló fogalmazott: legutóbb az ombudsmani intézmény létrehozását lehetővé tévő törvény elfogadásakor alakult ki olyan konszenzus ellenzék és kormánypárt között, mint most, amikor a jelentéseket el kell fogadnia a T.

 • Alkotmányozás: Egy gesztus vége

  "Az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjai annak érdekében, hogy hazánk ideiglenes jellegű alkotmányát új alkotmány váltsa fel (...), megállapodnak abban, hogy az új alkotmány megalkotásáig, de legfeljebb az 1994-ben megválasztott Országgyűlés megbízatásának megszűnéséig a hatályos alkotmányt is az új alkotmány megalkotására megállapított szabályok szerint módosítják.

 • Az MSZP és a BIT: A fiúk a politikában dolgoznak

  Nemrégiben töltötte be ötödik évét a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), amely 1994-ben a törvényhozásba juttatott huszonkét országgyűlési képviselőt (közülük Kiss Péterből miniszter is lett), s amely ebben a ciklusban gyakorlatilag ellenőrzése alá vonta az ifjúságpolitika egészét.

 • Zaire: Francia csók

  Kisangani érseke, Mosengwo lehetne az átmenet figurája Zaire-ban, ha ezt a távoli Vatikánban is úgy gondolják, ami meglepő fordulat (volna) Afrika és a Vatikán történetének jelenlegi állásában. Főleg az előbbi tűnik változékonynak az elmúlt hónapokban.

 • Phenjan Szöul ellen: Koreai faló

  A jó hír: Észak-Korea bejelentette, hogy részt vesz a jövő évi naganói (Japán) téli olimpián. Jó hír még esetleg az, hogy a KNDK elkezdett komolyan gondolkodni a négyoldalú (2 Korea+USA+Kína) béketárgyalási javaslaton, aminek jele, hogy május 12-13-án kétoldalú rakétakereskedelem-korlátozási tárgyalások kezdődnek New Yorkban Észak-Korea és az Egyesült Államok között.

 • Könyv: Fekete-fehér, igen-nem (Révész Tamás: Budapest - Egy város az ezredfordulón)

  Az jó, hogy új s újabb könyvek jelennek meg az ezredszázadfordulóra.

 • Film: Nosztalgia (Walter Hill: Az utolsó emberig)

  A szabályokat mereven követni kell. Lehet, hogy ez a tömegkultúra minden műfajára igaz, de a kemény, magányos amerikai magándetektívére, a hard-boiledra egészen biztosan. Ez az egyetlen regény- vagy filmfajta, melyben a bevált klisék és fordulatok állandó ismétlése nem saját paródiájává teszi a művet (ahogy mostanában a Dante pokla című katasztrófafilm például elsősorban kínos vigyorgást vált ki nézőiből), hanem nosztalgiát ébreszt, elvágyódást, de nem régi életek, hanem régi könyvek és régi megfilmesítések iránt.

 • Film: Szürke és kék

  Aki Kaurismaki küldött egy anzikszot Finnországból. Szép, kalligrafikus betűkkel írta, és nem közönséges tintát használt hozzá. Nagyon személyes, és talán éppen ezért annyira publikus. Mint minden igazi levlap.

 • Jön! Jön! Jön! (Network Medien)

  A Network Medien világzenei lemezeket ad ki, frankfurti irodája falát beborítják a zenekritikusok díjai. Kevés ország van, ahonnan még nem lapátolta be az előadóit, mi sem maradtunk ki: Hortobágyi Lászlótól egy válogatás jött ki (The Transglobal & Magic Sounds of László Hortobágyi), és a következő hónapban itt jelenik meg az Ando Drom harmadik albuma.

 • Krokodil Dundee (Ray Anderson Alligatory Band a Petőfi Csarnokban)

  Május 6-án, úgy déltájban, a prágai gyorsról lekászálódott egy megtermett aligátor. Lecügölte motyóját, aztán körülszimatolt, de az ő embere épp másfelé vadászott a rommá túrt pályaudvaron. Sokat megélt, megbízható jószág lévén nem pánikolt; amíg egymásra nem leltek, hozzákezdett csekkolni a helyi felesfelhozatalt.

 • Kaszparov vs. Deep Blue: Nyerő gép

  Egy évvel azután, hogy legyőzte Deep Blue-t, az IBM azóta megduplázott számítókapacitású, másfél tonnás sakk-szuperszámítógépét, újra a sakktábla és egy számítógép-monitor elé telepedett Gari Kaszparov, bizonyítandó régóta hangoztatott tézisét, hogy algoritmusok nem fognak túljárni a világ legjobb kétlábú, tollatlan játékosainak elméjén - de mindenesetre az övén nem.

 • Magyar bádogjátékok: Törpeautó-történelem

  Május végéig látható a nagykörúti Játékszerek anno... nevezetű boltocskában a Szüleink magyar bádogjátékai című kiállítás, amely a "műfaj" legjellegzetesebb hazai darabjait, azaz a Lemezárugyár termékeit mutatja be.

 • Kacsa és egyéb disznóságok

  A Kazinczy és a Dob utca sarkán összejött jó pár dolog a huszadik század végére: ott masíroznak a tanárképzősök tömött sorokban, útburkolat-sérülésről csorba járdaszélre szökell megannyi kontyos balettintézeti növendék tütüvel a szatyorban, kósza haszidok kupaktanácsai tűnnek fel időről időre a kissé leimádkozott, de mégis legszebb kelet-európai zsinagóga árnyékában, húst mér a kóserhentes, parókát készít a Sommer, rikoltoz a parkolóőr, ráadásul be van izzítva a Kiskacsa vendéglő magyaros konyhája is.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...