• MaNcs 10. évf. 4. sz. (1998. 01. 29.)

  "Állandó és kölcsönös gyanakvás" (Wessely Anna, az MTV Rt. kuratóriumi elnökségének tagja)

  Néhány vállalkozó szellemű ember a múlt héten már felbukkant a Szabadság téren, hónuk alatt MTV feliratú műanyag szatyrot szorongatva, aminek a tartalmából, ha úgy adódik, jól felkészülhet az emberfia a tévéelnöki pozícióra. A kék szatyorhoz néhány titokvédelmi űrlap kitöltése és aláírása után juthatunk, mely szerint soha sehol senkinek nem mondjuk el, milyen adatok szerepelnek mellékletként a pályázati...

  1998 / 4
 • Bauer Tamás: Közjogi fából vaskarika (A kisebbségek országgyűlési képviselete a parlament előtt)

  "Ha egy politikai párt alkotmányos kétségekbe, kifogásokba akar belekötni a kisebbségi képviselettel kapcsolatban, akkor most mondom előre: mindig minden megoldással kapcsolatban lesznek érvek. (...) ezért mostanra igazán egyetlen megválaszolandó kérdés marad: akarja-e a magyar parlament azt, hogy a kisebbségek 1998-ban képviselethez jussanak a Házban?

 • Médiaprivatizáció Ausztriában: Utánozás labanc szokás

  Bécs már megint retteghet tőlünk. Ha ez így megy tovább, egész Ausztria magyarul tanul majd, hogy újsütetű magántévéinket élvezhesse. Nekik ugyanis még mindig nincsenek ilyenek, s amennyiben az itteni koalíciós pártok a megszokott modorban folytatják tárgyalásaikat, kétséges, hogy a nézők egyhamar ott alhatnak készülékük előtt, amikor a Jó estét, Labancország!

 • Clinton szexbotránya: Amerikai tragédia

  Az amerikaiak hajlamosak mindent tragikusnak nevezni, ami szomorú. De sajnos az, ami most történik, bár még senki sem nevezte annak, a szó klasszikus értelmében tragédia. Egy nagy formátumú, rendkívül értelmes ember, az ország legügyesebb politikusa és talán Roosevelt óta legsikeresebb elnöke saját legmélyebb emberi hibájából szétrombolja önnön tekintélyét és valószínűleg a hatalmát is.

 • A pápa Kubában: Babalaók, kommunisták, biznerók

  A pápa társaságában öltönyben feszítő, testileg már roskatag, de szellemileg állítólag még ép Fidel Castro a kubai szocializmus csődjét aligha fogja valaha is beismerni. Annyit viszont még elérhet, hogy az ország viszonylag békésen és elfogadható gazdasági pozícióban csússzon át egy új - például keresztény-szocialista - korszakba.

 • A játék öröme

  A kormány múlt csütörtöki ülésén elfogadta azokat a sporttörvényt módosító indítványokat, amelyek a legelsősorban a magyar labdarúgás ügyét hivatottak rendbe tenni, s amelyeket e héten terjesztenek majd a parlament elé.

 • Ösztönző fejpénz

  Fejpénzt kapnak az óbudai rendőrök a tetten ért bűnözőkért, amit az Óbuda Közbiztonságáért Alapítvány folyósít nekik, 3000-10 000 forintig, feltételezhetően a bűnöző veszélyességének, méretének függvényében, azaz érdemesebb elkapni egy géppisztolyos bankrablót, mint egy autótolvajt.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Egy estém otthon)

  Borozgatánk apámmal, ivott a jó öreg - na, ilyen nem fordult elő harmincegy év alatt. Ellenben én most aktívan borozgatok, harmincöt éves vagyok, s hallom, ahogy a szomszédban beleenged valakibe egy sorozatot a magyar televízió.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Itt a világvége - gondolhatná a század gazdaságtörténetén felnőtt egyszeri gondolkodó. Déja vu meg miegymás: az ember hajlamos arra, hogy egyszer már látott folyamatok kezdetének újbóli megjelenésekor e folyamatok egykori befejezését vetítse előre ezúttal is.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Szűken vettem a kanyart, rajtam maradt a bejárat egy jelentős hányada, ráadásul odabent, közvetlenül az ajtó mögött két ember állt, és jegyeket árult az esti proletárfelmutatásra, amire végül is érkeztünk, mert szórakozni jó és kívánatos az egész heti lélekölő munka után.

 • Politikai hírek

  Lőcse: kelet-európai államfői találkozó

 • Kulturális hírek

  Műcsarnok Fesztivál, a folytatásFebruár elején folytatódik a III. Műcsarnok Fesztivál, melynek első részében, decemberben Krisztina de Chatel tánccsoportja, a Sámán Színház, a ljubljanai Mladinsko Színház, Lucio Fanti olasz képzőművész és a szabadkai Rukovet folyóirat mutatkozott be.

 • Igazgatóváltás az Új Színházban: Magyar dráma

  Február elsejétől Márta István zeneszerző az Új Színház igazgatója. A fővárosi közgyűlés kulturális bizottsága őt találta alkalmasnak az intézmény vezetésére Székely Gáborral szemben, pedig 1994-ben kimondottan azért paterolták ki az épületből az Arany János Gyermekszínházat, hogy teret adjanak a rendező művészszínházi elképzeléseinek.

 • Az alkotmánybírák mandátuma: Szavatossági idő

  A tizenegy fővel működő Alkotmánybíróságtól idén öt bírónak kellene megválnia. A folyamatban lévő ügyekre és az Alkotmánybíróságon kialakult gyakorlatra való hivatkozással a testület azt kéri, hogy a parlament hosszabbítsa meg Ádám Antal, Kilényi Géza és Sólyom László alkotmánybírák mandátumát.

 • Videó: A magyar nép zivataros évtizedéből (Tíz év beszédei)

  Kövezzenek meg, de nekem Kónya Imréről nem a Pető Ivánnal folytatott tévévitája (már ha a lincselésre való nyilvános buzdítást vitának lehet nevezni) jut először az eszembe, esetleg a szakállas ügyvéd dolgozata a sajtószabadság ügyében, netán az egykori MDF-es belügyminiszter más görbe dolgai, hanem az a beszéd 1989.

 • Film: Ikra-firka (Spawn)

  Na, erre kössön csomót az Olvasó: "Al Simmonst (Michael Jai White), az A-6 nevű titkos kormányhivatal bérgyilkosát öt évvel ezelőtt korrupt főnöke, Jason Wynn (Martin Sheen) pokolra küldte. A bosszúra szomjas Simmons lepaktált az Ördöggel, hogy visszatérhessen a Földre feleségéhez és családjához.

 • Újság: Tanárnők lapja (Magiszter)

  Akkor, amikor már mindenkinek van sajtóterméke a rotweiler-tenyésztőktől a veteránautó-rajongókig, tulajdonképpen furcsa, hogy a pedagógusoknak egészen mostanáig nem találtak ki olyan lapot, ami mögött nincs szakszervezet, minisztérium vagy más hivatalos közeg, vagy ami nem csak a szigorúan vett szakmai dolgokat részesíti előnyben.

 • Mi újság?: A szerk. közbeszól (Magyar Nemzet, január 24., 13. oldal)

  Lehet - és szerintem kell is - utálni az MSZMP-t, továbbá lehet - és szerintem nem is árt - riogatni a jónépet az abból kinőtt MSZP-vel. Ám ha mindezt balfasz módjára mívelik, semmit nem ér az egész.

 • Film: Zavarangyal (Szigorúan bizalmas)

  Los Angeles egy agglomerátum bólogató pálmafákkal, földszintes apartmanokkal, témaparkokkal meg annyi más jótéteménnyel. Erre cirkulál a legtöbb forgatókönyv, és néha fennakad egy-egy zseniális munka is az ügynökök íróasztalán.

 • Könyv: Aki nincs, velünk van (Gerő András-Pető Iván: Befejezetlen szocializmus)

  Olyan ez a könyv, mint a Kádár-korszak, szürke. Már a borító is, s a képek, betűk fekete-fehéréből ez a szín keveredik ki. Szürke, mint a sár, melybe ragadtunk, kátyúba, fröccsent ránk, mert a szekér, bár állni látszék, "haladt", nem tudtunk félreállni, letörölni, zötykölődtünk a szekéren, végállomás, de megy tovább.

 • Színház: Jelek, közöttük csöndek (Szűrővizsgálat - K. und K.-burleszk a Stúdió K.-ban)

  Létezik olyan színház, ahova szórakozni járnak a nézők, és létezik olyan, ahova esőt csinálni vagy bő termést kérni. Nem kétféle színház van, hanem sokféle, de mindegyikben egyaránt ott bujkál a szórakoztatás és a rítus.

 • "Aki nem idomul" (Grencsó István)

  Tavaly már szóba került ez a lemez (MaNcs, május 29.), de akkor még csak a felvétel volt meg. Arról beszélt Grencsó, hogy örök szerelme a Hattyúdal című film, s hogy Ránki Györgyről azt gondolja, ha odébb születik, egy ilyen filmzenével Nino Rota lehetett volna.

 • Aki nem tudná (Dél-alföldi szaxofonegyüttes: Esthajnal)

  Hogy a görögök fúvós hangszerrel ábrázolták a zene múzsáját, az korántsem véletlen. Számoltak Grencsóval, számoltak Dreschsel vagy éppen az újabban felbukkant Dél-alföldi szaxofonegyüttessel.

 • Koncert: A történelem rémálmodója (Gary Lucas)

  A Jókai utca 4. Budapest szíve, mondhatni, minden út a Klub FM 98-ba vezet, csak eddig nem tudtunk róla. A Klub FM 98 egy patinás szocreál intézmény (új) neve, melyet a Tilos Rádió ébresztett fel szakszervezetis álmából.

 • A könyvtári nyomozó: Mmm bop ba duba bop

  Az Internet számos előnye mellett kitűnő küzdőteret biztosít egy-egy tiszavirág-életű zenei formáció rajongóinak és utálóinak, hogy szinten tarthassák imádatukat vagy gyűlöletüket, információt szerezzenek bálványukról, ellenségeikről.

 • Társasjátékpiac: Monopolyhelyzet

  "Haldoklik a játék - mondják a pesszimisták, és mintha igazuk lenne. Egyre több jel mutatja, hogy se tehetségünk, se időnk, se kedvünk játszani." Tizenöt évvel ezelőtt ezzel a kesergéssel indították útjára a Játéklexikon című kiadványt, amit afféle hiánypótlóként dobtak piacra legalább háromszáz játék leírásával.

 • Gyorsan, sokat és jót

  Quentin Crewe, a neves kanadai gourmand aszonygya, míg Franciaországban az evés művészetté fejlődött, Angliában rossz szokássá, az olasz konyha máig megőrizte közvetlen kapcsolatát a létfenntartással; gyorsan, sokat és jót, de lehetőleg ne forduljunk le a székről ebéd után.

 • A specialista

  A váci vasútállomásra beszéltük meg a randevút. A peronon először egy csapat bóbitás királypingvinnel találkoztam, komoly arckifejezéssel billegtek a Vendéglátó Vállalat 387. sz. Italboltja felé. Aztán észrevettem A.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...