• MaNcs 10. évf. 36. sz. (1998. 09. 03.)

  "Nem kötök paktumot" (Kovács László, az MSZP frakcióvezetője)

  A mostani legnagyobb ellenzéki pártról Kósáné Kovács Magda lapunkban néhány hónapja azt mondta: lényegében a hatalom kohéziós ereje tartja össze. Nem mindegy tehát, mi történik ellenzékben a kétharmados ügyekben megkerülhetetlen, egyre platformosodó MSZP-vel, hiszen konstruktívnak is kell lenni, felelősnek is, miközben meg is kéne újulni - és még a közelgő kongresszust is túl kéne élni.

  1998 / 36
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Az anya neve)

  ...És akkor szemem bepárásodott, s könnyeimen át megképződött egy vízió, amelyet azóta sem felejtek, most már soha: a deli legkisebb fiú a mesevilágból, a ragyogó szemű, kamaszosan félszeg, nem túl okos, de határozott Tomi gyerek, amint ősz szüleit és szeretett feleségét átkarolva áll, csak áll a viharban, s féltve-óva vezeti őket keresztül a sárdobálók ocsmány tömegén, sírással küszködve, mégis bátran, a felkelő nap felé, ahol szarvasünők isznak a patakparton, macskák gombolyaggal játszanak, és ott éjszaka nem lesz, és nem lesz szükségük szövétnekre és napvilágra, mert az úristen világosítja meg őket, és országolnak örökkön örökké.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Sötétség délben. Valami ilyesmi jár az eszemben a tőzsde nyitása után az árakat szemlélve a monitoron. Nyolc éve azt hittem, hogy a Nagy Testvér kivonulásával minden bajunk véget ér, de az orosz maci ismét úgy gondolta, hogy az öreg Billt és Monicát is túlszárnyaló szexuális élménnyel örvendezteti meg a világ fejlődő piacain szerencsétlenül sodródó befektetőit.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Azért ezt már ismerjük, másnaposan felkelni, aztán leváltani a kormányt, vagy kimenni - már bocsánat - szarni, és a deszkán melegedve kitalálni, hogy szellemi erőközpont, hogy azt létre kell hozni, mert akkor jó lesz a nemzettest elszakított gyermekeinek.

 • Pető Iván: Mit üzen a kormány?

  Időarányosan elégedett teljesítményével kormányunk vezető ereje. A szélesebb közvélemény számára is meggyőző volt a kezdet, egészen augusztus 25-ig az egykori szovjet díszszemlékhez hasonlóan erőt és magabiztosságot sugároztak.

 • Boross, a szabadság és a széles körű közérzület

  A természettudomány illetékes osztálya búvópataknak híjja a jelenséget, ha a folyó, csermely egy-egy szakaszon eltűnik a szemünk elől, és a föld felszíne alatt folyik. Boross Péter is ilyen; évekig alig hallunk felőle, azt hittük, a rózsalugast metszegeti, aztán felbukkant, mint a búvópatak, mit patak!

 • Politikai hírek

  MVSZ: törvényt az MVSZ-ről

 • Kulturális hírek

  Zsidó FesztiválKlezmer- és kántorhangversenyek, zsidó filmnapok és kóser kabaré szerepelt augusztus 27. és szeptember 3.

 • Szombathelyi telekügyletek: Szomszédok

  A nyugati végeken - hála az osztrák vásárlóerőnek - egyre-másra épülnek a kisebb-nagyobb bevásárlóközpontok. A Tesco, Szombathely egyik legsikeresebb kaufencentruma mára odáig jutott fejlődéstörténeti szempontból, hogy kinőtte önmagát.

 • Baleset Lyukóbányán: Kilenc kicsi indián

  Valaki miatt meghalt egy ember. Farkas Istvánnak hívták, harminckét éves volt, és TMK-lakatosként dolgozott Lyukóbányán, a Miskolc fölötti szénbányában. Amikor idén május 21-én az egyik vágatban, háromszáz méterrel a föld alatt hegesztőpisztollyal szét kellett vágnia egy kaparóteknőt, a vasdarab alá rejtett paxit felrobbant.

 • Fidesz-vezetők megfigyelése: Rövidlátók

  Orbán Viktor a Fidesz múlt keddi választmányi ülésén tárta ország-világ elé, hogy pártjának egyes vezetőit (és azok családtagjait) 1997-ben "titkos és törvénysértő módon" megfigyelték. A szenzációsnak szánt bejelentés után nemcsak belpolitikai vihar támadt, hanem Keleti György (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke augusztus 31-re jól össze is hívta a testület rendkívüli ülését.

 • Szlovákia: Elkezdődött és zajlik

  Szlovákiában elkezdődött a választási kampány, és a jelenlegi előrejelzések szerint az ellenzéki pártokat tömörítő nagykoalíció áll jobban. Azonban korai lenne örülni: Vlado nagy harcos, egykönnyen nem adja fel.

 • Áradások Kínában: Vizes nyolcas

  Már legalább egy százalék oda van Kína idénre tervezett éves gazdasági növekedéséből, de a Jangce csak árad és árad: az ott élők már az újabb árhullámra készülnek. Ez lesz a nyolcadik. Szakadnak a gátak, halnak az emberek, csúnya betegségek terjedésétől lehet tartani.

 • Törökország: Váltottak

  A törökországi hadsereg főparancsnoka és vezérkari főnöke a szokásjog szellemében négy év után megvált posztjától. Senkinek - de legkevésbé a törököknek - nem mindegy, hogy ki az utódja, és annak mik a tervei: az ottani politikai életben a mindenkori vezérkari főnök az ország erős embere, aki egyúttal a kormányt is kontrollálhatja.

 • Magyar kulturális intézetek külföldön: Róma nyílt város

  Nem egy gabonaégetési ügy, pláne nem cégeltüntetési, személyiadat-gyűjtési kémhistória, de azért megvan a maga kormányváltós bája annak is, ahogy a külföldi magyar kulturális intézetek vezető posztjaira pályázó emberek sorsa alakult az utóbbi hetekben, illetve annak, ahogy maguknak az intézeteknek a sorsa alakul majd a jövőben.

 • Könyv: Ez egy (két) levél (Avagy egy fővárosi nótáriusnak nagy budapesti utazása)

  A Corvina Kiadó gondozásában nemrégiben jelent meg Török András Nagy Budapest könyve, mely a szerző eredetileg külföldiek számára, angol nyelven írott bedekkerének magyar átdolgozása. A könyv utolsó oldalán elő-írt levelezőlap található, olvasói válasz reményében.

 • Könyv: Fullasztó (Boris Vian: Hullasztó)

  Ha egy regényíró a lélekelemzést választja regényének területéül, és az egészet mint belső monológot vezeti elő, felmerül a kérdés, mennyire hiteles, milyen sűrűségű az a világ, amely elénk tárul. Nem kényszeríti-e hangulatát túlságosan jellemeire, megérti-e az adott kor törvényszerűségeit, alakjait, azok cselekedeteit és motivációit, tud-e olyan légkört teremteni, ami tág teret enged szereplőinek, ami inkább szolgálja, élteti, felemeli, semmint megfojtja őket?

 • Támadás, barterben (Nagy Feró)

  A Beatrice huszadik születésnapjára Nagy Feró összetrombitálta a régi tagokat egy kiadós múltidézésre. Szeptember 4-én a Petőfi Csarnokban a zenekar háromféle felállásban is játszik, az 1978-asban, az 1987-esben és a mostaniban.

 • Rohanunk az egzisztencializmusba

  Mediterrán jellegű vendéglátó-ipari teraszt nyitni az általános természeti, gazdasági, valamint szexuális összeomlás évében, kora ősszel, forradalmi tett ebben a városban. Nem is hiányzik ilyenkor más, mint bundakabát, tömött buksza és mérhetetlen mennyiségű analitikus csevegés.

 • CeBIT HOME ´98: Szappanopera személyhívóra

  A hannoveri vásárvárosban múlt héten megrendezett CeBIT HOME a legnagyobb európai információtechnológiai kiállítás, a tavaszi CeBIT kistestvére - fő csapásirány a fogyasztói elektronika, itt mutatkoznak be a karácsonyi bevásárlószezon reménybeli slágercikkei a randitamagocsitól a vibráló joysticken és a videotelefonon keresztül a szintetikus akciójáték- és interaktívmédia-sztárokig.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...