• MaNcs 9. évf. 48. sz. (1997. 11. 27.)

  Liberális számvetés (Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője)

  A szabad demokraták pozitívnak ítélik a koalíciós kormányzás eddigi mérlegét, ezért 1998-ban is a szocialistákkal szeretnének tovább kormányozni, de nem mindenáron - ilyesmi volt az üzenete az SZDSZ hét végi, programalkotó küldöttgyűlésének. Kérdés, hogyan és mire készülnek a liberálisok, ha a kormányzati sikerekből inkább az MSZP profitál, ők pedig utoljára fél éve fogalmaztak meg markánsan önálló...

  1997 / 48
 • Jaksity György: Tőzsde

  Most, hogy a tőzsde kaszinózós jellegét egy kicsit csorbítja a nagy rövid távú nyerések esélyének csökkenése, érdemes néhány gondolatot és tanácsot megfogadni olyan elismert befektetőktől, akik nemcsak hétfőről keddre virradóra tudtak pénzt keresni, hanem évtizedeken keresztül voltak képesek portfólióik értékét a tőzsdei indexeknél nagyobb mértékben növelni.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Tangó (az utolsó))

  Hangunk kivételesen hallatsszon messze, metszőn, élesen. A hallgatás szégyenét és a túlélés örömét hagyjuk meg az önkéntes áldozatnak, a feljegyzéskészítőnek, az írnoknak, ki mint a kötél eloldozója ott marad a szigeten, hogy a többiek mehessenek.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A Nincs Pardonban nincs csapolt sör. Ez így hülyén hangzik, de fontos leszögezni, mert egyszer azt írtam, hogy van, azóta pedig folyamatosan ezzel szívatnak, ha arra járok, elég csak leülnöm, rögtön jön a kérdés: finom a csapolt sör, he-he-he?

 • Seres László: A reálisan létező apartheid

  "Fokozatosan el kell érni, hogy a cigányok a lakosság többi részétől nem elkülönítetten, állandó lakóhelyeken települjenek le, állandó munkához jussanak, egészségügyi körülményeik javuljanak, és emelkedjék kulturális színvonaluk.

 • A téboly statisztikai hiba-határa és csendes áldozatai

  Nehéz dolga lenne annak, aki a Leghülyébb Magyar Mondatot szeretné kiválasztani, akár csak egy hét terméséből is. Pokoli feladat: a munkát olyan alapművek fellapozásával kellene kezdeni, mint Horn Miniszterelnök Gyula Összes tréfám és válogatott humorérzékem, valamint Glatz Mindenféleelnökszereteklenni Ferenc Az értelmiség reggel is tenné a dolgát, bár gyomorégése van; és akkor a napisajtóról még tudomást sem vettünk.

 • Minden határon túli magyarok

  Mindennek van határa, kivéve talán a magyar határőrök hücpéjének (jiddis szó arra, aki minden helyzetben fel-, de még a Btk. határain belül találja magát). A határőrök kiküldetési napidíjat követelnek, ha külföldön dolgoznak, ha csak kétméternyire is, de távol a hazától, szeretteiktől.

 • Politikai hírek

  SZDSZ: küldöttgyűlés

 • Kulturális hírek

  Holocaust-emlékmű, BerlinTovább húzódik a vita a második világháborúban meggyilkolt zsidók berlini emlékművének sorsáról: a megismételt pályázat zsűrije elnapolta a döntést. A győztest várhatóan jövő januárban nevezik majd meg, négy állva maradt jelölt - Gesine Weinmiller, Jochen Gerz, Daniel Libeskind, illetve a közös munkával pályázó Peter Eisenman és Richard Serra - közül.

 • Kazahsztán kívül-belül: Ütött a homokóra

  1991. december 31-én szőrén-lábán eltűnt a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége. Volt, nincs. Az egykori tagállamok immár önálló politikai tényezők. Kazahsztán egykor az Unió harmadik legnagyobb országa volt, nagyon kövér emberek is kényelmesen elférnek benne.

 • Képviselőjelölt-állítás: Indul a dili

  Végleg lekerült a napirendről a parlament létszámának csökkentése. Sőt ha sikerül a lapzártánkkor kezdődő hatpárti egyeztetésen kompromisszumot kötni, az is előfordulhat, hogy 1998-tól tizenhárom nemzetiségi képviselővel nő az Országgyűlésben ülők száma.

 • Közvélemény-kutatás: erősödő SZDSZ

  Az elmúlt hónap legfontosabb belpolitikai eseményének a NATO-csatlakozásról szóló referendumot tartották az emberek. November 6. és 11. között gyakorlatilag mindenki tudta, hogy 16-án ügydöntő népszavazás lesz a kérdésről.

 • Tárgyalások a Dunáról: Vízlépcsősor

  Sok mindenre lehetett számítani a vízlépcsőtárgyalások újabb fordulója előtt, de a magyar küldöttség ajánlata minden várakozást felülmúlt: Nemcsók államtitkárék egyből két vízlépcsőt ígértek a szlovák testvéreknek.

 • Lengyelország: Kiszorított győztesek

  Ahhoz képest, hogy a jelenlegi lengyel kormányszövetségnek nincs reális alternatívája, meglehetősen sokáig tartott, amíg megalakult a Szolidaritás Választási Akció (AWS) és a Szabadság Unió (UW) koalíciója. Csaknem négy hétbe telt, mire a feleknek sikerült közös miniszterelnököt jelölniük, további kettőbe, mire összeállt a kormánynévsor.

 • Különös találkozások: Ellenségek egymás közt

  Nemrégiben különös tanácskozás zajlott Jachrankán, egy Varsó melletti üdülőhelyen; témája az 1980-81-es lengyelországi válság volt. A lélegzet-elállító a résztvevők névsora volt: mintha 1820 körül Robespierre, Danton, XVI.

 • Embersport: Öt és feles ((Csépapír, csétúra))

  Nem volt öltöző, az uszodában kellett vetkőzni, mi játszunk fekete sapkában, röhej, a pályán is, ez a csapat már kész, röhej. Mert pálya még van, csépapír, éjjel a Királyerdőből ide csörtetnek a vaddisznók, az öt és felesre, lefekszenek a sárba.

 • Bárka Színház: Ebgondolat (Kárpáti Péter: Díszelőadás )

  Aki az előadásra jegyet vált, egy csapásra a régen várt ünnepség résztvevőjévé válik - amint elfoglaljuk a helyünket, egy orvosegyetemi előadóteremben, jelesül a Pasteur Lajos (sőt, az előadás egy pontjától Pásztor Lajos) Intézet 1904-es budapesti avatásának kutatási eredményeket összegző díszelőadásán találjuk magunkat.

 • Három album, négy évtized (Monterey Jazz Festival)

  Megint egy évforduló. A Monterey Jazz Festival negyvenedik születésnapja alkalmából megjelent egy háromlemezes válogatás a négy évtized legemlékezetesebb, eddig nem publikált felvételeiből. Kockázatos szerkesztési elv, mert kikerülhetetlenül egyfajta összegzéshez, számbavételhez vezet.

 • Talált hangok (DJ Shadow: Endtroducing)

  "Tizenkét éves koromban történt életem legfontosabb felfedezése. A kis egybeépített sztereóm váltókapcsolóját középállásban tartva egyszerre hallottam a magnót és a lemezjátszót. Így a kazettáról játszott ütemre szkreccselve mixeltem az első számokat.

 • Japán nudli

  Roland Barthes írja meg azt a megfigyelését Japánról szóló munkájában (L´Empire des Signes, Editions d´Art Albert Skira S. A. Genéve, 1970), hogy a helyi konyha lényege a könnyűség. Az őrületbe, tömeges öngyilkosságba lehetne kergetni a szigetország lakosságát, ha egy hétig magyar koszton lennének; hogy a mi magyari népünk a hőkezelésnek leginkább a zsiradékban való sütés nevű változatát ismeri, sőt a zsiradékot annyira a szó szoros értelmében kell érteni, hogy ha már ez a mélyen megvetendő preparálási gyakorlat nyomul is előtérbe, nem hatja át a civilizációra való törekvés például olívaolaj használatával, sőt a világ boldogabbik felén régen pellengérre állított francia gyakorlat, a vajon sütés Magyarországon még mindig reformkonyhának számít.

 • Fodrászverseny: Vágóhíd

  "Európába tartunk, ugye, és ez a magyar fodrászok szakmai gyakorlatára nézve is fontos" - mondta Kókai Jánosné, az Országos Fodrász, Kozmetikus Ipartestület igazgatója. Nem sokkal ezután száz hajszárító berregett fel egyszerre a háttérben, hogy frizurákat főnözzön az európai egyesült frizuradivat nevében.

 • Bagolylesen: Antikváriumi séták

  A hetvenes évek Budapestjének neontarka tengerében az art deco Úttörő Áruház fényreklámja és az antikváriumi baglyok hipnotizáló szeme jelentették a színt az éjszakában. Antikváriumba járni életforma volt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...