• MaNcs 10. évf. 14. sz. (1998. 04. 09.)

  "A Fidesz minket követ" (Lányi Zsolt, a Független Kisgazdapárt alelnöke)

  Nem is olyan régen, úgy két éve még Torgyán volt a király: ő volt az, akit felemeltek a kormányellenes indulatok, ő volt az, aki látszólag megállíthatatlanul masírozott a féregirtástól a kormányfői bársonyszék felé. Aztán a nép megbocsátott Hornéknak, az ellenzéken belül pedig a Fidesz - MPP vette át a kezdeményezést, még földügyben is, ami pedig régi kisgazda terület. Az FKgP visszaeséséről a párt...

  1998 / 14
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (El innen (Miskolc

  blues 1.) )

  A Debrecenből menekülő -ha érthető okból lemond a Nyíregyháza-Záhony-irány csábításáról, valamint a déli útvonal Mikepércs és Derecske által fémjelzett fenyegető lehetőségéről, amelyhez, ha eljut addig, Zsáka, Furta és Csökmő kínál távlatot - két érdemi módját választhatja a kitörésnek, bár túl sok jóval egyik sem kecsegteti.

 • Sajó László: Öt és feles (A kép címe: Miskolc)

  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy város. Ebben a városban állandóan köd volt, néhány fokkal mindig hidegebb, mint másutt és örökké fújt a szél a város környéki hegyekből. Az emberek leszegett fejjel jártak, mintha szégyellnék magukat, egymást és a városukat is - írtam, a város: Miskolc, persze.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Hárman mentünk ki a prérire, ami egészen a perecesi útig húzódott a Marx Károly úttól, és vidám földhányásokkal volt tele, mivel akkoriban kezdték befedni azt a patakot, aminek nem volt neve, és ehhez jelentős mennyiségű talajt halmoztak fel a munkások.

 • Adamik Mária: Új abortuszháború?

  Ez egy Ügy volt. Mielőtt újabb ügyek feledtetik velünk, hogy a dávodi kislány magánügye megválaszolatlan és elintézetlen közügyeket hagyott ránk, vizsgáljuk meg, milyen sötét törekvéseket, aggasztó jelenségeket kellene megértenünk, ahelyett hogy/mielőtt szőnyeg alá söpörnénk őket, mint e honban mindent rendesen.

 • Minden határon túl

  Néha azért megnyílhatna a föld. Párját ritkítóan otromba, populista haszonlesőnek kell lennie valakinek ahhoz, hogy egy olyan tragédiát, mint a körmendi gyermekgyilkosság, politikai magamutogatásra használjon fel. Torgyán József ezt tette, amikor egy lakossági fórumon bejelentette: a gyermekgyilkosság okán kezdeményezni fogja a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását a halálbüntetés visszaállításáról.

 • Egy rém rendes ember

  Maurice Papon pere véget ért, a Vichy-kormány egykori hivatalnokát tíz évre -meglehet, meg is kezdi majd, egyelőre azonban szabadlábon várhatja a fellebbvitelit - és 4,6 millió frank kártérítésre ítélték - a mellékvádlók, egykori deportáltak életben maradott hozzátartozói 12,5 millióra perelték -; vagyis, ahogyan lenni szokott, győzelem is, meg nem is.

 • Politikai hírek

  ASEM: az EU segít

 • Kulturális hírek

  Indul a TivoliA Budapesti Tavaszi Fesztivál jazz- és kortárs zenei estjeivel már fogadott közönséget, de teátrumként csak most szombaton nyílt meg a moziból átalakított Tivoli Színház, a Budapesti Kamara új játszótere (ez váltja fel az intézmény Kálvária téri épületét).

 • Gázvezetékek Eurázsiában: Csövesek

  A gáz az új korszak, a Vízöntő tipikus áruja. Láthatatlan, súlytalan, szagtalan (hacsak össze nem keverik valami büdösítővel), és az értéke folyamatosan emelkedik. Könnyű szállítani, tárolni, környezetbarát, egyáltalán, előre köszön, olyan kellemes partner.

 • Kuzma Mihály alezredes halála: Farkasok közt

  Minél több rendőrségi vizsgálat zárul le, annál zavarosabb a kép Kuzma Mihály Békés megyei alezredes öngyilkosságának ügyében. A különös esetről egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy a szervezett bűnözés elleni osztály vezetőjét február 27-én holtan találták irodájában.

 • Ellenzéki taktikák: Széthúzóerő

  Torgyán József nem lankadó hévvel igyekszik valamiféle választási együttműködésbe befírölni a Fidesz - MPP-t: ennek érdekében a kisgazda elnök még olyan dolgokat is hajlandó mondani, aminek van értelme (hogy tudniillik e nélkül nem lehet leváltani a koalíciót), az obligát marhaságok mellett persze (hogy tudniillik lenyomják majd a Fideszt).

 • Az MSZP egyházpolitikája: Horn Gyula imája

  Nem erőltették meg fantáziájukat az MSZP kampánytanácsadói: azt javasolták a pártvezetésnek, hogy az elmúlt négy év sikertörténeteit melegítse fel a választási hadjárat finisében. Így került ismét napirendre az "integrációs politika" meg a "makrogazdasági teljesítmény" mellett a vatikáni szerződés ügye is.

 • Kormányváltás Romániában: Bársonyszékek, ponyvahősök

  Románia az új kormányfő, Radu Vasile megválasztásával visszatért az abnormális kerékvágásba. Nem mintha a Victor Ciorbea által meghatározott, röpke tizenöt hónapos kormányzás minden tekintetben új korszakot jelentett volna az ország történetében.

 • Kormányválság Oroszországban : Kreml Rt.

  Oroszországban egyre inkább úgy alakulnak a dolgok, mintha a Kreml mindenféle rendű és rangú hatalmasságai a nyugati üzleti tankönyvekből tanulnának politizálni. A költséghatékonyság eléréséig még minden bizonnyal lesz néhány kormány- és egyéb válság, mondjuk olyan, mint ez a mostani.

 • Könyv: Korog a sírjában (David Remnick: Lenin sírja. A szovjet birodalom végnapjai)

  Legszívesebben egy rövid kritikát írnék, csupán annyi lenne benne, hogy: Bogárkáim, ezt tessék elolvasni!, de félő, hogy kísérletemet a kérlelhetetlen rovatvezetői szigor kapásból hárítaná, és továbbírásra késztetne.

 • Könyv: Szoszó nincs többé (Edvard Radzinszkij: Sztálin)

  Edvard Radzinszkij megszállottja a vastag, történelmi könyveknek, hétszáz oldal alatt képtelen megállni, azonban ezt a hétszáz oldalt képtelen megtölteni tényekkel. Sztálinról szóló könyvét, akár II. Miklósról, az utolsó cárról szólót, érdektelen, fárasztó visszaemlékezésekkel kezdi, például, hogy mit is mondott annak idején idősebb Radzinszkij a Vezérről.

 • Katona József Színház: Yvonne-ra várva (Yvonne, burgundi hercegnő )

  Yvonne szálka a királyi udvar szemében. Oda nem illő ocsmányság, és mert kilóg az elegáns társaságból, sőt szemmel láthatólag a legkevésbé sem igyekszik alkalmazkodni hozzá, beleolvadni vagy legalább eltűnni a szeme elől, mindent felforgat.

 • Film: Kocog és kidob (Egértanya)

  Vannak, akik huncut cuncimókusnak tartják az egeret, mások viszont éppen ellenkezőleg: valamiféle átmenetnek a csótány és a patkány között, amit minden eszközzel irtani kell. Rajtuk kívül még vannak a rajzfilmesek, akik éppen ezt az ellentétet felhasználva csinálnak hőst a kis rohadékból, már-már természetfeletti képességekkel ruházva fel, nem törődve azzal, hogy az igazi egérnek körülbelül akkora agya van, mint egy közepes méretű zsírdarab egy szelet turistaszalámiban.

 • Semmi hányás: van remény (Chumbawamba)

  A Chumbawamba arra kérte csóró rajongóit, ha már lenyúlják a lemezüket, ne a fennmaradásért küzdő kis boltokból vigyék, hanem az olyan mamutokból, mint például a Virgin Megastore. Így, miközben a MAHASZ-tól Arany Zsiráfot kapott, a brit Virgin-hálózat demonstratíve megszüntette a szóban forgó Tubthumper reklámozását.

 • "Nem vagyok szociális munkás" (Salamon András filmrendező)

  Nyolc évvel azután, hogy láthatóvá tette a magyar élőhúsexportban jelentős Dunaújváros-Bécs kapcsolat fiktív történetét (Zsötem, 1991), egy kedvező kuratóriumi döntés nyomán éledezik a remény, hogy Salamon András hozzáfoghat második nagyjátékfilmje, egy magyar rendőrfiú és egy kínai lány Bródy Sándor-díjas, Sundance-pályázaton díjazott, fiktív lávsztorija (A kutyák nem felejtenek, JAK, 1996) filmre viteléhez.

 • "Még növésben vagyok" (Charles Lloyd, szaxofonos)

  Több mint negyven évet töltött a pályán - együtt Chico Hamiltonnal, Ron Carterrel, Tony Williamsszel, Cannonball Adderleyvel, Keith Jarrett-tel. Április 5-én a Petőfi Csarnokban játszott, s míg a társai beálltak, Bartókról és Szabó Gáborról mesélt.

 • "A világ legborzalmasabb tarantellái" (Madárpók- és skorpiókiállítás)

  Ha véletlenül kiderülne, hogy a madárpókok nem harcolnak kígyókkal (National Geographic) és nem törnek az emberiség vesztére (Arachnophobia), sokkal kevésbé lehetne eladni őket. Mármint médiailag: saját testi valójukban amúgy sem nevezhetők tömegcikknek.

 • Szar ügy: A törvény szaga

  Most már törvény van rá, hogy össze kell szedni a kutyaszart, fellélegezhetünk. A kutyaszart a gazdák össze fogják szedni, és nem marad több kaka közterületen. Ugyanúgy, ahogy a pitbullokat is ivartalaníttatták a törvénykövető tulajdonosok.

 • "A nyelv nagyon veszélyes dolog" (Pierre Lévy kiberfilozófus)

  Pierre Lévy filozófus, Internet-guru, a Párizs VIII. Egyetem Hypermédia tanszékének tanára. Mi a cyberkultúra? címmel hirdette az igét március huszadikán A Web és a Frankofónia Napján a Francia Intézetben. Az előadás után beszélgettünk vele.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...