• MaNcs 10. évf. 20. sz. (1998. 05. 14.)

  A szabadság fokmérői (Peter A. Wiebler, a Freedom House budapesti igazgatója)

  Bármilyen lesz is az új magyar kormány, nem fenyegeti veszély a demokrácia és a szabadság intézményeit - ennek a meggyőződésének ad hangot alább a legtekintélyesebb amerikai emberi jogi szervezet itteni vezetője. Interjúnk apropója a Freedom House legújabb jelentése, amely szerint Magyarország ismét a szabad sajtóval rendelkező államok kategóriájába tartozik. A Freedom House azonban nemcsak a média, hanem a politikai...

  1998 / 20
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Az új kapcsolat (Miskolc

  blues 3.))

  A Skriba család konfliktusainak természete ´79 táján, Tóth néni halálával némiképp megváltozott. A negyven éve itt lakók is elképedve látták, hogy a világ legszolidabb suszterét az eszeveszett fájdalomnak álcázott felhőtlen öröm hetvennégy évesen szoktatja rá.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Disney által világosan)

  A kérdés az, hogy esznek-e húst a késfogúak azután is, hogy felvilágosítottuk őket arról, hogy ölni nem szép dolog.

 • Sajó László: Öt és feles (Fia(i)m, csak szavazz(atok)!

  töredék

  Most látom rémülten, a rovat címe, hol az ego bár tombolhat - publicisztika. Nosza, ha publit, legalább ne olyat, mint pár (száz) politológus pubi és puli, ha lehet. Téma az utcán, plakátokon, un-tat-ta. Akkor ego ergo arról, miért nem, én.

 • A remény rabjai: Választás közben

  Érdekes napok, várhatóan. Május 24-e éjszakájáig sejtelmünk sem lesz arról, hogy milyen összetételű kormány kormányozza majd Magyarországot, és ez mindenképpen érdekes eset, ilyen eddig még nem fordult elő.

 • Politikai hírek

  Agrobank-ítélet: értetlenség

 • Kulturális hírek

  Visszatekintés: életműJúnius 1-jéig Zoltán Mária Flóra festőművész munkái töltik meg az Ernst Múzeum összes tereit. A kiállításon a legkorábbi képektől a legutóbbiakig láthatók az egyes korszakok és kísérletek legszebb darabjai - köztük szobrok és objektek is.

 • Fidesz: Hatalomközelben

  A Fidesznél megjelentek az első jó nők. Még nem olyan jók, mint azok, akik a liberális eszmét tették annak idején magukévá s viszont, és így a Mérleg utcai szép napokat tették még szebbé, pláne sehol nincsenek a hőskor Fidesz-hősnőitől, de azért mégis.

 • MSZP: Zsíros kenyérharc

  Nem volt felhőtlen öröm, de még csak egy ici-pici eufória sem az MSZP-székházban, a hangulatot inkább unalom jellemezte a Köztársaság téri épületben. Persze, hogy is lehetne örömteli dolog úgy várakozni öt órán keresztül Horn Gyulára és társaira (szóljanak már valamit a sajtóhoz), hogy közben nem történik semmi.

 • FKgP: A meglepetés ereje

  A kisgazda székházban vasárnap este, közvetlenül a szavazóurnák lezárása után újságíróból több van, mint kisgazdából; ez aztán annyiban módosul, hogy az est folyamán jönnek be sorra a jelöltek és a prominensek a Belgrád rakpartra krinolint enni, és nézni a tévében Feledy Pétert, mit mond a jövőjükről.

 • MDF: Lesz vigasz

  Az ember elindul vasárnap este tíz tájban felfelé az MDF-székházban, és percekig nem találkozik élő lélekkel. A portás - kuckója ajtaján a matrica MDF alapon H betűt mutat; a portásfülkét állítólag egyszer azért fordították vissza az osztrák határról, mert nem volt rajta felségjelzés - egykedvűen nézi, ahogy a Dr.

 • MDNP - Néppárt: Függöny!

  Magas frusztrációs szinttel rendelkező társaság az MDNP, buktak ők már négy éve látványosat MDF-ként is. Nem is kerestek bűnbakot az Iskola utcában, miután kiderült, hogy az első szabadon választott kormány tagjai immár a parlamentbe sem kerülnek be.

 • KDNP: A harmadik évezredre várva

  Óriásplakátban mindenképpen ők voltak a legjobbak: setétség vala a mélység színén, és Giczy lebeg vala a vizek felett; a szélesvásznú képregény tervezője tökéletesen álmodta hat négyzetméterbe a keresztény gondolatot.

 • Békés megye, 5. választókerület: Szarvasvadász

  Békés megye 5. választókerületének a majd húszezer lakosú Szarvas város a központja, de a közel hasonló lélekszámú Gyomaendrődről, valamint Békésszentandrásról, Kondorosról, Csabacsűdről, Hunyáról, Kardosról és Örménykútról is a helyi polgármesteri hivatalba érkeztek május 10-én a szavazatok.

 • Debreceni anziksz

  A debreceni 2-es választókerület kongó helyiségében flottul ment minden fél tizenegy tájban, a hangulat remeknek volt mondható. A bizottság kedélyes, vidám trécselését, megkésett, de föltétlenül megérdemelt reggelijét mindösszesen egy, az átlagosnál nehezebb felfogású polgártárs zavarta meg, harmadszor is rákérdezve, hova ikszeljen az, aki a Szonda Ipsosra szavaz.

 • SZDSZ: Liberális minimum

  A Mérleg utcában a meglepő nevű Mérleg étterem Sulyok Miklós egykori demokratikus ellenzéki aktivista tulajdonában van. Kedvelt szabad demokrata étkezde ez, afféle pártmenza. A minap néhány kisgazda aktivista látogatott a helyre, táplálkoztak, fizettek, majd közölték: az étterem maradhat.

 • Választási látomás: A legvidámabb kajak (Egy Lezsák-mentes, kalandos este dióhéjban)

  Mingyár´ a hónunk aljáig ér a tuti. A téren, a székház előtt - amelyik csupán földrajzilag van a nyóckerben - nagyonsokszázas jelzésű, széles és hosszú Mercedesek parkíroznak; látványuk és jelenlétük Schmuck Andornak (akit egyes források hallottak már "tengermélykék tiszteletem"-mel köszönni, mások pedig arra esküsznek, hogy a Móricz Zs.

 • Nyugati lapok a választásokról: Magyar látványtár

  Azt semmiképpen sem állíthatjuk, hogy a világsajtó a magyarországi választási kampány lázában hánykolódott volna az elmúlt héten. A nagy nyugati hetilapok például mintha el is felejtettek volna minket, miközben rendületlenül tudósítottak a Fülöp-szigeteken szintén vasárnap tartott elnökválasztás előzményeiről, esélyeiről és visszásságairól.

 • MIÉP: "Itt egy szolid, családi rendezvény van"

  Így fogadta, némi távolságtartással, a joviális cerberus a Magyar Narancs újságíróként bemutatkozó kémeit úgy hajnali fél három tájban az egzotikus békásmegyeri Csobánka tér amúgy kultúrház jellegű fellegvárában.

 • Portyázó magyarok: Napszúrtan

  Végy egy konkrét útvonaltervet és prekoncepciót (majd vesd is el őket). Tedd fel kérdéseidet: melyik településről lehetett sokat hallani? Hová érdemes menni azért, mert közel van? Hol indul Szabó Albert? A válaszok sorrendben: Nagymaros.

 • Könyv: Népi-orbánus (Janus-arcú rendszerváltozás)

  1989 tájékán rendszert váltottunk. Izgalmas félóra volt. Utána szeretkeztünk, elmentünk moziba, nem is volt ezzel baj, laissez faire lógott a levegőben, a békés forradalmak tárgyalóasztalnál végződnek, hagytuk a dagadt EKA-t másra.

 • Tánc: Tölts magadnak ("Légy kedves, vagy menj el. Kösz" - Petőfi Csarnok)

  "Légy kedves, vagy menj el. Kösz" - Petőfi Csarnok

 • Bartókwave, copyright Balanescu

  Noha filmfesztivál a fényíróké, nincs olyan nagy baj. Engem történetesen kimondottan fáraszt, ha túl sokat mozognak a vásznon, mégis jól elvoltam Győrben. Van ott egy zsinagóga, jó levegőjű, tágas; benne esténként koncertek.

 • "Még ha csúfnak tűnik is" (Alexander Balanescu)

  Alexander Balanescu: Egy kis ideig zongorázni tanultam, s akkoriban játszottam a Mikrokozmosz gyönyörű darabjaiból is. Később az Arditti Quartettel jó párszor előadtuk a 3. és a 4. Vonósnégyest, aztán tanulmányoztam a Hegedű-szóló-szonátát és azokat a hegedű-duókat is, amelyekből most a Misivel játszunk.

 • Halászos tavasz (Dunakömlődi Halászcsárda)

  Ismerünk számos létállapotot, amikor mindenkiből, a legelvetemültebb anoreksziásból is, előtör a kulináris fenevadja, a mély-gourmet. Legtöbbször társaságban, pláne idegenek előtt. Ilyenkor előbb-utóbb, lévén menthetetlenül szárazföldi patkányok, a hal kerül szóba.

 • Trendőr: Katonai kultikus tárgyak

  A Dózsa György Művelődési Központ előtt mindenkinek sírt a barátnője, hogy elviszik a csávóját katonának. Az enyém vidáman a levegőbe csapott, és ha jól láttam, még pacsizni is próbált a Koltai Bandi családjával.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...