• MaNcs 10. évf. 32. sz. (1998. 08. 06.)

  "Nem támogatjuk a kiszorítósdit" (Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke)

  Egy rövid, ismerkedő jellegű kormány-szakszervezetek-munkaadók-találkozó után előbb őszre akarta halasztani az Orbán-kormány a szociális partnerekkel való párbeszéd megkezdését, a partnerek intervenciójára azonban a találkozó már korábban létrejön. Nem mindegy, hogyan reagálnak egymásra a politikai térvesztéstől félő, nemegyszer legitimációs válsággal is küszködő szakszervezetek és a centralizáló...

  1998 / 32
 • Ara-Kovács Attila: Orbán Erdélyben

  Talány, hogy mi űzi az Orbán-kormányt a múló pillanatok sikerei után. Mi sarkallja arra, hogy aprópénzre váltson minden hosszú távon is értékesíthető - pontosabban: csak így értékesíthető - lehetőséget. Talán az 1994-es választási kudarc nyomasztó emléke lenne még mindig az ok?

 • Perek szárnyán

  Nem kell már sok idő ahhoz, hogy Funk Sándor legyen az egyetlen reálisan létező rekvizituma annak a sokszereplős színjátéknak, amely az akarata ellenére főszereplővé kijelölt doktorról "Funk-ügyként" híresült el.

 • Mosolyszünet

  Tényleg, él olyan egyáltalán ezen a kánikulával és kannásbordömpinggel sújtott kilencvenakárhányezer négyzetkilométeren, aki ne kacagott volna egy nagyot egy igazán jó szaftos cigányviccen?

 • Jaksity György: Tőzsde

  A józan paraszt, ha a sors az útjába vet a járdán egy ötszázast, lehajol érte és felveszi. Nem így Eugene Fama, a hatékony piacok elméletének atyja, aki - a róla szóló sztorik szerint - ilyen esetben tovább menne, mivel ha valóban ott lenne egy ötszázas, akkor azt már valaki felvette volna.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A hangya

  effektus)

  Kevéssel beérem, nem kell a sok. Kvantitatív helyett kvalitatív alapon vagyok. Meghagyom másnak a jót, szedegetem föl a morzsát télire. Mindazt, ami a jóból rám visszahull. Csak muzsikáljatok. Elősegítem erőmhöz mérten az élvezetet: evvel foglalkozom.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Vannak iskolák (vesd össze: elméleti tárkony), amelyek kifejezetten pártolják, hogy hőségben égetett szeszeket fogyasszunk, bár tényleg: javaslatuk megáll negyven cseppnél, de csak próbálnám kikérni ezt a negyven cseppet egy kocsmában ("né, aranyvirág, ide a legjobbik porát!

 • Politikai hírek

  Javuló gazdasági trendek

 • Kulturális hírek

  Multiplex-sokasodásTovább terjeszkedik hazánkban a világszerte mintegy 700 mozit birtokló Village Roadshow cég, amely itteni mozipalotáit az InterCom filmforgalmazóval közösen üzemelteti: múlt héten két - egyenként 306 és 258 fős, love-seatekkel, azaz páros páholyülésekkel is ellátott - teremmel 11 termesre bővült a Duna Plazában lévő Hollywood Multiplex, amely így 2381 befogadóhelyével az ország legnagyobb filmszínházává vált.

 • Kosovo: Új hullám

  Szerbia déli tartományában, Kosovóban a háború - a múlt hét végi ígéretek ellenére - változatlan hevességgel folytatódik. A jelentések szerint a harcok elől menekülve újabb tízezrek hagyták el otthonaikat, és gyakorlatilag minden segély nélkül bolyonganak az erdőkben.

 • Kormánypártok együttműködése: Összébb tartozók

  Meglepő gyorsasággal formálódik a jobbközép pártok és mozgalmak uniója. Bár a hivatalos nyilatkozatok szerint a pártszövetségről szóló tárgyalások csak az októberi önkormányzati választások után kezdődnek meg, egyre több jel utal arra, hogy az egységesülési folyamat már most visszafordíthatatlanná vált.

 • ORTT-döntés a Hír 3-ról: Irányelv

  Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottságának ügyfeleit senki sem állíthatja meg. A testületnél bárki feljelenthet bármilyen műsort; ilyenkor a grémium összeül, kivizsgál, döntést hoz, visszautasít vagy elmarasztal.

 • Honvéd Kórház: egy kinevezés utóélete: Nézőpontok

  Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár élén történt változásról szóló múlt heti írásunkban (A kormány határozott, július 30.) külön fejezetben foglalkoztunk egy számunkra furcsa kinevezéssel: a Központi Honvéd Kórházban a minőségbiztosítás és minőségellenőrzés rendszerének kidolgozásával olyan személyt bíztak meg, aki ellen egyrészt büntetőperek folynak, másrészt az illetővel annak idején foglalkozott az OEP működését vizsgáló parlamenti bizottság is.

 • Berlusconi ítéletei: Perre per

  Az elmúlt hónapban két elsőfokú bírósági ítéletet is hoztak az olasz ellenzék vezetője, az AC Milan tulajdonosa, a médiacsászárnak is nevezett Silvio Berlusconi ellen. Egyszer július elején kapott két év kilenc hónapot, mert adóhivatalnokokat vesztegetett meg, egy hét múlva ezt egy másik perben két év négy hónappal toldották meg: a bíróság ekkor szintén vesztegetésért neheztelt meg rá kissé.

 • Fesztivál: Hangadók

  Először a Dunát átúszók, aztán a drogmétely, tavaly pedig a zajszennyezés volt a Sziget sajtójának egyik vezérmotívuma. A pihenni képtelen óbudaiak választott vezetője, Tarlós polgármester több alkalommal személyesen tekerte le a potmétereket, elhangzottak fenyegetések a bezárásról, aztán szerencsére nem történt semmi.

 • Echelon: Fülelős vezetés

  Az interneten régóta riogatnak egy globális lefedettséggel bíró lehallgatórendszerrel, amely a telefonos és az elektronikus kommunikáció minden fajtáját archiválja és szűri. Az Echelon hálózatról - néhány renitens brit és új-zélandi hírszerzőnek köszönhetően - napvilágot látott részletek még a legparanoiásabb kriptográfus várakozásain is túltesznek.

 • Százszázalékos monopólium (Audrie Krause internet-aktivista)

  A kaliforniai Audrie Krause sikeres partizánmúltra tekinthet vissza: részt vett a Clinton-adminisztráció Clipper Chip néven közismertté vált, a titkosított kommunikáció lehallgatására vonatkozó elképzelésének megbuktatását célzó kampányban (lásd: Big Brother Négyárbocosa, MaNcs, 1996.

 • Badacsony és környéke: Plasztikdagonya

  Egyes földtörténészek szerint a Balaton lemeztektonikailag nem más, mint a déli és északi part közti kulturális szakadék, mely idővel megtelt vízzel. Siófok és az Aranypart emberemlékezet óta menőbb hely, mint a Bakony délnyugati nyúlványai; nyüzsgő forgatag, szemben a nyugdíjas-nadrágtartós, az osztrák alsó középosztály ízlését célba vett északkal.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...