• Kálmán C. György: Magánvalóság (Takarék)

  Én egyébként a kurtítás híve vagyok. Takarékoskodjon az ember, ahogy bír. Nem kell nyakra-főre költeni azt a drága pénzt. Folyton az a fényűzés, a polgárok pénzén, hát nem, ennek véget kell vetni.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Elterelő hadművelet)

  Különösen sűrű, zavaros egy nap volt - olyan, amire az ember sokáig emlékszik, noha szokás szerint nem történt semmi érdekes. Már a felkelés is nehezebben ment annál, mint amire számítani lehetett, pedig esküszöm, hogy nem számítottam az ébredéskorsemmi jóra, eleve.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Az egész egy apró balesettel kezdődött, hősünk az erdőben kószált, amikor az egyik kanyarból - a késő éjszakai időponthoz képest is igen sebesen - előrobogott a végzet, és megsebezte őt.

 • Bojtár Endre: Néhány szó a mai magyar irodalomról

 • El a kezekkel (repríz)

  Volt egy bank, amely igazán közel állt mindenkihez, a szociktól a Fideszig, mellesleg közpénzekből szponzorált profilidegen dolgokat, sajtóbirodalmat például, benne a Narancsot is. Aztán jött a Fidesz és vele az Új Morál, ne legyen banknak lapja, ne herdálja a Zadófizetők pénzét, amikor mindenki tudja, hogy a herdálásra kormányzati monopólium van.

 • ...ószövetség

  Szombaton tartotta a Vigadóban (tán mert a Búsuló Juhászban esküvő volt) soros - háromévente esedékes - közgyűlését a Magyar Írószövetség. Az összejövetelen rendkívüli esemény nem történt. Egyéb sem, mintha mi sem.

 • Politikai hírek

  Módosított adótörvények

 • Kulturális hírek

  Művészek SzarajevóértAz eddigi legátfogóbb kiállítás látható január 10-ig Bécsben, a Palais Liechtensteinben abból az anyagból, amely kortárs művészek által ajándékozott alkotásokból gyűlt össze az elmúlt évek során: a nemzetközi szolidaritás célja, hogy egy kortárs művészeti múzeum létrehozásával segítsék a háború sújtotta Szarajevó polgárait.

 • Dulakodás és Antikrisztus a horgászszövetségben : Hej, pecások, pecások

  Idén július 24-én még jelentéktelen belügynek tűnhetett, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) választmánya leváltotta Csatári Sándor megbízott elnököt. Amit lehet, hogy nem kellett volna megtennie. A MaNcs információi szerint részben az ügyesen lobbyzó Csatári beljelentései nyomán két rendőrségi eljárás indult a Mohosz ügyeiben, ráadásként a 350 ezres tagságú szervezetnél Simicska Lajos személyes utasítására vizsgálatot kezdett az APEH.

 • A Kunos-ügy: Nincs kegyelem

  Dávid Ibolya igazságügy-miniszter - az ilyenkor mindeddig szokásos gyakorlattól eltérően - nem ellenjegyezte Göncz Árpád államelnök kegyelmi határozatát, ami azt jelenti, hogy Kunos Péter, az egykori Agrobank vezérigazgatója nem ússza meg a kétéves börtönt, és nem térhet vissza Baracskáról, ahová október 29-én vonult be.

 • Simicska kerítésügye: A dróthálók réme

  Lajos fegyvere: a flex.

 • A tb-járulékok az APEH-nál: Adatbankrablás

  Mint tudjuk, a közpénzek hajlamosak elfolyni, a közterheket pedig nehéz beszedni. A járulékügyekben január elsejétől bekövetkező változások - jelesül, hogy a járulékbehajtást az APEH fogja végezni - indoka az, hogy a kormány és múlt hét óta a parlament is úgy véli: azzal, hogy a két társadalombiztosítási ágazat járuléknyilvántartási és -beszedési szervezeti egységei átkerülnek az APEH-hoz, megnő a járulékfizetési hajlandóság, és csökken a tb 230 milliárdos kintlevősége.

 • Tartsa meg magának!

  Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.

 • Törökország hetvenöt éves: Gyári hibák

  Kettős ünnepet ültek idén Törökországban. Október 29-én volt hetvenöt éves a Musztafa Kemál Atatürk alapította Török Köztársaság, és idén november 10-én emlékeztek meg az államalapító halálának hatvanadik évfordulójáról.

 • Csak egy konstrukció (Michael Haneke filmrendező)

  Mára már törvényszerű, hogy Hollywoodért elég a sarki plazába menni, Ausztria filmművészete pedig még a gyakori határátlépők számára sem érdekes. Pedig van ott egy eurotarantino, akinek a nevével az utóbbi időben magát az osztrák filmet szeretik azonosítani.

 • Könyv: Nem ér a nevem (Ladó János-Bíró Ágnes: Magyar utónévkönyv)

  Volt a Ladó, 1971 óta, az Akadémiai Kiadónál, komoly kötésben, évente új kiadás, hamisították is; most itt a Ladó-Bíró, új kiadó, új nevek, csaknem nyolcszázzal több, mint l971-ben, a borítón egy nemtelen lény ásít, boldog, még nem tudja, hogy hívják.

 • Ponyva: Emlékmás (Tom Clancy & Steve Pieczenik: Hadiállapot)

  A magyar politikacsinálók nem kis hányada Tom Clancy-junkie. Mindjárt kiderül, mire alapozzuk ezt a látszólag merész, ugyanakkor teljesen lényegtelen állítást.

 • Színház: Ha csak a sírhant (Csizmadia Tibor: Sekély sírhant)

  Aki nem figyel nagyon, talán észre sem veszi, hogy vagy nyolc éve dolgozik egy társulat a Merlinben. A vendégjátékok között, az étteremtől nem messze, színházalapításra szánta el magát néhány helyben nevelt színész.

 • Másfél óra kimenő

  A londoni klubzenéket egyre mélyebben szövi át az ázsiai underground. Hogy mozgalomról lenne szó, azt tagadják a főszereplői - azt mondják, ahány klub, annyi szokás. Másban utaznak az indiaiak, mint a pakisztániak, másban a politikai agitátorok, mint a partylovasok és így tovább.

 • Se dobok, se gitárok (Bécs, R.E.M.)

  Piros bogyós bukszus díszíti a szálloda hallját, körötte narancsok. Hátrébb egy lány halkan zongorázik, diszkrét, monarchikus hangulat. Egy szemöldökig fekete sísapkás férfi kel föl a fotelből, lopva körülpillant, a növényhez lép, lecsíp egy bogyót, és zsákmányával együtt visszaül a helyére, lábánál hű, fekete hátizsákja.

 • Humán szövettenyészetek: Õsleves

  Az emlősklónozás óta a legjelentősebb áttörésről számoltak be amerikai tudósok a biotechnológia területén: humán embrióból olyan sejttenyészetet állítottak elő, amely laboratóriumi körülmények között korlátlan ideig fenntartható, és belőle tetszőleges típusú emberi szövet tenyészthető.

 • Veszprémi viadukt: Pillantás a hídra

  Tavaly heten, idén hatan ugrottak a halálba a veszprémi viaduktról, többnyire lehetetlenül fiatal emberek. Nem csoda, hogy a dunántúli város idén hatvanéves jelképét sokan az öngyilkosok kultuszhelyének tartják, ami azon túl, hogy rettenetes dolog, nem éppen hízelgő egy az átlagosnál dinamikusabban fejlődő településre nézve.

 • Kis földalatti

  Az Akácfa utca voltaképpen tipikusnak mondható, lepusztult közterület a hétkerben, vagyis Csikágóban, a Rákóczi út és a Király utca között. Esténként autóriasztók sikolyától hangos, napközben kicsik és nagyok zarándokolnak az itt székházaló BKV (ez még fontos lesz!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...