• MaNcs 10. évf. 3. sz. (1998. 01. 22.)

  Politikai hírek

  Algéria: nem kell EU-segítség

  1998 / 3
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Vízügy)

  Nehéz kérdés, feleim, valódi kihívás. Mert az értelmiségi, egyfelől, olyan okos ember, meg van neki végzettsége, van neki valami hatalomközeli stichje is; másfelől meg gyakran elnéz a levegőbe, vállára veszi (olyankor) az őt környező társadalom gondját s baját, megnyilatkozik, és arra oda kell figyelni.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Éberség)

  Hogy mi a különbség, ezt kéne most elmondanom, házmester és doorman között. És hogy mit veszítünk, amikor házmestereinket veszítjük, és mit nyerünk, amikor nem alkalmazunk doormaneket. Úgy is fogalmazhatnék, mi a különbség Bécs és New York és Bécs és Budapest között, de ez olyannyira szerénytelen volna, hogy belepirulna a papír.

 • Sajó László: Öt és feles (És a vonat megy)

  - Hamar vége lett. Háromra.- Fél háromra jött a pap.- Harmincötre.

 • Mondj igent is

 • Háború helyett

  A múlt héten Crna Gorában nem tört ki a háború. A volt elnök, Momir Bulatovic ugyan mindent megtett ennek érdekében, pár apróságot hagyott figyelmen kívül csupán. Először is azt, hogy miért nem elnök többé: azért, mert Milo Djukanovicra többen szavaztak.

 • Hét dolog, amit májusig el kéne végezni

  A romák és a foci rendbe téve, kipipálva, ideje új kihívások elé állni, bár most, fájdalom, csak egy rövid listára van hely és idő.

 • Kulturális hírek

  Gyász71 éves korában meghalt Kiss István szobrászművész. A képünkön látható, 1961-ben kivitelezett, budapesti Dózsa György-emlékműve nyitotta meg köztéri szobrainak hosszú sorát - Leninjeire, Münnich Ferencére nem várt jó sors a rendszerváltás után.

 • Egyezkedés a Dunáról: Folyószámla

  Bár a birodalmi lépegető tovább lépeget, és már csak öt kilométerre van az eredeti vízlépcsőszerződéstől - hiszen a Nagymaros tőszomszédságában lévő Pilismaróton felépítendő alsó vízlépcső magyar felvetését a szlovákok már elfogadták -, azért vannak arra utaló jelek is, hogy nem Maróthy volt kommunista környezetvédelmi miniszter 1988-as lázálmában élünk: vízlépcsővel demokráciában.

 • Zűrgammák III.: Jobb későn

  Január 10-én két napilap egy-egy, az MSZP-s politikusok vállalkozásainak hátterét feltáró anyagot tett közzé. Az egyik a Xénia Láz Egyesület körüli dolgokat, a másik a Nyírfa-ügy részleteit boncolgatta. Előbbi a szocialisták egyre izmosabb csoportjához, a Baloldali Ifjúsági Társuláshoz, utóbbi Baja Ferenc miniszterhez vezetett el.

 • A Balettintézet magánosítása: Terézvárosi piruett

  A jelek szerint nyomott árak jellemezték 1997-ben a fővárosi ingatlanpiacot: az Operaházzal szemközti Balettintézet épületének négyzetmétere például annyiba sem került, mint egy pesti komfort nélküli, szoba-konyhás, udvari lakásé.

 • Vadászjelenetek Tunyogmatolcson

  Érvényes horgászengedélye volt annak a 34 éves, roma származású férfinak, akit K. István vadőr orvhorgászattal gyanúsított meg, majd lőtt agyon közvetlen közelről január 14-én, kora délután a tunyogmatolcsi Szamos-holtágban.

 • Japán: A megtorpant úttörő

  Japánban a gazdasági reformról, világszerte pedig a japán gazdaságról beszéltek sokat: a világ második legnagyobb gazdaságának hosszú és mély válsága kihat az egész világgazdaságra. Japán azért is fontos, mert az ázsiai modernizátorok Japán mintáját követve építették fel a minap befuccsolt gazdasági csodájukat, azzal a lényeges különbséggel, hogy míg Japánban pusztán "paternalista államkapitalizmus" uralkodik, addig Észak- és Délkelet-Ázsia számos országában kőkemény autokrácia, diktatúra dúl.

 • Délkelet-Ázsia: Omlásveszély

  Abban sok meglepődni való nincs, hogy hónapok óta Délkelet-Ázsiát járja az egész pénzügyi világ, Valutaalap, bankvezérek, Soros György. Érdekesebb, hogy tizenkét napra a térségbe utazott William Cohen amerikai nemzetvédelmi miniszter is.

 • Csehország: Kedd a lelke mindennek

  "Mi lesz, ha ellenkever? (Ti. Klaus.) Pártszakadás, alighanem" - jövendöltük utolsó csehországi helyzetjelentésünkben, Mikulás- (ti. Santa Klaus-) napi számunkban. S lőn.

 • T´DOOR: Mentmore Towers, elpusztítva

  Novice az angliai ugróversenyekben (hurdle, chase, azaz vesszők és seprők) az a ló, aki az előző idényben nem nyert. Pontosabban, ha a magasabb akadályú chase-ben fut, chase-t nem, ha hurdle-özik, hurdle-ben nem. Sok más dolog is van.

 • Kiállítás: Királyi sportok

  London csuda hely, viszont esős és drága. Ha esik, és nincs pénzed kocsmára, menj be egy múzeumba. A legtöbb - éppen a legjava - ingyért van. A világ más városaiban áldozat múzeumba járni, Londonban sport.

 • A halál és a társa (Vincent Perez színész)

  Nem is olyan rég láttuk a tragikus hirtelenséggel kultikus filmmé vált A hollót (ebbe halt bele a Sárkány fia, Brandon Lee). Ám máris itt a folytatás. A halott hős helyére új fiú érkezett. Mi a berlini Palace Hotelben értük utol.

 • Film: Damoklész lesújt (Billy Bob Thornton: Penge élén)

  Amerikai film. "Függetlennek" hirdeti magát. Szegény emberek között játszódik, lenn Amerika déli részén, főhőse bolond, a címben pedig valami nagykést emlegetnek. Végül megöl valakit? Meg. De azért ő a jó? Persze.

 • Nyolc kis kritika

  1980-86 körül lelkesen és naivan azt gondoltam, az lenne az élet, ha hétről hétre tehetséges, ismeretlen, fiatal zenekarok küldözgetnék nekem a kazettáikat, megannyi felfedezendő gyöngyszem, akiket majd jól a Hungaroton orra alá dörgölök.

 • Főzelékfaló

  Főzelékfaló, Bp. VI.,Nagymező utca 18.Nyitva tartás: 9-22 óráigSzombaton: 10-17 óráigVasárnap: szünnapVan valami mesébe illő idill a Főzelékfaló nevű egység designjában.

 • 1997 izéi

  melyek jobbára távollétükkel tüntettek, ami meg mégis volt, arra a fene nem emlékszik már, ha mégis voltak, áramvonalasak voltak, formatervezésük lendületes jövőt ígért, amit persze majd le kell tagadniuk, de kiknek is.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...