• MaNcs 9. évf. 21. sz. (1997. 05. 22.)

  Hogy volt? (Cannes mint olyan)

  Az 50. cannes-i filmfesztivál alkalmából a Francia Intézet beszélgetést rendezett, amelyen magyar filmrendezők - Elek Judit, Enyedi Ildikó, Szabó István, Kézdi Kovács Zsolt és Kósa Ferenc - meséltek arról, mit jelentett nekik a fesztiválon való részvétel. A beszélgetést - Fáber András filmkritikus társaságában - Daniele Heymann, a Le Monde volt főszerkesztője vezette, akinek a közelmúltban könyve jelent meg a...

  1997 / 21
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Tavaszi szünet)

  Nem kelek fel, nem megyek el, alszom tovább - még itt az álom, úgy találom, fárasztó egy reggel, nem kelek fel. Az első rettentő reggelen rám törtek az ideális munkafeltételek, ezt nektek monográfia, vagy mi a búbánat, ezt nektek tudomány meg határidő, nem fog bejönni a számításotok.

 • Mosonyi Aliz: Boltosmesék

  A Valódi Angol Boltban oda kell állni a nagy összeadógép elé és a gép rögtön írja egy hosszú papírra: feje + haja + füle + szeme + orra + szája + nyaka + keze + lába = valódi angol. Ezt a papírt az ember megkapja és akkor már valódi angol.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Jó, a TV is jó, de az igazi, a valódi élet, amikor minden a bőrön csattan, és a hideg hideg, a többi meg csak látomás, de a képek nem a vászonról, hanem a retinán, akkor jó, igazán jó, ezért is nem járok moziba, inkább étterembe, ott van ám a ríllájf, rokendroll-súrlódás a valóság érdes felszínével, persze lehetőleg arccal, hogy fájjon, de hát jöjjön inkább a lényeg.

 • Seres László: A szabadság fantomja

  "Amerika nyilván nem szenved annyira a nagy eszmék gyengélkedésétől és a történelmi szenvedélyek kihűlésétől, mint Európa, mert nem ez fejlődése motorja. Ezzel szemben nagyon megszenvedi, hogy eltűntek a kihívást jelentő ideológiák" - nézett körül a felhőkarcolók árnyékában a nagy Baudrillard, hogy aztán igen értetlenül és jórészt igazságtalanul elposztmodernkedje a látottakat.

 • A nap, amikor minden másképp volt

  illetve lett volna, ha nem lett volna aznap is minden sehogy se, ahogy szokott, esővel kezdődött, majd átment verőfénybe, ami szép példája lehetne a meteorológiai szimbolizmusnak, ha volna ilyesmi, ám még ilyesmi sincs, annyi van, illetve volt mindössze, hogy kék meg sárga emberek futkostak sokáig, majd a bajnokjelölt bajnok lett.

 • Krisztus koporsója

  Alig pár nappal pünkösd előtt kiderült, hogy jó dolog kereszténynek lenni Magyarországon, talán csak kereszténydemokratának lenni még jobb, hisz akkor újraélhető az újrakezdés lázas jókedve. Történt, hogy Horn Gyula megállapodott a Vatikánnal a katolikus egyház kártalanítási követeléseiről, mégpedig az ősi kisgazda reprivatizációs elv alapján: az ellopott jav nagyobb része 2011-ig ingatlanként visszakerül eredeti tulajdonosához, a másik részét, a járadékot készpénzben folyósítják, vagy hitelkártyával leemeli a materialistának nem nevezhető szervezet, szerencsére piti ügy ez, csak százmilliárd forintról van szó, nem sajnáljuk senkitől, ami visszajár, az visszajár; kérdés persze, hogy akkor mit szarakodtak a zsidók négymilliárdjával, mindegy, halleluja.

 • Politikai hírek

  A romák a rendszerváltás vesztesei

 • Kulturális hírek

  Duettek / A kert A MU Színházban mutatta be a Közép-Európa Táncszínház Hargitai Ákos és Nagy Zoltán koreográfiai estjét. Hargitai a Kronos Quartet, Astor Piazzolla, a Palas Orchestra és Lo´ Jo Triban zenéire komponált három romantikus kettőst a férfi-nő kapcsolatról (Fokhagymás puszi, Banán duett, Napimádók), Nagy pedig "a kert" titkaiba vezetett el a Balanescu Quartet zenéjére.

 • Társadalombiztosítási önkormányzatok

  Gyűjtsd a tőkét

  Június 18-án lejár az 1993 májusában megválasztott társadalombiztosítási önkormányzatok mandátuma. A hogyan tovább kérdése, a költségvetés legnagyobb, kétezermilliárd forintos alrendszerének sorsa politikai csaták és alkuk mezején dől el.

 • Gyámügyi botrány: "Mint felajzott kopók"

  K., a 15 éves intézeti nevelt fiú (nevét személyiségi jogaira tekintettel nem írjuk le) verésekkel, megaláztatásokkal és erőszakkal kikényszerített pszichiátriai gyógykezelésekkel tarkított kálváriája évekkel korábban, a családjában kezdődött, és egyhamar aligha fog nyugvópontra jutni.

 • Gyermekvédelmi és gyámügyi törvény: Papíron rendben

  2002-ig teljesen megreformált gyermekvédelmi rendszer, alapellátásnak minősülő bölcsőde, "komolyabb" családtámogatási rendszer, a gyerekek jogairól szóló New York-i egyezményben foglaltak megvalósítása, a gyermekek és szülők, az iskolák és önkormányzatok jogainak és kötelezettségeinek deklarálása - a gyermekvédelmi törvény első olvasata akár ez is lehetne.

 • NATO-orosz paktum: A tömb szélén

  Néhány évnyire a 20. század végétől, mely század tanúja volt Európa kettészakadásának, a NATO és Oroszország a hidegháború ütötte sebeket begyógyító biztonsági egyezményt kötött egymással. Az orosz külügyminiszter és az atlanti szervezet főtitkára által négy hónapi szívós tárgyalássorozat után tető alá hozott megállapodás nyomán Oroszország egy új európai biztonsági rendszer részesévé válhat, míg egykori szövetségesei (a Varsói Szerződésben) csatlakozhatnak a Nyugat védelmi tömbjéhez.

 • Algéria: Vérkép

  A múlt héten Algériában megkezdődött a háromhetes választási kampány, Liamine Zeroual elnök pedig feloszlatta az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Ezek után a június 5-i parlamenti választás eredményének már csak a hagyományos politikai elit, a hadsereg és a mérsékelt iszlamisták hatalommegosztásának részletkérdéseiről kell döntenie.

 • A nép ópiuma: Lottó ütött (Lottóshow)

  Adatok híján is borítékolhatjuk, hogy a Magyar Televízió legújabb show-műsora az első adástól kezdve nézettségilista-éllovassá vált. Igaz, a siker nem a Szabadság térieken múlott, ők csak teljesítették a Szerencsejáték Rt.

 • A nép ópiuma: Műfajtalanság (Híradó, közszolgálati)

  Nem tudom pontosan, milyen lesz a közszolgálati Magyar Televízió új arculata, merthogy állítólag dolgoznak már rajta a fiúk; a bejelentkező logo valószínűleg az lesz, hogy piros-fehér-zöld háttér előtt egy külsős bt-beltag felmarkol félmillió forint honort, miközben felkel a nap a Szabadság téren; műsorzárás gyanánt pedig nyilván Peták elnök megfestett portréja lesz látható a képernyőn, mialatt a kuratórium tagjai több szólamban eléneklik a Balkán néhány himnuszát.

 • Színház: Kocavadászat (Körvadászat Kaposváron)

  Van annak jó oldala is, ha valaki huszonéves. Sőt. Egyesek szerint számos jó oldala is van, a prosztataműködés viszonylagos zavartalanságától kezdve addig, hogy kora okán megadatik neki az, hogy drámaíró létére olyan hidegen, undorát alig leplezve vizsgálja tárgyát, pontosabban annak felette járó generáció által preparált maradványait, ahogyan Hamvai Kornél teszi díjnyertes pályaművében, melyet most, évad végén állított színre a Kaposvári Csiky Gergely Színház.

 • Könyv: A provokátor (Viktor Jerofejev: Élet egy idiótával)

  Mélyen erkölcstelen, sokkoló, undorító, hideglelősen cinikus, pornográf, történelmi időn kívüli stb., no és persze mindennek az ellenkezője - írták Jerofejev prózájáról a kiátkozók és a mennybe menesztők. A könyv belső és hátsó borítóján olvasható különféle recenzensi idézeteket - gondoltam - egymás alá másolva csodálkozva veszünk észre egy talált tárgyat, egy, a szerző által papírra sohasem vetett, ám kétségtelenül létező új Jerofejev-szöveget.

 • Film: A kígyó a sajátjába harap (Jerry Maguire: A nagy hátraarc)

  Igen, igen mégiscsak igaza lesz a régi hollywoodi közmondásnak: mindössze hét alapsztori létezik a világon. Cameron Crowe bizonyít.

 • Film: Zárt anyag (Oliver Stone: Nixon)

  Szokás mondani, minden művész, még a legnagyobb is, ugyanazon és egyetlen művet alkotja újra és újra egész életében. Miként a dilettáns is, sőt talán ez az egyetlen dolog, amelyben emez valamennyire hasonlít a zsenihez.

 • Lapjárás: Kis foci (Budapesti Foci)

  Amióta azt olvastam benne, hogy az Aszfaltozó szív csodákra képes, minden pénteken izgatottan lapozom föl a Budapesti Focit (nem ám az ÉS-t). Normális újságot (olyan nincs) az ember (ha normális) hátulról kezd olvasni, de hogy fogjon hozzá egy sportlaphoz?

 • Junior mágusok: Mikrocippola

  Kiállításmegnyitóval és gálaműsorral kiegészített gyermek- és ifjúsági bűvésztalálkozót rendeztek május 17-én Kecskeméten, a Katona József Megyei Könyvtárban, ahol 10-18 éves varázslójelöltek mérték össze tudásukat.

 • Fehérnemű-történeti kiállítás: Mé´ szájnak ingere

  A bugyival semmi baj. Szükségességét senki nem vonja kétségbe, keletkezéstörténetét sem vitatják, de itt van a melltartó például, amiről nagy viták folynak. Egyrészt fehérneműtörténész-berkekben, mert nehéz eldönteni, hogy a kombiné felsőrésze önállósodott-e, takarásból tartásra koncentrálva, vagy csak melltartónyira futotta a bőrből, amikor kisvadat ejtett a prehisztorikus időkben a horda.

 • Feslett zenészek (Egy kis sajtótájékoztató)

  Az eredeti felállású Kiss együttes megtartotta előzetes sajtótájékoztatóját a Kiscelli-kastély kápolnájában. Egyedül Ace Frehley hiányzott, akit Hegedűs László szakember igyekezett pótolni.

 • Lassú víz

  "Menj, rabold el a réceorrú asszony lányát. Bújj előbb az orrlyukamba, találsz ott egy kocsmát, abban a kocsmában igyál három kupicával!" Ezt a jó tanácsot tulajdon lova adja a főhősnek abban a - feltehetőleg egy hajnalig tartó légyölőgalóca-party után született - vogul eposzban, amit pontyozás előtt olvasgattunk Szigligeten.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...