• MaNcs 9. évf. 26. sz. (1997. 06. 26.)

  Hangsebesség (Miklósa Erika opera-énekesnő)

  Az idei szabadtéri szezon egyik ígéretes helyszíne a megújult Szentendrei Theátrum, melynek műsorkínálatából szembeötlő Donizetti Don Pasqualéjának válogatott erőket felvonultató előadása. A szereposztás egyik leghúzósabb neve kétségtelenül Miklósa Erika, a fiatal magyar szoprán énekesnő, aki elnyerte a milánói Scala idei ösztöndíját. Októbertől számolgathatja a harminckét tornyokat.

  1997 / 26
 • Lányi András: A válság én vagyok

  Magyar Narancs, IX. évf. 26. szám, 1997. június 26.

 • Az Alelnök magyaráz

  Kökény népjóléti miniszter jogi útra terelte a Wesselényi utcai irodaház adásvételi szerződését, amelyet Simsa Péter, az Egészségbiztosítási Önkormányzat (EbÖ) alelnöke kötött az OTP Ingatlan Rt.-vel (az esettel két héttel ezelőtt részletesen foglalkoztunk).

 • Dalolnak és menetelnek

  A múlt héten véget ért a hét vagy nyolc, ha jól számolják magukat, legfejlettebb, legizébb plusz Oroszország nevű - Oroszországot tehát lendületből, már a nevében is szimbolikusan pofán rúgó - állam csúcsértekezlete.

 • Politikai hírek

  Peták: csökkenő gyártás

 • Kulturális hírek

  A Zene Ünnepe Magyar Narancs, IX. évf.

 • A vatikáni megállapodás és az SZDSZ: A miniszterelnök félrelép

  Koalíciós partnerének, több kis egyháznak és civil szervezetnek a fenntartásai ellenére a miniszterelnök Rómában aláírta a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék közti megállapodást, amely kevesebb, mint konkordátum, de több, mint ideológiai megnemtámadási szerződés.

 • Alkotmánybíró-választás: Magasan a léc fölött

  Láss csudát: a parlamenti képviselők hároméves tipródás után egy hét alatt - és szokatlan összhangot sugallva - szavaztak bizalmat két prominens jogászembernek, akik alkotmánybíró-jelöltként magasan a léc felett ugorva érkeztek az odakészített szivacsra.

 • Torgyán József átvilágítása: Árnyjáték

  Ebből hogy jön ki a Torgyán? - máig ez az átvilágítási folyamat egyik legizgalmasabb kérdése, amely egyébként - véglegesen - talán csak évek múlva zárul le: akkor, amikor az ügynökbírák határozatait megtámadó képviselők utolsó ügyében is kimondta a végső szót a Fővárosi Bíróság.

 • KDNP-tisztújítás: Színvallás

  Addig imádkozunk, amíg el nem űzzük az ördögöt! - hangzott a KDNP hétvégi országos választmányán a "Giczy György-szimpátiatüntetés" jelszava. A székház előtt imádkozó 15-20 keresztény karitatívhoz hasonlóan az ülésterem is a politikatudomány racionális érveivel telt meg, gondolunk például arra a megjegyzésre, hogy "a zárt ülés a sajtó nyilvánossága előtt folytatódik".

 • Kambodzsa: A khmer az nyer

  Egy évvel bizonytalan halálhíre után Pol Potnak egy ideje most újra élethírét költik. Sőt a Nagy Mészáros napokon belül őrizet alatt Phnom Penhbe érkezhet, hogy azután - valószínűleg nemzetközi - bíróság elé állítsák, ha ugyan súlyos betegségével életben marad addig.

 • Az akció fedőneve: Hongkong: Rés a nagy falon

  A június végi brit kivonulás Hongkongból nyilvánvalóan máris sok mindent megváltoztatott. Peking egyik legfőbb reménye volt eddig is, hogy ezúton talán sikerülne eltávolítani egy "ellenséges" nagyhatalmat, jelesül Nagy-Britanniát, a térségből, gyöngítve így az egyre inkább első számú közellenségnek tekintett Amerika szövetségesi bázisát.

 • "Az író csak enni jön ki" (Robert Merle író)

  Az Ünnepi Könyvhét alkalmával Budapesten járt minden idők talán legnépszerűbb külföldi írója, akinek több mint 3 millió könyvét adták el nálunk.

 • Amerikanizáció Ausztriában: A Marilyn Monroe-doktrína (Reinhold Wagnleitner amerikanológus)

  Magyar Narancs: Ön nemrégiben A Marilyn Monroe-doktrína, avagy a boldogságra törekvés a fogyasztáson keresztül - US-popkultúra és Ausztria demokratizálódása a hidegháborúban címmel tartott előadást. S noha a Coca-Cola-bódulatnak nálunk is hódoltak, itt épp a másik nagyhatalom vetette be magát, és nem állítható, hogy egyfajta szovjetizáció dívott volna, az oroszok demokratizáló hatásáról beszélni pedig egyenesen röhejes volna.

 • Könyv: Isten, haza, család, gyerekek, autó

  Kemény István ott kezdi, ahol a bornírt politikai szlogen abbahagyja, a családnál. De a posztmodern bújócska végén rátalál Istenre, s közben a hazáról is ellejt egy concorde-t (a. m. félelemkör, középkori eredetű modern tánc).

 • Muszlim nők: Élet a fátyol mögött

  Nyugaton a lehető legvadabb tévképzetek élnek a muszlim nők helyzetéről. Pedig ők nemcsak hogy nem követelik a hagyományos szerepek alóli felszabadításukat, de egyre határozottabban tiltakoznak ez ellen. Európában is egyre több muszlim lány fordít hátat a modern életmódnak s öltözik be a hagyományoknak megfelelően.

 • Újjáélesztett szivar

  Huszonkét hónappal Fidel Castro hatalomátvétele után Ramón Cifuentesnek mennie kellett. A Partagas ügyvezetője, sok más szivarfamília tagjaihoz hasonlóan, fogta a palántákat, a szaktudást, a márkanevet, és más karibi országban telepedett le.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...