• MaNcs 9. évf. 41. sz. (1997. 10. 09.)

  Gúzsba kötve táncolni (Wéber János, az Országos Rádió és Televízió Testület tagja)

  Nyár volt - mondta az ORTT elnöke válaszul arra a kérdésre, hogy miért csak hónapokkal később utalta át a testület az MTV Részvénytársaságnak az MTM-SBS-től beszedett egymilliárd forint 70 százalékát. Hogy pontosan mire gondolt, kiderül alább. Révész T. Mihályt néhány perc alatt háromszor szembesítették az általa irányított ORTT törvénysértéseivel. Következmény nincs, csak ősz, és szaporodó...

  1997 / 41
 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Cement)

  "This is New York", mondta a taxis, a frissen érkezett afrikai-amerikaiak nehezen utánozható kiejtésével, és megkínált rágógumival. "Don´t trust anyone." Átvágott 5 dollárral, annyi baj legyen, elvégre figyelmeztetett.

 • Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

  Nemrég megtekintettem két hatvanas évekbeli játékfilmet, a Szexuális játék és a Gimnazista gerillalányok címűeket, Adachi Masao alkotásait (az előbbi a termékeny új hullámos pornófilmes, a Nikkatsu-pinkek királya, Koji Wakamatsu társrendezésében készült).

 • Seres László: Dekóder

  "Mi történt a hősökkel?" - kérdezte a The Stranglers úgy húsz éve, hogy Lev Trockij és Sancho Panza példáján illusztrálva kimondja: "Nincsenek többé hősök", ennyi volt. Hősök persze vannak, kérdés, felismeri-e őket koruk, és mit csinál velük az utókor.

 • Politikai hírek

  Osztrák levélbombák: gyanúsított

 • Kulturális hírek

  Galéria-vonatOktóber 23-ig tartózkodik budapesti megállóhelyén, a Nyugati pályaudvaron az a szerelvény, amely Európa idei kulturális fővárosából, Thesszalonikiből tart a jövő évi kulturális főváros, Stockholm felé, s útközben, ahol csak megáll, újabb, az utazás gondolatvilágából építkező alkotásokkal teli vagont kapcsolnak hozzá.

 • Választási előkészületek: Félkészenlét

  A levegő szinte vibrál, felelős tényezők odahaza esténként csapdlecsacsizás helyett koalíciós puhatolózási kimeneteleket meg programvariációkat latolgatnak, a lesifotósok lopakodó stratégákra lesnek a pártszékházak körül, de azt, hogy ki mivel rukkol majd elő a napon, mikor a választási kampány kezdetére virradunk, egyelőre nemigen hajlandók elárulni az illetékesek.

 • Csikós József előzetes letartóztatásban: Egy híján húsz

  Csikós József ismét egy sikerpropaganda részese. Gyakorló sztárcsinálóként, az MSZMP KB agitációs-propaganda osztályvezető-helyetteseként ő maga is sokat munkálkodott azon, hogy a fehéret is feketén lássuk. Néhány hete - némi képzavarral élve - ismét előtérbe került: a tököli rabkórház lakóját a Központi Bűnüldözési Igazgatóság azzal gyanúsítja, hogy ő áll a leszámolásos merényletek mögött.

 • G. Nagyné Maczó Ágnes leváltása : Népi púder

  Egy nappal azután, hogy Torgyán doktor sajtóértekezletén közölte, nincs Maczó-ügy a pártban, és különben is, ő olyan erős, hogy megengedheti magának a mellébeszélést, az FKgP és az Országgyűlés alelnök asszonya hivatalosan, írásban is megkapta: leváltották a párt alelnöki posztjáról.

 • Pápa-centenárium: Ottaviani bosszúja

  David Levine, a The New York Review of Books híres karikaturistája Hamletként, egy koponyával a kezében ábrázolta (1993. augusztus 12.). "Az első modern pápa" - írta róla a cikk írója. A megállapítás a szóban forgó pápa, VI.

 • "Ha megölnek egy nőt" (Szász János filmrendező)

  Lapunk megjelenésének napján mutatja be a Művész mozi Szász János Csáth Géza Anyagyilkosság című novellája alapján készített filmjét, A Witman fiúkat. Az idei filmszemlén díjat nyert alkotás azóta megjárta a világ számos fesztiválját Cannes-tól Torontóig, és a hírek szerint mindenütt kedvező fogadtatásra talált.

 • "Mindannyian neki vagyunk nyomva valamilyen köszörűkőnek" (Bornai Tibor zenész)

  Bornai Tibor zeneszerző, szövegíró, billentyűs 25 éve zenél. Az idők kezdetén (ahogyan minden rendes tizenéves) helyes félamatőr együttesekben - Bogyó, Küllőrojt -tette, mígnem az 1981-ben megalakult KFT zenekar a Táncdalfesztiválon viharos gyorsaságú és igen látványos sikert aratott (Bábu vagy).

 • Film: Fusson, akinek zongora (Scott Hicks: Ragyogj)

  Néhány történettől minden valószínűség szerint sosem szabadulhatunk meg. Lázadnunk is felesleges ellenük: a szerető és gazdag férje oldalán végre békét találó cselédlány meséje mellett regényben, filmen, akárhogy, mindig népszerű lesz az őrült zseni esete is, a betegséget legyőző sikeré, a nagy (hang)versenyé, melyen a versenyző igazságtalanul elbukik, és csak közvetlenül a vég előtt indulhat eséllyel.

 • Film: Amerikai skizó (John Woo: Ál/Arc)

  A műfaji szinkretizmusok korát éljük. A hollywoodi ötletgyárosoknak az sem szegi kedvét, hogy eddigi kísérleteik többé-kevésbé kudarcot vallottak. Bár - a szabályt erősítő kivételként - az erotikus thrillernek nevezett képződmény még működött valamennyire, a legtöbb hasonló, a különböző műfajok összebékítését célzó próbálkozás nem vezetett eredményre, lett légyen a műfaj családi akciómozi (Solo), lélektani drámába oltott krimi (A rajongó) vagy éppen vidám családi kémdráma (True Lies), álomgyári skizó mind, a tökéletes alkotói melléfogás néhány gyöngyszeme a közelmúlt amerikai mainstream terméséből.

 • Dylan, 1997 (Bob Dylan: Time Out Of Mind)

  A komolyabb lapok május végén készültségbe helyezték nekrológíróikat, pár nap múlva aztán lefújták a riadót, Bob Dylan mégsem kopogtatott be a mennyország kapuján. Maradna még itt egy darabig, éltesse istene, és zenélgetne is, ha már.

 • Lovas és vadászíjász-játékok: Nomád Max

  Ha a Magyar Narancs felkérne végre, hogy számoljak be egyik horgászélményemről, lemennék a Duna-partra és kifognék egy aranybékát. Megcsókolnám, rögvest aranyhajú királylánnyá változna, és így szólna hozzám: szevasz, Laci, most bármit megtehetsz velem, de előbb, kérlek, engedd meg, hogy teljesítsem három kívánságod.

 • Tatabánya ötvenéves: Sújtólégvár

  Múlt szerdán két hétig tartó ünnepségsorozat vette kezdetét abból az alkalomból, hogy Tatabánya ötven éve város. A fél centenárium egyelőre nem rázta fel az ottaniakat, bár az is igaz, hogy ottjártunkkor még nagyon az elején jártak az örömködésnek.

 • Festett malaszt: Macskakaparás szőrével

  Engem csak az győzött meg igazán, amikor megnéztem az első videófelvételt. A világ túlsó feléről jött Interneten, nagyon lassan, pár másodpercnyi csupán, hang nélkül, de azt látni lehet, hogy nem trükk. A macska tényleg ott ül a falnak támasztott tábla előtt, és türelmesen, elmélyülten kenegeti a festéket egyik mellső lábával a kifeszített papírra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...