• MaNcs 10. évf. 25. sz. (1998. 06. 18.)

  Herélt klasszikusok (Szörényi László irodalomtörténész)

  Ahogy évszázadokkal ezelőtt ad usum Delphini jelszóval gondosan kigyomlált szövegű klasszikusokat adtak a jezsuita tanítók a Dauphin, azaz a francia trónörökös kezébe, úgy szocialista évtizedeinkhez is hozzátartozott a klasszikusok cenzúrázása. Hogy Bessenyei Györgytől József Attiláig kit hogyan és feltehetőleg miért húztak meg, az nyomon követhető Szörényi László Delfinárium címmel (Felsőmagyarország...

  1998 / 25
 • Jaksity György: Tőzsde

  A múltkoriban azt találtam mondani, hogy a világvége eljött, és ezzel nem a nagy medve tőzsdei megroggyanására, nem is a kiújuló távol-keleti krízisre vagy éppenséggel a távozóban lévő El Ni-óra, még csak nem is a 2K problémára utaltam, hanem arra, hogy a minden eddigi mértéket meghaladó vállalatösszeolvadási boom bizony a gazdasági fellendülés végének közeledtére hívja fel a figyelmet.

 • Seres László: Dekóder

  Júniusban újrakezdjük? Amióta a választáson győzött a Fidex-MDF Polgári Pár (és egy kicsit már előtte), egyre szivárog az aggodalom, hogy lesz-e új törzsi kultúrharc, kell-e bárkinek bármitől félnie, jön-e a Dunába lövető jobboldal, támad-e a liberális-chartás médiaértelmiség, meg lesz-e szállva a három médiakuratórium, menesztik-e Bálint Andrást az Erzsébet téri parkoló éléről, ilyenek.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Felhatalmazás)

  Egy napon arra fogok ébredni, hogy új polgári kormányunk legpolgáribb pártjának egyik polgári vezetője bejelenti: ők, mármint a polgári kormány, arra kaptak a polgároktól felhatalmazást, hogy a mirelit zöldborsó árát másfél százalékkal csökkentsék, míg viszont e felhatalmazás értelmében a sárga bermudák ára a jövőben 6,78 százalékkal magasabb lesz.

 • Politikai hírek

  Etióp-eritreai háború: új közvetítő

 • Kulturális hírek

  Egy hétvége, két fesztiválPéntekről szombatra, szombatról vasárnapra növekvő, de így is csak félház körüli közönség előtt zajlott a Petőfi Csarnokban a Hungarian Jazz Festival, a Budai Parkszínpadon pedig a Matáv WOMUFE világzenei fesztivál.

 • Koalíciós tárgyalások: Mindenki egyért

  A múlt héten megtörtént az áttörés: immár csak napok kérdése a Fidesz, az FKgP és az MDF koalíciós megállapodásának aláírása. A leendő miniszterelnök legyek után nem kapkodó sasként Torgyán József leányfalui sasfészkében zsírozta le a kisgazdákkal megfejelt polgári kormány létrehozásáról szóló szerződést.

 • Zsurk és Baja: Szeszkazánfűtés

  Baja Ferenc leköszönő környezetvédelmi miniszter - aki a zsurki vodkagyár múlt héten felmelegített ügyében az MSZP fórumaihoz fordul önmagát tisztázandó - is egyetért azzal, hogy át kell alakítani a Környezetvédelmi Alap pénzosztási rendszerét: az elmúlt években több milliárd forintnyi támogatás odaítélésénél szegték meg a jogszabályokat; a Mátrai Erőműnek például 600 millió, a Monokra tervezett akkumulátorfeldolgozónak pedig 700 millió forint támogatást ítéltek oda szabálytalanul.

 • Debrecen: Pékek, lapáton

  "Az ilyeneknek el kell tűnniük a Hajdúsági Sütödék Rt.-ből" - értékelte Szakács Tamás igazgató egy éjszakai rádióműsorban a debreceni pékségben működő szakszervezet vezetőinek munkáját. Az alig burkolt fenyegetést hamar beváltotta: elbocsátások, bírósági perek és illegalitásban működő szakszervezet szegélyezik útját.

 • Tüntetés Galántán: Nincs hova hátrálni

  Szlovákiában mindig esik az eső. Legutóbb, amikor a párkányi népszavazás alkalmából járt a Narancs stábja odaát, már az esztergomi kompon ronggyá áztunk, és mára sem derült ki "északi szomszédunk" felett az ég.

 • Mohi: Csodafegyver

  Szlovákia betartotta ígéretét: megmondták, hogy júniusban beindítják Mohit, és úgy is lett. Szakértők szerint a gigantikus atomerőműre az országnak semmi szüksége sincs, de nem is ezért építették: a két nemzeti büszkeséggel, Bőssel és Mohival Vlado nagyhatalomnak, legalábbis energia-nagyhatalomnak képzelheti magát.

 • Bissau-Guinea: A szakadt szomszéd

  Bissau-Guineában tíz nappal ezelőtt fellázadt a hadsereg egy része. Az esemény elsőre elszigetelt zendülésnek tűnt, később véres összecsapásokba torkollt. Vieira államfő a zendülés gyors elfojtását ígérte, de lapzártakor még folytak az összecsapások a kormányhű egységek és a felkelők között.

 • Kutyaélet, kutyahalál (Kevin Allen filmrendező)

  Ronda egy város a walesi Swansea. Egyedül Dylan Thomas vitte innen valamire. Az ő hírnevét ismerik világszerte, de a város feledésbe merült. Közel 35 éve nem járt a környéken egy filmstáb sem. Kevin Allen tíz évet húzott le Swansea-ben.

 • Afrikához közel (Mari Boine énekesnő)

  A Skandinávia sarkkörön túli részeire szorult nyelvrokonaink, a számik (lappok politikailag korrektül) négy országban szétszóródott kultúrája eddig nemigen részesült nemzetközi elismerésben. Mari Boine azon kevesek közé tartozik, akik egyéni módon voltak képesek feldolgozni a számi örökséget, túllépve a néprajzi kuriózum kategóriáján.

 • Film: Az angol disznósajt (Az ikrek visszavágnak)

  Milyen ma egy film, ha a "szigetországból" érkezett? Van benne egy vastag local colour, a la Stephen Frears, Méregzsák és utózmányai. Kell még a felháborodásig élesedő szociális érzékenység, mi Kenneth Loach teljes életművéből meríthető.

 • Színház: A válságba bevezető út (Bolondok tánca a Szkénében)

  A válság, állítólag, jót tesz a színháznak. Ahol válság van, ott nincs tespedés, nyugalom, elkényelmesedés, hanem izgalom, elégedetlenség és keresés van - és ha az ezzel járó rossz érzést vagy a károgó kritikusokat leszámítjuk, az utóbbiak mindenképpen termékenyebb helyzetet teremtenek.

 • Ünneplő

  A Zene Ünnepe, június 20-21. A Gellérthegy Szabó Dezső sétányán a Tilos az Á emel színpadot - az amúgy országos rendezvény kínálatából -, erre igyekszik előzetes fényt vetíteni ez a cikk. A bizarabb dolgok hívei inkább huszadikán, a folkosok huszonegyedikén csemegézhetnek, de alighanem az jár a legjobban, aki ünneplőbe öltözik mindkét nap.

 • Kültérítő

  Aki az idén nyáron jár az Erzsébet híd budai hídfője alatt, teleszívhatja magát a hídról épp lecsukló piros hetes kipufogógázán kívül a felújított park békebeli levegőjével is. Ott van a Platán, hivatalosan Erzsébet híd presszó, ahol esténként olyan nyüzsgés folyik a kerthelyiségben, hogy ülőhelyet nem is érdemes keresni.

 • Az eltűnt idő nyomában: Forgó

  Avatatlan fülnek a forgó nem más, mint a hajjal rendelkező ember fején kisebb-nagyobb számban előforduló frizuraalakító egység. Aki azonban megfordult már SZOT- vagy vállalati üdülőben, szak- vagy úttörőtáborban, tudja jól, hogy a forgó sportág.

 • Mol-kupa, rapidsakk-torna: Óráskígyó

  Ez a kislány, hogy ennek micsoda egyensúlyérzéke van! Ahogy ebben a partiban balanszírozott! Hát az valami csodálatos! Micccsoda egyensúlyérzék! - a beszélő nyilvánvalóan hülye, Polgár apuka is szívesen szabadulna már tőle, de a visszataszító rokkagép csak mondja és mondja, mint aki tegnap végzte el az idióta gesztusok tanfolyamát.

 • Hüje bíró (Olaszország-Chile 2-2 (1-1))

  Ravanellit influenza (!!!) miatt hazaküldték, a vénséges vén Bergomi a cseresorban, a hentes-mészáros vonal tehát mellőzve. Maradt a ragyogás, megannyi élő Raffaello-modell patyolatfehér mezben, akik világbajnokságot nyerni jöttek, és ezt akár komolyan is gondolhatják.

 • Öregek otthon, na (Románia-Kolumbia 1-0 (1-0))

  Na ilyen meccset már láttam. A két, kiöregedőfélben leledző csapat pontosan azt nyújtotta, amit el lehetett várni, azaz semmit, akár a nyugdíjas csigaszedők, ott röfögtek a címeres mezben, aztán egyszer csak Ilia bumm, gól, mondták, milyen szép.

 • Félvállról vett győzelem, mondta Jenő (Jugoszlávia-Irán 1-0 ( 0-0))

  Derék perzsáink, mármint a vezetők mindent megtettek a csapat nyugalmának érdekében, hitték ők. Azt a javaslatot, hogy a szálláshelyen belül minimecsetet építsenek, és a vb ideje alatt a városka hölgylakói csadorban mászkáljanak, ugyan "Mega-kisfaszom!

 • Barátom, balbekk (Hollandia-Belgium 0-0)

  Szólt, nézzük együtt, a BEK-döntőn is bevált, régen volt, nyert az Ajax, Kluivert gólját nem is akarta elhinni, csak a repléjnél üvöltött föl. Ajax-mezben most is, sál, ha gólt rúgnak, ne nagyon ölelgessem, a pitbull még félreérti, maradok nyugton.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...