• MaNcs 10. évf. 21. sz. (1998. 05. 21.)

  "Hátha felfedezem az örökmozgót" (Haraszty István szobrászművész)

  Amilyen játékos komolysággal ragaszkodik a családneve ipszilonja fölött ülő két arisztokratikus ponthoz (ennyi maradt dédnagyapja kétszeres nemesi előnevéből), olyan komoly játékosság hajtja plebejus szellemű alkotásait (olykor, mobilok lévén, a szó szoros értelmében): egy ezermester művész kapott most méltó teret a Műcsarnokban HarasztØ István személyében, akinek kispesti háza egyszerre kényelmes lakás...

  1998 / 21
 • Seres László: Dekóder

  Az első forduló sokkja óta a nemzeti helyzet fokozódik: előretörtek a BKV-ellenőrök és a politológusok.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Petrovics)

  Számot szeretnék adni e hasábokon is a lírai én olthatatlan vágyáról, amelyet így szokott ő olykor kifejezni: "Úgy szeretnék valami normális helyen élni."

 • Sajó László: Öt és feles (Jaj a győzteseknek!)

  Jól van, színeket vallok. Kék, fehér. Aki még nem tudná. Nem születésemtől, pár évre rá, Sándor Csikar utolsó éveit játszta, én hatévesen Õ akartam lenni. Csak a hetes mez bűvölete maradt, álmomból. Meg a csapat, rám.

 • Arató András: Kényszer, helyzet

  Az MSZP megnyerte a választások első fordulóját, de a koalíció, a balközép vagy a baloldal elvesztették. A jobboldal ügyesen politizált a két forduló között: nem állapodott meg formálisan (ami árthatna a Fidesznek), de elintézte a szükséges visszalépéseket.

 • Egy tiszta rang

  Lebegy tábornok a 90-es évek hőse, sőt már a nyolcvanasokéi is; sikerült győztesen hazajönnie a vesztes afganisztáni háborúból, aztán egy röpke történelmi pillanat erejéig eljátszania annak a bizonyos utolsó csepp vérnek a szerepét, ameddig a Szovjetunió kitart Moldávia mellett, aztán hosszú percekig is eltartó békét kötött Csecsenföldön, majd Jelcin felettes énjeként futott be üstökösszerűen fel-, majd leívelő pályát; és most megint itt van, igaz, egyelőre csak Krasznojarszkban, valahol Szibériában, de nem kell ahhoz túlzott fantázia, hogy belássuk: már majdnem a nyakunkon.

 • Lépések, vissza

  Hogy érdemes volt-e 1994-ben koalícióra lépni az MSZP-vel, e kérdés vélhetően eldöntetlen marad, amíg csak lesz SZDSZ a Mi Hazánkban (ámbár félmillió volt szadista szavazó május 10-én egyértelműen nemmel válaszolt erre).

 • Politikai hírek

  Kecskemét: nem épül új cigánytelep?

 • Kulturális hírek

  Meghalt Frank Sinatra82 éves korában elhunyt az amerikai szórakoztatóipar egyik legnagyobb csillaga, Frank Sinatra, megszámlálhatatlan lemez előadója, egy Oscar- és kilenc Grammy-díj nyertese. Az olasz-amerikai családban 1915-ben született énekes - aki ifjú korában, apját követve, az ökölvívással is megpróbálkozott, tüdejét pedig víz alatti úszással erősítette - 1939-ben Harry Jones, 1940-ben Tommy Dorsey szvingzenekarához csatlakozva kezdett hódítani.

 • Rapcsák-ügyek: Hazai pálya

  Nyolc éve például Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, és Németh Miklós miniszterelnök. Négy éve Keleti György, a Honvédelmi Minisztérium volt szóvivője, Für Lajos ellenlábasa, későbbi utódja. És alig két hete, május 10-én Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester és képviselő.

 • Garéi környezetszennyezés: Rokonok

  A szocialista vegyipar egyik legjelentősebb környezetszennyezése, a tizenhatezer tonnányi garéi dzsuva, ha nem is végleges, de biztonságos helyre kerül: a lyukas hordókból hatalmas betontározókba csomagolják át, megszüntetve ezzel a környéket részben már el is szennyezett szivárgást.

 • Fidesz-dilemmák: "Keresztet a narancshoz!"

  Ha a Fidesz vasárnap megnyeri a választásokat - amire komoly esélye van-, de nem képes egyedül (plusz MDF) kormányt alakítani - amire szintén komoly esélye van -, akkor az ellenzék jelenlegi vezető ereje nehéz döntés elé néz.

 • FKgP-s visszalépések: Szabad a kisgazda

  "Az pedig, hogy a kisgazdákkal egy koalícióban legyünk, a legrosszabb álmainkban se kerüljön elő", nyilatkozta Orbán Viktor a Magyar Hírlapnak, igaz, nem most, hanem 1991-ben. A Fidesz azonban most sem repes az örömtől, hogy netán az FKgP-vel köthet kényszerkoalíciót (lásd az előző oldalt), és a kisgazdák is fogcsikorgatva készülnek a kormányzásra.

 • Koalíciós egyeztetések: Majd meglátják

  Bár az MSZP és az SZDSZ az elmúlt héten együttműködési megállapodást kötött a választások második fordulójára, korántsem egyértelmű, hogy a szocialisták esetleges győzelme után a szabad demokraták másodszor is "belépnek ugyanabba a folyóba", hogy a választási kampányban elharapódzott képes beszédnél maradjunk.

 • Debrecen: Szezon végi kiárusítás

  Nem voltak jók az előjelek: az egyik helyi utazási iroda bevásárlóutakat hirdetett Nyíregyházára, ami azért csak látszólag olyan, mintha a kazincbarcikai baseballcsapat Ózdra járna edzőtáborozni, ráadásul még Horn Gyula is ellátogatott a Mihály-napi vásárra ezen a hét végén.

 • Kísérleti robbantások Indiában: Atomhatalmi szóval

  Mindenki tartott tőle, hogy előbb-utóbb baj lesz ezekkel a hindu nacionalistákkal, ha megszerzik a hatalmat. Volt, aki eszeveszett multiüldözést jósolt - nem ez lett volna az első eset, mások mecsetrombolási és ezzel párhuzamos szentélyépítési őrületben gondolkoztak.

 • Színház: Kezdetben volt a bolondok uzsonnája (Értelmi fogyatékosok előadásai)

  Ismerjük jól a sztárokat, a szép filmeket. Tudjuk, ki az a tökéletes testfelépítésű Jean-Claude Van Damme vagy Cindy Crawford. Láttuk a Titanicot meg A gömböt, a nagy reality show-t. Számunkra kevésbé jelentős Andris, Szilvi meg Mari, sőt Emmanuelle, Jean, Frédéric és Fernand színháza.

 • Kiállítás: Melchiades a hajnalt nézi (Zoltán Mária Flóra képei az Ernst Múzeumban)

  Ha a városban járás-kelés egyébiránt mindenképpen felesleges programjára szánjuk el magunkat, jók az esélyeink, hogy találkozzunk Zoltán Mária Flóra mostani kiállításának plakátjával, és máris frászt kapjunk, mert a plakátról egy viszonylag szelíd (könnyű neki: vélhetőleg halott) nő arca néz vissza ránk, hetyke kis gombostűkkel rögzítve helyére, a textilfaktúrájú anyaföldre, míg a gombostűket fémet sejtető drótok kötik össze, na, még csak ez hiányzott, mormoljuk ilyenkor magunkban, arról sem feledkezve meg azért, hogy az ötletet felírjuk oda, ahol titkos kínzókamra-receptjeinket tároljuk.

 • Film: Az a szép zöld gyep! (Emma)

  Mostanában már a belpolitikai helyzet is fokozódik. Árad a Duna, a világegyetem tágul: rossz napok járnak. Csupán egyvalami védhet meg ettől a mocskos jelentől: a nosztalgia. Vágy olyan korok és tájak után, melyekhez semmi közünk, melyek nagyon régen, nagyon távol léteztek csupán, sőt akkor is csak alig.

 • Film: Áremelkedés (Deep Impact)

  Hollywood igen régóta igen sokféleképpen pusztíccsa a világot. Küldött már óriásmajmokat a vászonra, óriáspókokat, tűzvészt, ufókat, sőt a Night of the Lepus című kora 70-es évekbeli B-movie-ban óriásira nőtt fehér nyuszik térnek át tömegesen a vegetarianizmusról a táplálkozás alsóbb szintjére, emberhús evésére.

 • Film: Egy síkon pendülünk (Barbet Schroeder: Gyilkos donor)

  Kedvelem Barbet Schroeder munkáit, amerikai filmjeinek, ezeket ismerem, némelyike igen élvezetes mozi. A Barfly például már-már kiváló, de a többi között is akad jó néhány becses darab. Mármint a maga nemében: mióta megnéztem A szerencse forgandó című opust, alig járok el hazulról, házi videótékám egyik gyöngyszeme, az Egyedülálló nő megosztaná óta pedig vendéget sem igen fogadok, s erősen foglalkoztat a cölibátus gondolata.

 • Biofarm: Utolsó vacsora

  Rögtön a dohányzásról való leszokás és a sportos életmód után ébred fel az emberben az igény, hogy ideje lenne biotermékeket fogyasztani. Ilyenkor érdemes végiggondolni a következményeket, aztán megváltani a jegyet a legközelebbi biofarmra, hogy személyesen tapasztaljuk meg az önfenntartó ökológiai rendszerek előnyeit.

 • A Microsoft trösztpere: Konvergenciaharc

  Miután a Windows 98 böngészőtlenítése ügyében múlt szombaton az utolsó tárgyalási kísérlet is kudarcba fulladt a Microsoft és az amerikai Igazságügyminisztérium között, az operációs rendszer piacra kerülésével párhuzamosan újabb perek indulnak a szoftveróriás ellen.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...