• MaNcs 10. évf. 19. sz. (1998. 05. 07.)

  Tilos művészet: "A kvalitás nem rendőri ügy" (Peternák Miklós, Erdély Dániel)

  "A mű betilthatósága fontosabb, mint a mű jelentése", "Hogy ki volt közülünk a legügyesebb, a belügyesek a megmondhatói" - Pauer Gyula hatóságok által lerombolt, 1978-as Tüntetőtábla-erdőjének e felirataival indul az a web-site, ahol Peternák Miklós, a Soros Alapítvány C3 Kulturális Központjának igazgatója és Erdély Dániel, az Internet.galaxist szervező aDaM Stúdió vezetője közzétette az első eredményeit...

  1998 / 19
 • Tischler János: Tiszta forrás (Csendőrpertu Brezsnyevvel)

  Kádár János 1981. június 22-én saját kérésére fogadta Valerij Muszatov elvtársat, a budapesti szovjet nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. Muszatov elvtárs tájékoztatást adott arról, hogy Stanislaw Kania et., az éppen szétesőben és rettentő nagy slamasztikában lévő Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára egy nappal korábban telefonon felhívta Leonyid Brezsnyev elvtársat.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Hárman ülünk a kocsmában, mi, öreg punkok, és a változatosság kedvéért magunkról beszélgetünk. Nekem évek óta ez a kedvenc témám, tökéletesen otthon vagyok benne, csak egészen ritkán tud megfogni egy-egy jól értesült ismerős.

 • Mutatványosok: Választás előtt

  Bár hangzatos, de nem igaz az a népszerű közvélekedés, hogy az országgyűlési választások május 10-i első fordulóját nem előzte meg kampány. Volt kampány, csak más, mint az előző kettő volt: a - szükségszerűen hisztérikus - rendszerváltó (1990), valamint a jobboldali veszéllyel riogató és restaurációs (1994) kampányok után most egy szolidan visszafogott kampányt láttunk.

 • Politikai hírek

  Robbantás Szájer lakásánál

 • Kulturális hírek

  Mediawave: eredményekRengeteg filmet vetítettek Győrben, a Fényírók Fesztiválján, sok díjat is osztottak ki: a kísérleti film kategóriáját Csáki László Piknik című alkotása nyerte, két dokumentumfilm - Igor Malakov: A Destiny Its Own.

 • A Fradi eladása: Némi gondok

  A Fradi-Dicobe frigy elmúlt két hetének eseményeit figyelve úgy tűnik, a Fradinak továbbra is a Dicobe kell. Lehet bármilyen megbízhatatlan, szegheti meg szavát, a klub képviselői újabb és újabb haladékot adnak az amerikai cégnek.

 • Pártprogramok: külpolitika: Valahogy Európában

  Nem kétséges, hogy a következő kormányzati ciklus vezérmotívuma az EU-csatlakozásra való felkészülés lesz. És ha igaz az, amit Somogyi integrációs államtitkár lapunknak nyilatkozott, hogy tudniillik az EU-csatlakozás nem alku kérdése, hanem vagy köll az egész, úgy, ahogy van, vagy mehetünk, amerre látunk, és csak az a kérdés, hogy a pakett melyik részét mikor fogadjuk el, akkor a magyar külpolitika (és más politika) cselekvési tere igencsak szűk lesz a következő négy évben.

 • Egyházak és pártok: A kereszténység védőbástyái

  Miközben a választási küzdelem hevében a katolikus püspöki kar elhatárolódik önmagától, a reformátusok pedig püspöküktől, Hegedűs Lóránttól, a pártprogramokat olvasva úgy tűnik, a politika nem tekinti egyébnek az egyházakat, mint egy ódivatú szubkultúra kellékének.

 • SZDSZ-dilemmák: Vízválasztó

  A Magyar Narancs információi szerint az MSZP abszolút többsége esetén kemény belharc várható az SZDSZ vezetői között az újbóli kormányra kerülésről. Magyar Bálint és a hatalmi technokraták ugyanis szívesen folytatnák, mások, így a párt jövőjében is gondolkodó pártközeli értelmiségiek maradnának kint, pláne hogy alig van külső nyomás, az ország sínen van.

 • "Rendszerváltó" pártok: Ordas eszmék

  Van valami szánalmas abban, ahogyan néhány párt a harmadik szabad parlamenti választáson is a valódi, a radikális rendszerváltás jelszavával igyekszik voksokat gyűjteni. Szélsőséges mozgalomban és eszmében nincs hiány, a demokrácia hazai hívei mégis nyugodtak lehetnek: nálunk - egyes német tartományokkal ellentétben - nem kell attól tartani, hogy neonáci frakció alakul a törvényhozásban.

 • Együtt Magyarországért Unió: Tét nélkül

  A brutálisan érdektelenre sikeredett választási kampány során az átlagos választópolgár nem sokszor kapta fel a fejét. Ha csak akkor nem, amikor a tévéből egy szemmel láthatóan depresszióban szenvedő és éppen fogát mosó ember valami Együtt Magyarországért nevű unióra (EMU) hívta fel a figyelmet.

 • Majális a Városligetben: Sokan, kis helyen (Társadalmi viszonyok, kommunikációs zavarok, választók é

  Társadalmi viszonyok, kommunikációs zavarok, választók és Horn mint vízió

 • Román kormányprogram: Holtpont

  A jelek szerint a Radu Vasile vezette új román kormány nagyon elégedett önmagával. Különösebb konfliktusok nélkül tudta megvívni világra jöttének csatáit a parlamenti bizottságokban. Ráadásul egyelőre azok a vérre menő küzdelmek is lekerültek a napirendről, amelyek korábban belülről őrölték a koalíció pártjainak együttműködését.

 • Színhzáz: Teatro pikkolo (Sörharcos - Dream Team társulat)

  Van egy jelenet a Sörharcosban, amit én a színház - mindenfajta színház - esszenciájának képzelek, és abban reménykedem, hogy az írónak-rendezőnek is valami hasonló járhatott a fejében, amikor azt a néhány percet színpadra állította.

 • Lemez: Lépcsőfordulóban (Massive Attack: Mezzanine)

  "Barométere vagyunk az összes jó zenének ´77-től mostanáig" - definiálja magát a Massive Attack. Elég beképzelt duma, de mégiscsak arról a társaságról szól, amelyet az utóbbi tíz év legbefolyásosabb angol zenekarának kiáltott ki a szakma.

 • Lemez: Élet, halál (Tori Amos: from the choirgirl hotel)

  Az a vörös hajzuhatag. Nehezen lehetne százalékosítani, mekkora része van abban, hogy Tori Amos az lett, aki - rengeteg lemezt eladó, az Interneten milliónyi tényközlő és rajongó karakterben materializálódó sztár -, de valamennyi bizonyosan.

 • Stockholmi tárgy- és személymutató: Jégrevü

  A svéd főváros, melynek porfészek- és nímandtanya-voltáról épp e lap hasábjain értesülhetett az olvasó alig egy éve se, még közép-európai szemmel nézve is elsöprő horderejű változásokon ment át a közelmúltban.

 • Az emberiség immunrendszere (László Ervin professzor, a Budapest Klub elnöke)

  Csodagyerekként indult: első önálló zongoraestjét kilencévesen adta a Vigadóban, művészdiplomáját tizennégy évesen vette át a Zeneakadémián. Egy évvel később, 1948-ban családjával együtt kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol zongoraművészi karrierje mellett a tudományfilozófia és az emberiség sorskérdései kezdték foglalkoztatni.

 • Hal, ász, király, dáma

  Randevúm lesz a horgász levelezőlista egyetlen nőtagjával! Lehetnek vagy százan a listán, de csak egy csaj van köztük, Y., aki ezért az összes virtuális pecás álma. És erre pont velem randizik!

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...