• Kálmán C. György: Magánvalóság (Látszat és való)

  Nálunk történetileg úgy alakult, hogy a polgári erők vezető erejének (vagy hogy is mondják) a helyi önkormányzati képviselőjelöltje -hát, eléggé csúnya ember. Illetve nem is tudhatom, hogy mennyire csúnya, mert élőben sohasem láttam, amúgy is inkább egy nőnemű választópolgár(nő)t kellene erről megkérdezni.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Haragra lobbant az Úr, látván az ő teremtményeinek eltévelyedését, midőn származékos ügyleteikkel, hedge fundjaikkal fajtalankodának, randa spekulációikkal megfertőzék a világot, és pusztító válságot eresztett a tőkepiacaira.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Vasárnap van, a Gorkij fasor torkolatában valamelyik noname bevásárlószatyor rendezi éves rendes maratonját, a Ligetben zsezsegnek a sorstalanok, örülnek, hogy futhatnak, mezükön az aktuális szalámi receptjével, vagy hogy meghallgathatják a Bestiákat.

 • Seres László: A zöld generáció

  A nyolcvanas évek legelején a frankfurti (NSZK) egyetem melletti, Karl Marxról elnevezett kis baloldali könyvesbolt sötét pince-antikváriumában a barátságos bőrdzsekis arc megkérdezte, mivel szolgálhat. "Valami államelleneset, ha volna" - vetettem oda hanyag eleganciával.

 • Egy bátor ember

  Alant következő kis írásunk főhősét, a bátor embert Kristóf Attilának hívják, és ő a Magyar Nemzet című napilap szerkesztőbizottságának elnöke. Régen, a kádárizmus utolsó éveiben állítólag számos érdemet szerzett a diktatúrával való csöndes birkózás során; ezt megbízható forrásból tudjuk, hiszen akkor mi még nemigen olvastunk újságot.

 • A titokzatos jelölt

  Latorcai János mind ez idáig nem árulta el, hogy miért szeretne Budapest főpolgármestere lenni, hogy mi és mitől lenne jobban csinálva általa a fővárosban, mint most. A városházán uralkodó állítólagos korrupcióról ugyan már esett néhány bátortalan szó, egy ízben egyenesen a miniszterelnöki ajkak közül (no meg a MIÉP hajtogatja feszt), ám szemmel láthatóan nemigen van mit felplankolni e tárgyban.

 • Politikai hírek

  RMDSZ: marad a kormányban

 • Kulturális hírek

  Titanic FilmjelenlétOktóber 8-18. között hatodszor rendezik meg a budapesti Toldi, Örökmozgó és Broadway moziban a Titanic Nemzetközi Filmjelenlét Fesztivált.

 • Törvénytervezet a kábítószer-bűnözés ellen: Tiszta Amerika

  Európa legkeményebb büntetőjogi szabályozása születik, hallottuk a kormányszóvivőtől, így nem tévedünk nagyot, ha a kormány által a múlt héten elfogadott drogtörvénytervezetet a magyarországi drogháború nyitányaként értékeljük.

 • A Pintér-ügy: "Telefonálás után visszaültem"

  A nemzetbiztonsági bizottság meghallgatása után sem tudható, hogy Pintér Sándor országos rendőrfőkapitányként közreműködött-e merényletkísérlet tárgyi bizonyítékainak eltüntetésében, mint azt a három hónapja meggyilkolt Boros Tamás állította.

 • Orosz válság - magyar bajok: Exportalanítás

  Gyűrűzik, kúszik befelé az orosz válság iszamos teste a magyar gazdaságba, tudjuk ezt. A baj mértéke, sőt a jellege is ágazatonként igen eltérő, nem beszélve a megítéléséről. Ennek megfelelően abban is nagyok a különbségek, amit a gazdaságpolitika, a költségvetés tehet, illetve tenni akar.

 • Közvélemény-kutatás a pártok népszerűségéről: A kormányzás koptat

  Az Orbán-Torgyán-kormány meghozta az első olyan intézkedését - a nyugdíj-emelés mértékéről szólót -, amely sok ember érdekét sérti, és ennek meg is fizette az árát. A 60 évnél idősebbek körében 8 százalékkal csökkent a Fidesz - Magyar Polgári Párt támogatottsága, miközben egyetlen társadalmi-demográfiai csoportban sem lettek népszerűbbek.

 • Galamblelkű aknamunka: "Hogy javuljanak a kilátásaink"

  Az úgy van, hogy bemegy az ember reggel a munkahelyére, istenem, gondolja, egy új nap megint, aztán sorra veszi, mik a kilátások mára, hogy elterelje azokat a gondolatait, melyek eredményeképpen arra a megállapításra jutott, hogy istenem, egy új nap megint.

 • Közel-Kelet: Idő van

  Netanjahu miniszterelnök a múlt héten Washingtonban járt, ahol Clinton elnökkel és Arafattal volt találkozója, a szokásos eredménnyel, semmivel; ha eltekintünk attól, hogy a csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy hamarosan újra találkoznak, és akkor ismét megállapodnak majd valamiben, feltehetően egy következő találkozó tervében.

 • Odesszáig, Szingapúrig (Katrin Cartlidge színésznő)

  A művésznő Mike Leigh Mezítelenül című filmjében tűnt fel. 1993-ban ezért az alakításáért a legjobb színésznőnek járó legmagasabb európai kitüntetést, a Félix-díjat is elnyerte. Londonban és Edinburghban kezdte pályáját mint színpadi színésznő.

 • Film: Elhagyott görcsök (Mike Leigh: Két angol lány)

  Amerika újra csendes, már csak az üt néha zajt, amikor dől a kassza. De a valamirevaló filmek inkább a kistengerentúlról jönnek mostanában, a brit szigetekről. Legutóbb két angol lányt küldtek a kontinensre.

 • Baaba Maal - isten vagy király?

  A Rhythm Music Magazine Afrika kaméleonjaként mutatta be Baaba Maalt, akinek a zenéjében találkozik a jang és a jin. Aki dicsőíti a falusi életmód hagyományait, miközben a technóba, a raggába, a hip-hopba merül, és kiáll a nők jogaiért.

 • Übü papa múltja - és most (A Modern Dance-től a Pennsylvaniáig)

  "Cleveland zavaró lehet azoknak, akik nem ipari településen élnek. De számunkra az égnek zöld és narancs a színe, csodálatos naplemente tündököl a gyárak felett, és erő érződik a levegőben. Számunkra Cleveland nem az Átokföldje, hanem az a hely, ami tele van aktivitással, ahol különleges képek, hangok, színek érződnek.

 • Nemzetközi Madármegfigyelő Nap: Less, ne csak nézz!

  Az első októberi hétvégén csoportos madárlesre indultak távcsövekkel, jegyzetfüzetekkel felszerelt profik és amatőrök, hogy az őszi vonulásra időzített nagyszabású akción, a Nemzetközi Madármegfigyelő Napon Magyarországot képviseljék.

 • Külszíni sertés

  A bányászszakszervezet épülete kihaltnak tűnik, ám ez ne tévessze meg a felületes szemlélőt; a bányászszakszervezet épületét szorgos kísértetek járják, a Zobák- és Petőfi-aknák egykori hősei, túlvilági kaparászásuk dobpergésétől visszhangzanak a végtelenbe nyíló folyosók, csontkezük foszforeszkáló iktatókba mélyed.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...