• MaNcs 10. évf. 31. sz. (1998. 07. 30.)

  Otthon, édes otthon (Morvai Krisztina büntetőjogász)

  Közbiztonságról beszélünk, meg arról, hogy most már az utcára se lehet kimenni. Pedig a reálisan létező erőszak, a feleség verése és kínzása, a gyerek megerőszakolása túlnyomórészt a saját négy fal között, az úgynevezett privát szférában történik. Az ELTE jogi karán dolgozó büntetőjogász most megjelent könyvében (Terror a családban - A feleségbántalmazás és a jog, Kossuth Könyvkiadó) egy jelentős...

  1998 / 31
 • Seres László: Dekóder

  Jó hír mindenkinek, aki az elhasznált MSZP-n belüli generációváltásban, a civil társadalom térhódításában reménykedett a múlt végképpeni eltörlése után. Káposztásmegyer ugyan nem érti az új idők szavát, akadékoskodik, javíthatatlanul renitens, talán még Szulák Andreára se áll föl a kampánystábja, de azért sikerült az áttörés.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Béla pisszeg, bal kezének mutatóujját a szájához emeli, és szisszenő hang kíséretében kifúj egy kis levegőt, a Krónikában éppen a huszonhét perces aratási összeállítás megy, szeretné hallgatni, aztán időjárás-jelentés.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Ding anziksz)

  Innen, a távolból üdvözlök szeretettel mindenkit, aki e sorokat olvassa, innen, a... nem is tudom hirtelenjében, melyik délszaki tenger partjáról, ahol pálmafák susognak a sós-fűszeres illatú szellőben, simogat a napfény, lágy a víz, jeges frissítő az egyik kezemnél, a másiknál a szabadságháborúk története, édes szendergőm szelíden hullámzó kebelét ne is említsem, karcsú lányok hajladoznak a vendégek örömére (illetve - hölgyek és más érdeklődésű urak igényei szerint - ugyanez karcsú fiúkkal), pénz, mint a pelyva, az élet császára, aki vagyok, elfelejtek foltot, gondot.

 • Sz. Bíró Zoltán: Omlásveszély (Az orosz pénzügyi válságról)

  Oroszország pénzügyi megroppanása aligha vezethető vissza egyetlen körülményre. Ma még az sem látható világosan, hogy a válság közvetlen kialakulásában a külső avagy a belső okok voltak-e a jelentősebbek. Még azt sem lehet teljes biztonsággal eldönteni, hogy az országon belüli fejlemények politikai avagy szorosan vett gazdasági összetevői "provokálták-e" jobban a krízis elmélyülését.

 • Már ketyeg a répabomba is

  Vasárnap kora reggel, amikor elhangzott a történelminek minősíthető mondat Zsigámról, a cechről meg a József nádor térre szállítmányozandó árpáról és búzáról, még azt is gondolhattuk, hogy csak valami, a szokásosnál is gonoszabb delirium tremens áldozatai vagyunk, és a jól ismert hang nem a rádióból jön, hanem valahonnan belülről, a hipotalamusz tájáról, onnan, ahol a jéghokizó törpék mindig nekimennek a palánknak.

 • Politikai hírek

  Kunos Péter halasztást kapott?

 • Kulturális hírek

  Sára IndiájaSára Sándor operatőr-rendező, civilben a Duna TV elnöke, 1994-ben, a Vigyázók című filmje bombayi bemutatója alkalmából készítette azokat a felvételeket, amelyek most augusztus 23-ig láthatók a Mai Manó Fotógalériában, Budapesten.

 • Cser Ágnes menesztése: A kormány határozott

  Múlt csütörtökön életbe lépett a társadalombiztosítási önkormányzatokat megszüntető törvény, s a kormány aznap - az előzetes elképzelésekhez képest egy hét késéssel - a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát, Selmeczi Gabriellát bízta meg a két tb-ágazat irányításával.

 • A Czeizel-ügy: Ez nem Amerika

  Emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében a családi állás hatrendbeli megváltoztatásával gyanúsítják Czeizel Endre orvos-genetikust és munkatársát, valamint további hét személyt. Az erről szóló vádemelési javaslatot a Központi Bűnüldözési Igazgatóság a napokban juttatta el a Fővárosi Főügyészségre.

 • Debrecen: Pékfoci

  "Mér´ olyan fontos ez maguknak?", kérdi Cseke László alezredes, amikor telefonon arról érdeklődünk, miért vitték be és tartották őrizetben két hete, szombaton Reményi Csabát, aki kirúgásáig a Hajdúsági Sütödék Rt.

 • A kormány programja: Kristálygömb II.

  Az itt következő írás első részében (Kristálygömb, MaNcs, 1998. július 9.) a kormányprogram (Az ezredforduló küszöbén. A polgári jövő kormányának programja) külpolitikai, gazdasági, valamint a társadalombiztosítással és a rendőrséggel foglalkozó részeit veséztük ki.

 • Dinasztikus házasság Közép-Ázsiában: Boldog Kazahsztán

  Az, amikor két fiatal megszereti egymást, és összeköti az életét, minden körülmények között magasztos és szép pillanat. De vannak különösen fontos esküvők. Ilyen frigyet látott manapság Kazahsztán és Kirgízia népe, amikor Aszker Akajev kirgiz elnök daliás fia, Ajdar örök hűséget esküdött Nurszultán Nazarbajev kazak elnök szépséges Alija lányának.

 • Küzdelem nélkül

  Szegeden szokása van a másfajta színháznak. Még Szentgyörgyi rektorsága alatt itt rendezte legendás Hamletjét ifj. Horváth István, akinek előadásait természetesen senki nem ismeri, de mindenki nagyon tiszteli, majd - és legfőképpen - néhány évtizeddel később itt dolgozott társulatával Paál István, akit ma már mindenki kötelességtudóan csak szegény Istiként emleget.

 • Könyv: Budapest menyasszonya (Erki Edit: Pest-Budától Budapestig)

  Talán csak a Cápa című film indítása fogott meg ennyire, mint ennek a könyvnek a felütése, amiből értesülhettem, hogy volt egyszer egy ember "Budapest vőlegénye, a kockás báró, aki ifjan egyszer csalódott egy hölgyben, s attól kezdve csak városához volt hűséges, de ahhoz mindhalálig".

 • Könyv: Feltárt tények (Ácsi!)

  A tények olyanok, hogy elmenekülnek, ha tényfeltáró újságíró közelít hozzájuk. Ilyenkor fiókok, akták vagy szociográfiák mélyére húzódnak, alámerülnek, kibekkelnek, de ha elhúz a médiaveszély, előbújnak, és megtalálják a romákat.

 • Könyv: Új identitás (A határ és a határolt)

  A könyvvel konferenciaként találkozhatott először a közönség. A napi politikát és a holocaustot hangsúlyozottan mellőző, a zsidó szellemi gyökereket, a vallási tradíciókat, a zsidó-keresztény közös eszméket, a kulturális hasonlóságokat és különbözőségeket pedig szinte minden előadás során vállaló, az evangéliumi antijudaizmus és a talmudi irodalom antikrisztianizmusa elől sem kitérő Yahalom Zsidó Szabadegyetem és a honi zsidóság széles látókörrel szerkesztett kulturális lapja, a számos (belső) vitát is bátran vállaló Szombat szervezte a tanácskozást, ahol adódott izgalom és indulat, azonban a szakmai (és közönség-) siker még nagyobb volt.

 • Vörös köd és gépi fejés

  Elvileg ez volna a vendéglátóipar minimal artja - a berendezés költségvetése nagyjából megegyezik három darab jugoszláv gyártmányú kézigránát árával, melyeket ízlés szerinti elrendezésben robbantunk fel a csalárd módon kibérelt légópincében.

 • Repülés: Kvázisárkány

  A hőskorban két összehegesztett Trabant-motor pörgette a ventilátort, és ha túlélte a kényszerleszállást erdős területen, az ülés alatt tárolt szekercével maga alatt vágta a fát a motoros sárkány pilótája. Ez az új mánia az elmúlt években tíz-egynéhány életet követelt, főleg a hozzá nem értés és az amatőr módon összegányolt szerkezet miatt, pedig a szükséges alázattal és megfelelő felszereléssel semmivel sem veszélyesebb, mint a többi légi sport - állítják a Nimbus Repülőklub megszállott sárkányidomárai.

 • Nyári játékok: A kutyafriszbi története

  Nyáron még kokszolni sem érdemes, legalábbis ezt állítják mértékadó testépítő cápák. Hiába edzel, hiába próbálsz megszakadni, a nagy melegben a szervezet negatívan reagál, és nem hajlandó építkezni. A legjobb, ha kimész a strandra, ledöglesz az árnyékba, és ott bekkeled ki szeptemberig.

 • Roma szépségverseny: Különdíj

  Annyi halovány világítású, egyirányú utcát és szép roma lányt, mint a Nyolcadik Kerületi Roma Önkormányzat környékén, nem nagyon lehet találni a város más részein. Itt a nagyteremben választottak az idén második alkalommal Miss Rom Józsefvárost.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...