• Jaksity György: Tőzsde

  Harmincöt évvel ezelőtt októberben az amerikai hazardőrök korábbi kedvenc turisztikai célpontjának számító Kuba egy igen veszélyes politikai és hadügyi szerencsejáték gócpontjaként vonult be a történelembe. A globális hatalmi játéktól megrészegedett politikusok és színjózan racionalitással gondolkodó professzionális stratégák, illetve tudósok, mint a hadurak tanácsadói, egy hála istennek soha le nem játszott háborús konfliktus lehetséges forgatókönyveit írogatták.

 • Eörsi István: OptiPista (Stumpf, a tudós)

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Táska)

  Nem tudom, feltűnt-e bárkinek, hogy ha valaki (többnyire férfiakról beszélünk) a vállra akasztható táska szíját a fején átvetve, úgymond, keresztben viseli, az igen pontos jele az önkéntesen vállalt szociális kivetettségnek, szimbolikus máshol levésnek, meg nem értettségnek.

 • Végel László: Túszok a parlamentben (A szerbiai választásokról)

  Szerbiában lezajlottak a köztársasági parlamenti választások, amelyeken mindenki vesztett, kivéve a Szerb Radikális Pártot. Bár a legtöbb mandátumot, 250-ből 110-et, a baloldali koalíció (Szerbiai Szocialista Párt, Egyesült Jugoszláv Baloldal és az Új Demokrácia) szerezte meg, mégis vesztesnek érezheti magát, hiszen megdőlt legyőzhetetlenségének mítosza.

 • A cigány

  Ha a voksukra nem is, a cigányokra azért még fontos szerep várhat a választásokon. Kovászai lehetnek a helyi közösségeknek, ellenükben pártállástól függetlenül felsorakoztathatók a népek; bármely bizonytalan jövőjű polgármesternek csak meg kell pendítenie, hogy gond van a cigányokkal, és újraválasztási esélyei az egekbe ugranak.

 • Tűrést, tiltást, támogatást

  Ha Pokol elnöki főtanácsadó és az FKgP törvényjavaslata után felálló parlamenti médiaelemző központ, az állami sajtófejlesztési alap és a közvélemény-kutató bizottság csak úgy lesznek, lógnak bele a nagyvilágba, és nem jelentgetnek fel rendszeresen szerkesztőségeket, újságírókat és közvélemény-kutatókat, akkor semmit sem csináltak.

 • Kulturális hírek

  KVB-aktivitásA zömmel romák lakta borsodi Csenyétén és Budapesten forgatják a Közgáz Vizuális Brigád új játékfilmjét. 16 millió forintos költségvetésével ez az első olyan magyar low budget produkció, melyhez hozzájárul a Magyar Mozgókép Alapítvány is (emlékezetes, tavaly ősszel a KVB nyilatkozatban javasolta, hogy az MMA vegye figyelembe ezt a filmkészítési módot is).

 • Civil világtalálkozó és Nonprofit Expo: Globális hajszálcsövek

  Az elmúlt héten Budapesten tartották a civil szervezetek világszövetségének, a 66 ország közel 300 tagszervezetét számláló CIVICUS-nak a második konferenciáját, ezzel egy időben pedig - egy emelettel alatta - a magyar civilek Nonprofit Expóját, hogy a mexikói szociális munkás megnézhesse magának a győri környezetvédőt, és viszont.

 • A hágai döntés után: Egymásra ítélve

  Húsz éve kezdődött és messze nincs vége: a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer sorsáról szeptember 25-én hozott hágai ítélet semmit sem zárt le. Mindössze lehetővé tette, hogy a felek tovább és újólag egyezkedjenek víziójukról, a Duna vizének közös hasznosításáról.

 • Ellenzéki szövetségek: Egyedül nem megy

  A Fidesz - MPP választmánya vasárnap bólintott: a Fidesz, az MDF és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) legkésőbb október 30-ig szövetséget köt. A jövő májusi választásokon legalább 60 körzetben közös jelölteket indít a két párt és a hozzájuk kapcsolódó kereszténydemokrata szervezet.

 • Polgármester-választás Füzesabonyban: A bal adja a másikat

  Lehet, hogy tényleg úgy van, ahogy a politológusok mondják, és nagyon jön föl a jobb. De múlt vasárnap Füzesabonyban a polgárok ezt a följövő jobbot úgy megverték, hogy csak na: a két baloldali jelölt (Gulyás László, MSZP-SZDSZ-BIT és Blahó István, Munkáspárt) összesen a leadott szavazatok (az összes 54 százaléka) több mint 8O százalékát szerezte meg.

 • A cigány

  Ha a voksukra nem is, a cigányokra azért még fontos szerep várhat a választásokon. Kovászai lehetnek a helyi közösségeknek, ellenükben pártállástól függetlenül felsorakoztathatók a népek; bármely bizonytalan jövőjű polgármesternek csak meg kell pendítenie, hogy gond van a cigányokkal, és újraválasztási esélyei az egekbe ugranak.

 • Boszniai helyhatósági választások: Drvari megfigyelések

  A szeptember 21-én megtartott bosznia-hercegovinai helyhatósági választások az elűzötteket - összesen vagy két és fél millió fő - voltak hivatva visszahelyezni jogaikba. Az EBESZ által kidolgozott szabályok értelmében ugyanis a menekültek eredeti és mostani lakhelyeik szerint is szavazhattak.

 • Richard von Weizsäcker emléke és harcai

  Törölték-e Richard von Weizsäcker volt államfőt a kereszténydemokrata párt tagjai sorából, vagy nem? -e kérdés ébresztette nemrég a gazdasági reformok körüli huzavonába bódult német közéletet. Az elmaradt tagdíj mögött az államfői szerep értelmezése és a német demokrácia természetének megítélése rejtőzött.

 • A cigány

  Ha a voksukra nem is, a cigányokra azért még fontos szerep várhat a választásokon. Kovászai lehetnek a helyi közösségeknek, ellenükben pártállástól függetlenül felsorakoztathatók a népek; bármely bizonytalan jövőjű polgármesternek csak meg kell pendítenie, hogy gond van a cigányokkal, és újraválasztási esélyei az egekbe ugranak.

 • HungaroCarrot ´97

  Most, hogy a Budapesti Õszi Fesztiválnak jópofa új logója van, és egyértelművé vált szerepe a kortárs art színpadán, a HungaroCarrot is bővül: október 8-tól 12-ig öt napon át kínálja csemegéit a lágymányosi MU Színházban.

 • Tankcsapda: Tankönyv és CD

  Amikor hajnali kettő körül megemlítem valahol, hogy véletlenül van nálam egy Tankcsapda-kazetta, általában miskolci bunkónak, illetve vidéki narkós tahónak neveznek kollégáim, barátaim - nem teljesen alaptalanul -, de azért egy-két szám erejéig hagyják, hogy kiéljem magam.

 • Bevetés előtt (DJ Krush: Milight)

  "Nyers hip-hop ütemek és post Miles Davis-i kirándulások kísértő fúziója" -ajánlja DJ Krush egyik lemezét a forgalmazója. Nevezzük triphopnak vagy bárminek, a most megjelent Milight című albummal Krush folytatja kutatását: együtt még soha nem hallott hangok összerakásának variációs lehetőségeit.

 • Nyolc kis kritika

  A vártnál szolidabb érdeklődés övezte a Bankó András emlékére rendezett népzenei estet, de én ezt nem bántam. Talán zavart is volna a tolakodás, épp most, amikor...; akik ismerték Andrást, tudják, hogy milyen gyakran érezte sziszifuszinak azt a küzdelmet, amit a népzene népszerűsítéséért folytatott.

 • Õszi kollekciók: Az a divat

  Itt van az ősz, ami csak az egészen megátalkodott pesszimisták szerint nem egyéb a nátha és a szabadságáról friss erőben hazatérő köszvény idejénél. Az elmúlt napokban két - egy alternatív és egy hagyományos stílusú - divatbemutató is eszünkbe idézte, hogy a kaján, néha már-már mord északkeleti szél ugyanakkor, tiszte szerint, egyre bonyolultabb, tehát egyre összetettebb titkokat fedő ruhákat lebegtet a nőkön, és persze a férfiakon is, bár ez utóbbi kit érdekel?

 • Hackerek: A halál nem programhiba

  Az idei nyár legprogresszívebb rendezvénye az eurohackerek négyévente esedékes konferenciája volt egy holland kempingben három méterrel a tengerszint alatt augusztus 8-tól 10-ig. A minden idők legnagyobb nem-katonai szabadtéri Ethernet-hálózata úgy vonzotta az Európa-szerte tevékenykedő számítógépkalózokat, hogy a holland titkosszolgálat tucatnyi cyberzsarut rendelt a helyszínre, nehogy lerombolják a világfalut.

 • Püspök és paptetű

  Gyanútlanul ültem a csónakban. Még nem tudtam, hogy a legkisebb hal kifogóját egy óriási, dülledt üvegszemű, szárított halfejjel jutalmazzák. Ha tudom, inkább belevetem magam a vízbe. Ehelyett meredten figyeltem az úszót, majd bevágtam, elvégre horgászversenyen voltam.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...