• MaNcs 9. évf. 50. sz. (1997. 12. 11.)

  "Rendben, vitatkozzunk" (Pokorni Zoltán, a Fidesz - Magyar Polgári Párt frakcióvezetője)

  Ha nem is az eredetileg megálmodott három párttal, de létrejött a Fidesz dominanciájú választási szövetség. A partner MDF nemcsak kisebb lett idő- közben, de a közvélemény-kutatások szerint az sem biztos, hogy 1998-ban bejut a parlamentbe. Információink szerint a Fidesz-vezetés azon része, amelyik korábban nemigen erőltette e megállapodást, racionális indokok alapján mondott végül is igent: ha már egyszer éveken...

  1997 / 50
 • Sajó László: Öt és feles (Nekifutás)

  A labda az öt és felesen, derűsen hátrasétálok, a kapu mögötti szektorban egyetlen ember, garbó van rajta vagy sál, ő is nyugodt, ám mögöttem már ordítanak, húzom az időt, mit szórakozok én itt! Még nem sejtik, hogy még egyszer odasétálok a labdához, megsimogatom, átteszem a szomszédos fűcsomóra, a közönség sárga lapot követel, ugyan, most kezdődött a meccs, a bíró nem fog ideloholni.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Még egyszer ugyanaz )

  Ezúttal négy evőkanál ricinussal kezdték az előző napon. Sírtam nagy titokban egy diszkrétet és gyorsat a budin ülve akkor, jött megint a tepsi-érzés, nem volt elkerülhető, s nekem semmi kedvem nem volt ahhoz, hogy megírjam a folytatást: lerágott csont már a szorongás, az úristenit!

 • Para

  Kovács Imre: Énteriőr

  A kedvesem kiment a következő kereszteződésig, ahol a mit sem sejtő unokahúga várta - gondolom, akartak enni egy halas szendvicset -, amikor a 47-es villamos levágta a járókelő fejét, nagy és mintegy demonstratív reccsenéssel, amitől persze mind a két lány megijedt kissé, behúzódtak mindjárt egy helyre, ahová csak ilyenkor húzódnak be a lányok, milyen frivol.

 • Egy mókás fiú a szomszédból

  Ismerik azt, hogy Václav Havel és volt felesége feljutnak a mennyországba? No, ha nem ismerik, telefonáljanak a szlovák viccmesélőnek, de ne lepődjenek meg, ha a vonal végén nem automata hang jelentkezik, hanem egy mókás kedvű miniszterelnök.

 • Egy mókás fiú a szomszédból

  Ismerik azt, hogy Václav Havel és volt felesége feljutnak a mennyországba? No, ha nem ismerik, telefonáljanak a szlovák viccmesélőnek, de ne lepődjenek meg, ha a vonal végén nem automata hang jelentkezik, hanem egy mókás kedvű miniszterelnök.

 • Déja vu

  Horn Gyula múlt hétfőn a parlamentben napirend előtt a pályaudvari talpon-állók világát idéző modorban oktatta ki az ellenzéket és saját koalíciós partnerét Duna-ügyben. Egy nap múlva elsősorban MSZP-s képviselők hasaltatták el azt a szabad demokrata indítványt, amely a romákkal szembeni diszkrimináció elleni fellépést szorgalmazta, naná, majd a választások előtt cigányok kapcsán jogállamról beszélni a dolgozó népnek, még mit nem.

 • Politikai hírek

  Izrael: százmilliós sztrájkkár

 • Kulturális hírek

  Női sorsokSzokatlan módon született kiállítás látható február 16-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban: a Munkaügyi Minisztériumban Lévai Katalin által vezetett Egyenlő Esélyek Titkársága felkérésére a múzeum Legújabbkori Főosztályának két muzeológusa, Ferencziné dr.

 • Kulturális alaptörvény: Műveltető szerkezet

  Mire ez megjelenik, már valószínűleg kulturális alaptörvénye is van a hazának: így hívja a politikai közbeszéd azt a hosszú vajúdással, viszonylag kevés nyilvánosság közepette kikínlódott jogszabályt, amely kényszertársbérletbe költözteti a sztrádaépítéskor talált avar övet, a színészkirálynő pezsgőillatú cipellőjét őrző múzeumot, a könyvtári mikrofilmet és a művházban működő nótakört.

 • Dudar végnapjai: Bánya csak egy van

  Ül három, fekete arcú ember a szakszervezeti titkár szobájában. Jópofa poénokat lehetne írni róluk, amint olvassák a Világgazdaság hétfői számát, benne a lencsehegyi bányászok sztrájkkészülődését hírül adó cikket.

 • Az Új Magyarország-sztori: Jobblét

  Ismét tulajdonosváltás előtt áll és várhatóan kettéválik az ország egyetlen markáns jobboldali napilapja: az Új Magyarországot egy sok kis pártot és szervezetet tömörítő, ismeretlen gazdasági hátterű szervezet szeretné megvenni, miközben már szerveződik a jobbközép Napi Magyarország is.

 • Dél-Afrika félmúltja: Titkos gyilkos Mami

  Amíg tartott az apartheid, ha könnyű nem is, de legalább egyszerű volt minden. Volt egy frontvonal, és az az egy kérdés, hogy ki melyik oldalán áll. A fordulat óta azonban árnyaltabb -és persze sötétebb is lett a kép.

 • Film: Muszáj, Herkules? (Walt Disney: Herkules)

  Az már biztos, hogy Walt Disney különös, el nem múló fekélye a hollywoodi filmgyártásnak, túl fog élni minket, mi meg bele fogunk rokkanni, hogy a tömegkultúra iránti kimért tiszteletünk megakadályoz a Miki egerek radikális utcai gyalázásában.

 • Nyolc kis kritika

  Jövőre lesz 125 éves Budapest, és már most letehetjük a nagyesküt, hogy a Városház utcából ismét jobbnál jobb ötletekkel fogják elkápráztatni a főváros közönségét. Pontosabban: szerintük jó ötletekkel, vagyis azokkal a ferencjóskás, sziszis, nagykörutas élőképekkel, amelyeket már az elmúlt években is láthattunk.

 • Oscarina (Európai Filmdíj ´97)

  Berlinben december 6-án rendezték meg az Európai Filmdíj tizedik kitüntetésosztogató ceremóniáját. Az Európai Filmakadémia (EFA) tagjainak négynapos ülésezése torkollik ilyenkor mindig ünneplésbe.

 • T´DOOR: Irodalmi történet, ahogy akarod ("Elő a Fabre-val!")

  Mondom a Bélának, a Double Oscar nem jött be aztán se (ő az angol St. Leger napján, jövőjét látva, ezt a lovat is játszotta, vesztére) az ayri sprintben, de hogy a Schindler! Na, ez volt. Ellenben a két St. Leger mellett sokkal nagyobb ügyek történtek Párizsban.

 • A New Orleans-Belgrád brass tengely (New Orleansban)

  "A katonazene olyan vidáman, tüzesen pattog, és úgy szeretnék élni." A Három nővérben nyilatkozik így Olga, és én - a katonazenét tekintve - teljesen egyetértek vele. Ahogy New Orleansban az amerikai polgárháború indulóitól, a hozzánk közelibb Balkánon a török janicsárzenekaroktól eredeztethető a brass-gyökér, az én kedvenc rágcsálnivalóm.

 • Jön, jön!: Még ha egy Bergmannak

  Új Koltay-projekt a láthatáron

  Tavaly ilyenkor a Honfoglalásról voltunk kénytelenek leszedni a keresztvizet. Van rá esély, hogy 1999-ben majd a Sacra Corona Regni Hungariae-vel folytathatjuk - ez lesz a címe a következő nagy évfordulós nemzettudat-formálásnak, amibe Koltay Gábor rendező és Nemeskürty István forgatókönyvíró belevágja a szekercét: Koltay cége, a Koronafilm Kft.

 • Bárki bekapcsolódhat (Trottel)

  December 5-én jelentette meg új albumát a Trottel zenekar Troxx Tracks címmel. Ha lehet, a korábbi anyagoknál is komplexebb őrület ez: ezúttal két gitár, két basszus, trombita, dob és néhány énekhang gondoskodik arról, hogy egy pillanatra se tudjunk elmerülni egyetlen biztos pontban.

 • Menedzserdivat ´97: Klasszikusok és drasztikusok

  Sajnos kedvencünkre, a háromgombos, magasan záródó zakókra egy emberként mondtak igent a kreátorok, mint egy görög kórus, így a jobb ízlésű öltöztetők ma már ezeket rendelik meg a tévés közszereplőknek, megszüntetve e holmik aranyfedezetét.

 • Csehország: A törpék alkonya

  Aki a címből s a felcímből a cseh kormány bukása körüli motozásra számít, rossz ember. Mert rossz, ki a rosszra gondol. Sokkal messzebbre visszanyúló, s kockáztassuk meg, nagyobb horderejű, legalábbis az embereket jóval közelebből érintő problematikum körbejárására vállalkozunk alább.

 • Gyülekező: Hit-parádé

  A buli kezdetéig harapunk valamit, a hivatalos büfék helyett természetesen a HIT büfében. Fizetni fénymásolt bónnal kell: a BS-nek büféztetési monopóliuma van, de a büfé helyi definíciója valami "pénzért élelmiszer-árusítás"-féle.

 • Tisza-románc

  "Mit szólna ahhoz, ha ezüstkarikát rakatnék a köldökömbe?" - kérdezte huncutul a kövér halőrnő, már a kocsmában ülve. Nem tudtam felelni. A tévében éppen a 100-ból 1 című vetélkedő ment, és arra a kérdésre, hogy melyik nép lakhelye a jurta, ketten azt a választ adták, hogy a jugoszlávé.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...