• MaNcs 9. évf. 31. sz. (1997. 07. 31.)

  "Én mondjuk szeretek érthetően fogalmazni" (Hazai Attila író)

  Néhány hete vetítik a Blue Boxban a Krémes érzések című dokumentumfilmet, melynek rendezője, Kopper Judit Hazai Attilát eresztette rá két fiatal vállalkozóra, lássuk, mire mennek egymással. Azok a kozmetikai iparban alkotnak, ő az irodalomban - regénye (Feri: Cukor Kékség) 1992-ben, novelláskötete (Szilvia szüzessége) 1995-ben jelent meg, fordításai (Raymond Carver: Nem ők a te férjed) idén, új regénye (Budapesti...

  1997 / 31
 • Seres László: Dekóder

  Nem tudom, szerintem semmi meglepő nincs abban, hogy valami hanyag svájci ügykezelés miatt az alvó zsidó bankbetétlistán elvétve felbukkan német és szlovák fasiszták és francóista külügyminiszterek neve is. Nincs demokratikusabb dolog, mint ügyfélnek lenni egy pénzintézetnél, ez különbözteti meg a bankszámlát a tömegsírtól.

 • Jaksity György: Tőzsde

  A tőzsde, bár nem ez az elsődleges funkciója, sokak számára játék. Mégpedig, tegyük hozzá, hasznos, személyiségformáló játék. Miközben azonban azt nehéz elmagyarázni a játék hevében a spekulációba feledkezett delikvenseknek, hogy egy adott papír mitől drága és mitől olcsó, a hétköznapokból ismert játékok és fiatalkori vagy éppen aktuális hazárdjátékok (kártya, lóverseny, rulett) terén szerzett tapasztalataink sokat segítenek a tőzsde megértésében.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Itt van vége, elfolyó, semmis csík a végtelen, lezárhatatlan, bebeszélős nyál, nehogy már én legyek... ugye?! dehogy. Bevégeztetett, elviszik Bélát, mint a macskát szarni, halott, nehogy már te mondd meg, ugye halott?

 • Csapody Tamás: Az antimilitarizmus veresége (Alternatívok és az értelmiség)

  "A gondolkodók nyugtalanítóan tekintélyes része a vezérkarok szakértője lett. Azon fáradoznak, hogy értelmes színben tüntessék fel azt, ami halálosan értelmetlen. Az atom- és az ideológiai háború logikájának értelmiségi specialistái azért kapják a pénzüket, hogy a többieket megtévesszék, hogy az emberek mint birkák menjenek a vágóhídra" (Konrád György).

 • Négymilliárd, székházért

  Az Fidesz és az MDF székházügyét vizsgáló parlamenti albizottság jelentése szerint a két párt annak idején - 1992 végén, azaz lassan öt éve - annyi négyzetméterhez jutott jogtalanul, hogy befőzni is sok volt. Napokig korrigált négyzetmétert evett otthon a sok kis Fidesz-gyerek és MDF-unoka, azóta rá se tudnak nézni, még csöppnyi csécsi szalonnával sem, pedig úgy a legjobb.

 • A nyerő ember

  Slobodan Milosevic, a maradékelven funkcionáló Jugoszlávia új elnöke beiktatási beszédében gyakorlatilag további nemzetközi elszigeteltséget ígért polgárainak - nem feledkezve meg a belső és külső ellenségről sem -, majd az ellene tüntetők némiképp rögtönzött cipődobálási akciója közepette a néhai Josip Broz Tito rezidenciájára hajtatott (persze nem volt ellenjelölt; a váltásról szóló közleményben nem szerepelt a lemondás szó - bár az alkotmány így rendelkezik -, hanem meghagyta Tomic szerbiai házelnöknek, hogy lássa el teendőit és írja ki a választásokat, ami alkotmánysértő módon történt meg), és megosztotta az ellenzéket.

 • Politikai hírek

  Alvó betétek

 • Kulturális hírek

  A Pokol Egerben1896-ban, amikor a millenniumi ünnepségek egyik fő látványosságát, a Feszty-körképet is felavatták a mai Szépművészeti Múzeum helyén, tőle pár száz méterre, a mai szakszervezeti székház telkén elkészült egy hasonló, bár eltérő jellegű látványosság: Gárdonyi Géza elképzelései szerint és Gustave Doré metszetei nyomán Molnár Árpád és Trill Géza színházi díszlettervezők kivitelezték Dante Isteni színjátékának Infernóját.

 • Akadémiai kutatóintézetek: Szellemodázás

  Úgy tűnik, Horn Gyula kormánya következetesen körbealázza az egész magyar értelmiséget. Különösen a közalkalmazottak légióját szereti kikészíteni - most éppen a felröppentett, de valószínűleg meg nem valósuló akadémiai átszervezések kapcsán.

 • Az MSat a médiaversenyben: Műsorváltozás

  Õsszel, az MTM-SBS és az RTL Klub indulásával könnyen éleződhet az osztályharc köztük és a már létező, kisebb adók között, fokozódhat a küzdelem a reklámbevételek újraelosztásáért. Ezért aztán a kisebbeknek újra kell gondolniuk műsorszerkezetüket és célcsoportjaikat, és nem mindegy, hogy kinek mibe van üzleti vagy politikai beleszólása.

 • A KDNP-frakció megszűnése: A fej nélküli lovas

  Megszűnt a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója. Képviselői szanaszét hevernek a függetlenek között: a párt hű katonái közt kevés az olyan, akit a párt más hű katonái ne zártak volna ki valahonnan, és ha akad is ilyen, ez csak az illető politikai súlytalanságáról tanúskodik.

 • Román hírszerzők Bécsben: Az osztrák Matrjoska-baba

  Ha valaki azt hiszi, hogy a bécsi Die Presse július 24-i számában közreadott elemzés - időzítését tekintve - csak a véletlen műve, az téved. Nem a forgandó balszerencse dobta a köztudatba most ismét a szomszédaival szemben "agresszív Magyarország", továbbá a "sovinizmus és nacionalizmus" jegyében egy húron pendülő magyar parlamenti pártok képzetét, illetve a renitens magyar kisebbségek jelentette kontinentális veszélyt.

 • Izrael-Palesztina: Épülőfélben

  Dennis Ross amerikai békeközvetítő a hírek szerint úgyszólván el is indult már, és két hét múlva a térségbe érkezik, továbbá David Levy izraeli külügyminiszter Brüsszelben tárgyalt Arafattal, lehet miben reménykedni.

 • Indiai évforduló: Érinthető változások

  Két hét múlva ünnepli India fél évszázados függetlenségét. Azt viszont már erősen vitatják ott is, külföldön is, valóban van-e mit ünnepelni. Elismerésre méltó demokratikus intézmények, ígéretes jelei a régóta késő gazdasági fellendülésnek, ugyanakkor egymást gyorsan váltogató, ingatag kormányok, politikai botrányok sora, változatlan szegénység, nyomorúság, mély társadalmi szakadékok.

 • VIDEÓ: Lynch, aki nincs (Dobozba zárt szerelem)

  Be kéne tiltani az álmokat.

 • Tévé: Néked csak egy idegen (Eurosport)

  Úgy is lett. Ahogy mondottam volt. Akebono az utolsó napon legyőzte Takanohanát, éjszakába nyúló, harmincnyolc másodperces küzdelemben. Birkózásukban benne volt a szumó összes sója-rizse, a csarnok diszkréten üvöltözött, mert Akebono többször is a kör szélére került, fél lábbal a sírban, de visszajött, feltámadt, aztán egy klasszikus (már-már váll-) dobással kiegyenlített, jöhetett a rájátszás, ki-ki meccs, szétbirkózás.

 • Film: Howie és Fred lenyomja az NBC-t (Intim részek)

  Szóval így is lehet rádiózni. Jó látni ezen a filmen, hogy rádiózás alatt nem csak azt lehet érteni, hogy szervusz, Jenő, halló, halló, igen, ott vagy?, hol laksz, hány éves vagy, akkor most játsszunk, de előbb következzék a Nyálfej Sisters, és a szám címe, Kiabálj-é-é, hanem meg lehet kérdezni a kedves hallgatótól, hogy mikor élvezett el utoljára nővel/pasival, szintén kicsi-e a fütyije, mit gondol a halálbüntetésről, és ő is utálja-e a főnökét annyira, mint a műsorvezető.

 • Balaton: Balkánlelle

  Az milyen lehet, balatonozni manapság, különösen Siófok környékén? Jóérzésű ember nem megy oda, az biztos. Valamelyik Lellén kitört a zimmerfrei-pánik, ami annyit tesz, hogy nincs elég turista, és mindenki a saját kiadó szobáit reklámozó feliratokkal a hátán járkál.

 • Nyolc kis kritika

  A bluesgitáros/énekes Robert Cray életművének az innováció kevésbé markáns szinonimája, de hát maga a műfaj sem egy kimondott rebellió. Mondhatni, Robert Cray attól jó, amit mástól kikérnék magamnak: a nagyi főztjének harminc éve elfeledett ízeit kaparja elő.

 • Miskolci mámor (A Diósgyőr az NBI-ben)

  Vége a négy szűk esztendőnek, nincs immár tere a lassan egész szépen megszokott mazochizmusnak (lásd Nick Hornby). A Diósgyőri FC megerősített kerete az első osztályú bajnokságban lép pályára - bár, zárójel nélkül jegyzem meg, hol van az előírva, hogy egy ország futballjában feltétlenül kell első osztály?

 • Króm és kecsege

  Éppen a számhoz emeltem az első falat fokhagymás kecsegét a Dunára néző csárda teraszán, amikor a szomszéd asztaltól felállt egy nagydarab, ismeretlen, baltával metszett arcú, fehér inges férfi; húszdekás pecsétgyűrűvel ékített kezét a velem szemben falatozó Sanyi vállára helyezte, majd keményen rákérdezett: "Megfelelő?

 • NC vs. PC: Trónfosztási kísérlet

  A felhasználó hülye. A programozó megírja, a rendszeradminisztrátor installálja és üzemelteti. Jön a felhasználó, és tuti, hogy elbarmolja, az pedig sok pénzbe kerül. A Windows operációs rendszer a PC (personal computer, vagyis személyi számítógép) drága üzemeltetésének egyik fő oka, legalábbis az új koncepció, az NC (network computer, vagyis hálózati számítógép) kitalálói szerint.

 • Az omlettől a pástétomig és tovább

  Nem megerősített források szerint J. P. Sartre, mielőtt belekezdett volna filozófusi pályájába, szakácskönyvet akart írni. Az omlettnél nem jutott tovább, mert rájött, hogy minden egyes általa készített tojásrántottában ott az egzisztenciaűr.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...