• MaNcs 9. évf. 3. sz. (1997. 01. 23.)

  "Óriási kitörési lehetőség" (Gere Ádám, a Nyugdíjreform-koordináló Bizottság vezetője)

  Ha minden terv szerint megy, 1998. január 1-jétől megkezdődik a rendszerváltás egyik legmerészebb gazdasági-szociális átalakítása, a nyugdíjreform, amely nem a mai nyugdíjasokat, hanem a fiatalokat és a középkorú dolgozókat érinti. Ami nóvum: nyugdíjjárulékunk egyharmadát privát pénztárba fizetjük majd be, a tőkefedezeti elv alapján. A Pénzügyminisztérium szakvezetőjének, Gere Ádámnak (amerikás magyar, az...

  1997 / 3
 • Para

  Kovács Imre: Én

  Reggel hétkor keltem, mintha valami pre-újhullámos csehszlovák filmben statisztálnék, mentem a fürdőszobába, nagy odaszánással öblögettem harminc másodpercig valami vörös löttyel, aztán félfordulattal a mosdóba köptem, és vártam, hogy megint szétmarja a nyelvem alatt azt a finom kis bőrhártyát, amit anatómiai ismeretek hiányában képtelen vagyok megnevezni, de semmi, lehet, hogy már megszoktam, lehet rámenni extra friss géllel a csontra.

 • Seres László: Dekóder

  Van egy ember a magyar közéletben, aki 1956-ban, azután a bizonyos október után belép az MSZMP-be. Telnek a börtönök, múlnak az évek, emberünk egyszerű KB-, majd PB-tagként, mezei művelődési miniszterként, népfront-főtitkárként tengeti szürke hétköznapjait, majd adott pillanatban, államminiszterként közli, hogy az a történelmi esemény, ami őt addig érdemben nem érdekelte, "népfelkelés" volt.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A közvetlen kilátás)

  Hétfőn a kenyeresek jönnek. Jól nevelt és büszke népcsoport: talpig úriemberek. Biccent mind, mielőtt belevág, vagy felnéz az ablakra legalább, ismerősen konstatál. Nincs rögtönzés, válogatás, korunk célirányos hőse ő.

 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  Vitába keveredtem valakivel a hálózaton. Ez elég gyakran megesik, tekintve, hogy személyiségem mélyrétegei és az Internet-mentalitás egyaránt konfliktusos gondolkodásmódra ösztönöznek, de efféle támadásra mégsem számítottam mostanáig.

 • Kovács Kristóf: Mit kíván a magyar nemzet?

  Túró Rudik

 • Hiányzol, Tamááás!

  Valami készül. Marcali felett viharfelhők gyülekeznek, az ég villámlik, de nem dörög. Szabó szomszéd tehene hatlábú borjat borjadzott, az beszélt egy kicsit, aztán kanasztázott és szivarra gyújtott. Özv. Rohanyek Károlyné szül.

 • Duzzasztógát, állítólag

  Valaki nagyon hazudik megint. Amikor Horn Gyula azt állítja, hogy szó sem volt titkos duzzasztóról Esztergomnál, még annyira sem, hogy mondjuk a szlovákok azt mondták volna, hogy jé, itt van példának okáért Esztergom, építsünk már ide valamit, egy ilyen betonizét, amitől nem megy le a víz, hehehe, és erre a magyarok azt mondhatták volna, elmentek ti anyukátokba, tehát amikor Horn Gyula azt állítja, hogy nem, még ilyen sem volt, akkor valaki nagyon hazudik.

 • Politikai hírek

  Az ORTT médiafigyelő szolgálatot alapít

 • Kulturális hírek

  Polonia Expressz: Tomaszewski Az év eleje a lengyel kultúráé: április közepéig minden műfajban és helyen a Polonia Expressz művészeti fesztivál eseményei állítanak majd meg - és nem csak a fővárosban: bekapcsolódik Szombathely, Székesfehérvár, Pécs és Miskolc is.

 • Kormányzati romapolitika: Õfelsége kisebbsége

  Mást talán nem is tudnak az emberek a kormány cigánypolitikájáról, csak azt, hogy hárommilliárdot költ évente a romákra. A tavaszi parlamenti cigány vitanapon hallottam először ezt az összeget a miniszterelnöktől, aztán még aznap egy taxistól, aki mindjárt kommentálta is a Kádár alatt megszokott fordulattal.

 • MSZP-stratégia: Bedőlve

  Először a december 9-i Világgazdaság számolt be egy, az MSZP lehetséges stratégiáját vázoló tanulmányról. A közélet (s a dolgot nyilvánosságra hozó lap) úgy reagált erre, ahogyan kell: másnap már senki sem emlékezett rá.

 • Arafat Hebronban: Kisvárosi ünnep

  Az ünnepség nagy volt és szép, habár korántsem akkora, és nem is annyira szép, mint amennyire a résztvevők várhatták volna. Ennek ellenére nem valószínű, hogy csalódottan széledtek volna szét, arrafelé ritkaságszámba megy az utcabál.

 • Belgrád a harmadik hónapban: Ördögűzés

  Annak, aki a két hónapos belgrádi tüntetéssorozat mind ez idáig legnagyobb megmozdulására érkezett a szerb fővárosba, rögtön az elején téves benyomásai támadhattak a dologról.

 • Dél-Korea: Hat perc, amely megrengette

  A dél-koreai szakszervezetek a hét végén berendezkedtek az állóháborúra. Egy hónapon át minden szerdán sztrájk, minden szombaton munkásgyűlések, és ha egy hónapon belül nem módosítja újra a parlament a december 26-án elfogadott munkaügyi törvénymódosításokat, ismét folyamatos munkabeszüntetés következik.

 • Várbazár: Világörökösök

  A demokratikusan választott önkormányzat a tanácsrendszertől, az pedig, némi leegyszerűsítéssel, magától a Monarchiától örökölte azt az építészeti műremekből lett törmelék- és problémahalmazt, aminek Várbazár a neve.

 • T´DOOR: "Lushtálkodások" (Nassau a Bahamákon)

  A mozi mákony. Mondja Delmore Schwartz. Ottliktól kaptam: fordítsam le. "Már álmunkban szólítanak." Srác látja moziban, hogyan nem lett vón szabad a szüleinek a Coney Islanden összeismerkednie. Amiből ő lett, meg más csomó bánat.

 • Film: Kisvárosi hétköznap (Robert Altman: Kansas City)

  Vannak pillanatok a mozikban, amikor olyan csend van, hogy a szomszéd hormontevékenységét is hallani, pedig megy közben a film; de ezek a filmek ritkák. A Kansas City ilyen, vagy majdnem ilyen, félúton a mestermű és a mestermunka között.

 • Kiállítás: De voltak olyanok (Vendégváró Budapest)

  Valamikor rég, pontosabban épp százegy éve, hogy megnyitották a Royalt. Igazi, fényes, nagykörúti Grand Hotel volt, ma feledésre érdemes, csihi-puhi filmeket játszó omlatag épület. A Nagy Szállóban mindig kéznél volt a bajuszsütővas, ügyeltek rá, hogy a vendég fogkeféje a hotel ízléses és higiénikus, a két végén öt-öt szellőzőlyukkal ellátott porcelán fogkefetartó szelencéjébe kerülhessen.

 • Könyv: Teát iszok és piálok (A tea és a bor vetélkedése)

  Talán dialmat vizsgára készültem, kötelező olvasmány a Kínai filozófia (!) Ókor három komor kötete, ehhez valamit innom kell. Keményebb fű nem lévén, gondoltam, teát iszom kávéval - dupla dopping, dupla élvezet.

 • Sörolimpia: Hajrá, komló!

  Januárban az ember melegségre vágyik: forralt borra, Jagermeisterre, metilalkoholra - a fogyasztási szokásokat nemcsak az ízlés, a vagyoni helyzet is meghatározza. A sör ilyenkor diszkrét kíséretként a háttérben marad, január 17-én mégis sörolimpiát rendeztek az E-klubban, ahol a közönség mellett rockzenészek, kábeltévések és egyéb tartozékok mutathatták meg: ki nyel ma?

 • Tangerine Dream: Gépmandarin

  Tavaly év végén, négy év fellépésektől mentes időszak után koncertet adott egy harmincéves zenekar, amelyet a nemzetközi popmédia már elfelejtett, a szakma évről évre Grammy-díjakra jelöl, David Bowie néhány héttel ezelőtt interjújában legfontosabb inspirációi közé sorolt, a fiatalabb techno-rave-nemzedék prominensebb képviselői pedig szinte kivétel nélkül azt mondják: rajtuk, zenéjükön nőttek fel.

 • Adatbázisok a hálón: Webváltozat

  Londonban, a kensingtoni Olympiában megtartották évi rendes dzsemborijukat az információbiznisz cápái és kalauzhalai. A cybertenger förgetegében tudósítónk csak annyit látott biztosan, hogy az adatbázismogulok Titanicja vészesen közeledik az Internet jéghegyéhez.

 • Madárka

  A színház, akárcsak a kocsma, általános és kézenfekvő leképezése a társadalomnak, főleg amennyiben a fenti két intézmény egyetlen objektumban foglal helyet. Ilyenkor óhatatlanul jut az ember eszébe számtalan szebbnél szebb párhuzam, melyektől aztán rövid megfontolás után megkíméli a gyanútlan olvasót.

 • Tankcsapda, Debrecen: Tájjelleg

  1997 van, nem járnak kifejezetten nagy idők azokra a zenekarokra, amelyekben hosszú hajú, bőrnadrágos figurák rohangálnak fel s alá a színpadon, aztán a főfényben megállnak nagy terpeszben, és orgazmust mímelve ráizzadnak a c-majorra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...