• MaNcs 10. évf. 12. sz. (1998. 03. 26.)

  "A hatalom kohéziós erő" (Kósáné Kovács Magda, az MSZP ügyvezető alelnöke)

  A nagy pártok csak akkor esnek szét, ha reális esély van arra, hogy elveszíthetik a választásokat - állítja alábbi interjúnkban a párt alelnöke, és tény, hogy a sok vihart, így Horn Gyulát megélt szocialisták ereje az egységben található (meg esetleg a pártpénztárban). És bár a Fidesz határozottan jön föl, még mindig az a valószínű, hogy májusban ismét az MSZP alakít kormányt.

  1998 / 12
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Délután öt)

  Miután három hete kabinosi segédlettel pozitív irányba eldőlt az életem, csődeljárás kezdeményezése helyett ismét egy új szakasz kezdetét kell itt, a felszálló ág elején a sorsomért aggódó tömegek megnyugtatására bejelentenem.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (A Karolinától az Ajtósi Dürerig)

  "Hasam a hasadra, tököm a lyukadba" - szól a rádió, és a taxis kicsit elpirul, amikor beszállok, és elmagyarázza, hogy nem mind ilyen szexuálisak, viszont jópofák, csak most ez véletlenül. Elegánsan kinézek az ablakon.

 • Seres László: Dekóder

  Ami a magyar napilapok publicisztikaoldalain történik véleményformálás címén, azt egyszer külön tényfeltárnia kellene valami elkötelezetlen újságnak. Az ugye egy dolog, hogy Magyarországon a szerzők körberotálnak kis fotójukkal a napilappiacon, így néha egy napon két lapban is megjelennek; másik dolog, hogy mondjuk egy külhoni esszéista anyagát egyszerűen kiveszik, mert túl negatívan látja az MSZP-t.

 • Vágvölgyi B. András: Márciustól márciusig. 1988-98 (Szubjektív párttörténet I.)

  Aznap este már negyedszer ment az Anarchy in the UK a Sex Pistolstól wurlitzeren, pintes sörök között vágtunk rendet, a Jonathan meg a csaja, a Dwight, a Bimlaa meg én. Az essexi campuson ez volt a jobbik kocsma, a másikban pakolós joghallgatók, menedzserképzősök, kormányzattudomány szakosok szórakoztak diszkózenére nyakkendőben.

 • Magzatvízállásjelentés

  A dávodi magzatper főszereplője, a 13 éves leány olyan bajba került, amiről eddig úgy tudta, van belőle kiút. Meglehet, inkább a Szerencsekereket kíséri figyelemmel, vagy a divatfront változásait, ahelyett hogy a politikai diskurzusokat követné; a lényeg annyi, hogy elment a szervezett angyalcsinálás helyi fellegvárába, ahonnan a nyilvánosság ítélőszéke elé kanyarodott az útja, míg sorsa Istené és a nőgyógyászé helyett az Alfa Szövetség, valamint a független magyar bíróság kezébe került.

 • Liberális sorrend

  A szabad demokraták országos listavezetői helye hosszú ideje tudott, mint ahogy az is, hogy a vezető testületek, nagyon helyesen, a párt korábbi elnökét, Pető Ivánt tették a másodikra. A párt alapszabálya rendelkezik arról, hogy az ügyvivői testület tagjai a testületbe jutáskor elért helyezésük szerint kövessék a listavezető(ke)t.

 • Politikai hírek

  Kosovo: választás, megegyezés, tüntetés

 • Kulturális hírek

  Matáv Kaláka FolkA Petőfi Csarnokban rendezték meg a hatodik Budapesti Matáv Kaláka Folkfesztivált, melynek szervezői első ízben tudtak igazi nemzetközi sztárt megfizetni: az angol Levellers mellett ízelítőt adott készülő Bartók-lemezéből a betegeskedő Sebestyén Mártát nélkülöző Muzsikás (képünkön), fellépett még a Berkó, a Falkafolk, a Merlin Kommandó, a Mezőszoporai zenekar, a Kaláka és a Ternipe, volt lemez- és kirakodóvásár, tánctanítás - mindössze ezer forintért.

 • Budapesti Fesztiválzenekar: Kettősverseny

  Ünnepelni kellene, örülni a tavasznak, a muzsikának, de mégsem felhőtlen a hangulat a Fesztiválzenekar körül. És nem csupán azért, mert március 29-i koncertje a Budapest Kongresszusi Központban Solti György ünneplése helyett már csak megemlékezés lehet.

 • Tárgyalások a Dunáról: Hatásszünet

  Lapunk megjelenésekor telik le a hágai ítélet kihirdetése utáni fél év, amellyel a magyar tárgyalóküldöttség riogatta hónapokig a népet, igazolandó azt, hogy a tárgyalásokon miért is fekszünk le ilyen lelkesen a szlovákoknak.

 • Terminálbővítés Ferihegyen: Reptéri illetők

  Az már majdnem biztos, hogy szeptemberben átadják a Ferihegyi repülőtér II/B terminálját. Van ugyan némi késés, hiszen akkor, amikor a terminálbővítésről döntöttek, a Bécs-Budapest EXPO időpontja (1996) szerepelt átadási határidőként, de ez már tényleg nem oszt és nem szoroz: az EXPO-ról már csak Barsyné Pataky Etelka meg az ő EXP-001 rendszámú gépjárműve juthat az eszünkbe.

 • Affér a XI. kerületben: Egy tenyér ha csattan

  Kopogtatócédula gyűjtőit ért inzultusok miatt bejelentést és feljelentést tett a rendőrségen Csapody Miklós országgyűlési képviselő. Az MDF-Fidesz közös jelöltje azt állítja, hogy 1998. március 10-én, este hét körül a XI.

 • Közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról: Jön a Fidesz

  Február és március eleje között a megkérdezettek kétharmada tudott említeni egy vagy több dolgot az elmúlt hónap legfontosabb belpolitikai eseményei közül. A legtöbben a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos dolgokra utaltak valamilyen formában.

 • Kína: Gazdaság és más semmi

  Mindenki tudta, hogy Csu Zsungcsi lesz Kína új miniszterelnöke, és azon sem lepődött meg senki, hogy első nyilvános kormányfői megjelenésekor 1989 és Tienanmen megítélésében az eddigi hivatalos álláspontot képviselte.

 • Észak-Korea: Kim mit tud

  Amikor az észak-koreai hírügynökség március első napjaiban minden eddiginél drámaibb jelentést közölt az ország fogyó gabonatartalékairól és arról, hogy a napi rizsfejadagot már tíz dekára csökkentették, azt lehetett hinni, hogy Kim Dzsong Il a genfi Korea-közi tárgyalások új fordulójának akar napirendötletet adni.

 • Lovarda: Nyergelj, fordulj!

  A tavasz közeledtére való tekintettel szeretnénk felhívni kedves olvasóink figyelmét egy korábban méltatlanul háttérbe szorult, manapság viszont ismét felfutófélben lévő sportágra, amely a közhiedelemmel ellentétben - legalábbis amatőr szinten - nem csupán a felső tízezer kiváltsága.

 • Lószerszám: Ostor és brikett

  Ahhoz képest, hogy mindössze arról van szó, valaki elvisz a hátán egy darabon, a lovaglás megdöbbentően sok alkatrészt és tartozékot igényel. A vámjogban alkatrész az, ami nélkül az áru nem működik, lovagláskor ez a nyereg és a kantár, a maguk al-alkatrészeivel.

 • Töréspróba: Foci-nesze

  Két-háromszázezer forintos havi fix alatt NB I-es futballista nem hajlandó labdába rúgni. A jobbak már félmillió táján járnak, a "sztárok" értelemszerűen még feljebb. Mi történik, ha egy sérülés miatt hirtelen mindennek vége?

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...