• MaNcs 10. évf. 46. sz. (1998. 11. 12.)

  Ártatlanabb, mint a többiek

  Patrice Armengau, a Lyoni Nemzeti Filharmonikus Zenekar igazgatója

  Hasábjainkon viszonylag kevés szó esik a komolyzenéről, de talán épp most van itt az idő, hogy ezt pótoljuk. A Lyoni Nemzeti Filharmonikus Zenekar, amely most fejezte be magyarországi koncertsorozatát, Európa egyik legrangosabb szimfonikus zenekara, világhírű karmesterek és zeneszerzők fordulnak meg a háza táján.

  1998 / 46
 • Sajó László: Öt és feles (Nürnbergi mesterhármas)

  Hosszú ünnep, háromnapos a hétvége, a harmadik napon, a harmadikon már egymásba vágják a kést a konyhában a magyarok, ötvenhatosok kimennek a terekre, ki beszél itt ötvenhatról?, én vagyok az ötvenhatos!, megyek az országból kifele, sötétség reggel, utoljára disznóöléskor keltem ilyen korán, hol van.

 • Seres László: Dekóder

  Én nem tudom, hogy a polgárosodás folyamatát naponta visszavető polgári publicisták hogyan fogják nyelvcsapásaikkal kiglancolni az útját a legújabb zseniális polgári ötletnek, az erkölcstan című iskolai tantárgy bevezetésének, de hogy fogják, az biztos.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Azért annak van egy kis húzása, amikor reggel hatkor megpróbálom betuszmákolni a biciklit a liftbe, nem beszélve arról, amikor a földszinten háttal megpróbálom kirángatni a hátsó kerekére állított szerkezetet a kutyasétáltatásból visszatérő nyugdíjasok nagy örömére.

 • Vad Lajos: Zugló non coronat

  Ahogy annak idején Ugocsa sem coronatott, vagy hogyan is illenék ezt mondani, és tényleg, szívmelengető, ahogy ezek a történelmi hagyományok a legváratlanabb helyekről előbuzognak mintegy. A közvélemény bizonyos rétegei hajlamosak sanda feltételezésekkel illetni a köztisztviselői kart, mondván, hogy annak sarkalatos tagjai - erkölcsileg legalábbis - a fáról való lejövetel utáni második generációt legfeljebb, ha képezik; holott ez effektíve hülyeség.

 • Q&A

  Egyáltalán, a metróról szól ez a történet? Egy túrót szól arról.

 • Rózsák Mária Valériának

  Ám nem elég e kétségtelen hendikep, még gyanakvók, sőt rosszindulatúak is vagyunk, dettó az össznemzeti bagázs. Mert ha jönnek frissen sült újbóli hídverők, hát egyként hörög a bal part s a jobb, jobbára kontra, alig is pro.

 • Politikai hírek

  Nem épül metró sem A négyes metró építése olyan beruházás, amelyre a kormánynak több tíz milliárd forintot kellene költenie; lehet, hogy később, egy sokkal szolidabb terv és kiadási elképzelés alapján eljön az ideje a metró megépítésének -jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy sajtónyilatkozatában, miután a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött: egyelőre nem építi meg a negyedik budapesti metróvonalat.

 • Kulturális hírek

  Pereskedő Dead Kennedys Eredménytelen tárgyalások után beperelték Jello Biafrát, a Dead Kennedys vezetőjét egykori zenésztársai - East Bay Ray gitáros, Klaus Fluoride basszusos és D. H.

 • Tiszai árvíz: Mindig magasabbra

  Orbán Viktor garbót váltott és helikoptert öltött, de számos egyéb jel is nyilvánvalóvá tette: az elmúlt napokban az ország a tiszai árvízre figyelt. A mért vízszintmagasságok alapján az "évszázad árvizének" keresztelt természeti csapás elleni védekezést megfigyelni mi is vízre mentünk, legalábbis vízközelbe.

 • A köztévé pénzügyi válsága: Szabadság tér, te szülj nekem rendet!

  Nehéz megjósolni, mi lesz a Magyar Televízió Rt.-vel (MTV Rt.) akkor, ha az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) nem talál módot arra, hogy a közszolgálati intézményt pénzhez juttassa. A televíziónak beígért 500 millió a külsősök hónapok óta elmaradt honoráriumára kellene, hogy legalább legyenek, akik műsort készítenek.

 • Amerikai kongresszusi választások: Kint a vízből

  Megint azt lehetne mondani, hogy az amerikai kongresszusi választásokon nem történt semmi. Pedig nagy dolog történt. Szavazatokra váltódott a nyilvánosság tíz hónapos szembenállása a médiamanipulációval és a jobboldal elementáris dühével.

 • Kolumbia: Békealku

  Kolumbia többfrontos polgárháború színtere. Két baloldali gerillaszervezet és egy hatalmasra duzzadt jobboldali paramilitáris csoport harcol egymással, a hadsereg pedig valamennyiükkel. A nyári elnökválasztás azonban valami változást mégiscsak hozott: az állam párbeszédet kezdett a felkelőkkel, és a kezdeményezést alátámasztotta több látványos gesztussal is.

 • T´DOOR: MaNcs-szünet, magán

  A legremekebben prosperáló Prosperótól (prosperoizmustól) az én-nem-is-tudom meddig. De én a honorálás olyan botrányhatárairól beszélek, a szándékok olykor már-már sértő ügyetlenségéről, hogy tényleg én lennék akaratlanul botrányos, és én bántanék meg még bárkiket, ha konkrétabb lennék.

 • Gödör az Ezsébet téren: Hol Nemzeti süllyed el

  Racionális költségmegtakarítás vagy új kultúrharc? A kormányfő az előbbivel érvelt A Hétben, az utóbbira Cselovszki fideszes építész képviselő lehet példa, aki a Napi Maóban a kozmopolita építészet ellen érvelt a népi architektúra szempontjából.

 • A káposzta bajnokai: Ízorgia a Bikában

  Amiként a nemi, akképpen a kulináris élvezetek frontján is vannak az életnek olyan periódusai, amikor az élénk agyat a békacomb uralja, az áfonyás vaddisznó, meg a rákleves. Ebben a szakaszban a teljesen evidens szomszédasszony helyett húsos ajkú, akrobata végzettségű polinéz táncosnők körül forog a gondolat, bolhás házőrzők falnak undorral félretolt pörköltöket.

 • Tartsa meg magának!

  Olvasó meg előfizető annyiféle van, mint égen a csillag. Még ha ezt az előfizetők külön-külön nem is látják.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...