• MaNcs 9. évf. 8. sz. (1997. 02. 20.)

  Hatás, ellenhatás (Alba Kör)

  Az elmúlt héten kezdte tárgyalni az Országgyűlés a polgári szolgálatról szóló törvény tervezetét, amely szolgálat ügyében az Alba Kör már hosszú évek óta ad jogi és praktikus tanácsokat a bevonulóknak - talán ennek is köszönhető, hogy a MaNcs olvasói által tavaly másodszor is elnyerték "Az év legrokonszenvesebb civil szervezete" címet. Farkas István koordinátorral, Perneczky László ügyvivővel és...

  1997 / 8
 • Bodoky Tamás: Fájlövés (Reklámocska)

  Bajlódnak a multik a multikultival: a Mutánsok Gonosz Testvérisége (Evil Brotherhood of Mutants, http://www.ebom.com.au) által a klánlistán hozzám is eljuttatott üzenet szerint a fogyasztói tömegek globális uniformizálódására bazírozó marketinggépezetek váratlan akadályokba ütközhetnek a beszélt nyelv formájában megnyilvánuló nemzeti sajátosságok alakjában.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Made in Atlantis)

  A szocializmusban a Nyugatról hazalátogató rokonok nem elsősorban a kompakt elemfeszültség-mérővel, a lágytojásfőzővel vagy a majálisra kivihető elemes lemezjátszóval tudták őszinte elképedésre késztetni az itthon maradottakat, hanem az éppen aktuális árleszállításokat ismertető vaskos áruházi katalógusokkal.

 • Seres László: Dekóder

  Egy olyan sokat látott öreg anarcho-liberális, mint én, már nem nagyon lepődik meg azon, milyen penetráns, agresszív, nevetséges és kisstílű módokon képes az állam beavatkozni az egyén és a közösségek életébe.

 • Szentjóby Tamás: Nyílt levél Horn Gyula miniszterelnök úrnak

  Miniszterelnök úr!" (...) A tekintély, az igazi vezetőkhiánya kívül, az Állam szervezetében -és a benső forma hiánya az egyénekben:az egyik dolog szolidáris a másikkal, s azegyik erősíti a másikat; úgyhogy erre agondolatra kell jutnunk: talán egy ésugyanazon jelenségnek csupán kétkülönböző aspektusáról van szó, haladó ésdemokratikus korunkban.

 • Seriff az égből

  Budapesten járt William Bratton New York-i - igaz, csak volt, de nekünk az is elég - főrendőr, és a sajtó, amióta csak ezt tette, róla hozsannázik, írnak lőgyakorlatról, amelyen részt vett, megszólaltatnak céltáblát, amelyet eltalált, sőt ecsetelnek még valami razziát is, ahol egyrészt nyilván kettéállt neki a füle, mert ilyen előállításokat odahaza - ha hihetünk azon embertársainknak, akik ösztöndíj vagy bébiszittolás révén ismeretséget köthettek eme távoli földrésszel - maximum a Disneylandben foganatosíthatna, megbizonyosodhatott afelől, hogy vendéglátói fasza gyerekek, még a töküket is vaskézzel vakarják, úgyhogy nem lesz itt baj egy szál se.

 • Mocsárcsinálás

 • Politikai hírek

  Alföldi traktorblokád

 • Kulturális hírek

  Az árnyék birodalma Dariusz Gorczyca krakkói képzőművész tíz évvel ezelőtt létrehozott társulata, a Teatr Sytuacji előadásai (Az árnyék birodalma) az áprilisig tartó Polonia Expressz lengyel művészeti fesztivál eddigi talán legnagyobb sikerét hozták péntek-szombaton a Műcsarnokban.

 • Ingatlanfejlesztés a Józsefvárosban: Sétáló jellegű utca

  A Krúdy Gyula utcában a nyolcvanas években létrejött egy alternatív szórakoztató és kulturális tengely, ami többé-kevésbé még mindig tartja magát. Az igazi csemegék, az Egocentrum, és főleg a Tilos az Á, már bezártak, de épp ezért fontos, hogy mi lesz a környék sorsa a jövőben.

 • Pártok székházügyei: Prolongálva

  Miniszterelnök és volt miniszterelnök meghallgatásával tölti idejét mostanában minden menő parlamenti bizottság. Horn Gyulát a Szokai-Tocsik-ügy ág-bogaira igyekszik felnyársalni az ellenzék, Boross Pétert pedig az 1993-as MDF-Fidesz-székházügy kapcsán szeretné elhasaltatni pártostul-mindenestül a koalíció.

 • A Szokai-Tocsik-ügy: Nyomeltakarítás

  A Tocsik-bizottság hétfőn, lapzártánk idején hallgatta meg Horn Gyula kormányfőt, az MSZP elnökét és Pető Ivánt, az SZDSZ elnökét. A bizottság munkája ezzel akár véget is érhet, már csak a jelentést kell elfogadniuk a képviselőknek.

 • Az Arzenál ostroma: Szegényház

  December 20. óta naponta több száz hajléktalan áll fegyelmezett sorokban reggeltől este hat óráig a Keleti pályaudvarral szemben lévő Arzenál áruház bejárata előtt. A szerencsétlen sorsú emberek ötösével, a Humanitás Tevőleges Humanizmus Alapítvány (HTHA) aktivistáinak kíséretében fellifteznek a harmadik emeletre, ahol egy kérdőív kitöltése után 200 forintot, valamint egy hasonló összegre kiállított étkezési utalványt kapnak.

 • Francia szélsőjobb: Szebb jövő

  Franciaország, az idegenellenesség titkos európai élharcosa szereti a nagy felháborodásokat. Most, hogy már abszolút többséggel is kormányoz egy provence-i középvárosban a szélsőjobb Nemzeti Front, a párizsi balhúzású értelmiség újra tiltakozásra érettnek látja a helyzetet, és még megérhetjük, hogy a jobbközép kormányzat visszatáncol.

 • Az új Labour és a választások: Munkásököl

  Mi foglalkoztatja a brit alattvalót? Nősül Liam Gallagher az Oasisból. Folyik a totóbotrány-per John Fashanu és Bruce Grobbelaar ellen. Egerek lepték el a Buckingham-palotát. Csempészésen kapták a Sotheby´s aukciós házat.

 • Folyóirat-támogatás: Fénytörés

  Akit nem érdekel a kortárs tánc- és mozgásszínház, és nem figyeli a sajtóját, annak gőze sem lehet, ki merre és hogyan tapos, rúg, pedálozik az életben maradásért. Pedig úgy fest, ebben a szűk körben benne van az egész ország.

 • Hm be csúf ez a Pest (Versek Budapestről)

  A Városháza mint kiadó szép könyvek sorával bizonygatja kies fővárosunk gyönyörűségét (Szép vagy, gyönyörű vagy), a főpolgármester kitekint szobája ablakából, legalább nekem szép. Nagyon jó volt - vége?, régen jelent meg az utolsó kötet - A mi Budapestünk sorozat, kis könyvecskék, képben-szövegben a Duna-hidak, Udvarok, Pesti Presszók, kocsmák (Rövidlépés, in memoriam Bodor Ferenc), egyéb nevezetességek.

 • Kiadvány: A nagy átverés (Végh Antal: Miért nem szeretem Varga Zoltánt?)

  Magyar labdarúgás nem létezik. Ez a szókapcsolat jelentheti a dilettantizmust, a pénzmosást, az erkölcstelenséget és a gátlástalanságot, de semmiképpen sem a sportot vagy a játékot. Piti kis műbalhé, nem más, mint egy lomtalanításkor kidobott csocsó, amibe egyesek bankókötegeket dugdosnak, mintha ettől megváltozna bármi.

 • Zöldség-gyümölcs

  A déli nyitás kifejezetten a tizenéves tanulóifjúságra szabott: lehet ebédelni, és a pincejelleg dacára jön be napfény az ablakon, ami ebédelés közben kifejezetten enyhíti a klausztrofób tüneteket. Beljebb termetes pult, a további terek alaprajzát egyértelműen a háromdimenziós harci játékokból mentették át.

 • Iszlám vallási ünnepek: Ramadántól Zilhidzsáig

  A sors úgy hozta, 1984 nyarát töltöttem először Törökországban. Bevallom, aggódtam az utazás előtt. De azután mégis ment minden a maga útján. Mindenesetre az az érzés végig velem maradt, hogy hiába beszélem folyékonyan a nyelvet, és hiába vagyok jó viszonyban az emberekkel, mégis idegen vagyok közöttük.

 • Pángalaktikus kalózrádió: Csillagszörf

  A földön kívüli élet lehetőségében nem csupán a megszállott ufológusok hisznek: több mint huszonöt éve folyik az extraterresztiális intelligencia kutatása tudományos módszerekkel a más naprendszerekből érkező rádióhullámok aprólékos és statisztikai szempontból elég kilátástalan analízise útján.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...