• MaNcs 9. évf. 37. sz. (1997. 09. 11.)

  "Bevezetett értékekről van szó" (László József, a Magyar Televízió alelnöke)

  Gőzerővel készülnek a régi és az új tévéadók az októbertől várható médiaversenyre. Míg azonban a két kereskedelmi adó műsorterveiről naponta olvashatunk, alig tudni, hogyan képzeli a kedves nézők megtartását a 30 milliárdos büdzséjű, közpénzünket fogyasztó MTV, amelynek 2-es programját hamarosan műholdról élvezhetjük. Interjúalanyunk (korábban a Magyar Rádió vállalkozási igazgatója és a Kossuth adó...

  1997 / 37
 • Bodoky Tamás: Fájlövés (Infoháború)

  A hatalomért folyó harc át-alakul, amikor a tudásról való tudás válik a hatalom első számú forrásává.

 • Seres László: Dekóder

  A mártíromságnak új neve van: Simsa Péter. Az egészségbiztosítási önkormányzat exalelnöke, volt interjúalanyunk és cikktárgyunk, aki ellen a Népjóléti Minisztérium feljelentést tett, amiért különösen nagy értéket kezelt hűtlenül, és akinek a becsületére legyen írva, hogy legalább visszaadta mandátumát, ma már meghurcolt mártírnak látja magát, "az ország számára a csúnya-rossz tb-s bácsi lettem", mondja ez az ember a Népszabadságnak, mivel "aránytévesztésnek és alapvető torzításnak" tartja néhány pár száz milliós kis szir-szar ügy felfújását.

 • Dobrovits Mihály: Közjó, közjólét

  Azt írja Tamás Gáspár Miklós, hogy veszélyben lévén a magyar liberalizmus hagyománya, itt az ideje, hogy belépjünk egy pártba. (Tamás Gáspár Miklós: Most tessék belépni a pártba!, MaNcs, 1997. július 17.) Ki-ki a sajátjába természetesen.

 • Elő a kolttal!

  Ki telefonálhatott a Nyugdíjbiztosító székházába hétfő reggel? Hogy bomba van, kezit csókolom, az üzemegységben elhelyezve? Az illető mindenesetre jó búvóhelyet választhatott, mert mire az elnökválasztók átértek a Nyugdíjfolyósítóba, már ott is telefon várta őket, hogy ott se tessenek ülésezni, tisztelettel, mert ott is felrobbanik a krémium, ha sokat ülésez.

 • Politikai hírek

  Polt: jogsértések a honvédségnél

 • Kulturális hírek

  Meghalt Solti GyörgyRöviddel 85. születésnapja előtt a dél-franciaországi Antibes-ben elhunyt Solti György (Georg Solti) karmester.

 • A hágai ítélet előtt: Dunaorzó

  Várhatóan egy hónap múlva megszületik a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében. A félelmek, miszerint Horn peren kívül megegyezik majd Meciarral, nem igazolódtak be, de ez nem a magyar miniszterelnökön múlott.

 • Rádióhallgatók Sátoraljaújhelyről: Hétköznapi liberalizmus

  Hiba lenne abból a feltevésből kiindulni, hogy aki egy élő rádióműsorba betelefonál, az nem normális. Ugyanekkora tévedés lenne, ha azt gondolnánk, hogy a hallgatói vélemények a teljes lakosság véleményét tükrözik egy adott eseményről.

 • Parlament: Õszi idény

  Még hat hónapja van a jelenlegi Országgyűlésnek a ciklus végéig - ezzel az örömteli bejelentéssel kezdte beszédének érdemi részét Horn Gyula miniszterelnök, amikor az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapján röpke negyvenperces napirend előtti felszólalásra ragadtatta magát.

 • Afrika: Egy hatás alatt álló kontinens

  Franciaország és afrikai holdudvara között évek óta feszül, romlik a viszony, és amikor Alain Richard francia védelmi miniszter hosszas diplomáciai előkészületek után augusztus végén a Közép-afrikai Köztársaságban bejelentette, hogy távoznak az országból a francia katonák, ezzel jelképesen is lezárt egy nehézkes, halódó élettársi kapcsolatot.

 • Eugenika Nyugat-Európában: Csontvázak a szekrényben

  A jó öreg európai ruhásszekrényekből egymás után potyognak ki a csontvázak. Pár éve Belgium került reflektorfénybe a gyermeklányokat megrontó és megerőszakoló, gyilkosságtól sem visszariadó pedofil bandák lebukása kapcsán.

 • Teréz anya halála

  Agnes Gonxha Bojaxhiu, egy vallásos macedóniai albán család leánya 1928-ban, tizennyolc évesen Indiába érkezik, ahol európai rendjének öltözékét húsz évvel később kékkel szegélyezett fehér szárira váltja. 1950-ben a Vatikán húzódozását legyűrve új irgalmas kongregációt alapít, amely otthont nyújt Kalkutta nyomorultjainak, elhagyatottjainak és haldoklóinak.

 • Velencei Filmfesztivál: Versenyen kívül

  Befejeződött az 54. Velencei Filmfesztivál. Voltak vetítések - bár hol a nézők, hol a fotósok, hol az egykori partizánok fenyegetőztek blokáddal. Voltak díjak - a japán Hana-Bi (Tűzijáték, rendező Takeshi Kitano) a legjobb film, Robin Tunney (Niagara, Niagara) a legjobb női alakítás és Wesley Snipes (One Night Stand) a legjobb férfialakítás Arany Oroszlánját kapta.

 • A csapás iránya (Crossroads)

  Egyágyas, független kiadó a Crossroads, de most nyáron több kazettát adott ki, mint amennyit a multik szoktak egy év alatt. Még annál is többet, vagy kétszer, amennyihez a magam módján kedvet kaptam. A béke kedvéért (majdnem) betűrendben haladok.

 • Ezerrel az örökkévalóba (16 Horsepower: Low Estate)

  Zavarban leszek év végén, amikor megismételhetem, amit írok, ráadásul már most is régi történet. A 16 Lóerőről szól, és hozzá az olyan kritikusi fordulatokról, mint amilyen az év lemeze, az év zenekara vagy valami hasonló elragadtatott.

 • Nyolc kis kritika

  Amit sokan nem tudnak, az ínyenceknél egyértelmű: ha giccsvetélkedő, akkor valamelyik mediterrán ország műholdas tévécsatornája. Az, hogy például a Játék határok nélkülben részt vesznek mindenféle délszaki népek, nem jelent semmit; a forgatókönyvet valószínűleg hozzánk, északiakhoz butították.

 • József Attila Kör: Kerékcsere menet közben

  Az utóbbi évtized hagyományához híven, amikor nem irodalmat, hanem irodalomról író emberek (Odorics Ferenc, Mészáros Sándor, Károlyi Csaba) álltak a 35 évesnél fiatalabb irodalmárokat tömörítő József Attila Kör élén, ezúttal is kritikust választott elnökének a szervezet augusztus végén, a közgyűléssel súlyosbított tatai edzőtáborozás alkalmával: Ágoston Zoltánt.

 • Kriptográfia: Prímszámháború

  "Kellene egy csapat" - írta egy fellelkesült rendszergazda a múlt héten egy másiknak, "mert buli van". A buli jónak látszott, a kolléga egy kicsit adta a hülyét, egy kicsit kérette magát, egy kicsit nagyon fikázott, mert ő már csak ilyen, de közben persze ezzel foglalkozott, majd néhány óra leforgása után az eddigi néhány tízezer számítógép mellé jó tucatnyi újabb, magyar felségjelzésű gép is beszállt az RSA RC5-32/12/7 jelű feladványának megoldási kísérletébe.

 • Agrárünnep Bábolnán: Versenymű traktorra és kutyára

  A múlt héten rendezték meg Bábolnán a hatodik nemzetközi gazdanapokat, ami nemcsak a gazdáknak, hanem a gazdátlanoknak is kellemes időtöltést jelentett szerda reggeltől vasárnap estig. Szombaton például térségi szántóversenyre és magyar kutyafajták kiállítására is sor került, és ezt már tényleg nem lehetett kihagyni.

 • Homoszexuálisok felvonulása: Meleg és büszke

  Nem volt még ilyen izgalmas, vidám, kicsi és gyors demonstráció Budapesten, mint a büszke magyar melegek első nyilvános felvonulása. A kőfalbontók kis hazai közössége nem nemek, hanem egyéni lehetőségek szerint próbálja megítéltetni magát a másikakkal, akár történelmi elődeik, a New York-i anyahercegnők, csak talán kevesebb haraggal a szívükben.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...