• MaNcs 9. évf. 6. sz. (1997. 02. 06.)
  A Szokai-Tocsik-ügy

  "Nem mondhatom el senkinek"

  Liszkai Péter, az ÁPV Rt. volt vezető jogtanácsosa

  Liszkai Péter a Szokai-Tocsik-ügy kirobbanása óta lapunknak nyilatkozott először hosszabban.

  1997 / 6
 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  A rendpárti német állam még mártírt csinál a szcientológusokból, a pszichoszekta betiltását fontolgatván olyan magasra adva fel a labdát, hogy a rangos nemzetközi lapok hasábjain, hollywoodi hírességek által fizetett hirdetésekben ízléstelen módon a zsidóüldözéshez hasonlíthatja meghurcoltatását.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A mikroklíma)

  Hajdú-Biharban, mondja a rádió, rosszak a látási viszonyok, tartja magát a köd. Tényleg, ahogy így kinézek, nem látszik rendesen, hogy egy megfáradt dolgozó pihen-e az ablakom alatt, vagy meg van halva teljesen, pedig a földszinten lakom.

 • Seres László: Dekóder

  "A magyar sajtó karakter és arc nélküli szörnyetegekkel van tele." Zombie-holocaust a Kiskegyednél? Testrablók inváziója a HVG-nél? Az élőhalottak visszatérnek a Népszabadságba?

 • Molnár Gusztáv: Oroszország nem létezik

  Miközben az Európai Unió keleti határa úgy 2005 táján minden bizonnyal a huntingtoni limesen fog beállni (vagyis a magyar-cseh-lengyel hármason kívül a Baltikum, Szlovákia, a volt Jugoszláviából pedig Szlovénia és Horvátország fog bekerülni), a NATO-övezet kelet felé egyszerre lesz szűkebb és tágabb a huntingtoni civilizációs határvonalnál.

 • Jelentéstervezet

  Persze megint a Népszabadság, méghozzá címlapon, kurva kellemetlen, pedig meg lett mondva mindenkinek, hogy tartsa a pofáját, a süketeknek meg külön is odaírták a lap tetejére, hogy

 • Bohumil Hrabal cseh író kiesett az ablakon és meghalt

 • Politikai hírek

  Albánia: piramis-jelenség

 • Kulturális hírek

  Beaubourg: 20 év Épp húsz éve, 1977. január 31-én nyílt meg Párizsban a Beaubourg, a hivatalosan Georges Pompidou nevét viselő kulturális központ, melynek megnyitását az egykori francia köztársasági elnök - ő kezdeményezte az intézmény létesítését - már nem érhette meg.

 • A rendszerváltás dokumentumai: Korhatár film nélkül

  Ugye, emlékszünk még az Ellenzéki Kerekasztalra meg arra a nyárra, amikor biztossá vált, hogy Magyarországon vérontás nélkül bukik meg a kommunizmus, amikor ingujjra vetkőzött amatőrök kiénekelték a hatalmat az MSZMP szájából?

 • Az MSZP frakcióülése: "Az Imre kicsi kongresszusa"

  Frakcióülésnek sok, pártértekezletnek vagy kongresszusnak kevés - így összegezte a legeslegnagyobb kormánypárt több képviselője az MSZP-frakció múlt szerdán és csütörtökön tartott kétnapos megbeszélését. A nyugdíjkoncepcióról folytatott lagymatag csütörtöki vitát beárnyékolta dr.

 • Kínai étterem: Kézigránát a Nagy Falban

  Budapest, január 31-e, péntek, hajnali fél kettő. A menetrend szerinti kézigránátot ezúttal nem dobták, hanem ördögi rafinériával kibiztosítva helyezték el a kínaiak által üzemeltetett Nagy Fal étterem (Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor-sarok) férfimosdójában.

 • Solt Ottilia 1944-1997

  Errefelé ilyenek voltak, még jó ideig jobbára ilyenek is lesznek a Nagyasszonyok: kapadohányfüstben pácolódott szexepil, groteszk fintoroknak álcázott maximák, tatarozás után kiáltó boudoirok, stencilezett vagy nullszaldóért imádkozó salonok, megíratlan mémoire-ok, melyek olyannyira nélkülözik a gáláns kalandokat, továbbá a kecses intrikákat, hogy az embernek üvölteni volna kedve, hogy nem, ezt nem lehet kibírni.

 • Saját holott (Törökország és a NATO)

  Törökországról hajlamos megfeledkezni az ember, ha úgynevezett nagypolitikai összefüggéseket latolgat. Törökország egy nagy, ám gyanús, se európai, se igazán közel-keleti állam, legfőbb nemzeti terméke a vendégmunkás, a kurd menekült és az időnként hipp-hopp kormányon termő katonatiszt, vélné az ember, holott.

 • Film: Lekvár (Space Jam - Zűr az űrben)

  Sokáig azt hittem, az én ötletem, hogy egyszer egy takarékos, ámde szellemes és dupla sikert ígérő megoldással egybe kellene gyúrni mondjuk a Halálos fegyver negyedik és a Superman tizennegyedik részét. Vagy a következő Batmant és a legújabb Jurassic Parkot, esetleg a Forrest Gump és az Evita folytatását.

 • Színház: Molnárissimo (Liliom Zalaegerszegen)

  Valami garabonciás diák egyszer úgy kápráztatta el a falu népét, hogy kőlevest főzött. Feltette a vizet, és mikor zubogott, beledobott egy tisztára mosott követ. - Ezzel kész is volnánk - dörzsölte a kezét. - Most már csak egy kis zöldség, egy kis tészta meg egy kis hús kell bele.

 • Könyv: Rejtelmek ha nem zengenek (Száz rejtély a magyar irodalomból)

  Az író (költő) is emberből van, legyen bár lángoszlop, vezérlő csillag, hatujjú patás táltos. S persze titkokba burkolózó, Homálynoki Szaniszló, köd-ember, észak-fok, titok, idegenség. Na nem. Csupán egy ürge a sok közül.

 • Film: Vámpírok bálában (Roberto Rodriguez: Alkonyattól pirkadatig)

  Egy gimnáziumi osztálykirándulás vagy egy életmódrovat persze nem szól másról, mint a baromkodásról. Túlkoros debilek lötyögnek a buszon, műanyag vödröket hánynak tele, hülyék faltól falig. Guide-okat írnak, okostojáskodnak, régi ötleteket kérődznek vissza, újrarágják, kiköpik.

 • Könyv: Elfekvő (Vilém Flusser: Az ágy)

  Nomád magyarok biztosan örömmel vették észre, hogy Flusser megjelent a hazai könyvpiacon. Ez a prágai-brazíliai filozófus a posztmodern határvidékén portyázott, és írásait jobbára könnyed, világos modor, valamint meglepő, de frappáns egyszerűsítésekkel operáló érvelési technika jellemzi.

 • Tandori Dezső: Vörös Istvánról - csak úgy (tiszta ráadás)

  A könyv (A csodaöreg; természetrajz) a 111. oldalnál nyílt ki. (És a 110. oldalnál, mellette.) Azonnal megdöbbentem: "Öngyilkosságra készülődöm, de" Ez az első sor. Érdekelni kezdett, mire jut, aki így indít. Antonin Artaud öngyilkosság-elméletét (-gyakorlatát) többször idézhettem (fordíthattam; az 1920-as évek derekát jelző szürrealista levelek, na, mondjuk így, matériájából), és Artaud azt mondja, ő létezni nem akarna, nem meghalni akarna, mert senki sem biztosíthatja őt, él-e ő, valóban elébe siet-e valami jobb sorsnak, ha erőszakkal stb.

 • A konyhafőnök ajánlata: Férfitorta

  (Egyes szakmai kérdésekben nyújtott szíves segítségéért köszönet G. B. T. kisasszonynak.)

 • Taglónak (Little Axe)

  Csak semmi kishitűség, semmi aggodalom. Bár a Little Axe még az ismeretlenebb nevek közül való, s két albumából (The Wolf That House Built, 1994, és Slow Fuse, 1996) is csak a második került most forgalomba hazánkban, pillanatok alatt összeállhat a kép: a zenekar négyesztendős működésének legalább tizenöt éves története van.

 • Ugat, ha rap (Snoop Doggy Dogg: Tha Doggfather)

  Ott vannak szépen, egymás mellett, a CD-füzetke középső lapján, társak korban, testvérek bűnben és bocsánatban. Balra az élő, jobbra, aki belehalt. Az élő, simára sütött új frizurájával, lehunyt szemmel imádkozik, lemezét a halott emlékének ajánlja, a halott meg ránk néz, homlokán hullámvonalba rendeződő kérdőjelek, nyakában vastag aranyláncon lógó Death Row-logo: ember, csuklyával a fején, villamosszékben.

 • "Családi mozit szeretnénk" (Barbalics Péter producer)

  Az utóbbi évek Magyar Filmszemléin díjak sorát nyerte az 1990-ben három exmafilmes ex-rendezőasszisztens által alapított Magic Media produkciós iroda: 1992-ben a Gyerekgyilkosságok és a Sose halunk meg, 1993-ban a Woyzeck és az Utrius, 1996-ban a Hagyjállógva Vászka és a Szamba jött be, a Gyerekgyilkosságok aztán Cannes-ból kritikusi, a Woyzeck Berlinből Felix-, a Vászka Karlovy Varyból rendezői díjjal tért haza.

 • Militaria (Történelmi ismeretterjesztés)

  A gyűjtögető életmód elterjedése óta az ember szeret spejzolni, és tulajdonképpen ebből a tevékenységből eredeztethető a hobbi is. Ha az egyik véglet a szalvétagyűjtés, akkor a másik minden bizonnyal a militaria, azaz a különféle háborús cuccok (sapkarózsától a golyószóróig) szenvedé-lyes felhalmozása.

 • Az igazi Doktor Doolittle

  Orvos, neurobiológus, vizionárius és pszichoguru, interdiszciplináris utazásai közben földön kívüli entitásokkal társalog. Agykísérletei, beszélő delfinei, koincidenciaelmélete és a humán biokomputer programozásáról és metaprogramozásáról írott könyve tette híressé, tudományos eredményein a New Age mozgalom és az amerikai hadiipar osztozik: Dr.

 • Dianetika alapfokon: Cápaidomítás

  A Scientology Egyház saját számlatömbjén a tanfolyami díjat (5000 forint, de van 30 000 ezerért is, sőt több) "adomány"-nak nevezik. Bár a számlán és az előszobában van egy-egy kereszt, Isten szent neve soha nem kerül szóba.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...