• MaNcs 10. évf. 38. sz. (1998. 09. 17.)

  Fiktív cégek, elveszett személyivel (Dr. Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokán

  Orbán Viktor miniszterelnök nemrég, amikor A Hét utáni tévéinterjújában személyi döntéseit indokolta, közölte: "Nem váltok le mindenkit, aki szembejön a folyosón, a Vám- és Pénzügyőrséghez nem nyúltunk." Interjúalanyunk, a VPOP rendészeti főigazgatója sokkal könnyebben talált választ arra, hogy miért maradtak, mint arra, hogy miért szüntette meg az ügyészség az ETL Rt. elleni nyomozást.

  1998 / 38
 • Arató András: A farok csóválja a köztársaságot (A Starr-jelentés következményei)

  A Clinton elnök körüli hercehurcával kapcsolatos tények leírásában nem kívánok versenyezni Babarczy Eszter cikkével (MaNcs, 1998. augusztus 27.). Szerintem inkább olyan dolgokról van itt szó, mint a demokratikus részvétel, a köz érdeke, az egyéni jogok és különösen a magánszféra védelme, a törvény uralma és az alkotmányosság integritása.

 • Leszázalékolás

  Kicsit késik a költségvetés. Azért, mert egyszerűen annyi az új, ismeretlen tényező, hogy csak na, és akkor még ott van az orosz válság is, ami pont a legjobbkor jön egy nem létező magyar költségvetésről tartott nem létező parlamenti ülés előtt.

 • Kell egy csapat!

  Bemegy az ördög a kisgazdaszékházba. Szembejön vele Torgyán József.

 • Politikai hírek

  Simicska-ügy: vizsgálóbizottság?

 • Kulturális hírek

  RavatalképekTöbb évszázad ravatalképeiből, festményen, grafikán meg-örökített halotti képmásokból rendezett kiállítást a Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeumában B. Nagy Anikó.

 • Boszniai választások: Az összefércelt ország

  Bosznia-Hercegovinát nem könnyű összerakni: amikor csak teheti, és ha hagyják, felfeslik a varrás mentén. Az egységet lennének, elvileg, a hét végén megtartott választások is erősíteni; az eredményekről azért nem számolunk be, mert a hétfői lapzártakor még csak annyit tudni, hogy mindenki győztesnek kiáltotta ki magát (az első, nem hivatalos eredmények kedden kezdenek csordogálni).

 • Parlamenti szünet: Szabadfoglalkozás

  Beszélhet az MSZP parlament nélküli parlamentarizmusról: Áder János s. k. eldöntötte, hogy nem hívja össze a parlamentet az önkormányzati választások előtt; szeptember 29. és október 19. között szabadfoglalkozás lesz.

 • Halálesetek az egri kórházban: Szolgálatteljesítés közben

  Daganatos megbetegedésben meghalt az egri Markhot Ferenc Kórház koraszülöttosztályának főnővére. Kriván Istvánné munkája során naponta többször megfordult abban a helyiségben, ahol a nyolcvanas években etilén-oxidos fertőtlenítővel dolgoztak.

 • Budapesti városfejlesztési koncepció: A jövő nyomában

  Budapest Általános Rendezési Tervének elfogadásával szinte egy időben jelent meg a hangzatos Budapest városfejlesztési koncepciója címet viselő munka, amely a főpolgármesteri hivatal megbízásából készült. Míg a rendezési terv konkrét szabályozás, szinte háztömbökre lebontva, addig a városfejlesztési koncepció kötetlenebb: prognózisok, statisztikai adatok nyomán próbál az elkövetkező majdnem húsz év nyomába eredni.

 • Törvénytelen nagyáruház Nyíregyházán?: Intézmény kettes

  Felmérések szerint a magyar ember alapvetően megkedvelte a bevásárlóközpontokat. Örül a sok színes árunak, de nem örül, ha egy óriás áruház betonfalát néhány méternyire a háza elé tervezik.

 • Malajzia: Talált, ütött

  Idén Malajziában rendezték az egykori brit birodalom országai a Nemzetközösségi Játékokat. A hét végén megszületett az első hazai győzelem, egyszersmind az ország első sikerélménye az idei évben: a tízbábus teke férfi páros versenyszámában szereztek aranyérmet.

 • Erdélyi radikalizmus: Veszett ügyek

  A kibontakozó orosz válság láttán immáron talán a NATO is elszánja majd magát egyfajta újbóli balkáni beavatkozásra, miközben a kisebb - Európa és az orosz befolyás frontvonalára szorított - államok fokozódó idegességgel szemlélik az eseményeket.

 • Könyv: Gazda nélkül (Moldova György: Ég a Duna!)

  Sok jót nem várhatunk egy könyvtől, melynek megírását szerzője azzal indokolja a harmadik oldalon, hogy "a helyzet teljes és elfogulatlan feltárást igényel". Tetézi a bajt, ha e látnivalóan torz ön- és valóságismerettel bíró, de elhivatott szerző ráadásul tényfeltáró munkára készül.

 • Az iszlám jog: Nyakuk szegve

  Ha az olvasó reggeli forró italát kortyolgatva az iszlám jogról hall a rádióban, akkor lelki szemei előtt válogatott borzalmak jelennek meg: megkövezések, akasztások és a nyakazás legváltozatosabb formái. Szó, mi szó, az iszlám jogrendszertől valóban nem idegenek a nyilvános testi fenyítés elrettentő hatásúnak szánt módozatai, de az iszlám világ közel milliárdnyi lakosa számára az iszlám jog, a saría a mindennapok részét képezi.

 • Mitsubishi-találkozó: Polgári középkategória

  Harmadik országos találkozójukat rendezték a Mitsubishi Klub tagjai szeptember 12-én az Óbudai-szigeten. Az ügyességi versennyel, ingyenes szervizeléssel, üdítőital-kóstolókkal, bohóctréfákkal és bográcsgulyással feldobott rendezvényre meglepően sokan voltak kíváncsiak.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...