• MaNcs 10. évf. 28. sz. (1998. 07. 09.)

  Borért, búzáért békességet (Szabó János honvédelmi miniszter)

  Õ volt a legjobban meglepve, amikor egy verőfényes tavaszi napon Torgyán József pártelnök odament hozzá, és felkérte. Az azóta eltelt időben Szabó János, a fővárosi kisgazdafrakció vezetője, a Sasad téesz volt jogásza őrült tempóban készül hazánk NATO-csatlakozására, beszélgetésünk közben is egy, a honvédelem elmúlt négy évéről szóló könyv volt az asztalán. Miniszteri kinevezése előtt a Narancs...

  1998 / 28
 • Eörsi István: OptiPista (Mucsa a flaszteren)

  Időm Gombrowiczcsal című könyvemben elmélkedtem már azon, hogy "a létükben fenyegetett kis nemzetek jogos szabadságharcuk alátámasztására felfuvalkodott öntudatot eszkábálnak össze a semmiből", és hogy manapság "a haza titkos fővárosa, Mucsa törekszik megdicsőülésre a nemzeti szellem égisze alatt".

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Egy derékba tört vállalkozás )

  Ez így nem mehet tovább - fordult hozzám jó emberem egy számára infernális hétfő reggelen, amikor a komolyabb döntések meg szoktak születni, úriember nem néz ki így. A tükör előtt bólogatott, látszott, hogy nem viccel, elszánt volt nagyon.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Egy tízévesforma gyerek jön az asztalhoz, és arról érdeklődik, akarunk-e újságot venni. Majdnem félrenyelem a kóserszilvát, amikor meglátom, mit árul, a Levente 1940. március 16-i száma van a kezében, és néz rám a szemével, főleg az egyikkel, míg a másikkal inkább másfelé.

 • Bozóki András: A hatékony állam titka

  A MeH-re - vagyis a kancelláriára -egyrészt profiltisztítás vár, másrészt

 • Rend- és máglyarakás

  Aki járt már közértben, tudja, mitől csöpög a zacskós tej. A külföldiek szurkálják ki tűvel a zacskót, attól. Ajánljuk ezt Boross Péter figyelmébe. Valószínűnek tűnik, hogy külföldiek lelkén szárad az is, ami az ózonlyukkal történik (bármi legyen is az pillanatnyilag), de ez egyelőre még nem nyert bizonyítást.

 • Jövőkép

  2010. július 9-e: Demszky Gábor a héten újabb birkanyájakat adott át. Gyapjas barátaink immár nemcsak a külső kerületekben és a belvárosban legelnek, de jut belőlük a bérházak udvaraira és a lépcsőfordulókba is; reggelente a családfő friss juhtejet fej a kávéba (ahol erre nincs érkezés, ott fejőslánybrigádok szorgoskodnak), és brindzát vacsorál a család.

 • Politikai hírek

  Pokolgépes merénylet: négy áldozat

 • Kulturális hírek

  Elhunyt Gábor Miklós79 éves korában elhunyt a háború utáni magyar színjátszás egyik legnagyobb egyénisége, Gábor Miklós Kossuth-díjas kiváló művész. 1940-ben végezte a színiakadémiát, hosszú évtizedeket töltött a Madách Színházban, de volt a Nemzeti, a kecskeméti Katona József, a Népszínház, a 90-es években pedig a Független Színpad és a Budapesti Kamaraszínház tagja is, fontosabb szerepeinek felsorolása - Hlesztakovtól Higginsen át dr.

 • A kormány programja: Kristálygömb

  Hétfőn délután Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltet és programtervezetét az Országgyűlés miniszterelnökké és programmá választotta: a kétszázhuszonkét "igen" szavazat között ott volt az összes kormánypárti meg - feltehetőleg - néhány lelkesebb MIÉP-es képviselőé.

 • Ferihegyi terminálbővítés III.: Széltolók

  Ahogy közeleg a Ferihegy II/B terminál átadásának időpontja, úgy szaporodnak a kérdőjelek az új reptér körül. Egyre biztosabb, hogy Katona Kálmán, a Fidesz - MPP közlekedési minisztere a tervezett időpontban semmiféle szalagot nem vág át - nem mintha az átvágás nem lenne vezérmotívum e kacskaringós históriában.

 • Belső vizsgálat a BÁV Rt.-nél: A sokat felbecsülni

  A BÁV Rt. és az MSZOSZ, valamint az MSZP közötti, a választási kampány idején kötött ügyleteket vizsgálta a cég vezetősége, lényegében beismerve a kampánytámogatást, amelynek során - a képvásárlások és az ingatlanbérlés és -becslés révén - május-júniusban egy valag pénz hagyta el a bizományi kasszáját.

 • Algéria: Énekes halott

  Algéria vasárnap egy új törvény hatályba helyezésével ünnepelte függetlenségének 36-ik évfordulóját. A jogszabály az arab nyelv kötelező és kizárólagos hivatalos használatát rendeli el, ami - a világ egyik legnépesebb arab országáról lévén szó - távolról nézve inkább tűnik késedelmesnek, mint bármi másnak.

 • Kosovo: Hiába minden

  Kosovóban - minden diplomáciai erőfeszítés ellenére - továbbra is harcolnak a szeparatista, független Kosovo-párti albán felkelők és a szerbiai rendőrök (valamint egyre aktívabbak a jugoszláv hadsereg alakulatai is).

 • "Víg a szíve is" (Györgyi Anna színésznő)

  Újra itt a szabadtéri szezon, árnyas ligetekből támadnak Theszpisz kordéjának potyautasai. Az előttünk álló estéken a Szentendrei Theatrum Shakespeare-t ad a városháza udvarán. Tasnádi Csaba Sok hűhó semmiért-rendezésében Beatriceként Györgyi Anna lép elénk.

 • Elsőfilmesek: Filmremény

  Amilyen normális jelenség az utóbbi néhány évben a bevallottan közönségsikerre szánt magyar filmek megjelenése - és most nem kvalitásról van szó, hanem kvantitásról -, éppolyan abnormális, hogy ezzel párhuzamosan alig-alig lehetünk tanúi rendezők debütálásának; és itt sem kvalitásról beszélünk, hanem arról, hogy a moziműsor szerint mintha nem is létezne fiatal nemzedék.

 • A Szárnyas Sárkány Hete, Nyírbátor: Sárkányfog, vetemény

  Egész úton fenyegettem a gyerekeket az állattal: lángot lövell, mondtam, mind a hét szájával, elfedi a napot borzasztó szárnyával, amikor meg megtudja -ha mástól nem, majd tőlem -, hogy a program szerint tíz órakor eltüzelik, mindenkit megesz.

 • Le nem mászni róla (Spring Vibration)

  A reggae spanyolból átvett latin szó. Jelentése: királyi zene. Uralkodói évente tiszteletüket teszik egy kis osztrák faluban. Sunsplash fesztivált 1985-ben rendeztek először Wiesenben, azóta kinőtte egyszeriségét: tavasz- és nyárzáró bulit is tart.

 • Kecskepata, pillangó-kókusz, harci dob (Extreme Music)

  Az ausztrál Extreme Music a kortárs kísérleti és ambienttörekvések egyik legjobb közreadója. Régóta foglalkoztat már, hogy egy kis hírverést csináljak kiadványaiknak; és most, hogy a Mafioso Records vállalkozott a terjesztésükre, az apropó is adott.

 • Akikre büszkék vagyunk

  A német válogatott búcsúját, mely sok tekintetben volt valóban dicstelennek mondható, még sokáig emésztgeti a szakma, néhány következtetést azonban már most érdemes levonni, ezek később tévesnek bizonyulnak majd, ekkor azonban, értelemszerűen, már késő lesz.

 • Ha az új nem a régi (Dr. Balajthy Tibor sebész)

  Magyarországon, sőt tudomása szerint egész Közép-Kelet-Európában egyedül dr. Balajthy Tibor plasztikai sebész végez nemi átalakító műtéteket, míg szinte minden nyugati országban elfogadott a segítségnyújtásnak ez a formája.

 • Férfiszépségverseny Miskolcon: Itt van a Marika

  Eszenyi Miklós műsorvezető olyan hangon beszél, amitől a negyven fölötti önkormányzati előadónők még két perccel a félfogadási idő lejárta után is hajlandók előkeresni a szekrényből a népességnyilvántartó nőtlenségi igazolását.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...