• MaNcs 9. évf. 35. sz. (1997. 08. 28.)

  Elszomorító kínálat (Rohály Gábor borszakértő)

  Rohály Gábor borlovag, a Magyar Borakadémia alapító tagja, a Borkalauz szerzője a következőkben arról beszél, ha a sorok között is, hogy melyik az az egyetlen alkohol, amelynek fogyasztása lehet művészet, és nem egyszerű részegeskedés. Mert ki hallott már kulturált seprőpálinka-, avagy csak arcszeszfogyasztásról is? Senki.

  1997 / 35
 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófi

  Az ember és az állat közti bonyolult filozófiai különbség egyik fontos aspektusa, tűnődöm a Deák téri aluljáróban, hogy állatokkal jobb az üzletmenet, és kedélyesebb a kuncsaft, ha koldulásról van szó. Először a hölgy jelent meg és telepedett le a metrólejárat oldalában két bizonytalan fajtájú, de hatalmas kutyával: "Kedves emberek!

 • Bodoky Tamás: Fájlövés (AntiQ party)

  Scene partyt rendeztek a hétvégén a pécsi Nevkóban, a résztvevők által hozott számítógépekből felhúzott gyors helyi hálózaton rendezett gyilkos Quake-küzdelemben cyberújságírók kisebb csapatával megfigyelőként vettem részt.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Erzsi és Béla kicsit félénken álldogál egy brit tekno-sámánista szekta szekértáboránál, aztán odaóvakodnak a büféhez. Reggel nyolc van, lehetnek vagy tízen, ebből minimum hatan a személyzethez tartoznak, plusz a gyerekek, akik meztelenül szaladgálnak a bokáig érő porban.

 • Eörsi István: Nyilvános válasz

  "Miért nem jobb az, ha kimaradunk a NATO-ból?" - kérdi tőlem a Narancs augusztus 14-i számában Lángh Júlia ápoló és St. Auby Tamás hadirokkant. Megszólalásuknak címet is adtak: "Nyilvános kérdés", ezzel jelezve, hogy nyilvános választ várnak el tőlem, nem valamiféle kecses magánmegnyilatkozást.

 • A szocialista Platón

  Glatz Ferenc, az MTA elnöke a Népszabadság ünnepi számában megoldja - vagyis megoldják, mert Glatz végig királyi többesben beszélnek, vagyis írnak - korunk néhány nagy problémáját: milyen államunk legyen ezer évvel azután, hogy István király megalapította, nüná, és ennek az államnak mivel is kéne foglalkoznia.

 • A Nagy Fal adja a másikat

  Miután voltaképpen papírja van róla, hogy a magyar pribékek nem bírtak vele, egy varázslatosan ostoba ellenzéki párt kormányzati ambícióktól sújtott elnöke, nevezett T. József a Kínai Népköztársaságba látogatott, ahol őt fogadták.

 • Politikai hírek

  Mostar: újjáépül az Öreghíd

 • Kulturális hírek

  Pepsi Sziget: GyorsmérlegSajnos - akárcsak néhány évvel ezelőtt - idén is akadt egy halálos áldozata a Szigetnek, idén is egy Dunán átúszni próbáló fiú. A számokat illető legfontosabb adat, hogy a Sziget Kft.

 • Népszavazási kezdeményezés: Szabad a gazda

  No nem! Azt már nem! Az anyaföldet, azt nem adjuk! Nem elég, hogy külföldieknek adták a nemzeti ipart, a nemzeti kereskedelmet, a bankjainkat és még a stratégiai energiaszektort is? Itt az ideje, hogy megálljt parancsoljunk; a termőföldünkből egy hantot, egy rögöt se kaphatnak!

 • Középiskolai Internet-pályázat: Az ISDN-trükk

  Elszontyolodva ültek a legnagyobb hazai Internet-szolgáltatók vezetői augusztus 15-én, pénteken délután háromkor a Művelődési Minisztériummal átellenben, a Borsodi Sörözőben. Véget ért a verseny, és ők alulmaradtak.

 • Lengyelország választás előtt: A varsói menetrend

  Az 1995. novemberi elnökválasztás arról árulkodott, hogy Lengyelország - politikai értelemben legalábbis - a felinél kettérepedt: majdnem annyian szavaztak az antikommunista keresztes vitézt alakító Lech Walesára, mint a minden közép-európai reformkommunista álmait megtestesítő Aleksander Kwasniewskire.

 • KNDK-Japán: Ínséges biztonság

  Magyarországon leginkább a határőrök meg a vámosok tudhatják, hogy a japán úti okmányokban van egy passzus, miszerint az adott dokumentum érvényes a világ valamennyi országára és területére, "kivéve Észak-Koreát".

 • Ne baszogassuk mán a kunokat! (Szörényi-Bródy-Szentmihályi Szabó: A kiátkozott)

  A zenés történelmi játék, ha úgy tetszik, újabb gyöngyszeme annak a folyamatnak, amely az István, a királlyal kezdődött, az Atilla, isten kardjával folytatódott és ki tudja, hol áll meg. Előbbiektől elsősorban enigmatikus voltával tér el: az István Kádár János államalapítói nagyságának és elkerülhetetlen, tehát erkölcsileg feddhetetlen kompromisszumainak állított kottafejekből épült emlékművet, az Atilla pedig arról szólt, hogy büdösek vagyunk ugyan, de Európába tartunk mégis - ez a legutóbbi opusa a sorozatnak azonban tökéletes rejtély.

 • Vissza a Szigetre

  Az volt a benyomásom, a Pepsi Sziget elvesztette az ártatlanságát az ötödik születésnapjára. Nem történt erőszak, rossz útra sem tévedt, mégis. Alighanem törvényszerű, hogy így alakult.

 • Nyolc kis kritika

  Jó hűvös konyhában az ember, ha magyar, ül hőgutás hétvégén, és figyeli a Kossuthot meg a Bartókot, a két legnagyobb magyart. Szombat, délután három. Az Irodalmi Újságot hallgatva jut eszembe egy másik újság, az Újmao, szorgos kezek csempészték vidé-kies nyaraláskori reggelimhez, falat a torkomban azóta is.

 • Izrael: Tár a farzsebben

  Kairóban, a Midán el Tharir (Felszabadulás) téren van egy utazási iroda, ahol 100 egyiptomi fontért (1 dollár 3,4 egyiptomi fontot kóstál) lehet jegyet venni a Tel-Avivba és Jeruzsálembe naponta induló autóbuszra. De hogy jön ez ide?

 • Sámántalálkozó: Csakra verve

  Józsefváros zöldövezetét, vagyis az Orczy-kertet szombat óta ellepték a sámánok és a táltosok, a természetgyógyászok és a jósok, a mágusok, a lélekemelők, az ufológusok, de legfőképpen az őrző-védők. A kéthetesre tervezett monstre csodasorozat mégis befuccsolni látszik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...