• MaNcs 9. évf. 34. sz. (1997. 08. 21.)

  "Jólét nélkül ez nem..." (Trischler Gábor politológus, a német Zöld Párt szakértője)

  Most éppen a romák mennek, Kanadába, vagy ahová majd engedik őket - a világ népei azonban mindig is migráltak, ez aztán időnként gondokat okozott menedékeseknek és bennszülötteknek egyaránt, különösen, ha mindkét felet váratlanul érte a dolog. Interjúalanyunk politológus, történész, szociológus, és maga is németországi emigrációban él másfél évtizede, kisebbségi és menedékügyben tanácsad az...

  1997 / 34
 • Jaksity György: Tőzsde

  Bár még nincs vége a nyárnak, bár már két éve hűvös szelek járnak - valahogy nem jött össze mostanában ez a nyár-feeling -, meg vízözön és globális felmelegedés satöbbi, mindenesetre egy valamirevaló kis- vagy nagybefektető, spekuláns, IPO-hiéna (IPO=első nyilvános forgalomba hozatal) már készülődik az őszi pénzosztásra, vagyis az utolsó negyedévben ráhajrázó nyilvános forgalomba hozatalokban való részvételre.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Játék)

  Csak játszásiból volt, szokták mondani a gyerekek, amikor az akarják elérni, hogy a dolgot, amit csináltak, ne tekintse a másik valódinak, komolynak, igazinak, hanem csak utánzatnak, kicsinyített másnak, ahogy ők mondják: játéknak.

 • Seres László: Dekóder

  A nyári szezonban, amikor a strandon belelógatjuk a lábunkat abba a vízbe, amit előtte a miniszter is megkóstolt, nem igazán figyelünk oda a jelentős dolgokra: Kökény miniszter feljelentette Simsa eü.-alvezért hűtlen kezelésért, viszont végre megalakulhatnak a tb-önkormányzatok.

 • Ara-Kovács Attila: A kémek bejöttek a hidegről

  Miért kerülhetett most ismét a figyelem középpontjába a kelet-európai titkosszolgálatok működése? Igaz, vannak országok, ahol 1989 óta le se került a napirendről a kémszervezetek és -elhárítások belső problematikája, illetve e problémák összefonódása az általános politikai válsággal.

 • Szlovák-magyar

  Ha valakinek nem használt a múlt heti győri Horn-Meciar-találkozó, az nem Horn Gyula volt, akármit mond is erről a magyar ellenzék. A magyar ellenzék erről elég sok mindent mond - és nem csak erről: a magyar ellenzék zászlóshajója, a mérsékelt polgári nyugodt erő babérjaira pályázó Fidesz - Magyar Polgári Párt például, úgy tűnik, jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy a nagy előd és példakép, az ezer sebből és önnön hülyeségétől elvérzett Magyar Demokrata Fórum összes hibáját megismételje.

 • Politikai hírek

  Népszavazás a földtulajdonról?

 • Kulturális hírek

  Pepsi Sziget: Per a Prodigyvel?Lapzártakor még nem egészen eldöntött kérdés, de elképzelhető, hogy a Pepsi Sziget ´97 rendezői perben követelnek kártérítést a Prodigytől, amiért a britek néhány nappal az augusztus 18-án esedékes fellépésük előtt lemondták korábban többször is megerősített szereplésüket.

 • Német alternatívok: Vörös és fekete és zöld

  Meglehet, hogy jövőre egy volt frankfurti házfoglaló is kormányra jut Németországban. Joschka Fischer a Zöldek élén és a szociáldemokraták oldalán beteljesítené az újbaloldali diákvezér, Rudi Dutschke 68-as álmát, "a hosszú menetelést az intézményeken át".

 • Német alternatívok: "Már nem is seggfej" (A Zöldek)

  1977 nemcsak a terror éve, a RAF államellenes harcának katasztrófába torkolló csúcspontja, hanem az évtizedben szerveződött alternatív mozgalmak és csoportok egymásra mozdulásának kezdete.

 • Simsa Péter lemondása: Magától felállt

  A Wesselényi utcai ingatlannal kapcsolatos ügylettel lapunk kétszer is részletesen foglalkozott (Székházmesterek, június 12., Részvényelbocsátás, július 17.). Mindkettőben említettük, hogy a Népjóléti Minisztérium (NM) Társadalombiztosítási Főosztályának 1997.

 • Torgyán átvilágítása: Bizonyíték hiányában felmentve

  Torgyán nem volt ügynök. Ezt most már így, kijelentő módban kell mondanunk, ha - magától értetődően - elfogadjuk az átvilágítást végző független bírák határozatát. A koalíciós pártok koncepciója alapján a kormánypárti frakciók szavazatával elfogadott, másfél éve érvényben lévő ügynöktörvény elérkezett működésének csúcspontjához: paragrafusai alapján Torgyán József tisztázhatta magát a legkényesebb gyanú alól, megkapta a múltját tisztázó flepnit: "nem írt alá hálózati feladatok vállalására vonatkozó nyilatkozatot, nem készített jelentést, és illetményben, prémiumban, illetve kedvezményben sem részesült" - olvasható a határozatban.

 • Romák kivándorlása: Út Kanadába

  Klaus cseh miniszterelnök múlt heti, a cseh romákat maradásra biztató beszéde óta rosszat sejtenek a magyar cigányok: attól tartanak, hogy hamarosan bezárul előttük Kanada. Tavasz óta a pesti romák között is futótűzként terjed a kanadai kivándorlás híre, s - noha a sajtóban erre vonatkozólag leginkább cáfolatok jelentek csak meg - legalább 40-50 család jelentette már ki a torontói reptér emigrációs irodájában: Jó napot kívánok, Kanadában szeretnék élni, merthogy engem otthon üldöznek.

 • Kenya: Vérfürdőszezon

  Július elején véresen levert tüntetések, most pedig, másfél hónappal később, gyújtogatások, gyilkosságok jelzik: az év végén esedékes választások előtt a kelet-afrikai ország annyira feltöltődött feszültségekkel, hogy a jövő bizonytalanabb, mint valaha; az adottságok és a két évtizeddel ezelőttről örökölt lehetőségek nem mutatnak semmiféle kibontakozás felé.

 • Délkelet-Ázsia: Tigrisgyermekbetegségek

  "Negyven éven át dolgoztunk, hogy országainkat a jelenlegi szintre emeljük, s akkor egyszer csak idejön valaki pár milliárd dollárral, és két hét leforgása alatt szinte mindent tönkretesz" - háborgott július végén Malajzia miniszterelnöke, a már-már diktátor hírében álló Mahathir Mohammad.

 • Nárcisz és pszichózis

  Már a belépésnél elválik a szar a májtól, a szerencsétlenek, akik pénzért vették a jegyet, főhetnek a tömegben, a tiszteletjegyesek dettó; csütörtökön például 78 percig tartott, mire sikerült kiváltani a jegyért a karszalagot, és utána a rémületes tömegnyomorban bepasszírozódni végre a szigetre átvezető hídra.

 • Bowie beszél

  Ülünk a szigeti Honvéd üdülő étkezdéjében, vagy hol, húsz kiválasztott újságíró, fejünk fölött ismerkedési estek emlékét rejtő színes girlandok, szemben velünk egy szocializmusból itt rekedt, politúrozott dohányzóasztalka, rajta húsz dikta- és mikrofon, fogyasztjuk a levegőt, várjuk David Bowie-t.

 • Forgatás: Mindent egy helyben (Jön a Presszó)

  A hír önmagában örvendetes: készül egy magyar film. Ha hozzávesszük, alacsony költségvetésű, kétszeres lehet a hurrá. Félreértés ne essék, nem lelkes amatőrök ügyeskednek filmgyárból csaklizott, lejárt szavatosságú nyersanyagra, nem a sarki non-professional stúdió nyúlt le még egy milkát a haver kuratóriumától, hanem igazi gyártó, igazi rendező-operatőr, igazi forgatókönyvíró csinálnak egy olcsó filmet.

 • Film: Kígyó, béka, tücsök és bogár (Luis Llosa: Anakonda)

  Ne menjünk vissza olyan messzire, csak úgy a 70-es, 80-as évekig. Ott van például a Cápa-széria, aztán Az óriáspolip, Az alligátor két része vagy legújabban a Kongó, állatfilm mind, főszerepben a komputerrel és az akciókoordinátorral.

 • Videó: A Végső Halálrauntatás (A végzet országútján)

  Istenem, Linda Blair: a világ egyetlen színésznője, aki azzal vált ismertté, hogy nyílt színen zöldet hányt, és 360 fokkal el tudta csavarni önnön fejét (az Ördögűző című emlékezetes darabban), és ezzel maradandót alkotott, persze akkor még kicsi volt, úgy nem kunszt.

 • Film: Ciki (Fourbi)

  Nem fordították le, mivel egy kutyaszereplő neveként tulajdonnév is a Fourbi, de a film címe magyarul annyit tesz: ciki. Hát bizony: nomen est omen.

 • Tévémozi: A próféta hangja (Utolsó találkozás)

  Kerülne csak fundamentalista kézbe, megnézhetné magát, istentelen hazaáruló filmes, nyugati pénzből tolja a nyugati szekeret, hogy nem sül ki a szeme, szégyent hoz a szent hitre, szimpatizál a próféta hangjának elnémítójával, pukkancs szemétládának mutatja az Õ legodaadóbb híveit, dicsőíti a dekadens nyugati életformát, halál reá.

 • Folyóirat: Fundamentum

  Vajon joga van-e megvásárolni, noch dazu beszednie kedvesünknek napi fogamzásgátló tablettáját?

 • Nyolc kis kritika

  Ennek a regénynek határozottan jót tett volna, ha nem ezt a címet, nem ezt a borítót, nem ezt a mottót kapja. Az első kötetes Marie Darrieussecq tud írni, csak úgy tesz, mintha sohasem hallott volna a suspense-ről, vagy fölötte állna az efféle praktikáknak.

 • Három kívánság

  Az ezredvég kultikus helyei közül talán az Aranyhal tartotta magát legtovább, egy békés félsziget volt a változás tengerében: zúzapörkölt, pacal, házi tarhonya, naiv festmények, legelésző kutyák. Az idő azonban, - mint azt már Cserháti Zsuzsa is oly találóan megjegyezte, - könyörtelen, az Aranyhal felett is eljárt, amely most átalakult.

 • Telepített juhász

  Mit tud az átlagos városi ember a juhászokról? A juhásznak 1) egész évben nem kell fürödnie, 2) már-már misztikusan szoros kapcsolata van kutyájával, 3) a misztikus kapcsolaton kívül van neki kampós botja meg baromi zsíros kalapja.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...