• MaNcs 10. évf. 45. sz. (1998. 11. 05.)

  Zöldülő államháztartás (Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke)

  A német Zöld Párt kormányra kerülésével és sokat vitatott ökológiai adóreform-elképzelésük kormányszintre emelésével hamarosan a figyelem középpontjába kerülhet az a magyar környezetvédő szervezet, amely (egy szakszervezettel közösen) az ökoadó bevezetésének szükségességét hirdeti. A 71 tagszervezetből álló Levegő Munkacsoport az idén hetedik éve nyújt be alternatív ajánlást az állami...

  1998 / 45
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások

  A sértett szerepében

  Nem a tehetetlenség a legszörnyűbb az egészben, ahogy állsz ott bárgyú képpel, bénán, szótlanul és mozdulatlanul, lassan pásztázva a látványt, futtatva szemed a romokon, percenként E.-re nézve közben, aki a jó hírrel tíz perce riasztott, mondjon már valamit, ő az okosabb, mi van ilyenkor, ebben a helyzetben tenni mit lehet, nem értve, az istennek se értve, hogy miért, ki hogyan, s legfőképp, hogy miért pont veled tudott megtörténni ez, ilyen szemtelen módon, ilyen kibaszott pofátlanul, délelőtt kilenc és tíz között, gondosan leengedve az utcafronti redőnyöket, ilyen elhivatottsággal, szakértelemmel, precízen felkutatva mindent az utolsó százasig, távozáskor gondosan visszazárva kulccsal a lakást.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Most nem)

  Most nem írok semmit a MaNcsnak, mert kisebb dolgom is nagyobb annál.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Pedig a dolog nem is olyan bonyolult. Egypár éve, az akkoriban még gyerekcipőben járó visszaélések által gerjesztett kritikai realizmus kísérletének időszakában azt találtam mondani egy, a foglalkozást negatív felhanggal érintő kérdésre, hogy a mi szakmánk sem jobb, mint a társadalom egésze, vagyis ha Magyarországon a polgárok x százalékát gyengén korlátozza az önmaga által állított kategorikus imperatívusz, illetve a jogszabályok, akkor a brókeri szakmában is nagyjából x százalék lesz a problémás elemek aránya.

 • Dobrovits Mihály: Orbánkeringő (Avagy rövid elmélkedés arról, hogyan jutottunk idáig, s mi lesz ezut

  Avagy rövid elmélkedés arról, hogyan jutottunk idáig, s mi lesz ezután, különös tekintettel arra, hogy 1998. október végét írjuk

 • Egy színház, más semmi

  Egyszer talán majd a kormány megérti, hogy a mellé-nem-beszélés sokkal egyszerűbb, olcsóbb, könnyebb, és a polgárok is jobban becsülik. A kormány valamely képviselője kiállhatott volna a közvélemény elé, és megmondhatta volna az igazat: "Nézzék, annak már a gondolatától is bélcsavarodást kapunk, hogy a Nemzeti Színház alapjait nem mi, kereszt.

 • Már megint egy félreértés

  A múlt héten Orbán (Péter, országos rendőrfőkapitány) kecsesen Gergényi (Péter, dandártábornok, Bács-Kiskun megyei kapitány) torkára helyezte testsúlyát, és - Gönczöl (Katalin, ombusman) ajánlására - visszavonatta vele idegenrendészeti intézkedéseit.

 • Politikai hírek

  SZDSZ: rövidesen Liberális Manifesztum Jó esély van arra, hogy a szabaddemokraták erős szabadelvű középként harmadik pólust képezzenek a magyar politikai életben -jelentette ki Magyar Bálint, a párt elnöke (képünkön) az SZDSZ országos tanácsának ülése után.

 • Kulturális hírek

  Najmányi The Garden Of Peace címmel mutatták be a Merlin Színházban Najmányi László Sir David O´Clock néven jegyzett operáját, melynek szövegét és zenéjét is ő írta. Képünkön Rui Pedro Andersen és Anna Maria Helgadottir.

 • Új kormány Szlovákiában: A pozsonyi gyors

  Míg a választások óta eltelt egy hónapban tömegével érkeztek a hírek az enyhén szólva is hektikusnak minősíthető koalíciós tárgyalásokról, addig ma már úgy tűnik, minden rendben van. A kitűzött határidő (október 29.

 • Érdekegyeztetés: Mint aki halkan nyomást gyakorolt

  Az érdekképviseletek a kormány első száz-egynéhány napjában jó pár pofont kaptak, de most hajlandók voltak még egy ütés alá állni. Az érdekegyeztetés tehetetlensége egyre nyilvánvalóbb, és ezt jól ki is használta a kabinet: érdemi kérdésekbe nem hagy beleszólást.

 • Megbékélés Dél-Afrikában: Beidézett múlt

  Egy hete hozták nyilvánosságra Dél-Afrikában az Igazság és Megbékélés Bizottságának a jelentését, de az első reakciókból máris világos, hogy a testület kétévi munkája csak félig volt eredményes: az ország közelebb jutott saját múltjának igazságaihoz, a megbékélés terén viszont lényegében semmi sem történt.

 • Egy színház, más semmi

  Egyszer talán majd a kormány megérti, hogy a mellé-nem-beszélés sokkal egyszerűbb, olcsóbb, könnyebb, és a polgárok is jobban becsülik. A kormány valamely képviselője kiállhatott volna a közvélemény elé, és megmondhatta volna az igazat: "Nézzék, annak már a gondolatától is bélcsavarodást kapunk, hogy a Nemzeti Színház alapjait nem mi, kereszt.

 • "Remélem, nem látszik" (Horváth György, a Titanic kapitánya):

  A hatodik Titanic Nemzetközi Filmjelenlét Fesztivál végeztével lezárult a korszak, amikor a Titanicról a budapesti Toldi mozira asszociált az ember: miután a mozit bérlő Balázs Béla Stúdió (BBS) Alapítvány felmondott Horváth Györgynek, a Toldi programszervezőjének, aki "civilben" a Titanicot vezényli, kevéssé valószínű, hogy hetedszerre, jövőre ugyaninnen induljon a gőzös.

 • Világzenei vásár Stockholmban: Ekkor értettem meg

  Az első World Music Expót 1994-ben hozta össze a Világzenei Fesztiválok Európai Fóruma. A világzene MIDEM-je ez, persze emberibb az arca: nincs hozzá fényűzés, nincs hozzá sztárallűr, és a biznisznek is más a nagyságrendje.

 • Orvosi marihuána: Zöldhályog

  Miközben az új magyar drogtörvény-tervezet börtönnel fenyegeti az alkalmi kenderfüstölőket, Európa egyre közelebb kerül a marihuána - és nem csupán a szintetikus THC - gyógyszerként, gyógyszeralapanyagként történő elismeréséhez: idén júniusban a brit belügyminisztérium engedélyezte, hogy egy gyógyszergyár évente húszezer tő hasiskendert termesszen orvosi kísérletek céljára.

 • A Nemzeti Színház helye : Nyugati szél

  Ha nem épül meg a rossz helyre, rossz időben tervezett színház az egykori Erzsébet téren, akkor már csak az Inter-Continentalt és a Marriottot kell lebontani ahhoz, hogy végre fellélegezhessünk. A kormány következetességét látva talán még arra is van remény, hogy a Pénzügyminisztérium ormótlan, historista épülete sem fog sokáig a levegő és a lakosság útjában állni.

 • John Glenn a Discovery fedélzetén: Csillaggok útján

  Bátor ember volt és az első amerikai, aki megkerülte a Földet. Amikor 77 évesen megint kilőtték az űrbe, Bodoky Tamás írt róla cikket a Narancsba - ezzel búcsúzunk.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...