• MaNcs 9. évf. 46. sz. (1997. 11. 13.)

  "Néha támadok is" (Kovács István ökölvívó-világbajnok)

  A labdajátékokat gólra játsszák. Lehet, hogy a mi csapatunk kapja, de legalább nem fáj. A boksz pedig olyan sportág, ahol a győztes is bőven kaphat, főként az arcára. Ez döntő különbség. Kovács István (Kokó) már hetekkel a budapesti amatőr ökölvívó-VB előtt közölte a médiával, hogy világbajnok lesz - és az lett. Első profi mérkőzését decemberben vívja Hamburgban. Ha profiként is felér a csúcsra,...

  1997 / 46
 • Para

  Kovács Imre: Én

  Na, ilyen egy helyzet, ami tarthatatlan, mondta Erzsi, és a macskaköves Luther utcára mutatott, aminek közepén ott feküdt a frissen elgázolt Kövér Kislány, mint egy kupac ellentmondás. Bal fülét az évszaknak egyáltalán nem megfelelő langyos szél lebegtette, míg a jobb a feje és a macskakő közé szorult, helyzetéből adódóan.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Jelvény )

  Többek között az teszi a művészt, hogy egy mindennapi gesztus segítségével képes pillanatszerűen kifejezni a korszellem egyik-másik jellegzetességét, amely így vagy úgy mindannyiunk életében jelen van. (A közös vonatkoztatási keret meglepő és megragadó módon történő feltárása, a kollektivitás újszerű formájának felfedeztetése éppenséggel azok az aktusok, amelyek a művészeteket - beleértve a tömegszórakoztatást is - és a politikát rokon szakmákká avatják.

 • Seres László: Dekóder

  "Engem nem zavar, hogy Király B. Izabella fivére Peták elnök úr tanácsadója" - írja Bodor Pál a hétfői Népszabadságban. Engem sem, hiszen Diurnusszal együtt én sem feltételezem, hogy "a politikai magatartás genetikai eredetű".

 • Hamberger Judit: A szlovákok magyarkomplexusáról

  A mai szlovák nemzeti-nacionalista irányultságú értelmiség szellemi atyja, az 1997 februárjában elhunyt Vladimír Minác szlovák író egy helyen azt találta leírni: "A szlovákok a magyarokkal szemben mitologikus gyűlöletet éreznek.

 • Dunát rekeszteni

  Összeültek a régi ismerősök újra, szlovákok, magyarok: osztoznak a Dunán. Frontembereink a korábbi titkos tárgyalásokról ismerősök: egy biológus, aki duzzasztani szeret, egy külügyér, aki egy nemzet biztonságáért felel, és egy vízügyes, aki életét és a folyót a 77-es szerződés megvalósítására tette.

 • Alelnök kerestetik

  A kisgazdák lassacskán elvesztik a fonalat: amíg a patakvér, a féregirtás meg a menetrendszerű parlamenti hornkunczemonnyonle típusú hisztizés volt a téma, nem volt semmi gond. A Vezér kedvére ripacskodhatott, ha úgy tartotta kedve, buzizhatott az Országgyűlésben, semmi sem számított azon kívül, hogy a pártról minél többet és többen beszéljenek, meg hogy a bázis érzelmileg ki legyen elégítve.

 • Kulturális hírek

  Doc´EstNovember 14-23. között több mint 60 magyar, francia és közép-kelet-európai dokumentumfilmmel telik meg a Francia Intézet, a Művész, az Örökmozgó és a Toldi mozi vetítőterme: immár második alkalommal rendezik meg a Doc´Est fesztivált.

 • NATO-magyar tárgyalások: Előjáték

  A kormánykoalíció eredetileg két okból tűzte ki épp 1997. november 16-ra a népszavazást a NATO-csatlakozásról. Egyrészt azért, mert ezzel - mint azt Kovács László külügyminiszter oly sokszor elmondta -nem akarja megzavarni a NATO-csatlakozás menetrendjét, másrészt mert azt remélte, hogy a NATO és Magyarország közötti (a hazai sajtó által helytelenül "csatlakozásinak" aposztrofált) tárgyalások után a közvélemény végre megismerheti NATO-tagságunk feltételeit.

 • A nemdohányzókat védő törvénytervezet: Tervbe ment füst

  A dohányzás, akár az ivás, autóvezetés, zsírevés vagy tévénézés, öl, butít, nyomorba dönt - a különbség az, hogy ez utóbbiakat nem szigorítja törvény. Anépjóléti miniszter az USA-ra hivatkozva a passzív dohányosokat akarja védeni a parlamentnek benyújtott tervezetével - akár a nemdohányzók akarata ellenére is.

 • Földügy: Az ellenzék kérdése

  Ketyeg az óra: a parlamentnek jövő hétfőn a több mint 200 ezer polgár által aláírt ellenzéki kezdeményezés kérdését vagy népszavazásra kell bocsátania, vagy el kell rántania. Az alkotmányügyi bizottság (aüb) lapunk megjelenésének napján dönt arról, mit javasol a plénumnak.

 • Szegedi robbantásos gyilkosság: "A besúgókat olykor kinyírják"

  Van egypár iparág ma Magyarországon, amelyekben nem egy életbiztosítás vállalkozónak lenni. Egyiküket-másikukat időnként agyonlövik, felrobbantják, ilyesmi. Legutóbb november 2-án, hajnali fél négykor a szegedi Delhi bár előtt történt ilyesmi.

 • Vesztegetés a városházán: Kazán, kazán, te mindenem

  Lebukott egy egész ügyosztály a budapesti városházán. Alapos a gyanú, hogy a beruházási és közbeszerzési ügyosztály munkatársai kenőpénzt fogadtak el fővárosi nagyberuházások pályázóitól. A sajtó a lebukásokat az osztály volt helyettes vezetőjétől eredezteti, aki maga is gyanúsított.

 • A bébiszitter pere: Az angol vádlott

  Louise Woodward, az először gyilkossággal megvádolt, majd egy bostoni esküdtszék által alig két hete bűnösnek talált és így életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt 19 éves angol bébiszitter szabad, mint a madár: a tárgyalásvezető bíró az amerikai igazságszolgáltatási gyakorlatban merőben szokatlan módon szembeszállt az esküdtszék döntésével, s a vádat nem szándékos emberölésre mérsékelve 279 napi börtönbüntetésre - azaz éppen a vizsgálati fogságban eddig eltöltött időre - ítélte Woodwardot, aki mindvégig ártatlannak vallotta magát.

 • Tádzsik klánharcok: Megszorított Szadirovok

  A júniusi békekötés után a tádzsik kormány és az egyesült iszlám ellenzék fegyverletételre szólította fel a harcoló csoportokat. A senkinek sem engedelmeskedő Rizvon Szadirov vezette harcosoknak viszont még a november 16-ig szabott fegyverletételi ultimátumot sem hagyták meg gondolkodási időnek, október elején offenzívát indítottak, hogy kifüstöljék őket a Dusanbétól 80 kilométerre keletre fekvő hegyi táborukból.

 • A tudomány napja: Dől a jövőnk

  Csak a legvadabb kultúrantropológus merne bárminő következtetést levonni abból, s ilymódon szimbolikusan értelmezni azt, hogy vajon miért éppen november harmadika lett a magyar tudomány napja. Tehát hogy miért éppen a halottak napja után kerítettek sort az ünnepségre, amelyen Horn Gyula elmondta: most dől el az ország jövője.

 • Könyv: Anus Dei (Kakadémia. Az emberi ürülék kultúrtörténete)

  Nem akarom ebbe is belekeverni, de: József Attila gyomorpanaszokkal került pszichoanalízisbe, doktorai nem a belek mélységeit kutatták, a beteg nem gyógyult meg. Ahogy szalonképesen megfogalmazta: "Az örök anyag boldogan halad / benned a belek alagútjain / és gazdag életet nyer a salak / a buzgó vesék forró kútjain!

 • Lemez: Mozgalmi a nosztalgia (Még, még, még és még egyszer a Best of Communismról)

  Épp írni akartam róla, ám P. L. Á. megelőzött (MaNcs, 1997. szeptember 11.). Sebaj, jót szórakoztam, s akkor jött egy olvasói levél (MaNcs, 1997. október 23. [!]), benne: "demagóg és áljópofi frázisokat sokkal könnyebb írni, mint belehatolni a dolgok mélyibe, és valódilag kultúr- és politikaelemzést végezni.

 • Egy jó utazó (Loreena McKennit: The Book Of Secrets)

  Ismét le voltam maradva egy brosúrával, most pótolom be, már amennyire. A brosúra neve Loreena McKennit. Nem mentegetőzés, de gondolom, nem vagyok egész egyedül errefelé ezzel a lemaradással. Pedig aki vevő arra az időtlen szépségre, amit mondjuk a 70-es évekből a Rennaisance együttesnél, vagy hogy közelebbre nézzünk, a Dead Can Dance-nél lehet megtalálni, az nyugodtan keresgélhet Loreena McKennit körül is - több kelta hagyományra és erősebb irodalmi kötődésre lel majd, mint a DCD-nél, de csalódni nem fog.

 • Az ellenség hangja (Ry Cooder és kubai barátai)

  A world music mindig is felpezsdült, ha kellően zavaros forrásból meríthetett. Kubában persze, ahol a spanyol gyarmatosítók effektíve kiirtották az őslakosságot, nem merült fel ez az esztétikai problémakör. Akik járatosabbak nálam a Karib világ zenei hagyományaiban, pontosan felismerik, melyik ritmus ered a nyugat-afrikai rabszolgáktól, melyik a spanyoloktól, és melyik az, amelyre már századunk amerikai dzsessze volt hatással.

 • Ex-Living Colour Night

  Az énekes kivételével együtt volt az egykori Living Colour teljes gárdája, más kérdés, hogy a bécsi programfüzet külön koncertként hirdette a Vernon Reid & Mistic Science és a Jungle Funk fellépését. Doug Wimbish neve mindkét zenekar mellett fel volt tüntetve; ő az én kedvenc basszistám.

 • Nyolc kis kritika

  Ez itt most egyrészt megkésett, mert a film ősbemutatója október 23-án az HBO-n történt meg, miközben a fél ország azon izgult az MTV 1-en, vajon az amerikai követségen mi történt 1956-ban; másrészt kicsit korai, mert hol van az még, hogy a mozikba kerül.

 • Hajlék

  Funny, mondta a Londonból érkezett lány, aki ugyan egy szót sem értett Szőke András agymenéséből, de mivel szociálpolitikusok ritkán szónokolnak létráról, hajléktalanszállót sem szoktak a negyedik fokról megnyitni, az angol pedig feltehetően tudta, hová jött, merthogy angolok ritkán mászkálnak a Külső-Váci úton, üres laktanyákban, tulajdonképpen mindenki ritkán mászkál a Külső-Váci úton, kivéve a magyar véderő legtalányosabb figuráit, a flotillásokat, valamint a szintén elég talányos hajléktalanokat: az angol a tények ilyen konstellációjából tehát okkal vonta le a cikk első szavával jelölt következtetést.

 • Első Hazai Lekvárium

  Különös, hogy ilyen gyöngyszemek mellett az ember többször elmegy anélkül, hogy észrevenné; nekem is csak harmadszorra tűnt fel. A Lekvárium - bár ilyen Ausztriában és Németországban is van - elsőre a "Kutyatár" és a "Birkaiskola" nevű gyermekvers-szakintézményeket juttatja a vásárló eszébe (lehet, hogy az kap jutalmat, aki oda se ballag).

 • Északnyugat-Tunézia: Amerre a vaddisznók járnak

  Tunéziában valamikor a hatvanas évek közepén jöttek rá arra, hogy az idegenforgalom előbb-utóbb sokkal kifizetődőbb vállalkozás lesz, mint az addigi húzóágazatok, a datolyatermesztés vagy a foszfátbányászat. Harminc év alatt el is jutottak oda, hogy Tunisztól délre a tengerpart szinte teljes hosszában egy hatalmas strand, már a sivatag is tele van luxushotelekkel, a műkincsekre éhezőket pedig szinte mindenütt pazar múzeumok, fantasztikus római és iszlám emlékek várják.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...