• MaNcs 10. évf. 43. sz. (1998. 10. 22.)

  "A tettesek nem bőbeszédűek" (Hegedűs B. András, az 1956-os Intézet ügyvezető igazgatója)

  Egyre kevesebbet tudunk meg egyre több dologról - tartja a posztmodern közhely, ami éppen hogy nem áll az 1956-os magyar forradalomra. Megnyíltak a magyar, orosz és román archívumok, a múlt kutathatóvá vált, ezzel párhuzamosan azonban a nemzet veszített érdeklődéséből, új generációk nőttek fel, amelyek számára a Corvin köz már csak egy multiplex mozi. Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és...

  1998 / 43
 • Sajó László: Öt és feles (Ríd)

  Röhögés, gúnykacaj, részvétteli kárörvend tovatűnt, csönd van, beszélhetek én is. Másnap kaptam a telefonokat, grimaszokat, legyintéseket, kérdéseket, mondatokat. Kint voltál? Gondoltam rád. Na, mit szólsz? Jobb, ha semmit.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Spontán)

  Most ezt egészen spontánul írom, ahogy kikívánkozik belőlem, őszintén, egyszerűen, sallangmentesen, minden teketória és köntörfalazás nélkül.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Konvertáltam neked a szöveget, mondta, aztán ráugrott a Sopianae lightra, a szeme csillogott, most meg beleülsz a gépembe. Igen, beleülök, gondoltam, legyen egyszer az írás tárgya a valóság, amikor az élet igazi chipkatonái csapnak össze valóságos tétért.

 • Juhász Pál: Szegény mezőgazdaság

  A mi parlamentünk 1991-93-ban - átfaragva

 • Húszmilliárd erre, arra

  Nemeskürty Istvánhoz a kormány hozzávágott, vagy legalábbis hozzá fog vágni húsz, kötőjel huszonötmilliárd forintot, hogy pontosan mire, arról a Tanár úr néven is emlegetett egyénnek - a Magyar Nemzet hétvégi számában megjelent interjúja szerint - egyelőre édeskevés fogalma van.

 • Szemben az árral

  Először is. Forró és elvtársias üdvözletünket küldjük, igaz, némiképp megkésve a Matica Slovenská múlt hétvégi közgyűlése alkalmából. Fogadják harcos jókívánságainkat legfőképpen azért, mert tiszteletbeli tagjaik közé fogadták Dusan Slobodníkot (a parlament külügyi bizottságának volt elnökét) és Vladimír Meciart (a volt Vladimír Meciart).

 • Politikai hírek

  KBI: megszűnt

 • Kulturális hírek

  Magyar galéria a FIAC-onElsőként a magyarok közül a Várfok 14 Galéria vehetett részt a világ legnagyobb képzőművészeti vásárának számító, Párizsban megrendezett 25. FIAC-on, melyet körülbelül 150 ezer néző keresett fel.

 • Önkormányzati választások : Helyben-vajban

  A legmegfelelőbb szavakat ismét a Napi Magyarország találta meg: A helyi politikáról döntött az ország volt a hétfői cím a címlapon, és tényleg. Miután megtörtént az, amit nem vártunk, tehát megállt a Fidesz májusi lendülete, Budapesten meg egyenesen aratott az SZDSZ, bekövetkezett az, ami várható volt: mindenki a saját győzelmeként ünnepelte a vasárnapot, mintha még tartana a kampány.

 • Ugyanazt másképp (Révai Vera, a Bahia magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója)

  A frissen alakult Bahia magánnyugdíjpénztár a leginkább érintett korosztályt, a húsz és harminc év közöttieket próbálja meggyőzni a tájékoztatójukon olvasható egyszerű érveléssel: "Ha egyszer úgyis tejelned kell, nem jobb egy ismerősnek?

 • Nyugdíjemelés: Elvonási tünet

  Lezárult a hetek óta tartó alkudozás. Szombaton, a titokzatos kormányülésen megszületett a végleges döntés a nyugdíjemelésről. A lapunk birtokába került kormányzati előterjesztés szerint a koalíció törvényt módosít, hogy ezzel az idősek járandósága jövőre átlagosan 14 százalékkal emelkedhessen, persze differenciáltan, ahogy ígérték.

 • Chile: Pinochet, életfogytiglan

  Latin-Amerika egészen másfajta médiajelenlétet tervezett a múlt hét végére. Tizenkilenc ország és volt gyarmattartóik Portugáliában rendeztek csúcsértekezletet. Világválság-következmények, bajmegelőzés, Európa figyelmének felkeltése - ez volt a napirend.

 • Kazahsztán: Két lépés a bizonytalanságban (I. Eurázsiai Filmfesztivál, Almati)

  Először fordult velem elő, hogy a tiszteletemre felhúzták valahol a magyar zászlót. Már ez is elegendő indok lehetne ahhoz, hogy elégedetten emlékezzek vissza az Almatiban tartott I. Eurázsiai Filmfesztivál eseményeire.

 • Titanic : Roncsfeltárás (VI. Nemzetközi Filmjelenlét Fesztivál)

  Számos, szellemileg perverz, független filmkészítőt köszönhet a magyar nézőközönség ennek a fesztiválnak, ezért néhány elviselhetetlen filmblöff és mélyművészfilm ellenére is elfogultnak kell lennünk vele. Lehet, hogy nem volnánk boldogtalanabbak, csupán szűkebb agyúak, ha nem ismernénk Tarantino, Egoyan, von Trier vagy Wong Kar-wai korai munkáit, de most legalább kicsit elfeledtették velünk, hogy a Titanic fogalmához immár reménytelenül, mindörökre a multiplex mozik plakátjairól vicsorgó, kissé nedves Leonardo DiCaprio képzete társult.

 • "Bizonyos szabadság" (Jan Hoet múzeumigazgató)

  A Budapesti Õszi Fesztivál kiemelkedő képzőművészeti eseménye Erdély Miklós életmű-kiállítása a Műcsarnokban, melyet Jan Hoet, a Museum van Hedendaagse Kunst, a belgiumi Gent Kortárs Művészeti Múzeumának az igazgatója nyitott meg.

 • Feng shui: Kő, papír, olló (Avagy a Béla helye a térben)

  Épphogy megtanultuk, hol a g a jin-jangan, máris itt a feng shui. Hogy az meg mi a kígyó? Még kábé két perc, és minden magyar tudni fogja. Európaiul: a térrendezés művészete. Kínaiul: szél és víz. Az összes művház kultúrosa bepréseli magát valahová a makramé és a grafológia közé.

 • Intelligens ágensek: Ügynökök a hálón

  Napjaink programjai közvetlen, direkt parancsokra várnak, tehát legfeljebb szervilis segédeknek tekinthetők. Szükségünk van hát alteregókra, akik leveszik az információs terhet a vállunkról, és önállóan feldolgozzák a cybervilág információdömpingjének túlnyomó részét.

 • Emlékeztető

  1989 novemberének egyik esős estéjén bizonyos Tirts Tamás nevű férfival sétáltam a belvárosi Molnár utcában, aki egy hirtelen jött ötlettől vezérelve arra kért, hadd legyen már az akkorra néhány számot megélt Magyar Narancs nyomán a narancs a Fidesz kampányszimbóluma az éppen aktuális népszavazási küzdelemben.

 • Az nem lehet, hogy annyi szív

  De hát lehet. A magyar (meg a nem magyar, ez azonban nem különösebben vigasztaló) médiatörténet tele van ilyen sztorikkal: van egy lap, fontos sok mindenkinek, csak nem elég sok mindenkinek, aztán egyszer csak kiesik alóla a padló.

 • Tartsa meg magának!

  Kedves Olvasóink!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...