• MaNcs 9. évf. 51. sz. (1997. 12. 18.)

  "Ez csak az embernek sikerült" (Dr. Vida Gábor akadémikus)

  Az idei év során Dolly, a klónozott birka, a Mars-expedíció és a hágai per címlapsztorivá avatott olyan tudományos eredményeket, amelyekről amúgy kevés szó esik szakmai berkeken kívül. A géntechnológia térhódítása, a földön kívüli élet kérdése és a bioszféra pusztulása olyan össztársadalmi vitát indukált, amelyben az egyes tudományterületek képviselőinek gyakran homlokegyenest ellentmondó álláspontja...

  1997 / 51
 • T'DOOR: Misztikus Játéktörténet ((K. én.))

  Nagyanyám nevében benne volt a turf: Turfitt Anna. 1944 karácsonya körül (k. ének) az ablak alatt Víg Lóversenyt játszottunk, szemközt bevágódott az első repülőakna, repült az ablak üvege, srég verődött a vizavítól a padlóba: mögénk.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe

  A nagy per mindenkit érdekel. Mindenütt erről folyik a szó: okoskodnak, következtetnek, az ujjaikon számolnak; meghatódnak, reménykednek, félnek, átkozódnak, óhajtoznak, gyűlölködnek, ámuldoznak, elkeserednek; egyszóval, drága jó uram, fura egy állapot ez.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Már csak néhányat kell aludni, és jön a Jézuska, Télapó, Happy Hanuka, bejgli és hal, nagy év végi kosztolás és az egy éve hanyagolt rokonokkal való önfeledt kvaterkázás, és bizony jön, már ha jön, az év végi jutalom.

 • Egy kis karácsony '- Keleti kilátások (Lesz majd)

  "Kacsa lesz vagy hal, több mint valószínű, egyikben a csont, másikban a szálka lesz nekik a sok." - Ezt ajánlotta Keresztury Tibor barátunk a 20. század végén.

 • Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

  Halloween elmúlt, csináltunk töklámpát, az egész lakás teli boszorkánnyal meg denevérrel meg krampusszal, a gyerekhez jöttek a többi gyerekek trick-or-treatelni, úsztunk a tökpitében. Szép, nipponizált kelta rítus, ninja-go-thic, utánozás japán szokás; van itt egyfajta görcsös igyekezet az átvételben, lazaságok honosításában, úgy felszabadultak, hogy a homlokukon pattognak az erek.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia

  A cukorkától a tortáig

  Candy, cookie és cake, vagyis cukorka, süti és torta. Valami okból ezek az édes dolgok különösen alkalmasnak tűnnek szociálpszichológiai és szociológiai megfigyelések modellálására és metaforizálására. Már megint Henry Jamesszel jövök, ő fedezte fel a társadalmi mobilitás ama nagy csodáját, amely mind a mai napig erősen foglalkoztatja az amerikaiakat, habár immár az ellenkező irányból, az üres kalóriák, fogemésztő cukrok, koleszterinsokasító fehérjék és zsírok és a szódium örökös fenyegetése felől.

 • Para

  Kovács Imre: Énteriőr

  Eek a ooo - mondta Erzsi, miközben a torkára mutogatott, és olyan arcot vágott, mint egy elhanyagolt tamagocsi.

 • Seres László: Dekóder

  Nagy titokban lezajlott a régóta beígért kormányátalakítás: az SZDSZ helyébe a BKV lépett, meg a MÁV, meg egy kicsit a Malév, bár pro forma azért azt közölte a légitársaság a médiával, hogy "meglepetésként érte" a miniszterelnök bejelentése a nyugdíjasok ingyenes utaztatásáról.

 • Dessewffy Tibor: Vissza a történelembe

  Záródnak az ajtók, mondja a politológus szaktekintély: véget ért a társadalmi pozíciók elosztásának és elfoglalásának időszaka. A rendszerváltás Nagy Utazásában mára többé-kevésbé mindenki elfoglalta a helyét, elkeltek az első osztály párnázott ülései, a másodosztály utasai is befészkelték magukat kupéikba, a fapados részlegben pedig ott szorong a maradék, azok, akiknek nem jutott hely a drágább üléseken.

 • Eörsi István: A szeretet parancsa

 • Kormányvárólistán

  Orbán Viktor és a finn jéghoki-válogatott, ahogy a képernyőn át nézik egymást 1994 májusában, emlékezetes pillanata marad a magyar politikatörténelemnek -ehhez képest imponáló, hogy az elkövetkező választási évet, pedig még el se kezdődött, máris kormánylistával kezdi, mármint a Fidesz, nem a finn jéghokisok.

 • Õrző-védők, magánnyomozók: Licenc

  A vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól és ezek szakmai kamarájáról szóló törvényjavaslat alapvető célja az, hogy az e tevékenységet folytató vállalkozásokban ne érvényesülhessenek a bűnözői érdekek, illetve a jogi feltételeknek megfelelő "magánrendőri" vállalkozások ne elégíthessenek ki bűnözői törekvéseket (e megfogalmazással a jogalkotó az illegális pénzbehajtásra és a védelmi zsarolásra gondolt).

 • Pénzbehajtók: Öltöny és nyakkendő

  Már hajnalodik, de Péter gyakran négykor elindul, hogy végigjárhasson tíz-tizenöt adóst. Ezúttal egy hárommilliós hátralék jelenti a csapás-irányt, valahol Cegléden. "A levelet átvette",mutatja a postai igazolást, ez elárulja, hogy a címzettnek mindenképpen köze kell hogy legyen az adott lakcímhez.

 • Duna, Hága, műtárgy: Lassú víz

  Nemcsókkal kezdődött, Nemcsókkal fejeződik be az év: az államtitkár akkor is, most is a nyilvánosság előtt volt kénytelen megvédeni megbízója, a miniszterelnök vízlépcsőügyi elképzeléseit. Januárban a fű alatti magyar-szlovák tárgyalások miatt, most a hágai ítéletet követő egyezkedés során tett javaslatai miatt gyalázzák szegényt.

 • Embercsempészet Magyarországon: Menekülési útvonal

  Bár a hivatalos statisztikák szerint a kilencvenes évek elejéhez képest radikálisan csökkent a Magyarországra, illetve Magyarországon át menekülők száma, a határőrség 1997. november végéig több mint tízezer illegális határátlépőt fülelt le.

 • Pátka és a Rádió utcaiak: Mozgásérzékelés

  Jól működik a polgármester irodájában a mozgásérzékelő. Zölden villog, ha ülök és hallgatok, pirosra vált, ha a jegyzőnő felé fordulok. Jó szerkezet, a pátkaiak is példát vettek róla. Amikor beérkeztem a faluba, egy ideig csak figyeltek zölden, aztán pirosra váltva megkérdezték tőlem: mit akarok itten, csak nem költöztetek?

 • Robbantások, leszámolások 1997-ben: Árnyékboksz

  Ha az 1996-os esztendő a robbantások éveként ment át a köztudatba, akkor minek nevezzük az ideit? Tavaly a legnagyobb durranásnak a legfelsőbb rendőrvezéreket helyükről elmozdító detonáció számított, ám mintha ez azóta sem hozta volna meg a remélt eredményt.

 • Perek volt kommunista vezetők ellen: Gazdátlan bűnök (A Jaruzelski-per)

  Az 1989-90-es közép-európai fordulatok nemcsak a volt kommunista országok jövőjét, de múltját is bizonytalanná tették. Mindegyik bukott rezsimnek volt takargatnivalója: soha fel nem tárt koncepciós perek, vérbe fojtott forradalmak és éhséglázadások, kiderítetlen politikai gyilkosságok kerültek elő a történelmi sifonérból.

 • Apuci reanimálása (A Zsivkov-per)

  Aztán nehogy te is azt csináld, amit az a japán: két és fél órán át majomkodott velem, aztán nem fizetett semmit. A vénember kissé bizalmatlannak tűnt az elején. Kétezerötszáz dollárról indult, ennyi az alaptarifa egy interjúért, a felét leadózza, a többit gyerekkórház építésére ajánlja fel, neki sosem volt pénze, mire menne vele most, élete alkonyán.

 • Számon kérve (A Krenz-per)

  Lelőtt menekülők, több száz halott - ez a legsúlyosabb a keletnémet diktatúra mérlegén, ezért kellett a rendszerváltás után bíróság előtt felelniük határőröknek, parancsnokoknak és a Politikai Bizottságnak.

 • Világrégiók: Tömbbizalom

  A napi események, szenzációk, fegyveres és politikai világdrámák arról szólnak, ami a nemzetközi események folyamában az örvény, a váratlan mély vízi sodrás, a partomlás, a sziklás kanyon. De ha tudnánk kívülről nézni ezt az egészet, semmitmondónak tűnő, siváran unalmas látvány törné le a kedélyt, partvédelmi munkálatok, folyamszabályozó pepecselés, átkelő hajók, biztonságos építésűek, nem süllyednek el, nem robban fel a motorház, órát igazítanak az utasok a precízen betartott menetrendhez.

 • Politikai hírek

  Klíma-csúcs: sok a szén-dioxid

 • Kulturális hírek

  HomokdalokA Kolibri Színház színpadán élő zenére improvizálva mutatja be virtuóz homokanimációs technikáját Cakó Ferenc. Homokdalok című előadása legközelebb december 18-án látható.Tolerancia-díj Kiosztották az Autonómia Alapítvány 1997-es Tolerancia-díjait.

 • A nép ópiuma: Kultúra a tévében

  Nyáron, amikor a Magyar Televízió elnöke elrendelte a kulturális műsorok "szüneteltetését", mindenki biztos volt benne, itt a vég, de totálisan. Van, ami tényleg eltűnt, egyikért kár, másikért nem, viszont illik észrevenni az újat is: néhány hete a Múzsa helyett - immár nem külső, hanem belső gyártásban - az AKT szolgál aktuális kultúrával napi tizenhárom percben, a Stúdió helyén pedig Publikum címmel látható heti félórás kulturális magazin.

 • Egy kém tartja a karjában (Michelle Yeoh szépségkirálynő, színművésznő, karatevirtuóz)

  Motorral átugranak egy helikoptert, a különleges szuperautó egyszerre több dologra tud figyelni, mint maga Napóleon: rakétát lő ki, felveszi a főhőst, rajzszögeket dobál, navigál és füstöt ereget. Ilyet senki másnak nem nézne el a közönség, csakis James Bondnak, ezzel visszaélve készítik az újabb folytatásokat.

 • Film: Az elvesztegetett űrcirkáló (Halálhajó)

  Fölösleges para, amikor az ember kér öt jegyet elővételben holnapra a Halálhajóra, aztán otthon gondolkozik másnapig, vajon kellett volna-e mondani, hogy retúr. Mindenki másképp kódol, másképp retteg, mindenkinek megvan a maga északnyugati átjárója vagy eseményhorizontja, vagy mi.

 • Japán filmfesztiválok: Evőpálca a szembe (10. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál + Sundance Tokyo &acut

  10. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál + Sundance Tokyo ´97

 • Egy kis bamba film (Enyedi Ildikó filmrendező)

  Megjelenésünk napján mutatják be a hazai moziforgalmazásban Enyedi Ildikó francia gyártású televíziós filmjét, a Tamás és Julit. Az én XX. századom és a Bűvös Vadász rendezőjével e nem mindennapi tévémozi-premier alkalmából beszélgettünk.

 • Könyv: A geopolitika dicsérete (Henry Kissinger: Diplomácia)

  A geopolitikai látásmód igénye nemigen kényeztetett el bennünket az elmúlt évtizedek során. A kelet-európai rendszereknek jó okuk volt lemondani e szemléletről, hisz´ Moszkva árnyékában illúzió lett volna bármiféle önérdek vagy lehetőség ilyen mérvű felnagyítása.

 • Nyolc kis kritika

  Manapság rossz és nagyon rossz zenekarneveket adnak. A Tax Free ez utóbbiak közé tartozik, reptereken kapható cigi, pia ugrik be, áfa-mentes, a borítóról viszont már afféle Cotton Club-hangulat árad, szóval a harmincas évek: rulettasztalnál ácsorgó, szivarozó jóemberek, ingujjban, nadrágtartóban, borsalinokalapban, szóval nem olyanok, akiknek az a néhány százalék megtakarítás jelentene valamit.

 • Csillagok között

  Karácsonyi papás-mamás

 • Narancs-ásatás: Szerelem - Kolinda, 1977-1997 (Használati utasítás)

  1. A Kolinda zenekar az Orfeó zenei/képzőművészeti/színházi csoportból nőtt ki és kapcsolódott be a táncházi mozgalomba 1974-ben. Hamarosan azt a fajta folkzenét játszotta, amit ma world musicnak nevezünk: a magyar népdalokat és az erdélyi paraszti muzsikát balkáni dallamokkal és ritmusokkal, dzsesszes improvizációkkal, majd saját szerzeményekkel szőve át.

 • "Jó volt hozzánk a zene" (Holmes Brothers)

  Gothár Péter filmjében láthattuk őket először, de ki emlékszik, annak már vagy tíz éve. November 25-én a Fél Tíz Jazz Clubban játszottak, Promised Land című albumuk turnéjával érintve Magyarországot.

 • "Jaj, de hamis!" (Sebestyén Márta, Hamar Dániel - Muzsikás)

  Amerikai turnéja után, európai turnéja előtt pár napot promócióra fordított a Muzsikás Berlinben. Rádiók, tévék, újságok tízszer negyvenperces turnusban - jó kis buli! December 8-a van, ez itt a Hotel Mark, indulhatunk.

 • Az én 1997

  Az év felfedezettem

 • Pilátus a kráterben - Új irányzatok a kéregetésben

  Az itt következő történet példaértékű több szempontból is, de főként arra bizonyíték, hogy az egyébként óvatos, megfontolt íróembert is könnyen és simán átverhetik, ha a lejmolás összege meghaladja azt a lélektani határt, amelynél a gyanú egyáltalán felébredhet.

 • Capella kávézó; Angela és barátai, szado-mazo show

  Budapesti mazo: Verőfény

  Az igazi kozmopolita városlakó karácsonyi körsétáját a főterekről idén a mellékutcákra szorult pavilonsorokkal kezdi, majd kimegy valamelyik plazába, esetleg megnéz ott egy meghitt Carpe Diem-szárazjégrevüt, és közben nulla rizikófaktoros, amerikai zsírban készült sült oldalast eszik.

 • A horgászok jelleme

  Az idén jó volt a vándorhorgásznak. Szigligeten bőséges volt az otellótermés, ráadásul új, térhatású képeket akasztottak ki a diszkóban. Vaskeresztesen ugyan bezárt Európa legnagyobb cumigyára, de virágzik a borkombinát.

 • Bali: Visszajövök!

  Lázongás, hajószerencsétlenség, földrengés, repülőgép-katasztrófa, aszály, erdőtűz, XXIV. Ázsiai Vízi Játékok. Na, ezekből semmit nem lehetett érezni Indonézia köldökén, Balin. Mentális mikroklímájának köszönhetően a Bali szigeti embert semmi nem zavarhatja meg, ugyanis Ünnep van.

 • "Ne feledd, a béke öl!" (P. J. O´Rourke, a Rolling Stone munkatársa)

  P. J. O´Rourke és munkássága nem ismeretlen a MaNcs olvasói előtt: Vakáció a pokolban című könyve három éve jelent meg a Narancs-könyvek sorozat második darabjaként. A kötet külföldi - dél-afrikai, szomáliai, jugoszláviai, lengyelországi stb.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...